Homepagina » Archeologie » Maya-bouwwerken eeuwen ouder dan gedacht
Maya-bouwwerken eeuwen ouder dan gedacht

Maya-bouwwerken eeuwen ouder dan gedacht

De verdwijning van de Mayabeschaving circa 1000 jaar geleden is één van ’s werelds grootste archeologische mysteries.

Hoe de Mayabeschaving ooit is ontstaan, is misschien wel net zo mysterieus. Uit nieuwe opgravingen blijkt dat sommige piramides en ceremoniële pleinen van de Maya’s eeuwen ouder zijn dan gedacht.

Rond 800 voor Christus hadden de Olmeken veel invloed in Meso-Amerika. Omdat piramides uit 800 voor Christus ook worden gevonden in La Venta, een archeologische vindplaats van de Olmeken, denken veel archeologen dat de Maya’s het bouwen van piramides hebben afgekeken van de Olmeken.

Ceibal

Nieuwe opgravingen in Ceibal in Guatemala laten een heel ander beeld zien. Takeshi Inomata van de Universiteit van Arizona in Tuscon en zijn collega’s hebben er een kleine piramide en diverse platforms gevonden die lijken op de bouwwerken in La Venta. Het onderzoek is verschenen in wetenschapsblad Science.

De kleine piramide blijkt te dateren van 850 voor Christus en de platforms van 1000 voor Christus. De bouwwerken zijn daarmee 200 jaar ouder dan andere Maya-monumenten die zijn gevonden en 200 jaar ouder dan de bouwwerken van La Venta.

Waarom

Volgens Inomata is het onwaarschijnlijk dat de Olmeken de Maya’s hebben geleerd hoe ze piramides moesten bouwen. Hij denkt dat de Maya’s werden beïnvloed door verschillende Meso-Amerikaanse beschavingen, niet alleen door de Olmeken.

In Ceibal vonden de archeologen geen antwoord op de vragen waarom de eerste piramides werden gebouwd en waarom piramides zo belangrijk waren voor verschillende Meso-Amerikaanse beschavingen. De Olmeken leefden bijvoorbeeld honderden jaren in welvarende nederzettingen, nog voor het tijdperk van de piramides.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Vogens mij zijn die pyramide,s of gebouwd door buitenaardsen,of de mens heeft eerder kunnen vliegen.Onze geschiedenis boekjes leren ons dat deze enorme stenen via boomstammen naar hun plaats zijn gebracht,maar als die stenen een gewicht hebben van duizenden kilo,s zouden de boomstammen pletten.Dus die geschiedenisboekjes kunnen in de kliko.

  0 likes
 2. [quote name=”Hunting Wolf”]Vogens mij zijn die pyramide,s of gebouwd door buitenaardsen,of de mens heeft eerder kunnen vliegen.Onze geschiedenis boekjes leren ons dat deze enorme stenen via boomstammen naar hun plaats zijn gebracht,maar als die stenen een gewicht hebben van duizenden kilo,s zouden de boomstammen pletten.Dus die geschiedenisboekjes kunnen in de kliko.[/quote]

  Niet als je het gewicht verspreid over meerdere boomstammen. Laten we die geschiedenisboeken maar even uit de kliko halen totdat we echt hard bewijs hebben dat buitenaardsen die oude stammen hebben geholpen. Snap niet waar die minachting jegens de Egyptenaren en in dit geval de Maya’s vandaan komt, waarom zouden ze dat zelf niet hebben kunnen maken?

  0 likes
 3. #1 Hunting Wolf 27-04-2013 08:28

  Voor de zondvloed was de mens verder in zijn ontwikkeling en technologie dan heden. Want zeg nu zelf hoe kon Noach een schip bouwen waarin hij van alle dieren twee exemplaren kon plaatsen. Dat moet een best schip zijn geweest.;-))

  0 likes
 4. [quote name=”Crayon”][quote name=”Hunting Wolf”]Vogens mij zijn die pyramide,s of gebouwd door buitenaardsen,of de mens heeft eerder kunnen vliegen.Onze geschiedenis boekjes leren ons dat deze enorme stenen via boomstammen naar hun plaats zijn gebracht,maar als die stenen een gewicht hebben van duizenden kilo,s zouden de boomstammen pletten.Dus die geschiedenisboekjes kunnen in de kliko.[/quote]

