Homepagina » Mens en Dier » ‘Associeer Maya-volkeren met boodschap van vrede en vernieuwing’
Rigoberta Menchú

‘Associeer Maya-volkeren met boodschap van vrede en vernieuwing’

Volgens de Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú moeten Maya-volkeren niet worden geassocieerd met hun kalender, maar met hun eeuwenoude boodschap van vrede en vernieuwing.

In 1992 kreeg Menchú, zelf tot de Maya-volkeren behorend, de Nobelprijs voor de Vrede omdat ze de mensenrechten in Guatemala moedig verdedigde.

Menchú ergert zich aan de wijdverbreide geruchten dat een Mayakalender het einde van de wereld voorspelt op 21 december. Ze spreekt van ‘onzin die wordt geproduceerd door kooplui’.

Winterzonnewende

“Er is een sensatielust in ons getogen,” zei ze. “De goede kant van deze zaak is wel dat de verwachtingen niet uitkomen en we het 22 december eindelijk over de Maya’s kunnen hebben.”

Volgens onderzoekers loopt de oude Mayakalender op 21 december af en begint er weer een nieuwe. Op de dag van de winterzonnewende komt er een eind aan een tijdperk van 5000 jaar.

Onwetendheid

In tal van landen, maar vooral in de Verenigde Staten is de Mayakalender een grap geworden, deed Menchú haar beklag. Volgens de Nobelprijswinnares leidt de totale onwetendheid over het gebruik van de kalender tot miskenning van het diepe, grootse en astronomische van de aarde.

De 53-jarige Menchú woonde in Mérida in de Mexicaanse deelstaat Yucatán een groot festival van de Mayacultuur bij, waar ze de misvattingen over de Mayakalender uitvoerig aan de orde stelde.

Bron: ANP

Gerelateerd:

 Vind je deze info belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Ben het helemaal met haar eens, echt zeer vervelend zoals het nu wordt gezien.

  0 likes
 2. Als er nou niks gebeurd op 21 december? Wat dan Niburu? Gaan we dan een andere datum prikken?

  0 likes
 3. [quote name=”henk”]Als er nou niks gebeurd op 21 december? Wat dan Niburu? Gaan we dan een andere datum prikken?[/quote]

  Het is geen datum prikken en dat is het nooit geweest, dus dit slaat nergens op. Of probeer je grappig te zijn?

  0 likes
 4. Dat heb ik altijd al gedaan maar helaas focust de mainstream media zich liever op de Hollywood versie over de Maya’s. Ik mag mezelf een Maya kenner noemen omdat ik uitvoerig onderzoek heb gedaan naar de geschiedenis en voorspellingen over o.a. het einde van de wereld maar die is nergens te vinden. Er wordt wel over een einde gesproken maar niet zoals Hollywood dat heeft verwoord. Dus op naar de toekomst en weg met alle ellende van het kapitalisme en het neoliberalisme. Namastè ♥

  0 likes
 5. Die zogenaamde Maya’s die er nu leven hebben ook geen idee wat het allemaal betekend. Ze houden maar een poppenkast voor de toeristen.

  0 likes
 6. Die Maya’s zijn gek man, heb gister nog een kalender voor 2013 gehad bij de Chinees..

  0 likes
 7. @peter ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen.. ik vind het zwaar irritant hoe mensen achterlijk doen over dat de wereld vergaat.. dan denk ik zoek eerst de feiten op en daarna heb je recht van spreken

  0 likes
 8. Mensen hebben dit om de zoveel tijd nodig…Het is namelijk best spannend om iets niet zeker te weten. Vooral als het gaat om het behoud van leven hier op de aarde. En zeker als we vanuit onze verwarmde huisjes kunnen discussieren over 21-12.
  Maar denken jullie dat mensen in arme landen hiermee bezig zijn? Voor hen vergaat namelijk elke dag de wereld.
  Wij hier in het rijke westen hebben soms wat spanning nodig naast ons zorgeloze bestaan. Een soort collectief gevoel scheppen waardoor we ons zogenaamd 1 voelen. Oh wat een vredige fase zijn we ingegaan en wat wordt ons bewustzijn toch verruimd. Dit is wat je noemt een placebo effect. Mensen gaan zich er zo ”bewust” van worden dat ze het daadwerkelijk gaan merken. Ik heb nogmaals respect voor iedereen maar er spelen wel meer dingen op de wereld waar niemand een moer om geeft. Ik ga niet verwijzen naar de terrabytes aan video’s die elke dag geupload worden door mensen die in oorlogsgebieden werken. Geen idee hebben jullie wat zich daar afspeelt. Ik mag er niks over zeggen maar neem van me aan dat iedereen hier in sprookje leeft. We hebben het hier zo goed en ons leventje is zo uitgestippeld voor ons dat we alles waar we een probleem van kunnen maken, dat ook gewoon lekker doen…Zodat we maandenlang over de crisis kunnen praten of over de politiek of ruzie maken over een walvis die is aangespoeld.

