Financieel

UBS-handelaar Kweku Adoboli vergokte miljarden

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Londense handelaar vergokte 2,3 miljard dollar van zijn bank en veroorzaakte ‘chaos en rampspoed’, zo kreeg een rechtbank vandaag te horen.

Kweku Adoboli (32) uit Whitechapel, een wijk in het oosten van Londen, gebruikte nepaccounts en riskante beleggingen om grotere bonussen te behalen, zijn imago te versterken en zijn ego te strelen, luidde het verder.

Zelf zegt hij onschuldig te zijn. Volgens aanklaagster Sasha Wass van het Britse OM geloofde Adoboli dat zijn geluk niet op kon, maar door zijn acties daalde het aandeel van de Zwitserse bank waar hij voor werkte 10 procent in waarde, wat overeenkomt met ongeveer 4,5 miljard dollar.

Zes nieuwe ziekenhuizen

Wass legde uit dat de handelaar veiligheidsprotocollen had overtreden door fictieve transacties te bedenken en bovendien loog hij tegen zijn meerderen. Ze vergeleek Adoboli met een gokker.

Zijn frauduleuze transacties hebben betrekking op de periode tussen oktober 2008 en september 2011. Wass zei dat Abodoli met geld begon te smijten op het moment dat het tegenzat.

Volgens de aanklaagster zou met het handelsverlies het jaarsalaris van 70.000 nieuwe zusters kunnen worden betaald. Het is ook genoeg voor de financiering van twee complete stadions of zes nieuwe ziekenhuizen.

Meesterfraudeur

“Hij vervalste transacties, creëerde neprekeningen en werd een meesterfraudeur die bewust en systematisch zijn werkgever misleidde,” zei ze. UBS investeerde in 2008 veel in rommelhypotheken. Als gevolg van de gokpraktijken (met spaargeld) kreeg de bank Zwitserse staatssteun (met belastinggeld) en ook de Amerikaanse centrale bank leende UBS 77 miljard dollar (opnieuw met belastinggeld).

Adoboli verdiende 177.000 euro per jaar en kreeg in 2010 een bonus van ruim 400.000 euro. Hij bracht persoonlijk het voortbestaan van de Zwitserse bankreus in gevaar. Het gaat om de grootste fraude in de geschiedenis van de Londense City.

De Ghanees is de zoon van een voormalig hooggeplaatste VN-functionaris, groeide op in Israël, Syrië en Irak en heeft in Groot-Brittannië privéonderwijs genoten. Op een bepaald punt dreigde hij liefst 12 miljard aan investeringen van de bank kwijt te spelen. In 2002 werd hij aangenomen bij UBS en in oktober 2008 ging hij aan het werk als handelaar.

Bron: BBC.co.uk

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
joop kerver
joop kerver
10 jaren geleden

het systeem verrot van binnen en consumeerd zichzelf.

kk

itanimulli.com
itanimulli.com
10 jaren geleden

[quote name=”joop kerver”]het systeem verrot van binnen en consumeerd zichzelf.

kk[/quote]
Godsamme zeg, heeft een licht getinte buitenlander eindelijk een keer succes, is het weer niet goed!

Pe68
Pe68
10 jaren geleden

Zondebok,
deze man had dus te veel vrijheden van zijn baas, de slaapkop.

Uit de tekst;
‘Wass zei dat Abodoli met geld begon te smijten op het moment dat het tegenzat’

2,3 miljard lijkt in dit bericht 5% te zijn(4,5 = 10%), en dat ‘in’ het begin v/d crisis.
Het was gewoon zaken doen tot dat daar de crisis was(is).

Deze man moet vast het pad naar de top nog even wat langer schoonhouden voor de toezichthouders.
Erg benieuwd wat hier over 1 tot 1,5 jaar procederen uitkomt.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Een van de zovelen die graag een gokje wagen in de bankenwereld. Mogelijk kent u de berichten van Madof nog. Eigenlijk niks nieuws.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x