Archeologie

‘Unieke geavanceerde beschaving’ leefde in woestijn Turkmenistan

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Meer dan vier millennia geleden werd Gonur-Tepe mogelijk bewoond door een unieke geavanceerde beschaving, voordat de stad werd bedolven onder het zand van de Karakum in het westen van Turkmenistan.

In Gonur-Tepe, in de vorige eeuw ontdekt door Sovjet-archeologen, woonden ooit vele duizenden mensen. Iedere zomer worden er nieuwe mysteries ontrafeld.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het enorme complex omvat circa 30 hectare en kan vanuit de lucht pas echt goed worden gezien. De voormalige gebouwen lijken een doolhof in de woestijn te vormen dat wordt omringd door gigantische muren.

Soma

Op zo’n 50 kilometer van de historische stad Merv, net buiten de moderne stad Mary, zijn de ruïnes van Gonur-Tepe tekenend voor de archeologische rijkdommen van Turkmenistan, één van de meest geïsoleerde landen ter wereld.

Rond 2000 voor Christus was Gonur-Tepe, ook wel de stad van koningen en goden van Margiana genoemd, de belangrijkste stad in de Margiana-regio. Gonur-Tepe werd in de Sovjettijd ontdekt door archeoloog Viktor Sarianidi, die er deze zomer op 84-jarige leeftijd opnieuw opgravingen zal verrichten.

De ambachtslieden in de stad maakten zilveren en gouden voorwerpen en materialen voor het aanbidden van de goden. Sarianidi trof een paleis en verschillende tempels met altaren aan. Hij denkt dat de inwoners van de stad zoroastriërs waren.

Hij vond ook borden met sporen van cannabis, papaver en efedrine. Hij vermoedt dat deze ingrediënten werden gebruikt voor soma, een rituele drank die naar verluidt de zintuigen verscherpt.

Unieke ontdekkingen

“De gevanceerde technieken die de mensen gebruikten zijn indrukwekkend,” zei archeoloog Nadezhda Doebova. “De ambachtslieden konden bijvoorbeeld onder hoge druk de vorm van natuurlijk gesteente veranderen.”

De ruïnes van Gonur-Tepe vormen het middelpunt van een netwerk van nederzettingen in de delta van de Murghab, die vanuit Afghanistan door Turkmenistan stroomt.

In het gebied rond de moderne stad Mary zijn inmiddels 354 archeologische monumenten gevonden, waarvan 95 procent nog niet is bestudeerd door experts. Dit is nog maar het topje van de ijsberg van de enorme rijkdommen in het gebied rond Mary, aldus historicus Viktor Turik van het historisch museum in Mary.

Turkmenistan blijft nog altijd één van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Mary heeft slechts drie hotels, hoewel president Gurbanguly Berdimuhamedow een nieuw hotel laat bouwen om het toerisme een impuls te geven.

Ondertussen worden in de ruïnes van Gonur-Tepe veel buitengewone zilveren en gouden artefacten gevonden. “Veel unieke ontdekkingen liggen in opslagplaatsen van Turkmeense musea te wachten tot ze mogen worden vertoond,” zei een medewerker van de Turkmeense dienst voor cultureel erfgoed die anoniem wilde blijven.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Biko
Biko
11 jaren geleden

Wat ging er dan verkeerd, vraag ik me af, van geavanceerd naar onderontwikkeld?

DingieM
DingieM
11 jaren geleden

[quote name=”Biko”]Wat ging er dan verkeerd, vraag ik me af, van geavanceerd naar onderontwikkeld?[/quote]

Ik vraag me ook af wat er verkeerd is gegaan met het ras Bankier en Politici. Hun hersenen lijken zich erg snel af te breken. Om maar niet over hun hart te beginnen.

T R Hunter
T R Hunter
11 jaren geleden

[quote name=”DingieM”][quote name=”Biko”]Wat ging er dan verkeerd, vraag ik me af, van geavanceerd naar onderontwikkeld?[/quote]

Ik vraag me ook af wat er verkeerd is gegaan met het ras Bankier en Politici. Hun hersenen lijken zich erg snel af te breken. Om maar niet over hun hart te beginnen.[/quote]
Nou niets is minder waar dat ras van bankier en politici was al meer dan 6000 jaar geleden aktief met dezelfde scam als nu en dat word de Sumerian swindle genoemd het begin van alle ellende en begon al ver voor de Sumeriens zelf alleen deze konden alles nog beter optekenen vanwege de cuniform script. Voor de Sumeriers was er echter al een geavanceerd volk. Zoek op Sumerian swindle

Carlo
Carlo
11 jaren geleden

Zal wel komen door een klimaat verandering door de CO2 uitstoot van Nederland.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x