Homepagina » Universum » Enorme waterreservoirs onder het Marsoppervlak

Enorme waterreservoirs onder het Marsoppervlak

Onder het Marsoppervlak bevinden zich enorme waterreservoirs. Op sommige plaatsen is de rode planeet net zo nat als de aarde, aldus wetenschappers.

De bevindingen halen eerdere studies onderuit. Die kwamen tot de conclusie dat er weinig water in het inwendige van Mars te vinden zou zijn.

“Het is ons een raadsel dat het inwendige van de planeet eerder zo droog is ingeschat,” zei coauteur Erik Hauri van het Carnegie Instituut van Washington in een verklaring. “Dit nieuwe onderzoek suggereert dat vulkanen een belangrijke rol speelden bij het transporteren van water naar het oppervlak.”

De wetenschappers analyseerden twee Marsmeteorieten die zo’n 2,5 miljoen jaar geleden op aarde terecht zijn gekomen. De mantel van Mars, de laag onder de korst, bevat naar schatting 70 tot 300 waterdeeltjes per miljoen (ppm). De aardmantel bevat ter vergelijking 50 tot 300 ppm water. Dat wijst erop dat Mars al tijdens zijn vorming veel water heeft opgeslagen.

Stromend water

Afgelopen jaar toonde de Mars Reconnaissance Orbiter aan dat gedurende de warmste maanden van het jaar mogelijk water over het marsoppervlak stroomt:

In het verleden werden vreemde geologische structuren op Mars wel vaker toegeschreven aan stromend water. Steeds werd gedacht dat het ging om uitbarstingen van bevroren kooldioxide. Maar die vlieger ging niet langer op, daarvoor waren de gebieden waar de donkere strepen zijn gevonden veel te warm. Eerder werd al zout water aangetroffen op de draagarmen van Marslander Phoenix.

Water op de maan

Ook de maan is veel minder droog dan altijd werd aangenomen. Tijdens de laatste Sovjetmissie naar de maan, Luna 24, is waterrijk gesteente uit de maanbodem meegenomen naar aarde, zo bleek uit recent onderzoek. De ontdekking werd genegeerd door het Westen.

Bron: MSNBC.com

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Dus de zwembroek maar meenemen als we op vakantie naar Mars gaan ??

  0 likes
 2. Gaat snel inneens met de nieuwe stapsgeweize (gecontrolleerde)ontdekkingen over Mars. Wat zal de volgende stap zijn?

  Waar water is ,is leven.

  0 likes
 3. bastiaan de groot

  Mede na het boek over de Marsreis van oa Narciso Genovese gelezen te hebben, ben ik ervan overtuigd , dat Mars een bewoonde planeet is .Weliswaar een miljoen jaren geleden verwoest door het Luciferexperiment, is er opnieuw/nog steeds een samenleving van aan ons verwante mensen .
  De rechte strepen zijn kanalen , die via een ingenieuze hydro-cultuur, het spaarzame water naar de landerijen brengt.Mars heeft een vredige en hoogontwikkelde samenleving, waarbij die van de Aarde verbleekt(we zouden ons moeten schamen).
  Ja,er is WATER op Mars en ze zijn er maar wat zuinig mee !

  0 likes
 4. Dat er water op Mars is (ijs) hebben wij eerst via de film Totall Recall vernomen pas veel later is het ‘officieel’ ondekt.

  0 likes
 5. Volgens wwww.astronieuws.nl is dit water geabsorbeerd door het landoppervlak en zit dus in het gesteente!!Maar als je goed kijkt, heeft in een verleden er wel water gestroomd.Zou men nu werkelijk GEEN bacterie of ander levende organismen aangetroffen hebben???Ik betwijfel of alles wel naar buiten komt!!Nasa was Nazi namelijk in het verleden!!Met Werner von Braun als raketontwerper!!

  0 likes
 6. Ben erg benieuwt wat er nog meer gevonden gaat worden na dat we nu weten dat toch echt water op mars bestaat

  0 likes
 7. zo zie je maar.. WHAT LIES BENEATH !

  0 likes
 8. … de vraag is altijd hoeveel waarheid je krijgt.

  0 likes
 9. [quote name=”anouk”]Gaat snel inneens met de nieuwe stapsgeweize (gecontrolleerde)ontdekkingen over Mars. Wat zal de volgende stap zijn?

  Waar water is ,is leven.[/quote]
  Er is al veel meer ontdekt over andere planeten, voor wie het nog niet gezien heeft, kijk eens naar de dvd: They lied about everything! (The biggest story ever denied en Moon Rising.) Met veel info van ex-NASA medewerkers….

