Homepagina » Binnenland » Twee leden van de elite hebben vernietigende kritiek op hun eigen achterban. Zo erg is het gesteld in Nederland
Twee leden van de elite hebben vernietigende kritiek op hun eigen achterban. Zo erg is het gesteld in Nederland

Twee leden van de elite hebben vernietigende kritiek op hun eigen achterban. Zo erg is het gesteld in Nederland

Hoofdredacteur van Quote Sander Schimmelpenninck en Ruben van Zwieten hebben een boek geschreven waarin ze vernietigende kritiek uiten op de grotendeels anonieme economische elite, hun eigen achterban.

De economische elite voelt zich onaantastbaar. ING-baas Hamers, wiens extreme salaris maatschappelijke woede veroorzaakte, pleitte onlangs nog voor hogere bankbonussen.

Ahold maakte van onzeker werk een lucratief winstmodel. Shell betaalt nauwelijks winstbelasting, maar er gaat daar wel 20 miljoen naar de hoogste baas. Dat staat gelijk aan een hogere energierekening van 60.000 huishoudens.

Kloof

Uit jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven is gebleken dat 70 procent van de winst van die bedrijven naar de aandeelhouders gaat en niet naar innovatie, werk of loon.

De rijkste 1% van Nederland bezit nu een kwart van het totale vermogen. Ter vergelijking: voor de crisis was dat ongeveer een vijfde. De rijkste 10 procent heeft maar liefst twee derde van het totale vermogen in handen.

Schimmelpenninck en Van Zwieten schrijven in hun boek over de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk.

Proteststemmen

Dat leidt tot proteststemmen tegen de elite. “Links faalt om het volk daarin te ontmoeten en blijft maar bezig met identiteitsdebatjes,” aldus Van Zwieten.

“Terwijl, mensen zijn benadeeld in hun koopkracht, en denken: de elite heeft niet voor mij gezorgd, nu moeten ze maar weg,” vervolgt hij.

“Dat zie je niet alleen in Nederland, maar ook in Italië, Amerika en Frankrijk. In Amerika heeft men niet zozeer voor Trump gekozen, men wilde die kliek rond de Clinton-familie niet. Op de Champs-Elysees maken de gele hesjes Porsches kapot,” klinkt het.

[SP, HP/De Tijd]


Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. De zogenaamde elite weet van gekkigheid niet meer wat ze met hun geld moeten doen. Een tijd geleden las ik bijvoorbeeld een artikel waarin geschreven werd dat bepaalde kapitalisten een groot jacht hadden. Dat was niet genoeg en daarom kochten ze er nog een jacht bij om hun auto, jetski en ander kapitalistisch speelgoed mee te kunnen nemen. Hier in Nederland is het koningshuis net zo. Dat is volgens mij wel de gierigste familie van Nederland (zou een tv programma kunnen zijn). Die hebben miljarden aan kapitaal, landgoederen, vastgoed enz maar ze verdommen om zelf het onderhoud te betalen. Ze leven niet eens van hun eigen geld maar van uitkeringen betaald met belastinggeld. Ze geven hun eigen kinderen niet eens zakgeld, dat moet ook met belastinggeld van het volk betaald worden. Kortom, ze potten alleen maar op wat ze bij elkaar kunnen graaien en het levensonderhoud wordt betaald door het volk. Schaamtelozer kan het niet. Of toch? Het koningshuis is volgens veel informatie onderdeel van de meest gruwelijke zaken met kinderen. Beatrix is volgens diverse bronnen lid van de negende cirkel. Geen wonder dat ze dan zo schaamteloos zijn, ze hebben totaal geen geweten want ze hebben letterlijk hun ziel (duur) verkocht. Vroeger werd al gezegd ‘als je veel macht en geld wilt dan moet je je ziel an de duivel verkopen’. In de huidige tijd blijkt dat het niet slechts een gezegde is maar dat het werkelijkheid is.

