Straling

7191 kankergevallen gelinkt aan straling gsm-mast

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De elektromagnetische straling die wordt uitgezonden door gsm-masten kan volgens Braziliaanse wetenschappers worden gelinkt aan bepaalde kankersoorten.

In een studie leggen zij een direct verband tussen kankerdoden in Belo Horizonte, de op drie na grootste stad van Brazilië, en antennes voor mobiel telefoonverkeer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Federale Universiteit van Minas Gerais, de grootste staatsuniversiteit van Brazilië.

Blootstelling

De resultaten geven een krachtig signaal af aan een land waar 82 procent van de huishoudens tenminste één mobiele telefoon bezit.

Volgens hoofdonderzoeker Adilza Condessa Dode is herhaalde blootstelling aan de elektromagnetische straling van mobiele telefoons en gsm-masten niet zo veilig als ander onderzoek doet vermoeden.

Uit de studie blijkt dat meer dan 81 procent van de mensen die in Belo Horizonte zijn overleden aan kanker op minder dan 500 meter van één van de 300 gsm-masten van de stad woonde.

Wetenschappers hebben ontdekt dat in Belo Horizonte tussen 1996 en 2006 in totaal 4924 mensen op minder dan 500 meter en 7191 mensen op minder dan een kilometer van de masten zijn overleden aan kankersoorten die kunnen zijn veroorzaakt door elektromagnetische straling, zoals tumoren in de prostaat, borst, longen, nieren en lever.

Stralingslimiet

Dode stelt dat inwoners van de stad worden blootgesteld aan gevaarlijk hoge doses straling. Ze voegde toe dat mobiele telefoons zelf ook gevaarlijk zijn.

De stralingslimiet is niet gebaseerd op gezondheidscriteria, maar op industriële, economische en technologische criteria, aldus Dode. De ingenieur verwees naar landen als Zwitserland en Italië, waar de wetgeving een stuk strenger is.

Ze pleit voor aanpassing van de wetgeving. Tot de gezondheid van het volk wordt gegarandeerd zouden consumenten mobieltjes volgens Dode alleen moeten gebruiken voor noodgevallen.

Dode is ook voorstander van het gebruik van een oortje en een verbod op het gebruik van mobieltjes door kinderen en op specifieke plaatsen zoals scholen en ziekenhuizen.

Bron: Uol.com.br

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kei-en-Ei
Kei-en-Ei
11 jaren geleden

Een dergelijk onderzoek kan je ook in Nederland uitvoeren. Wij hebben ook immers al aardig wat GSM/UTS-masten en bijbehorende zenders in steden en dorpen geplaatst.
Wat in het onderzoek niet vermeld wordt, en dat betreur ik ten sterkste, is dat de natuurlijke of achtergrond straling in Minas Gerais wel 10x hoger is dan dat wat we hier gemiddeld in Nederland hebben.
Alleen maar het aantal “gevallen” relateren aan de afstand tot de zendmasten is geen wetenschappelijke benadering. Er zou een “controlegroep” moeten zijn van mensen en daarbij optredende effecten die niet in de buurt verblijven van dergelijke masten.
Mijn inziens draagt de sterk verhoogde achtergrondstraling (dus ioniserende straling) meer bij aan het aantal doden!
Een gedegen epidemiologisch onderzoek kan ik dit dus niet noemen. JAMMER!

redice
redice
11 jaren geleden

het wordt inderdaad eens hoog tijd dat men iets doet tegen de wildgroei aan masten, overal duiken ze op tegenwoordig en steeds korter bij de leef-en werkplaatsen van mensen zoals industrieterreinen of op appartementsgebouwen of zelfs kinderdagverblijven!
wat maakt het uit dat je niet overal even goed bereik hebt als het je gezondheid ten goede komt, maar ja, de overheid zal wel anders denken hierover…

Taco
Taco
11 jaren geleden

Het zou eigenlijk eens helemaal afgelopen moeten zijn met die stralingsapparatuur, het erge is, je ontkomt er niet meer aan. Je computer, telefoons, televisie, een simpele Nintendo ds of tablet waar je kids op spelen, alles geeft straling….En dan de vraag wat is het effect op lange duur….ik zeg “Weg met die zooi!”

Timothy Drake
Timothy Drake
11 jaren geleden

Dit is weer een leuk gevalletje ‘probeer het maar eens aan je collega’s uit te leggen’. Zelfde als met roken destijds. Er moeten eerst weer hele volkstammen overlijden voordat er regelgeving komt…

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x