Homepagina » Gezondheid » Unilever mag consument misleiden met Becel Pro-activ
Becel Pro-activ

Unilever mag consument misleiden met Becel Pro-activ

De rechter heeft geoordeeld dat Unilever niet de waarheid hoeft te vertellen over de mogelijke bijwerkingen van Becel Pro-activ.

Voedselwaakhond Foodwatch spande eerder dit jaar een rechtszaak aan tegen Unilever omdat de multinational ontkent dat er negatieve bijwerkingen kunnen kleven aan het gebruik van plantensterolen in de boter.

Volgens de rechter zijn de uitlatingen van Unilever gegrond omdat ze gebaseerd zijn op de mening van een hoogleraar. De rechter deed geen uitspraken over de al dan niet schadelijke bijwerkingen van plantensterolen.

Vrijbrief

Het is niet zozeer belangrijk of Unilever de waarheid spreekt, zolang de uitspraak maar wordt onderschreven door een wetenschapper.

“Unilever mag dus gewoon doorgaan met het misleiden van consumenten,” zei Bart van Opzeeland van Foodwatch. “De uitspraak geeft de industrie een vrijbrief om consumenten te blijven misleiden. Dit is ronduit schandalig.”

Vraagtekens

Voor levensmiddelenbedrijven zijn er door de uitspraak nieuwe mogelijkheden om consumenten te misleiden, vindt de voedselwaakhond. Bovendien kunnen ze wetenschappers voor hun karretje spannen en uitspraken laten doen over de veiligheid van hun product.

Verschillende instanties, waaronder het Duitse Bundesinstitut für Risicobewertung (BfR), zetten vraagtekens bij de veiligheid van plantensterolen.

Becel Pro-activ werd dit jaar verkozen tot het meest misleidende product van 2012. Daarmee is Unilever voor het tweede achtereenvolgende jaar de grootste misleider; afgelopen jaar ging de ‘prijs’ namelijk naar Blue Band Goede Start.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Silber eye schreef:

  sja Unilever the biggist, vele politici hebben er hun aandelen in zitten en politici gaan nu eenmaal over lijken om zichzelf te verrijken.

  1 likes
 • Eden schreef:

  “Volgens de rechter zijn de uitlatingen van Unilever gegrond omdat ze gebaseerd zijn op de mening van een hoogleraar.”
  HAHAHA! Nou, lekkere OM hebben wij! Iemand van Unilever heeft hem vast wat ‘lekkers’ voor de kerst toegeschoven!

  1 likes
 • Choraii Tammas schreef:

  En de homeopatische middelen mogen niet meer op de verpakking hebben staan waar het voor is 😛
  Tja, als je maar geld hebt, en patenten op je product. Of je daar ziek van word of niet, dat maakt niet uit. Het is vast gelegd en voor betaald, dus dan mag je het verkopen
  pfffff wat een zooi

  0 likes
 • Diago schreef:

  Fok die tinnif!
  Lekker Roomboter smeren mensen, GEZOND!

  0 likes
 • Helene schreef:

  We worden altijd misleid. Wat dacht je van dat er ergens op mag staan dat iets suikervrij is?Dan mag er nog steeds x% suiker inzitten. Of: biologisch getest…maar de uitslag van die test staat er nooit bij. Die kan dus net zo goed iets negatiefs zeggen. Maar ja, mensen willen niet nadenken hè?

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  voor zover ik weet komt er niemand van unilever bij de consument aan huis om hem/haar die boter door de strot te rammen.

  Je kiest zelf wat je eet. Neem dan ook je eigen verantwoordelijkheid.

  0 likes
 • Peter schreef:

  Hier ga ik nou van vloeken he. Hoezo vrijheid, democratie en eerlijkheid? In wat voor een bezopen takken wereld leven wij? Het is alleen maar geld, geld, geld en niets anders. En dan vinden ze het gek dat wij de burgers “het plebs” geen vertrouwen hebben in politici, bedrijven en banken? Ik hou best van het leven maar stiekem hoop ik toch ook dat het morgen voorgoed mag eindigen hier. Ik kan hier heel slecht tegen dit soort onrechtvaardigheid, bah. :((

  0 likes
 • Roaring Mouse schreef:

  Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij!

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]

  Mee eens, nogal eenzijdig verhaal: Unilever in een kwaad daglicht zetten zonder substantieel bewijs van de tegenpartij.

