Archeologie

Maya-bouwwerken eeuwen ouder dan gedacht

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De verdwijning van de Mayabeschaving circa 1000 jaar geleden is één van ’s werelds grootste archeologische mysteries.

Hoe de Mayabeschaving ooit is ontstaan, is misschien wel net zo mysterieus. Uit nieuwe opgravingen blijkt dat sommige piramides en ceremoniële pleinen van de Maya’s eeuwen ouder zijn dan gedacht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Rond 800 voor Christus hadden de Olmeken veel invloed in Meso-Amerika. Omdat piramides uit 800 voor Christus ook worden gevonden in La Venta, een archeologische vindplaats van de Olmeken, denken veel archeologen dat de Maya’s het bouwen van piramides hebben afgekeken van de Olmeken.

Ceibal

Nieuwe opgravingen in Ceibal in Guatemala laten een heel ander beeld zien. Takeshi Inomata van de Universiteit van Arizona in Tuscon en zijn collega’s hebben er een kleine piramide en diverse platforms gevonden die lijken op de bouwwerken in La Venta. Het onderzoek is verschenen in wetenschapsblad Science.

De kleine piramide blijkt te dateren van 850 voor Christus en de platforms van 1000 voor Christus. De bouwwerken zijn daarmee 200 jaar ouder dan andere Maya-monumenten die zijn gevonden en 200 jaar ouder dan de bouwwerken van La Venta.

Waarom

Volgens Inomata is het onwaarschijnlijk dat de Olmeken de Maya’s hebben geleerd hoe ze piramides moesten bouwen. Hij denkt dat de Maya’s werden beïnvloed door verschillende Meso-Amerikaanse beschavingen, niet alleen door de Olmeken.

In Ceibal vonden de archeologen geen antwoord op de vragen waarom de eerste piramides werden gebouwd en waarom piramides zo belangrijk waren voor verschillende Meso-Amerikaanse beschavingen. De Olmeken leefden bijvoorbeeld honderden jaren in welvarende nederzettingen, nog voor het tijdperk van de piramides.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Vogens mij zijn die pyramide,s of gebouwd door buitenaardsen,of de mens heeft eerder kunnen vliegen.Onze geschiedenis boekjes leren ons dat deze enorme stenen via boomstammen naar hun plaats zijn gebracht,maar als die stenen een gewicht hebben van duizenden kilo,s zouden de boomstammen pletten.Dus die geschiedenisboekjes kunnen in de kliko.

Crayon
Crayon
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Vogens mij zijn die pyramide,s of gebouwd door buitenaardsen,of de mens heeft eerder kunnen vliegen.Onze geschiedenis boekjes leren ons dat deze enorme stenen via boomstammen naar hun plaats zijn gebracht,maar als die stenen een gewicht hebben van duizenden kilo,s zouden de boomstammen pletten.Dus die geschiedenisboekjes kunnen in de kliko.[/quote]

Niet als je het gewicht verspreid over meerdere boomstammen. Laten we die geschiedenisboeken maar even uit de kliko halen totdat we echt hard bewijs hebben dat buitenaardsen die oude stammen hebben geholpen. Snap niet waar die minachting jegens de Egyptenaren en in dit geval de Maya’s vandaan komt, waarom zouden ze dat zelf niet hebben kunnen maken?

Plien
Plien
11 jaren geleden

#1 Hunting Wolf 27-04-2013 08:28

Voor de zondvloed was de mens verder in zijn ontwikkeling en technologie dan heden. Want zeg nu zelf hoe kon Noach een schip bouwen waarin hij van alle dieren twee exemplaren kon plaatsen. Dat moet een best schip zijn geweest.;-))

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Crayon”][quote name=”Hunting Wolf”]Vogens mij zijn die pyramide,s of gebouwd door buitenaardsen,of de mens heeft eerder kunnen vliegen.Onze geschiedenis boekjes leren ons dat deze enorme stenen via boomstammen naar hun plaats zijn gebracht,maar als die stenen een gewicht hebben van duizenden kilo,s zouden de boomstammen pletten.Dus die geschiedenisboekjes kunnen in de kliko.[/quote]

Niet als je het gewicht verspreid over meerdere boomstammen. Laten we die geschiedenisboeken maar even uit de kliko halen totdat we echt hard bewijs hebben dat buitenaardsen die oude stammen hebben geholpen. Snap niet waar die minachting jegens de Egyptenaren en in dit geval de Maya’s vandaan komt, waarom zouden ze dat zelf niet hebben kunnen maken?[/quote]
Totaal geen minachting voor de maya,s en egyptenaren hebbende, wil ik u dan toch nog even vragen waarom er niet een vloeipapiertje tussen die stenen kan,waarom lijkt het of er gebruik gemaakt is van lazer, aan de gesmolten gedeelte,s te zien, waar je het vloeitje niet tussen kan krijgen, en we praten nog steeds over sommige stenen van meer dan 20.000 kilo.Nog een vraagje heb jij wel eens een pyramide in het echt gezien??IK WEL.Er is op deze wereld nog niet eens een hijskraan, die een pyramide kan bouwen, en zulke gewichten kan tillen.Dus vergeet het verhaaltje boomstammen maar, en weg met die geschiedenisboekjes die kliko waardig zijn.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x