  Niet als je het gewicht verspreid over meerdere boomstammen. Laten we die geschiedenisboeken maar even uit de kliko halen totdat we echt hard bewijs hebben dat buitenaardsen die oude stammen hebben geholpen. Snap niet waar die minachting jegens de Egyptenaren en in dit geval de Maya’s vandaan komt, waarom zouden ze dat zelf niet hebben kunnen maken?[/quote]
  Totaal geen minachting voor de maya,s en egyptenaren hebbende, wil ik u dan toch nog even vragen waarom er niet een vloeipapiertje tussen die stenen kan,waarom lijkt het of er gebruik gemaakt is van lazer, aan de gesmolten gedeelte,s te zien, waar je het vloeitje niet tussen kan krijgen, en we praten nog steeds over sommige stenen van meer dan 20.000 kilo.Nog een vraagje heb jij wel eens een pyramide in het echt gezien??IK WEL.Er is op deze wereld nog niet eens een hijskraan, die een pyramide kan bouwen, en zulke gewichten kan tillen.Dus vergeet het verhaaltje boomstammen maar, en weg met die geschiedenisboekjes die kliko waardig zijn.

  0 likes
 5. [quote name=”Plien”]#1 Hunting Wolf 27-04-2013 08:28

  Voor de zondvloed was de mens verder in zijn ontwikkeling en technologie dan heden. Want zeg nu zelf hoe kon Noach een schip bouwen waarin hij van alle dieren twee exemplaren kon plaatsen. Dat moet een best schip zijn geweest.;-))[/quote]
  De maten worden in de bijbel weergegeven en het aantal verdiepingen.De EL heeft twee maten. Als je de kleinste neemt kom je uit op een voetbalveld zo groot, en dan drie verdiepingen.Maar voor hetzelfde nam ie ze in de vorm van eicellen en zaden mee, in stikstof verpakt, en was een rubberbootje groot genoeg.

  0 likes
 6. [quote name=”Hunting Wolf”]Totaal geen minachting voor de maya,s en egyptenaren hebbende, wil ik u dan toch nog even vragen waarom er niet een vloeipapiertje tussen die stenen kan,waarom lijkt het of er gebruik gemaakt is van lazer, aan de gesmolten gedeelte,s te zien, waar je het vloeitje niet tussen kan krijgen, en we praten nog steeds over sommige stenen van meer dan 20.000 kilo.Nog een vraagje heb jij wel eens een pyramide in het echt gezien??IK WEL.Er is op deze wereld nog niet eens een hijskraan, die een pyramide kan bouwen, en zulke gewichten kan tillen.Dus vergeet het verhaaltje boomstammen maar, en weg met die geschiedenisboekjes die kliko waardig zijn.[/quote]

  De sterkste mobiele kraan kan op dit moment 1,2M kilo tillen (http://gizmodo.com/5821030/worlds-tallest-mobile-crane-is-also-worlds-strongest).

  Daarnaast gaan er momenteel ook theoriën rond dat de stenen ‘gegoten’ zijn, zoals met hedendaags cement gebeurt in plaats van uitgesnijden zie hier: (http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Davidovits), al gaat dat over de egyptische pyramides. Het geeft wel aan dat puur omdat het onmogelijk lijkt, betekend nog niet dat je gelijk moet redeneren dat aliens hebben geholpen. De enige reden waarom mensen hier steeds in geloven is omdat ze in iets willen geloven dat groter is dan hunzelf -goden, aliens, etc.

  Momenteel bouwen we geen pyramides nee, maar dat is vooral omdat het geen prioriteit heeft. Heb je de Kathedraal van Lincoln wel eens gezien? Ooit het grootste gebouw ter wereld, en toch hebben mensen dat ding 1000 jaren geleden gemaakt zonder alle technologie die we hedendaags hebben. Hebben de aliens daar ook geholpen? Nee, terwijl het architectonisch een (veel!) complexer gebouw is dan een pyramide.

  Slechts omdat we niet precies weten hoe ze gebouwd zijn betekend niet gelijk dat ze door aliens gebouwd zijn. Er is zoveel bewijs in de vorm van gereedschappen e.d. dat ze door mensen zijn gebouwd.

