Universum

Enorme waterreservoirs onder het Marsoppervlak

Help ons door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder het Marsoppervlak bevinden zich enorme waterreservoirs. Op sommige plaatsen is de rode planeet net zo nat als de aarde, aldus wetenschappers.

De bevindingen halen eerdere studies onderuit. Die kwamen tot de conclusie dat er weinig water in het inwendige van Mars te vinden zou zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Het is ons een raadsel dat het inwendige van de planeet eerder zo droog is ingeschat,” zei coauteur Erik Hauri van het Carnegie Instituut van Washington in een verklaring. “Dit nieuwe onderzoek suggereert dat vulkanen een belangrijke rol speelden bij het transporteren van water naar het oppervlak.”

De wetenschappers analyseerden twee Marsmeteorieten die zo’n 2,5 miljoen jaar geleden op aarde terecht zijn gekomen. De mantel van Mars, de laag onder de korst, bevat naar schatting 70 tot 300 waterdeeltjes per miljoen (ppm). De aardmantel bevat ter vergelijking 50 tot 300 ppm water. Dat wijst erop dat Mars al tijdens zijn vorming veel water heeft opgeslagen.

Stromend water

Afgelopen jaar toonde de Mars Reconnaissance Orbiter aan dat gedurende de warmste maanden van het jaar mogelijk water over het marsoppervlak stroomt:

In het verleden werden vreemde geologische structuren op Mars wel vaker toegeschreven aan stromend water. Steeds werd gedacht dat het ging om uitbarstingen van bevroren kooldioxide. Maar die vlieger ging niet langer op, daarvoor waren de gebieden waar de donkere strepen zijn gevonden veel te warm. Eerder werd al zout water aangetroffen op de draagarmen van Marslander Phoenix.

Water op de maan

Ook de maan is veel minder droog dan altijd werd aangenomen. Tijdens de laatste Sovjetmissie naar de maan, Luna 24, is waterrijk gesteente uit de maanbodem meegenomen naar aarde, zo bleek uit recent onderzoek. De ontdekking werd genegeerd door het Westen.

Bron: MSNBC.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
11 jaren geleden

Dus de zwembroek maar meenemen als we op vakantie naar Mars gaan ??

anouk
anouk
11 jaren geleden

Gaat snel inneens met de nieuwe stapsgeweize (gecontrolleerde)ontdekkingen over Mars. Wat zal de volgende stap zijn?

Waar water is ,is leven.

bastiaan de groot
bastiaan de groot
11 jaren geleden

Mede na het boek over de Marsreis van oa Narciso Genovese gelezen te hebben, ben ik ervan overtuigd , dat Mars een bewoonde planeet is .Weliswaar een miljoen jaren geleden verwoest door het Luciferexperiment, is er opnieuw/nog steeds een samenleving van aan ons verwante mensen .
De rechte strepen zijn kanalen , die via een ingenieuze hydro-cultuur, het spaarzame water naar de landerijen brengt.Mars heeft een vredige en hoogontwikkelde samenleving, waarbij die van de Aarde verbleekt(we zouden ons moeten schamen).
Ja,er is WATER op Mars en ze zijn er maar wat zuinig mee !

Lacsap
Lacsap
11 jaren geleden

Dat er water op Mars is (ijs) hebben wij eerst via de film Totall Recall vernomen pas veel later is het ‘officieel’ ondekt.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x