Natuur en Milieu

Nieuwe verklaring voor mysterieuze feeëncirkels in Afrika

Help ons door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de Namibwoestijn in het zuiden van Afrika kunnen mysterieuze feeëncirkels worden gevonden. Wetenschappers proberen al tientallen jaren te achterhalen hoe ze ontstaan.

Er zijn verschillende theorieën over de cirkels in omloop. Zo zouden ze worden gemaakt door termieten, UFO’s of draken die onder het aardoppervlak leven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het is goed mogelijk dat de vreemde patronen het resultaat zijn van een ondergrondse strijd tussen planten, aldus Michael Cramer van de Universiteit van Kaapstad in Zuid-Afrika.

Concurrentie

Feeëncirkels hebben een doorsnee van 2 tot 12 meter en worden gevonden in droog grasland met een zandbodem. Een cirkel bestaat uit een kaal stuk grond dat wordt omgeven door een ring van vegetatie die hoger is dan het omringende grasland.

Volgens Cramer zorgen de voedingsstofarme bodem en het tekort aan regenval voor een toename van de onderlinge concurrentie tussen planten in de Namibwoestijn.

De sterkere grassoorten zuigen alle voedingsstoffen op waardoor andere planten in het gebied afsterven. Het resultaat is een kaal stuk grond in het landschap waar later voedingsstoffen en water worden opgeslagen.

Reservoir

De cirkels zijn mogelijk een reservoir voor de omringende vegetatie, schrijven Cramer en zijn collega Nichole Barger in het tijdschrift PLOS ONE.

Eerder dit jaar beweerde Norbert Jürgens van de Universiteit van Hamburg dat termieten verantwoordelijk waren voor de feeëncirkels. Cramer is het niet met de Duitse onderzoeker eens.

“Er is geen reden om aan te nemen dat termieten zulke grote cirkels maken die zo gelijk zijn verdeeld over het landschap,” zei hij. De theorie van Cramer wordt ondersteund door eerder onderzoek waarbij met wiskundige modellen is aangetoond dat het vegetatiepatroon van de feeëncirkels gebaseerd zou kunnen zijn op de afhankelijkheid van water.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
svartvatten
svartvatten
10 jaren geleden

“draken die onder het aardoppervlak leven” is de leukste, laten we die maar nemen.

Fract
Fract
10 jaren geleden

ik zeg dat het termieten zijn die de doorgang prepareren voor UFO’s die de drakenwereld eronder bezoeken.

-_-

pepsi
pepsi
10 jaren geleden

“Er zijn verschillende theorieën over de cirkels in omloop. Zo zouden ze worden gemaakt door termieten, UFO’s of draken die onder het aardoppervlak leven.”

Ja en files worden gecreëerd door de overheid om mensen later thuis te laten komen.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Ik denk dat het een bepaald soort (ondergrondse) schimmel is. Zoals je ook van paddestoelen een heksenkring hebt.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x