Homepagina » Universum » Mysterie extragalactische radioflitsen nog vreemder. Astronomen zoomen in op deze exotische bron
Mysterie extragalactische radioflitsen nog vreemder. Astronomen zoomen in op deze exotische bron

Mysterie extragalactische radioflitsen nog vreemder. Astronomen zoomen in op deze exotische bron

Astronomen hebben ontdekt dat de bron van de snelle radioflits FRB 121102 zich in een buitengewoon extreme omgeving bevindt.

Ze denken dat de flitsen afkomstig zijn uit de buurt van een zwart gat of uit een energierijke nevel, hoewel onduidelijk is wat de exacte bron is.

“We onderzoeken de omgeving van een bron in een sterrenstelsel op drie miljard lichtjaar,” zei Emily Petroff van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie.

Gedraaid

Sterrenkundigen meldden vorig jaar dat de snelle radioflits zich op een afstand van zo’n drie miljard lichtjaar van de aarde bevindt.

Uit nieuwe waarnemingen blijkt dat het licht van de radioflitsen sterk is gepolariseerd en ‘gedraaid’ is als gevolg van een sterk magneetveld in een dicht plasma, ook wel het Faraday-effect genoemd.

Zo’n extreme draaiing van radiogolven is tot nu toe alleen waargenomen in de buurt van een superzwaar zwart gat. De draaiing kan ook worden verklaard door een energierijke nevel of neutronenster.

Vreemd

“We verwachten dat zeer creatieve theoretici de komende weken verklaringen gaan bedenken waar we nog niet aan hadden gedacht,” zei Jason Hessels van ASTRON.

“Deze bron is vreemd omdat hij zich herhaalt en omdat hij zo sterk gedraaid is,” voegde hij toe.

Kosmische raadsel

De ware aard van snelle radioflitsen is nog steeds een raadsel. Het gaat om energetische flitsen die slechts een fractie van een seconde duren.

FRB 121102 werd in 2012 voor het eerst ontdekt. In de jaren daarna speurden astronomen de hemel af, op zoek naar sporen om dit kosmische raadsel te kunnen ontrafelen.

[Astronomie, National Geographic]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

studie

Studie: Melkweg huisvest meer dan 30 actieve buitenaardse beschavingen

Er kunnen meer dan 30 buitenaardse beschavingen ...

wetenschappers

Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

>