Gezondheid

14 geheimen over frisdrank die de voedingsindustrie je niet vertelt

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is 2015 en ondertussen zijn we ons gelukkig wel allemaal bewust van het feit dat frisdrank nou niet echt gezond is…

Dat gezegd hebbende ben jij waarschijnlijk niet volledig op de hoogte van de bijwerkingen die frisdrank heeft op ons lichaam en hoe wij ons lichaam er letterlijk mee vernietigen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Daar ga ik verandering in brengen.

Het advies om te stoppen met het drinken van jouw favoriete water met suiker is oud nieuws, maar recente wetenschappelijke ontdekkingen over frisdrank zijn dat zeker niet.

Sterker nog, als jij regelmatig een colaatje drinkt, dan bestaat de kans dat jij een open huis houdt voor een flink aantal dodelijke ziektes – ziektes die je op een hele jonge leeftijd al onder de groene zoden kunnen helpen.

De meeste ophef is ontstaan over de suiker die erin zit, maar dat is bij lange na niet alles wat slecht is aan frisdrank. Suikervrije frisdranken zijn net zo slecht. Ik zal je uitleggen waarom…

1. Frisdrank zorgt voor gewichtstoename op alle verkeerde plaatsen

Als jij overtollige hoeveelheden aan suikers consumeert in de vorm van frisdrank dan is er een grote kans dat dit gaat leiden tot overtollig vet in jouw lichaam. En dan heb ik niet over het “sexy” vet dat vrouwen als Beyoncé hebben op de heupen, dijen en kont (ook wel subcutaan vet genoemd).

Ik heb het over visceraal vet. Dit is het type vet dat zich verzamelt rondom je vitale organen, zoals je lever, nieren en maag, en dat wordt gelinkt aan diabetes type 2 en andere enge ziekten.

Sterker nog, een recente studie heeft ontdekt dat het regelmatig drinken van frisdrank ervoor zorgt dat het vet rondom lever en skelet toeneemt met maar liefst 100%. Wat kan zorgen voor ernstige aandoeningen aan je lever.

De meest aanwezige visuele aanwijzing van visceraal vet is een uitstekende buik. Dus als jij begint te merken dat je buik verder naar voren begint te steken, dan moet je DRINGEND gaan letten op de hoeveelheid suiker die je inneemt.

Weet je niet zeker of dit het geval is? Ik merk het meestal vrij snel doordat ik mijn broek minder goed kan dichtritsen…

Lightfrisdrank-drinkers zijn hier niet immuun voor.

Een studie van de Universiteit van Texas heeft ontdekt dat bij mensen die lightfrisdrank dronken over een periode van 10 jaar, de taille 70 procent was toegenomen in vergelijking met mensen die geen frisdrank dronken.

2. Frisdrank zorgt er niet voor dat jij je vol voelt

De suiker die je in frisdrank vindt bestaat grofweg voor 50 procent uit glucose en 50 procent fructose. Als we dit consumeren zonder vezels, dan kan ons brein geen fructose detecteren, waardoor de opname van deze calorieën niet gereguleerd wordt door ons lichaam.

Dit betekent niet dat je lichaam niet de nadelige gevolgen ervaart van de inname van deze calorieën – het betekent alleen dat jij je niet vol voelt erna.

Dit is gevaarlijk omdat je, bovenop je normale dieet, veel meer calorieën binnenkrijgt terwijl je dit niet voelt. Een glaasje frisdrank of 2 gaat er altijd wel in na een flinke maaltijd.

3. Door frisdrank ga je er sneller oud uitzien

Alle producten op de markt die zich richten op het tegengaan van rimpels geven aan dat mensen niet blij zijn met de snelheid waarop ze er ouder gaan uitzien. Nou, blijf dan vooral lekker frisdrank drinken, dit versnelt het verouderen alleen maar meer.

Alle frisdranken – ook de lightvarianten – bevatten fosforzuur. Dit zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven door de frisdrank te beschermen tegen schimmel en bacteriën.

Als dat nog niet spannend genoeg is voor je, dan hier een studie gepubliceerd door het FASEB Journal die heeft getest dat muizen met hoge fosfaatniveaus gemiddeld 5 weken eerder dood gaan dan muizen met normale fosfaatniveaus.

Het zijn dus niet alleen je organen die baat hebben bij het stoppen met het drinken van frisdrank. Je wordt er ook minder snel oud door. Daarnaast krijg je er ook een mooiere huid van.