  0 likes
 10. gevoelsmatig zou je toch zeggen dat het universum barst van het leven. op welk niveau dan ook.

  0 likes
 11. [quote name=”Debb3″]Ben erg benieuwt wat er nog meer gevonden gaat worden na dat we nu weten dat toch echt water op mars bestaat[/quote]

  Dit wordt dan officieel

  http://www.youtube.com/watch?v=aROqWGZ3gDg&feature=fvwrel

  0 likes
 12. [quote name=”Marcel”]Dus de zwembroek maar meenemen als we op vakantie naar Mars gaan ??[/quote]

  Mars heeft in het verleden behoorlijk op zijn donder gehad door bominslagen waardoor het leven, de atmosfeer en ook het zwaartekrachtsveld een enorme klap heeft gehad. Uiteindelijk komt deze geschiedenis boven water. Ook het feit dat er nog steeds leven is overgebleven en weer meer gaat floreren.

  0 likes
 13. Tallozen verkeren in een soort euforische stemming als op een andere planeet mogelijk water aanwezig blijkt te zijn. Want: ´Waar water is, is leven´ zo redeneren zij. Dat is echt een aardse gedachte en enigszins kortzichtig. Het feit dat WIJ water, zuurstof en de ideale klimatologische omstandigheden nodig hebben om te kunnen bestaan, wil namelijk nog lang niet zeggen dat andere intelligenties dat óók nodig hebben. Wie weet hebben andere levensvormen geen water of zuurstof nodig om in leven te worden gehouden.

  0 likes
 14. Wil nog wel even kwijt dat ik het ontzettend jammer vind dat er maar een paar organisaties de middelen hebben om deze onderzoeken te doen.
  Nasa,esa enz doen goed werk lijkt het, maar jah ze geven prijs wat ze prijs willen geven.

  0 likes
 15. @SIPCO: is volgens u de Nasa de opvolger van de Nazi’s? Het spijt me wel, maar grotere onzin heb ik nog nooit gehoord. Daarnaast was Werner von Braun geen Nazi. Hij was een opportunist, maar zeker geen Nazi.

  0 likes
 16. Water of geen water… Wat maakt dat uit?
  Marcel zei dan komt de geschiedenis boven water… ja daar heb je water voor nodig..

  0 likes
 17. ik zou niet zo maar van dat water durven te drinken ik denk een heel anderen instelling .

  0 likes
 18. Het fenomeen water in zijn algemeenheid stelt de wetenschap nog altijd voor raadsels.
  .
  Een hele interessante (lees)stof

  0 likes
 19. Zoals ik het zie; Mars heeft al jaren menselijke bezoekers, niet alleen maar in onze space age, Ook eerder de Atlantiers/lemuria/Mu?,en beschavingen die daar voor leefde. Aantoonbaar, ja zeker Hoe? zoek dat eens op je gemak uit.

  0 likes
 20. De Nasa is wel degelijk ontstaan met de kennis die de nazi’s hadden.

  Ga maar eens goed zoeken naar al de technieken die ze hadden bedacht/uitgetest.
  Als de 2e wereldoorlog wat langer had geduurd, dan spraken we nu Germaans. Een tegeltjestekst, maar het klopt wel. Bekijk de Nieuwe Duitse hoofdstad maar. De totale leegroof van kunst en andere zaken. Heilige graal en dat soort zaken.

  De Nasa bestaat omdat er Nazi’s waren.

  Lullig, maar ergens wel waar.

  0 likes
 21. [quote name=”bastiaan de groot”]Mede na het boek over de Marsreis van oa Narciso Genovese gelezen te hebben, ben ik ervan overtuigd , dat Mars een bewoonde planeet is .Weliswaar een miljoen jaren geleden verwoest door het Luciferexperiment, is er opnieuw/nog steeds een samenleving van aan ons verwante mensen .
  De rechte strepen zijn kanalen , die via een ingenieuze hydro-cultuur, het spaarzame water naar de landerijen brengt.Mars heeft een vredige en hoogontwikkelde samenleving, waarbij die van de Aarde verbleekt(we zouden ons moeten schamen).
  Ja,er is WATER op Mars en ze zijn er maar wat zuinig mee ![/quote]
  Het Luciferexperiment….. Hebben ze dan niet geleerd van hun ouders dat lucifers geen speelgoed is….?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gates

Rutte geeft honderden miljoenen aan vaccingroep Bill Gates: ‘Trotse geldschieter’

Tijdens de Global Vaccine Summit is donderdag ...

Er is iets geks met de toekomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...