  0 likes
 7. Daarnaast waren de Maya’s en de Egyptenaren geen holbewoners die nauwelijks het niveau van de Neanderthaler ontstegen. De Egyptenaren hadden zich ontwikkeld in landbouw, ze hadden schrift, religie, astronomie, wiskunde en wisten metaal en edelstenen te bewerken.

  De Maya’s, die trouwens in het jaar 900 grotendeels hun hoogtepunt bereikten en pas verdwenen na de komst van de Spanjaarden, hadden verstand van wiskunde, kalenders maken, ze konden rubber en wegen maken en nog veel meer.

  Waarom zouden ze dan geen pyramides kunnen maken?

  0 likes
 8. [quote name=”Crayon”]Daarnaast waren de Maya’s en de Egyptenaren geen holbewoners die nauwelijks het niveau van de Neanderthaler ontstegen. De Egyptenaren hadden zich ontwikkeld in landbouw, ze hadden schrift, religie, astronomie, wiskunde en wisten metaal en edelstenen te bewerken.

  De Maya’s, die trouwens in het jaar 900 grotendeels hun hoogtepunt bereikten en pas verdwenen na de komst van de Spanjaarden, hadden verstand van wiskunde, kalenders maken, ze konden rubber en wegen maken en nog veel meer.

  Waarom zouden ze dan geen pyramides kunnen maken?[/quote]
  Blijft de vraag over?200 jaar geleden beweerde men nog dat de aarde plat was,nu weten we wel beter.Waar komt de kennis vandaan??Waren ze al verder ontwikkeld, dan wij heden ten dage?Waar is die oude kennis gebleven?En waarom kwam ik een totaal niet toegankelijke, zelfs beveiligde pyramide tegen??Wat wil men ons niet vertellen???

  0 likes
 9. [quote name=”Hunting Wolf”]Blijft de vraag over?200 jaar geleden beweerde men nog dat de aarde plat was,nu weten we wel beter.Waar komt de kennis vandaan??Waren ze al verder ontwikkeld, dan wij heden ten dage?Waar is die oude kennis gebleven?En waarom kwam ik een totaal niet toegankelijke, zelfs beveiligde pyramide tegen??Wat wil men ons niet vertellen???[/quote]

  Wat bedoel je nou? 200 jaar geleden wist men prima dat de aarde rond was. Sterker nog, al minstens zon 2000 jaar geleden begon men het idee te ontwikkelen dat de aarde wel eens bol kon zijn ipv plat. Nou er zijn nog steeds types die geloven dat de aarde plat is maar dat terzijde. Welke kennis moet dan verloren zijn gegaan?

  En beveiligde pyramides? Kan het niet gewoon zijn dat het niet veilig is om naar binnen te gaan omdat het structuren zijn van duizenden jaren oud? Er zijn wel meer ruïnes of grotten waar je niet naar binnen mag.

  0 likes
 10. [quote name=”Crayon”][quote name=”Hunting Wolf”]Blijft de vraag over?200 jaar geleden beweerde men nog dat de aarde plat was,nu weten we wel beter.Waar komt de kennis vandaan??Waren ze al verder ontwikkeld, dan wij heden ten dage?Waar is die oude kennis gebleven?En waarom kwam ik een totaal niet toegankelijke, zelfs beveiligde pyramide tegen??Wat wil men ons niet vertellen???[/quote]

  Wat bedoel je nou? 200 jaar geleden wist men prima dat de aarde rond was. Sterker nog, al minstens zon 2000 jaar geleden begon men het idee te ontwikkelen dat de aarde wel eens bol kon zijn ipv plat. Nou er zijn nog steeds types die geloven dat de aarde plat is maar dat terzijde. Welke kennis moet dan verloren zijn gegaan?

  En beveiligde pyramides? Kan het niet gewoon zijn dat het niet veilig is om naar binnen te gaan omdat het structuren zijn van duizenden jaren oud? Er zijn wel meer ruïnes of grotten waar je niet naar binnen mag.[/quote]
  Was je er maar met mij geweest jij had hetzelfde redelijke vermoeden gehad als ik als je die beveiging zag.Nee daar werd iets geheim gehouden was dan vast ook jouw uitspraak geweest.Zelfs toen ik zei dat ik politie was in Nederland werden ze nog feller.En van een grote verbouwing??Geen sprake van,en niets te zien.Al jaren en jaren wordt deze pyramide zo streng bewaakt, en mijn doel was te kraken wat er bewaakt werd, maar vergeet het maar.Geen bijkomen aan.