4. Het drinken van frisdrank kan leiden tot insulineresistentie

Insulineresistentie is de gateway naar metaboolsyndroom. Dit beschrijf ik als een groep risicofactoren (zoals een hoge bloeddruk en overtollig vet rondom de taille) die geassocieerd worden met type 2 diabetes en hartziekten.

De belangrijkste rol van insuline in ons lijf is om glucose door te sturen vanuit onze bloedbaan naar de goede cellen. Wanneer je te veel suiker inneemt in de vorm van frisdranken, bombardeer je in principe je lichaam met een samenstelling die ervoor zorgt dat je alvleesklier steeds meer en meer insuline moet produceren.

Dit leidt tot insulineresistentie, iets waar je liever geen last van wilt hebben in je leven. Aangezien dit een grote rol speelt bij de ontwikkeling van allerlei ziekten.

5. Frisdrank draagt bij aan hart -en vaatziekten

Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig last van hart -en vaatziekten op steeds jongere leeftijd. Waar zou dit door komen denk je? Frisdrank, onder andere…

De complicaties die hart -en vaatziekten met zich meebrengen bestaan uit hartaanvallen, hartfalen, beroerten en hartstilstand. Je kan er jaren mee leven, en zelfs een aantal hartaanvallen overleven, maar uiteindelijk krijgt die je te pakken en ga je neer.

Er wordt aangeraden om niet meer dan 6 eetlepels suiker per dag binnen te krijgen. Om dit in perspectief te plaatsen: één blikje frisdrank bevat bijna 8,75 eetlepels suiker. Veel meer dan de aangeraden hoeveelheid. En dat terwijl dit hoogstwaarschijnlijk niet eens de enige suiker is die jij binnenkrijgt op een dag.

6. Frisdranken zijn gelinkt aan Alzheimer

Alzheimer wordt al een behoorlijke tijd gezien als een erfelijke ziekte waar we geen controle over hebben.

Het is waar dat we jammer genoeg nog geen medicijn hebben ontwikkeld dat helpt bij het bestrijden van deze vreselijke ziekte, maar meer en meer bewijs suggereert wel dat er manieren zijn om de ontwikkeling hiervan tegen te gaan.

Insulineresistentie is nu zo sterk gelinkt aan Alzheimer dat het binnen medische sferen vaker beschreven wordt als diabetes type 3.

Verder is er nog een Japanse studie die claimt dat mensen met type 2 diabetes meer dan 2x zoveel kans hebben op het ontwikkelen van Alzheimer of andere vormen van dementie.

Ben jij bereid om je verstand te verliezen voor wat frisdrank? Ik niet in ieder geval.

7. Lightfrisdranken worden geassocieerd met ernstige hersenaandoeningen

De kunstmatige zoetstof genaamd aspartaam is een ingrediënt in vrijwel alle suikervrije frisdranken en wordt sterk geassocieerd met verschillende ernstige hersenaandoeningen. Waaronder beroerten (TIA), multiple sclerose (MS) en hersentumoren.

Patiënten met epilepsie wordt vaak aangeraden om geen lightfrisdranken te drinken door hun dokter. Als je geen last hebt van epilepsie dan is de kans erg klein dat jij een aanval gaat krijgen door het drinken van frisdrank, maar ik vind het wel een eng gegeven dat stoffen hierin kunnen zorgen voor dit soort aanvallen!

Voor de claim met betrekking tot de hersentumoren is er nog geen keihard bewijs, maar er zijn wel studies die het aan elkaar linken.

8. De kleurstoffen in sommige frisdranken bevatten chemicaliën die voor kanker zorgen

Als jij een fan bent van cola (van welk merk dan ook), dan raad ik je aan om je blikje even neer te zetten en naar me te luisteren…

De bruine, karamel-achtige kleur van cola bevat 2 chemische stoffen die er bij dieren voor zorgen dat ze kanker krijgen. Namelijk 2-methylimidazole en 4-methylimidazole.

Deze stoffen worden puur en alleen gebruikt zodat cola zijn “mooie” bruine kleurtje krijgt. Het beïnvloedt de smaak totaal niet. Zou jij niet alleen al dit stofje liever eruit laten en “gezondere” cola drinken met een andere kleur?

In 2011 heeft de staat van Californië opgedragen dat er een waarschuwingslabel geplaatst moet worden op artikelen met te hoge concentraties van 4-methylimidazole voordat ze verkocht mogen worden.

Sindsdien claimen Coca-Cola en Pepsi dat ze dit ingrediënt eruit gehaald hebben, maar studies wijzen uit dat er nog altijd onveilige concentraties van deze stof in de cola zitten.

