Buitenland

Turkse demonstranten keren terug, enkel gewapend met bloemen

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op zaterdagavond gingen in Istanboel tienduizenden antiregeringsdemonstranten de straat op. Op het Taksimplein, waar zich een enorme menigte had verzameld, probeerden betogers met hun blote handen een waterwerper tegen te houden.

De actievoerders, gewapend met rode anjers, scandeerden: “Overal is Taksim, overal is verzet.” Ze riepen de regering van Erdogan op om af te treden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Daarop gooiden ze hun anjers in een grote kleurengloed in de lucht. Ze reageerden met bloemen op het strenge optreden van de politie. Sommigen van hen droegen Braziliaanse vlaggen om hun broeders in Brazilië te steunen.

Uitgaansleven

De politie gaf de demonstranten al snel opdracht het plein te verlaten. Ze kregen te horen dat ze hun punt hadden gemaakt. Sommigen kozen eieren voor hun geld, terwijl anderen bleven. De politieagenten dwongen de betogers zich terug te trekken terwijl een waterkannon de menigte bestookte. De demonstranten gedroegen zich in geen enkel opzicht gewelddadig naar de politie toe.

De menigte keerde herhaaldelijk terug naar het plein en confronteerde de politie in İstiklal Caddesi, de belangrijkste winkel- en uitgaansstraat in het Europese Istanboel. Politieagenten achtervolgden betogers door de smalle zijstraatjes, waar toeristen en lokale bewoners op dat moment van het uitgaansleven genoten.

De politie vuurde in de smalle straatjes enorme hoeveelheden traangasgranaten af waarna grote wolken boven de stad bleven hangen. Ook zou de politie rubberen kogels hebben ingezet.

Geen bewijs

Premier Erdogan weigert vooralsnog in te gaan op de eisen van de demonstranten. In plaats daarvan reist hij momenteel door Turkije om aanhangers van zijn AK-partij te woord te staan. Voor een menigte van 15.000 mensen in de havenstad Samsun zei hij: “Eén gebed van ons is genoeg om hun plannen in duigen te doen vallen.”

In een vermoedelijke poging om religieus geweld uit te lokken zei hij dat de betogers moskeeën hadden ontheiligd en vrouwen met hoofddoek hadden aangevallen. Voor beide beschuldigingen is echter geen bewijs gevonden.

Een vermeende betoger die zou zijn gefotografeerd terwijl hij alcohol in een moskee nuttigde bleek uit een fles Coca-Cola te drinken en onder de betogers op het Taksimplein bevonden zich ook vrouwen met hoofddoek.

Bron: Independent.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jenne
jenne
10 jaren geleden

Erdogan, is de rèincarnatie van het Turkse kwaad.
Hoop dat het werkt, put flowers in your hair.
Lang geleden de echte flower power, de white kinderen van de liefde zijn oud en moe.
Maar het geeft hoop een nieuwe generatie,
die het kwaad zal proberen te verslaan met intelect en liefde.

kengai
kengai
10 jaren geleden

En Nederland slaap zacht en Rutte lacht geniepig.

kim
kim
10 jaren geleden

Come and sing a simpel song of freedom sing it like you never sing before let it fill the air tell the people everywhere that we the people here dont want a war.

http://www.youtube.com/watch?v=VL8GeX43MrU

pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

wear flowers in your hair in de jaren sixties was dat inderdaad zo, maar een decade later it was,,carrying a gun in your pocket.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x