Homepagina » Archeologie » Machu Picchu: nieuwe ontdekkingen bevestigen astronomische kennis Inca’s
Machu Picchu: nieuwe ontdekkingen bevestigen astronomische kennis Inca's

Machu Picchu: nieuwe ontdekkingen bevestigen astronomische kennis Inca’s

Een team van Poolse en Peruaanse archeologen heeft melding gemaakt van enkele nieuwe ontdekkingen in Machu Picchu, de meest beroemde archeologische vindplaats in Peru.

Peruaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de Inca’s sterrenwachten in Machu Picchu gebruikten om de beweging van hemellichamen te volgen. De krant El Comercio meldt dat het onderzoeksteam specifiek naar Intimachay heeft gekeken, waar een bouwwerk met twee raamopeningen staat.

De onderzoekers zeggen dat de oude Inca-astronomen een aantal astronomische fenomenen volgden vanuit de observatoria, waaronder de zomer- en winterwendes en de beweging van de maan in cycli van 19 jaar.

Volgens de archeologen was Intimachay hoogstwaarschijnlijk een heilige plek. In een ander deel van Machu Picchu, Inkaraqay geheten, is ook een observatorium gevonden. De sterrenwacht staat op de Huayna Picchu, een berg die gelegen is aan de noordzijde van de verloren stad.

Mariusz Ziolkowski van de Universiteit van Warschau zei dat de voorouders van de Inca’s zeer nauwkeurige instrumenten hebben gebouwd om vanuit deze twee observatoria hemelverschijnselen te observeren. “Deze resultaten laten zien hoeveel kennis de Inca’s hadden op het gebied van astronomie,” zei directeur van het nationaal archeologisch park Machu Picchu Fernando Astete.

Het internationale team wetenschappers maakte gebruik van 3D-scans om de bouwwerken te analyseren en hun vorm en plaats te vergelijken met de positie van de sterren zoals ze door de Inca’s moeten zijn gezien.

Het is voor het eerst dat het bestaan van Inca-astronomie is bevestigd, hoewel de Spaanse kroniekschrijver Sarmiento de Gamboa er in 1572 al over schreef.

De Plejaden was één van de belangrijkste sterrenbeelden voor de Inca’s. Ze noemden dit sterrenbeeld ook wel ‘de Zeven Kinderen’. Zodra dit sterrenbeeld aan de hemel verscheen, werd het nieuwe jaar ingeluid. De Inca’s hebben op veel plaatsen sterrenwachten gebouwd, maar Machu Picchu werd niet vernietigd omdat de verloren stad nooit door de Spanjaarden is ontdekt.

De bergstad werd in 1867 ontdekt en geplunderd door de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea.

In 1911 verrichte historicus Hiram Bingham een studie naar de Inca-paden in de omgeving van de stad. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu opnieuw. Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen National Geographic er een compleet nummer aan wijdde.

[Peru this Week]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Karel Lerelijer schreef:

  Machu Picchu is echt vet. Ik heb er destijds op vakantie nog een gouden beeldje gevonden, wat ik in Nederland nog op een veiling heb weten te verpatsen voor €28.000. Gratis vakantie was dat dus voor mij 🙂

  7 likes
 • Lean schreef:

  @Huisheks…Let eens goed op: zou deze meneer echt K. Lerelijer heten? :)))

  2 likes
 • marcelleke schreef:

  Een vraagske : laatste paragraaf van het artikel : NG en 1913 ???

  0 likes
 • marcelleke schreef:

  Excuus excuus excuus !!! 1913 is wel degelijk correct !!!

  0 likes
 • x

  Check Also

  maan

  Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

  Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  >