Universum

Mysterie extragalactische radioflitsen nog vreemder. Astronomen zoomen in op deze exotische bron

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben ontdekt dat de bron van de snelle radioflits FRB 121102 zich in een buitengewoon extreme omgeving bevindt.

Ze denken dat de flitsen afkomstig zijn uit de buurt van een zwart gat of uit een energierijke nevel, hoewel onduidelijk is wat de exacte bron is.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“We onderzoeken de omgeving van een bron in een sterrenstelsel op drie miljard lichtjaar,” zei Emily Petroff van ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie.

Gedraaid

Sterrenkundigen meldden vorig jaar dat de snelle radioflits zich op een afstand van zo’n drie miljard lichtjaar van de aarde bevindt.

Uit nieuwe waarnemingen blijkt dat het licht van de radioflitsen sterk is gepolariseerd en ‘gedraaid’ is als gevolg van een sterk magneetveld in een dicht plasma, ook wel het Faraday-effect genoemd.

Zo’n extreme draaiing van radiogolven is tot nu toe alleen waargenomen in de buurt van een superzwaar zwart gat. De draaiing kan ook worden verklaard door een energierijke nevel of neutronenster.

Vreemd

“We verwachten dat zeer creatieve theoretici de komende weken verklaringen gaan bedenken waar we nog niet aan hadden gedacht,” zei Jason Hessels van ASTRON.

“Deze bron is vreemd omdat hij zich herhaalt en omdat hij zo sterk gedraaid is,” voegde hij toe.

Kosmische raadsel

De ware aard van snelle radioflitsen is nog steeds een raadsel. Het gaat om energetische flitsen die slechts een fractie van een seconde duren.

FRB 121102 werd in 2012 voor het eerst ontdekt. In de jaren daarna speurden astronomen de hemel af, op zoek naar sporen om dit kosmische raadsel te kunnen ontrafelen.

[Astronomie, National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x