Archeologie

Maya-tentoonstelling geopend in Mexico-Stad (video)

Help ons door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Mexico-Stad is een Maya-tentoonstelling geopend, enkele weken voordat de kalender van de Meso-Amerikaanse beschaving afloopt.

Bezoekers arriveerden bij het Nationaal Museum voor Antropologie in de Mexicaanse hoofdstad voor ‘Maya’s: Ruimte en Tijd’, een tentoonstelling van artefacten uit verschillende oude Mayasteden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Eerder was de tentoonstelling te zien in Zuid-Korea en Colombia. Mexico-Stad wordt enkele weken voor 21 december 2012 aangedaan, de dag waarop de Mayakalender zou aflopen. Onder de populaire artefacten bevindt zich ook een echte Mayakalender in de vorm van een stenen tablet.

Directeur van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) Alfonso de Maria y Campos benadrukte dat het aflopen van de kalender gepaard gaat met het einde van een tijdperk, niet het einde van alles.

“Wat mensen in de war brengt is dat de lange telling waar we ons nu in bevinden het einde markeert van een baktun (een periode van vier eeuwen),” legde hij uit. “Deze lange telling wordt op 21 december gevierd omdat deze datum op verschillende tabletten is teruggevonden. Zo is een tablet gevonden in de vorm van een schildpad dat verhaalt over de komst van een man, een nieuwe man, die een specifiek gebied van de Maya’s overneemt. Het is een zeer belangrijk historisch moment.”

De Mayabeschaving domineerde Meso-Amerika twee millennia lang en verdween plotseling rond het jaar 900. De afstammelingen van de Maya’s vormen nog altijd één van de grootste inheemse gemeenschappen in Mexico, aldus de directeur.

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Margo
Margo
11 jaren geleden

Er heerst een nogal geromantiseerd beeld van de Maya’s, terwijl het ze in de praktijk nogal wat moeite kostte om hun goud eerlijk met de Spanjaarden ter verdelen.

Boon
Boon
11 jaren geleden

[quote name=”Margo”]Er heerst een nogal geromantiseerd beeld van de Maya’s, terwijl het ze in de praktijk nogal wat moeite kostte om hun goud eerlijk met de Spanjaarden ter verdelen.[/quote]
Ja vandaar dat de conquistadores het allemaal maar met buitensporig geweld wegroofden….

Kees Chinees
Kees Chinees
11 jaren geleden

[quote name=”Margo”]Er heerst een nogal geromantiseerd beeld van de Maya’s, terwijl het ze in de praktijk nogal wat moeite kostte om hun goud eerlijk met de Spanjaarden ter verdelen.[/quote]

Grapje zeker, eerlijk verdelen? Hoe zou jij het vinden als in één keer een groepje mensen je huis binnenstormen en een deel van je inboedel opeisen?

Margo
Margo
11 jaren geleden

[quote name=”Boon”][quote name=”Margo”]Er heerst een nogal geromantiseerd beeld van de Maya’s, terwijl het ze in de praktijk nogal wat moeite kostte om hun goud eerlijk met de Spanjaarden ter verdelen.[/quote]
Ja vandaar dat de conquistadores het allemaal maar met buitensporig geweld wegroofden….[/quote]
Dat is informatie die de ‘mainstream’ media je probeert wijs te maken…en je weet hoe betrouwbaar de ‘mainstream’ media is…

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x