9. De suiker in frisdrank kan verslavend werken

Suiker zorgt ervoor dat we dopamine aanmaken, een stofje in onze hersenen waardoor we ons goed voelen. Dit is precies wat cocaïne ook doet. Dit is één van de redenen waarom het zo moeilijk kan zijn om te stoppen met het consumeren van suiker, ook al weten we dat het slecht is voor ons.

Heb jij je ooit al eens helemaal volgepropt met suikers terwijl je eigenlijk al vol zat? Ik wel. Jij vast ook.

Vervolgens krijg je een uur of 2 na de suiker high ook nog last van een inzinking. Lijkt erg veel op het effect van drugs…

10. Frisdrank is superslecht voor je tanden

Dit weten we natuurlijk allemaal wel al. Onze tandarts vertelt ons al van jongs af aan wat de gevolgen zijn van het drinken van frisdrank op je gebit.

Weet je nog dat fosforzuur waar we het eerder over gehad hebben? Dit spul is ook nog eens een nachtmerrie voor je tanden.

Dit zuur zorgt voor rottende tanden, gaten en tandvleesontstekingen. En onthoud goed, dit spul zit ook in lightfrisdranken. Voor degenen die nog altijd per se frisdrank willen blijven drinken.

Een studie gepubliceerd door tandartsen claimt dat de orale schade die veroorzaakt wordt door langdurig frisdrankgebruik even erg is als de schade die drugs aanricht. Soms zelfs erger.

11. Sommige frisdranken bevatten zeer giftige vlamvertragers

Vlamvertragers vind je normaliter in producten waarvan je niet wilt dat ze in de fik vliegen. Zoals je bank of je beddengoed. Ik durf te wedden dat jij alleen niet wist dat (voornamelijk) frisdranken met een citroensmaak vlamvertragers bevatten in de vorm van broomhoudende plantaardige olie.

Deze olie wordt gebruikt als ingrediënt in frisdranken om ervoor te zorgen dat de smaak behouden blijft. Deze olie zorgt voor geheugenverlies en zenuwaandoeningen.

Hierdoor is deze olie verbannen uit frisdranken hier in Europa en Japan, maar in Amerika zit het er wel nog in.

In 2014 hebben zowel Pepsi als Coca-Cola gezegd dat ze deze olie uit hun producten hebben gehaald, maar er zijn wel nog andere merken die het wel doen.

12. Frisdrankblikjes hebben een laag hars aan de binnenkant die gelinkt wordt aan onvruchtbaarheid

Misschien heb jij al eens gehoord van bisfenol A epoxyhars, beter bekend als BPA. Blikjes bevatten vaak een laag van dit spul die dient als barrière tussen het metaal en het drinken erin. BPA is een synthetische vorm van oestrogeen die gelinkt wordt aan diabetes, onvruchtbaarheid en kanker.

Zowel Coca-Cola als Pepsi hebben aangegeven te willen werken naar blikjes die geen BPA bevatten, maar hebben zich hier nog niet volledig aan toegewijd. Mijn advies? Blijf gewoon van die vieze frisdrank af.

13. De bijwerkingen van genetisch gemodificeerde maïs zijn onbekend

De meeste frisdranken bevatten grote hoeveelheden fructosestroop omdat dit type suiker een stuk goedkoper is dan rietsuiker.

Dergelijke geraffineerde suikers zijn slecht voor je lichaam, dat weet hier geen raad mee. Wederom omdat het geen vezels bevat.

Daarnaast zijn er ook studies rondom de negatieve effecten van Genetically Modified Organisms (GMO’s). De maïs waarvan de fructosestroop wordt gemaakt is voor het grootste deel ook genetisch gemanipuleerd om ervoor te zorgen dat ongedierte de plant niet kan beschadigen. Allemaal enge dingen, waar ik het liefst zo min mogelijk mee in aanraking kom…

14. Frisdrank heeft NUL nuttige voedingsstoffen

De laatste reden om frisdrank op te geven is het simpele feit dat het NUL nuttige voedingsstoffen bevat waar jij iets aan hebt.

Het is een blikje met alleen maar calorieën die alleen maar slecht zijn voor je lichaam. Zelfs een pizza of een burger van de McDonald’s bevat in ieder geval nog iets van voedingstoffen (ik raad het natuurlijk niet aan om zoiets vaak te eten).

Een goede manier om gezond te blijven is om constant stil te staan bij wat je eet en je af te vragen of er nuttige voedingsstoffen in zitten.

Als er niets nuttigs in zit, dan skip je het toch gewoon?