  0 likes
 • Rowena schreef:

  Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen brood te eten (en boter) i.p.v je druk te maken om een uitspraak van een rechter. Ik eet iedere dag havermoutpap met walnoten, rozijnen, kaneel en honing. Mijn overtuiging is dat brood “dood” voedsel is. Plus er zit gist in wat niet goed is voor de darmen, en schimmelinfectie in de darmen vergroot. En in boter zit lactose wat astma/bronchitis lekker in de hand werkt. Bovendien moet je brood nog aan alle kanten fijn kauwen en havermout is min of meer al fijn. Ik ben nu bijna 4 maanden bezig met De Voedselzandloper en al 6 kilo kwijt. Ik voel me na zwaar ziekbed veel fitter en vitaler. Ik zweer erbij dat dit heel goed is voor je gezondheid. Weg met boter en brood! Laat de rechter maar dromen, gelukkig bepaal ik mijn leven met wat ik wel en niet eet 😉

  0 likes
 • kennis schreef:

  Helaas wij hebben geen andere keus dan in een boerderijen beter te gaan leven,en geen boedschappen bij supermaakt meer,en levensvoedsel zelf te planten en dieren zelf voeren,en ook het drinkwater uit de grond halen ,want het drinkwater bij bedrijven niet betrouwbaar ,zou erin ook gif zitten,als ik over een kleine boerderij beschik zou zeker het zelf doen

  0 likes
 • kengai schreef:

  dr.why, weer lekker kort door de bocht.
  Hoe kunnen de meeste mensen weten of iets schadelijk is of niet, als de leverancier er lekker niets op hoeft te zetten, dan moet je dus ieder stukje voedsel eerst onderzoeken op internet wat er over geschreven is.
  Op de universiteit van Wageningen heeft campina een aantal leerstoelen gekocht, dus lekker objectief.

  0 likes
 • Jan Strobos schreef:

  Hoeveel heeft de rechter gehad van unilever, dat gevoel heb ik heel sterk. Gewoon even af stemmen.

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”kengai”]dr.why, weer lekker kort door de bocht.
  Hoe kunnen de meeste mensen weten of iets schadelijk is of niet, als de leverancier er lekker niets op hoeft te zetten, dan moet je dus ieder stukje voedsel eerst onderzoeken op internet wat er over geschreven is.
  Op de universiteit van Wageningen heeft campina een aantal leerstoelen gekocht, dus lekker objectief.[/quote]

  Over kort door de bocht gesproken wat betreft Wageningen. Niet onderrbouwde suggestie….

  0 likes
 • garriet60 schreef:

  WAT LET ONS ??. OM DEZE BOTER NIET MEER TE KOPEN !als wij dit al weten dat het geen goede boter is waarom nemen we dit dan mee naar huis om het zelf?? op onze boterham te smeren !dan ben je toch gewoon stom bezig ?en dat is met meerdere dingen zo . dus bezin eer ge begint!

  0 likes
 • Odette schreef:

  [quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]
  Dit is de laagste reactie ooit gelezen hier op Niburu. Om deze website in zo een daglicht te stellen zegt heel veel over jezelf. Je moest je schamen of ben je dat al voorbij? Denk na als je anderen met Nazi’s gaat vergelijken dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan. Als je iedere dag hier je eigen ongenoegen komt spuien, maak dan een eigen website met jouw waarheden.

  0 likes
 • garriet60 schreef:

  hoeveel heeft deze rechter toegestopt gekregen !!van unilever !
  mensen we schrijven wel maar doen er voor de rest geen moer aan .zorg er zelf voor dat deze bedrijven geen poot meer aan de grond krijgen !om geen (vr)eten meer te kopen van dit ?? soort bedrijven !er staat genoeg te eten langs de weg hoor ,als je maar weet welksoort !kun je opzoeken hoor op google eet smakelijk

  0 likes
 • Odette schreef:

  [quote name=”Yes”][quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]

  Mee eens, nogal eenzijdig verhaal: Unilever in een kwaad daglicht zetten zonder substantieel bewijs van de tegenpartij.[/quote]
  Mijn reactie geldt ook voor jou die ik heb gegeven aan het brullende muisje en de andere anonieme kudo’s.