  0 likes
 11. Het is toch al lang bekend dat de piramides enkele lagen hebben die tot het oorspronkelijke tempel zijn aangebracht. Het gaat ze om krachtlijnen , en ze bouwden het op de kruispunten ervan.

  0 likes
 12. [quote name=”Hunting Wolf”]Was je er maar met mij geweest jij had hetzelfde redelijke vermoeden gehad als ik als je die beveiging zag.Nee daar werd iets geheim gehouden was dan vast ook jouw uitspraak geweest.Zelfs toen ik zei dat ik politie was in Nederland werden ze nog feller.En van een grote verbouwing??Geen sprake van,en niets te zien.Al jaren en jaren wordt deze pyramide zo streng bewaakt, en mijn doel was te kraken wat er bewaakt werd, maar vergeet het maar.Geen bijkomen aan.[/quote]

  Ja, ik was er inderdaad niet bij, maar het zou toch best kunnen dat het een onveilige structuur is geweest en dat je er gewoon niet in mag omdat het niet veilig is? Snap best dat de bewaking nijdig wordt als er weer zo’n Nederlandse toerist het denkt beter te weten of naar binnen wil.

  Welke pyramide was het als ik vragen mag?

  0 likes
 13. [quote name=”Crayon”][quote name=”Hunting Wolf”]Was je er maar met mij geweest jij had hetzelfde redelijke vermoeden gehad als ik als je die beveiging zag.Nee daar werd iets geheim gehouden was dan vast ook jouw uitspraak geweest.Zelfs toen ik zei dat ik politie was in Nederland werden ze nog feller.En van een grote verbouwing??Geen sprake van,en niets te zien.Al jaren en jaren wordt deze pyramide zo streng bewaakt, en mijn doel was te kraken wat er bewaakt werd, maar vergeet het maar.Geen bijkomen aan.[/quote]

  Ja, ik was er inderdaad niet bij, maar het zou toch best kunnen dat het een onveilige structuur is geweest en dat je er gewoon niet in mag omdat het niet veilig is? Snap best dat de bewaking nijdig wordt als er weer zo’n Nederlandse toerist het denkt beter te weten of naar binnen wil.

  Welke pyramide was het als ik vragen mag?[/quote]
  Piramide van Cheops.En dan een verborgen kleinere in de omgeving.

  0 likes
 14. Strijdervoorvrijheid

  Aangezien de maya’s ons twee kalendertellingen hebben nagelaten, 1 kalender met 260 dagen, en 1 kalender met 360 dagen. Verteld mij naar mijn mening dat de maya’s op de planeet tiamat moeten hebben gewoond. De planeet tiamat heeft gedraaid in 260 dagen om onze zon waar nu de asteroïden gordel draait, voordat de planeet een aanvaring heeft gehad met de planeet niburu. Waarna tiamat voor ongeveer 2 derde is vergruisd(de astroidengordel), en 1 derde is in twee stukken(aarde en maan) richting de zon voorbij mars geduwd, en draait door deze harde duw nu 360 dagen om onze zon. Grote vraag in deze is: hoelang is het geleden dat deze botsing heeft plaatsgevonden? Dit kan ook het einde hebben betekend van de maya’s en ook van de dinosauriërs want ook de verhoudingen zijn toen veranderd bijv. de aantrekkingskracht van de aarde is drie maal zo sterk geworden. Dino’s kunnen simpelweg met de nu huidige aantrekkingskracht van de aarde hun lichaam niet dragen, hun gewrichten waren daar niet op berekend. Misschien raar maar iets in mij verteld me dat als we gaan zoeken in de asteroïden gordel, we overblijfselen zullen vinden van maya’s en ook van dino’s. Ook heeft deze botsing de kruisbestuiving veroorzaakt tussen de bewoners van niburu en de bewoners van aarde(tiamat).

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

protesten

Hoe zit het nou met de George Floyd-protesten? De onbeantwoorde vragen

Veel Amerikanen zijn in de afgelopen weken ...

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...