  47 likes
  • Weet je wat het ook is he… Nog niet zo heel lang is David Rockefeller overleden, dit na ongeveer 7 hartransplantaties te hebben gehad waarbij je je gelijk kunt afvragen hoe dat mogelijk is. De beste man is 101 geworden, heeft altijd in luxe geleefd, extreme luxe. Ik weet zo niet wat zijn vermogen was op het moment van overlijden maar het zal in de honderden miljoenen lopen en ik ben bang dat ik me nog bescheiden uitdruk. Nu ligt hij in zijn graf, naakt zoals hij gekomen is zonder zijn bezittingen. Het geeft mij een soort gevoel van rechtvaardiging en dan denk ik zelfs dat het graf alleen nog maar het begin is.

   10 likes
 2. Onder de paraplu van de NL-elite vindt oa. het volgende plaats in Nederland; leugens en getuigenis in de doofpot houden van kinder-verkrachtingen en -moorden door onze eigen premier Mark Rutte, 47% van de Nl-bevolking die zich schuldig maken aan vormen van pedofilie, Staatsgeheim in stand houden sinds 1953 van dat de Nl-zeedijken van onderen niet deugen etc. etc..

  24 likes
  • Ook wordt ‘t anti-kernwapenontwikkeling en kernwapenstop van de VN niet ondertekent door de NL-elite/regering en liggen er bovendien vernietigende VS-kernraketten opgeslagen op een militairvliegveld te Volkel(NB).

   13 likes
   • Ook in maastricht…(in die mooie berg)
    Ook in rimburg….
    Denk daar maar eens over na…

    Dit weet ik omdat ik een familie lid bij de politie heb.

    7 likes
  • Kalki ….als je komt met namen en zulke pertinence uitspraken, dan moet je ook met bewijs komen of in ieder geval met verwijzingen.

   2 likes
 3. Het ergste is dat men neerkijkt op de arme sloebers. Wie denkt dat een kastesysteem alleen in India voor komt, heeft het mis. Ook hier zit het. Hier noemen ze het economische klassen.

  26 likes
 4. gewoon weer op rutte stemmen.
  eigenlijk zijn we een dom volk of zolang het mij niet treft dan wat ?
  leer van de gele hesjes in frankrijk die zijn al tig weken bezig en houden niet op ,, bravo,,.

  21 likes
 5. Ik denk dat dit enkel het topje van de ijsberg is, ZÓ erg is het gesteld…

  6 likes
 6. Bas van Stapelberg

  Ja dit is ruim bekend en het volk blijft het pikken. De enige manier om deze schoften te pakken is een revolutie van het volk. En eerlijk gezegd dat zie ik, zeker in Nederland, niet gebeuren. De Franse Gele hesjes zou een aanzet kunnen zijn. Van Nederland hoef je het niet te hebben.

  4 likes
  • Tja, revolutie, dat hoopte ik ook ten tijde van ‘Anonymous’, maar ook dat werd met speels gemak in de kiem gesmoord door onze ‘leiders’…

   2 likes
 7. Weet dat investeringen niet ten laste van de winst gaan, dus inovatie ook niet per se. Dat 70% van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders staat dus geheel los van het investeringsniveau. De aantijging dat er teveel wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder slaat dus nergens op.

  1 likes
 8. gijs meulenmeesters

  wij zijn beter af met familie bedrijven, daar gaat de winst weer in het bedrijf.
  Nederland heeft veel bedrijven verkocht aan de geld beluste gekken die ons alleen maar kaal plukken.
  Kijk maar eens waar al die VVD,er gewerkt (aanwezig) zijn geweest.
  groetjes gijs

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

davos

Tegenpolen Trump en Thunberg in Davos: president veegt vloer aan met klimaatalarmisten en onthult hun achterliggende agenda

In het Zwitserse Davos is het World ...

verkiezingsbeloften

Verkiezingsbeloften: Trump versus Rutte. Dit overzicht toont de bittere realiteit

De Amerikaanse president Trump plaatste enkele dagen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.