  0 likes
 • poep schreef:

  ik eet nooit boter, drink nooit koffie, en ben wonderbaarlijk nooit ziek! dus heb je al die producten voor niets nodig!

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”Odette”][quote name=”Yes”][quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]

  Mee eens, nogal eenzijdig verhaal: Unilever in een kwaad daglicht zetten zonder substantieel bewijs van de tegenpartij.[/quote]
  Mijn reactie geldt ook voor jou die ik heb gegeven aan het brullende muisje en de andere anonieme kudo’s.[/quote]

  Tja, als je iets niet wilt zien…….

  0 likes
 • solidair schreef:

  Unilever topman zit ook in Bilderberg-groep

  0 likes
 • Frits schreef:

  En wie heeft er jaren voor Unilever gewerkt?
  Nou …

  Mark Rutte.

  0 likes
 • Keimpe schreef:

  Helemaal mee eens

  0 likes
 • kengai schreef:

  Yes, helemaal niet kort door de bocht.
  Dat is gewoon bekent dat campina en de vlees-industrie flink geld steken in deze universiteit, maar dat wil niet zeggen dat de hele uni van Wageningen daar aan mee doet.

  0 likes
 • Roaring Mouse schreef:

  [quote name=”Odette”][quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]
  Dit is de laagste reactie ooit gelezen hier op Niburu. Om deze website in zo een daglicht te stellen zegt heel veel over jezelf. Je moest je schamen of ben je dat al voorbij? Denk na als je anderen met Nazi’s gaat vergelijken dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan. Als je iedere dag hier je eigen ongenoegen komt spuien, maak dan een eigen website met jouw waarheden.[/quote]
  Maar een zeker jagend wolfje die hier wekelijks zonder enige aanleiding de NASA met Nazi’s vergelijkt, vind je geen probleem? Selectieve verontwaardiging heet dat…

  0 likes
 • Odette schreef:

  [quote name=”Yes”][quote name=”Odette”][quote name=”Yes”][quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]

  Mee eens, nogal eenzijdig verhaal: Unilever in een kwaad daglicht zetten zonder substantieel bewijs van de tegenpartij.[/quote]
  Mijn reactie geldt ook voor jou die ik heb gegeven aan het brullende muisje en de andere anonieme kudo’s.[/quote]

  Tja, als je iets niet wilt zien…….[/quote]
  Het gaat om de onbeschoftheid in het reageren naar Niburu!
  En dit jaar was het overal te lezen en te zien in alle media dat dit product door de nederlandse bevolking als het slechtste/gevaarlijkste produkt werdt verkozen! Dus op twee punten, wil je zelf niets zien.

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”Odette”][quote name=”Yes”][quote name=”Odette”][quote name=”Yes”][quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]

  Mee eens, nogal eenzijdig verhaal: Unilever in een kwaad daglicht zetten zonder substantieel bewijs van de tegenpartij.[/quote]
  Mijn reactie geldt ook voor jou die ik heb gegeven aan het brullende muisje en de andere anonieme kudo’s.[/quote]

  Tja, als je iets niet wilt zien…….[/quote]
  Het gaat om de onbeschoftheid in het reageren naar Niburu!
  En dit jaar was het overal te lezen en te zien in alle media dat dit product door de nederlandse bevolking als het slechtste/gevaarlijkste produkt werdt verkozen! Dus op twee punten, wil je zelf niets zien.[/quote]
  Ja, de nederlandse bevolking is echt goed opgeleid op het gebied van voedingskunde… NOT. Toevallig weet ik er iets meer van… En verder sluit ik iedere discussie met jou, heeft redelijkerwijs geen zin.

  0 likes
 • waarheid schreef:

  [quote name=”poep”]ik eet nooit boter, drink nooit koffie, en ben wonderbaarlijk nooit ziek! dus heb je al die producten voor niets nodig![/quote]
  weet je waarom als ik koffie drink,krijg een maagpijn?

