Buitenland

Turks parlementslid: “Turkije smokkelde dodelijk saringas naar Islamitische Staat”

Help door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Turkse parlementslid Eren Erdem heeft in een interview met de Russische zender RT gezegd dat terroristen van Islamitische Staat (IS) via Turkije het dodelijke saringas hebben geïmporteerd.

De Turkse overheid heeft Erdem beschuldigd van hoogverraad en een onderzoek ingesteld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het parlementslid zegt in het interview dat de benodigde grondstoffen voor chemische wapens naar Turkije zijn gebracht en vervolgens naar IS-kampen in Syrië zijn getransporteerd. De chemicaliën zijn volgens Erdem gekocht in Europa.

“Westerse bronnen weten heel goed wie de saringasaanvallen in Syrië hebben uitgevoerd,” zei hij. Erdem verwees naar de aanvallen op de Syrische stad Ghouta en verschillende andere plaatsen in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus, waar in 2013 raketten met saringas werden afgevuurd. Bij de aanvallen kwamen 1400 mensen om het leven, onder wie ruim 400 kinderen.

Overheidscomplot

Erdem stuitte op een gerechtelijk onderzoek uit 2013 waaruit bleek dat een aantal Turkse burgers hadden deelgenomen aan onderhandelingen met IS over de levering van saringas. Uit getapte telefoongesprekken is naar voren gekomen dat een militant genaamd Hayyam Kasap het gas in handen heeft gekregen, aldus Erdem.

De autoriteiten arresteerden tijdens het onderzoek 13 verdachten, maar die werden allemaal om onduidelijke redenen weer vrijgelaten. De zaak werd gesloten, waarna de verdachten gelijk de grens tussen Turkije en Syrië overstaken.

Er wordt zelfs gesuggereerd dat er sprake is van een overheidscomplot en dat de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag bij de levering betrokken is geweest. Bozdag wilde voor de levering van de producent weten of het chemische wapen zou worden ingezet door jihadisten.

Militaire interventie rechtvaardigen

Erdem stelt dat het Westen de Syrische president Bashar al-Assad de schuld heeft gegeven van de gifgasaanvallen om een Amerikaanse militaire interventie in Syrië te kunnen rechtvaardigen. Het parlementslid beschikt naar eigen zeggen over het bewijs dat IS verantwoordelijk was voor de aanvallen.

Sinds het interview met RT heeft Erdem al diverse doodsbedreigingen gehad. Ook plaatste een Turkse paramilitaire organisatie een oproep op Twitter om zijn huis te bestoken. Op sociale media circuleert de hashtag #ErenErdemYouAreNotAlone.

[RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
8 jaren geleden

Hoeveel leugens moeten er nog boven water komen voordat mensen beseffen dat overheden niets anders dan criminele organisaties zijn. Organisaties die een heel andere agenda dienen dan zij ons doen geloven. Hoe lang duurt het voordat wij in opstand komen tegen de moordpartijen, oplichterij en volksverlakkerij. Het in gevaar brengen van de totale mensheid. Hoe lang duurt het voor mensen dat eens in gaan zien en niet meer het gespuis mandaat geven door vrijwillig op hen te stemmen. Ze deugen geen van allen. Niet één is er te vertrouwen want als ze het spelletje niet meespelen moeten ze weg of worden ze vermoord. Alles wat er zit maakt deel uit van het oldboys-network.

Leonard Ariekoek
Leonard Ariekoek
8 jaren geleden

De Turkse beerput staat wagenwijd open! Laat Poetin maar vrolijk doorgaan met Turkse vrachtwagens met ISIS-olie te bombarderen.

wl-
wl-
8 jaren geleden

Nu weet ik wel zeker dat Turkije helemaal niets mee te maken hebt. er is weer een zondebok gevonden alles wordt lekker op afgeschoven en we trappen er zoals altijd lekker weer in

de oorlogsmachine draait weer op volle toeren

Typhoon
Typhoon
8 jaren geleden

Veronderstellingen zijn geen Feiten !

PKK is een smokkelorganisatie! Ze leven voort uit smokkelen. Turkije bestrijdt zulke organisaties. Want dan krijgt het staat geen inkomsten uit belastingen.

Als Turkije PKK bombardeerd dan zeggen we lekker dat Turkije de Koerden bombardeerd.
Als er iets wordt gesmokkeld dan zeggen we dat Turkije aan het smokkelen is. Win-Win situatie voor des duivels. Idioten geloven toch alles !

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x