Zo kom jij van jouw frisdrank verslaving af

Jammer genoeg kunnen er een hoop enge dingen in de wereld gebeuren door iets als frisdrank, maar zelfs als je dit weet is het nog moeilijk om te stoppen met het drinken ervan. Dat suiker verslavend werkt, helpt daar natuurlijk niet bij.

Hieronder een aantal suggesties met technieken die jij kan gebruiken om van je frisdrankverslaving af te komen. Want dat is het waarschijnlijk gewoon, ook al denk je van niet.

Stop niet in één keer. Als jij meer dan 1 blikje frisdrank per dag drinkt dan is het niet verstandig om direct te stoppen met het drinken ervan. Dit is bijna onmogelijk. Ga in eerste instantie de helft drinken qua frisdrank dan je nu drinkt, en verlaag het gebruik geleidelijk over een periode van bijvoorbeeld 4 weken.

Verander je routine. Loop jij ‘s ochtends standaard naar de koelkast die vol staat met frisdrank? Verplaats het dan naar een plek waar je minder vaak komt. Als je het toch per se koud wil hebben staan, zet het dan op een iets minder opvallende plek in je koelkast.

Hou het gebruik in de gaten. Weet jij precies hoeveel blikjes jij op een dag drinkt? Zo niet, ga het dan in de gaten houden. Zo weet jij tenminste of je daadwerkelijk te veel frisdrank drinkt (alles is eigenlijk al te veel, maar goed). Op deze manier kun je er ook achter komen op welke momenten van de dag je frisdrank drinkt. Sommige mensen halen na bijvoorbeeld stressvolle momenten een blikje fris, om even tot rust te komen. Net zoals rokers dat doen.

Stel een doel. Kies één dag uit waarop je niks van frisdrank gaat drinken en hou je daaraan. Breid dit vervolgens uit naar meerdere dagen in de week.

Waar het eigenlijk op neer komt is het volgende: aan frisdrank heb je HELEMAAL NIETS. Het smaakt alleen lekker, that’s it. Het drinken ervan heeft voor de rest alleen maar slechte gevolgen voor jouw lichaam.

Frisdrank drinken is nutteloos!

Doe jezelf een plezier en gebruik de bovenstaande technieken om van je frisdrankverslaving af te komen. En maak mensen in je omgeving ook bewust van het feit hoe slecht frisdrank wel niet is door dit artikel te delen op Facebook.

Door Kevin van Voeding Ontmaskerd!

[Voeding Ontmaskerd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kal-Purush
Kal-Purush
8 jaren geleden

Bij punt 9 kan ik mij aansluiten, verslavend.
Toen ik rond de 20 was dronk ik zeker 6 – 7 liter Coca-Cola PER DAG om mij lekker te voelen, na een waarschuwing van een ziekenhuis, na constante pijn in mijn maag, dat mijn maagwand was aangetast ben ik gestopt, acuut, met het drinken hiervan.
Little did I know, om op zijn Engels te zeggen, ging door een HEL de maanden erna, heb het volgehouden en ben nu boven de 60 en drink geen druppel Coca-Cola of andere frisdranken meer en voel mij nu goed.
Heb mijn lesje toen geleerd en waarschuw iedereen, vrienden kennissen en familie voor het gevaar van deze sluipmoordenaars genaamd: FRIS DRANKEN.

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

Wat ook erg is: zij verbruiken heel veel drinkwater om het te bereiden. En de milieudienst maar wijzen, dat wij er schuldig aan zijn. Maar het systeem van financieel groei(die kijkt niet of een product gezond is) zorgt voor deze uitwassen en als gevolg zeggen ze dat er teveel mensen op deze aarde zijn.
Vandaag in de telegraaf: Wat vindt u van bevolkingsgroei. Werd er een beetje onpasselijk van. Het komt steeds dichterbij. De opruimpropaganda. Krijg je weer 2 kampen. Er worden dadelijk weer dingen doorgevoerd die vooral de armere treffen. Geld/belasting betalen en ondertussen verandert er niks aan de bron van vervuiling/schaarste: Het systeem zelf.

joepiejee
joepiejee
8 jaren geleden

agenda 21 op het verlanglijstje van De Nieuwe Wereld orde?

dee
dee
8 jaren geleden

Ik was een tijd erg verslaaft aan pepsi no sugar. Ik dacht; geweldig! Frisdrank zonder kalorieen!
Nou ik kreeg er een vies gevoel van in mijn mond en dacht ik drink t niet meer.
Liep ik even later weer naar de koelkast!! Ben in een keer cold turkey gegaan. Viel niet mee.

Smerig spul.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x