  0 likes
 • Antonio schreef:

  Wat is er nu eigenlijk mis met die “boter”? Wat zijn dan die bijwerkingen van plantensterolen? Dat het niet smaakt zoals boter hoort te smaken daar zijn we het over eens, maar dat doet geen enkele margarine.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Het enige echt misleidende hier is de kop van het artikel. Foodwatch een niet erkende organisatie, is teleurgeesteld omdat zij voor de rechter hun claim niet konden waarmaken. Vervolgens, verdraaid men de utspraak, alsof de rechter misleiding toestaat. Terwijl dit in geen enkele leazing terug te vinden is. Het is de interpretatie van een wij wten het beter organisatie, die wederom te kijken is gezet. Niet door feiten te negeren, maar door feiten exact zo te interpreteren als dat ze zijn. Misschien moet foodwatch in het vervolg iets meer op de feiten letten en iets minder uitgaan van een maakbare “ik weet het beter en iedereen moet luisteren en mij volgens zonder nadenken mentaliteit”.

  Foodwatch heeft een rechtzaak aangespannen en kon haar claim niet onderbouwen met aantoonbaar bewijs.

  Zolang Becel wetenschappers heeft die onderstrepen wat zij zegt in haar reclames is er niets aan de hand. Het wordt iets anders, wanneer wetenschappelijk onweerlegbaar wordt aangetoond dat zij fout zit. Probleem met het wensdenken van Foodwatch(dit is waarom zij en vele andere zogenaamd activisten) is dat zij zich niet laat leiden door echte wetenschap, maar door sentimenten.

  Misschien is zijn er bijwerkingen, echter zolang ik nog geen officiele rapporten en onderzoeken heb gezien, ga ik daar niet van uit. Voor je het weet hebben we een tweede global warming onzin, waarin niet één wetenschappelijk onderzoek het gelijk aantoont, en daarom we maar werken vanuit een voorzorgprincipe…. Het ultieme bewijs dat men niets kan bewijzen, anders had men het geen voorzorg genoemd!

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”Odette”][quote name=”Roaring Mouse”]Wel fijn dat Niburu ook meteen het nieuws voor ons interpreteert, dan hoeven we gelukkig zelf niet meer na te denken. Goebbels is er niets bij![/quote]
  Dit is de laagste reactie ooit gelezen hier op Niburu. Om deze website in zo een daglicht te stellen zegt heel veel over jezelf. Je moest je schamen of ben je dat al voorbij? Denk na als je anderen met Nazi’s gaat vergelijken dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan. Als je iedere dag hier je eigen ongenoegen komt spuien, maak dan een eigen website met jouw waarheden.[/quote]

  Oh dit is hoe het werkt, je brengt nieuws en dan mag je enkel positief reageren, ondanks dat veel artikelen kant nog wal raken, men veel suggesteert, zonder ook maar een greintje bewijs en veel is gebaseerd op een diepe afkeer tegen alles wat met vrije markt heeft te mkaen, zonder eigenlijk wel te weten wat een vrije markt is. Je moet hier alleen komen en reageren indien je netjes in de rij loopt en ja en amen roept. Het nieuws hier is het zelfde als de Koran, je neemt het als ene feit, en je haalt vooral niet aan wat er mis is met de suggesties, of reacties van anderen.

  Als ik dit zo lees, dan zou u eigenlijk moeten verhuizen naar Noord-Korea of Egypte, of één van die andere landen waar men verteld hoe gedacht moet worden. Maar iets zegt mij dat u de ontwikkelingen in deze landen ook als iets positief inschat, dit is een aanname van mijn kant maar ik heb echt het idee dat ik er niet ver vanaf zit. Hoe anders kan je zulke onzin uitkramen, en men op te roepen om weg te blijven of te accepteren dat een andere mening niet welkom is.

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  [quote name=”poep”]ik eet nooit boter, drink nooit koffie, en ben wonderbaarlijk nooit ziek! dus heb je al die producten voor niets nodig![/quote]
  Ik drink elke dag koffie, nuttig elke dag boter, eet veel vlees en mijn groenten, daarnaast ben ik elke dag in de zon zonder zonnebrand te gebruiken, en zit in veel van de zaken die ik nuttig suiker en ben wonderbaarlijk nooit ziek… Dus heb ik al die producten wel nodig??

  Uw persoonlijke(zoals de mijne) situatie is geen graadmeter, roken KAN kanker veroorzaken, het is niet dat het beslsit kanker geeft, teveel Soja produkten kunnen kanker veroorzaken, het hoeft echter niet. Het is een persoonlijke situatie en combinatie van factoren die er toe doen.

