Archeologie

Machu Picchu: nieuwe ontdekkingen bevestigen astronomische kennis Inca’s

Help door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een team van Poolse en Peruaanse archeologen heeft melding gemaakt van enkele nieuwe ontdekkingen in Machu Picchu, de meest beroemde archeologische vindplaats in Peru.

Peruaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de Inca’s sterrenwachten in Machu Picchu gebruikten om de beweging van hemellichamen te volgen. De krant El Comercio meldt dat het onderzoeksteam specifiek naar Intimachay heeft gekeken, waar een bouwwerk met twee raamopeningen staat.

De onderzoekers zeggen dat de oude Inca-astronomen een aantal astronomische fenomenen volgden vanuit de observatoria, waaronder de zomer- en winterwendes en de beweging van de maan in cycli van 19 jaar.

Volgens de archeologen was Intimachay hoogstwaarschijnlijk een heilige plek. In een ander deel van Machu Picchu, Inkaraqay geheten, is ook een observatorium gevonden. De sterrenwacht staat op de Huayna Picchu, een berg die gelegen is aan de noordzijde van de verloren stad.

Mariusz Ziolkowski van de Universiteit van Warschau zei dat de voorouders van de Inca’s zeer nauwkeurige instrumenten hebben gebouwd om vanuit deze twee observatoria hemelverschijnselen te observeren. “Deze resultaten laten zien hoeveel kennis de Inca’s hadden op het gebied van astronomie,” zei directeur van het nationaal archeologisch park Machu Picchu Fernando Astete.

Het internationale team wetenschappers maakte gebruik van 3D-scans om de bouwwerken te analyseren en hun vorm en plaats te vergelijken met de positie van de sterren zoals ze door de Inca’s moeten zijn gezien.

Het is voor het eerst dat het bestaan van Inca-astronomie is bevestigd, hoewel de Spaanse kroniekschrijver Sarmiento de Gamboa er in 1572 al over schreef.

De Plejaden was één van de belangrijkste sterrenbeelden voor de Inca’s. Ze noemden dit sterrenbeeld ook wel ‘de Zeven Kinderen’. Zodra dit sterrenbeeld aan de hemel verscheen, werd het nieuwe jaar ingeluid. De Inca’s hebben op veel plaatsen sterrenwachten gebouwd, maar Machu Picchu werd niet vernietigd omdat de verloren stad nooit door de Spanjaarden is ontdekt.

De bergstad werd in 1867 ontdekt en geplunderd door de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea.

In 1911 verrichte historicus Hiram Bingham een studie naar de Inca-paden in de omgeving van de stad. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu opnieuw. Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen National Geographic er een compleet nummer aan wijdde.

[Peru this Week]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
7 jaren geleden

Machu Picchu is echt vet. Ik heb er destijds op vakantie nog een gouden beeldje gevonden, wat ik in Nederland nog op een veiling heb weten te verpatsen voor €28.000. Gratis vakantie was dat dus voor mij 🙂

marcelleke
marcelleke
7 jaren geleden

Een vraagske : laatste paragraaf van het artikel : NG en 1913 ???

marcelleke
marcelleke
7 jaren geleden

Excuus excuus excuus !!! 1913 is wel degelijk correct !!!

Lean
Lean
7 jaren geleden

@Huisheks…Let eens goed op: zou deze meneer echt K. Lerelijer heten? :)))

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

5
0
We lezen graag je reactie!x