  Het zelfde als mensen die klagen over vleeseters, omdat het niet nodig is en vooral zielig of zoiets. Ik heb veel veganisten in mijn directe omgeveing, en in tegenstelling tot de vleeseters, heeft het merendeel gezondsheidsproblemen, waarbij het advies van de dokter telkens weer(ze walgen ervan en zijn liever ziek) is om vlees te gaan nuttigen.

  Sommigen zaken hebben een negatief effect op sommige mensen. Fastfood maakt niet dik, teveel aan fastfood gecombineerd met weinig lichaamsbeweging kan wel dik maken.

  Zo zijn hier veel mensen die klagen over dikke mensen omdat dit door het eten zou komen… Terwijl uit onderzoek steeds vaker wordt aangetoond dat dit vooral met DNA te maken heeft, iets dat omdat het niet in het straatje past niet wordt genoemd op sites als deze.

  Nogmaals uw persoonlijke situatie zegt niets. Ik werd al wakker uit die droom toen mijn opa op 97 jarig leeftijd een natuurlijke dood stierf, met elke dag zijn sigaartje zijn alcoholische drankje en zijn shag(smerige gewoonte). Zaken kunnen gebeuren het is geen gegeven!

  0 likes
 • Yes schreef:

  [quote name=”M. Brandenburg”]Het enige echt misleidende hier is de kop van het artikel. Foodwatch een niet erkende organisatie, is teleurgeesteld omdat zij voor de rechter hun claim niet konden waarmaken. Vervolgens, verdraaid men de utspraak, alsof de rechter misleiding toestaat. Terwijl dit in geen enkele leazing terug te vinden is. Het is de interpretatie van een wij wten het beter organisatie, die wederom te kijken is gezet. Niet door feiten te negeren, maar door feiten exact zo te interpreteren als dat ze zijn. Misschien moet foodwatch in het vervolg iets meer op de feiten letten en iets minder uitgaan van een maakbare “ik weet het beter en iedereen moet luisteren en mij volgens zonder nadenken mentaliteit”.

  Foodwatch heeft een rechtzaak aangespannen en kon haar claim niet onderbouwen met aantoonbaar bewijs.

  Zolang Becel wetenschappers heeft die onderstrepen wat zij zegt in haar reclames is er niets aan de hand. Het wordt iets anders, wanneer wetenschappelijk onweerlegbaar wordt aangetoond dat zij fout zit. Probleem met het wensdenken van Foodwatch(dit is waarom zij en vele andere zogenaamd activisten) is dat zij zich niet laat leiden door echte wetenschap, maar door sentimenten.

  Misschien is zijn er bijwerkingen, echter zolang ik nog geen officiele rapporten en onderzoeken heb gezien, ga ik daar niet van uit. Voor je het weet hebben we een tweede global warming onzin, waarin niet één wetenschappelijk onderzoek het gelijk aantoont, en daarom we maar werken vanuit een voorzorgprincipe…. Het ultieme bewijs dat men niets kan bewijzen, anders had men het geen voorzorg genoemd![/quote]
  Hear hear, fact based evidence!

  0 likes
 • ebba schreef:

  [quote name=”poep”]ik eet nooit boter, drink nooit koffie, en ben wonderbaarlijk nooit ziek! dus heb je al die producten voor niets nodig![/quote]
  Plaspoep, ik eet wel boter en drink heel soms koffie, en ben ook nooit ziek. Kunt u dat verklaren? Of veroorzaken boter en koffie álle ziektes volgens u, en kunnen we voor de rest alles eten en doen en laten wat we willen??

  0 likes
 • Frits schreef:

  De natuur weet beter wat het nodig heeft of wat het moet doen.
  Citaat: Industrieel bewerkt voedsel is tegen natuurlijk en het lichaam zal zich tegen indringers die niet natuurlijk zijn verdedigen.
  Voeding is niet alleen iets dat je iedere dag in je mond stopt, maar het is een energie die uiterst gebalanceerd is: Het is kosmische biochemie: teveel van het een beperkt het ander, ontbreken van het een laat het ander in slaaptoestand.
  Het is chemie, biochemie en wat er je wordt voorgeschoteld is geen voeding … het is het triggeren van een prettig gevoel en dat heeft niks met voeding te maken, alleen maar met verslaving.

  Lees het mooie Ankertje van Jaap Huibers eens: “Vitaal en fataal voedsel”.
  En je weet meteen waarom je geen melk moet drinken.

  Frits

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  pensioen

  Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

  Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

  >