  Dat is nog zo typisch iets…booreilanden maken, mensen op de maan zetten, atoom splijten, anti-materie maken maar niet in staat zijn om een Bultrug 20 meter terug de zee in te slepen. 6 dagen lang voorpagina nieuws he? Naam gegeven alles….een mannetjes naam. Voor een vrouwtje
  😐
  De mens heeft afleiding nodig en spektakel. De leegte die na deze datum komt zal spoedig worden opgevuld met nog meer bullshit waar de schaapjes zich mee kunnen bemoeien.
  We worden zo ongelooflijk dom gehouden met zijn allen.

  Armageddon u bent van harte welkom hoor 🙂

  0 likes
 9. what goes around comes around. vrede is is heel ver weg.

  0 likes
 10. Ik heb nu twee dagen anders niets op het nieuws gehoord dat de Maya,s de ondergang van de wereld verkondigen.Maar doen zij dit??NEE DUS!!Het is wederom de blanke, die vernederend optreed, door zelf met een eigen verzinsel de wereld aan te spreken, over de rug van de werkelijke boodschap.Ik walg van onze zelf NIETS UITZOEKENDE MEDIA.HET HEEFT DE VERKEERDE BOODSCHAP UITGEZONDEN.Die misselijk makende blanken?Ik zou ze uit willen kotsen.

  0 likes
 11. Helaas de wereld is alweer niet vergaan.
  Je bent toch stom als je in die onzin geloofd.hetzelfde met god die bestaat ook niet.

  0 likes
 12. [quote name=”pinobot”]Die zogenaamde Maya’s die er nu leven hebben ook geen idee wat het allemaal betekend. Ze houden maar een poppenkast voor de toeristen.[/quote]

  Dat is grappig Pinobot. De Maya’s mogen hun eigen rituelen niet eens houden vandaag, omdat er feesten zijn georganiseerd. Mag jij raden door wie en waarom.

  0 likes
 13. @ Anja is de dag dan al om? Het gaat niet om onze Gregoriaanse tijd.

  0 likes
 14. Ben benieuwd op welk verhaal Anton nu gaat teren.

  0 likes
 15. [quote name=”anja”]Helaas de wereld is alweer niet vergaan.
  Je bent toch stom als je in die onzin geloofd.hetzelfde met god die bestaat ook niet.[/quote]

  Haha Anja, jij laat je zelf toch echt te veel beinvloeden door de mainstream media. Die zegt dat de aarde vergaat. Wij niet!
  Oh God bestaat niet?

  0 likes
 16. [quote name=”Peter”]Dat heb ik altijd al gedaan maar helaas focust de mainstream media zich liever op de Hollywood versie over de Maya’s. Ik mag mezelf een Maya kenner noemen omdat ik uitvoerig onderzoek heb gedaan naar de geschiedenis en voorspellingen over o.a. het einde van de wereld maar die is nergens te vinden. Er wordt wel over een einde gesproken maar niet zoals Hollywood dat heeft verwoord. Dus op naar de toekomst en weg met alle ellende van het kapitalisme en het neoliberalisme. Namastè ♥[/quote]

  Helemaal met je eens. Ik lachte me helemaal dood om die mensen op TV die telkens over het einde van de wereld hadden. Het hele geldsysteem moet inderdaad oprotten om even het zo te zeggen. Het geeft alleen maar ellende. Gelukkig zitten we nu in het nieuwe tijdperk en we merken toch al dat het hele systeem afbrokkelt. De aankomende jaren zullen we allemaal zien dat het instort. En nu op weg naar de toekomst
  Namaste 😀

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

geloof in jezelf

Geloven in jezelf en narcisme. Wat geldt voor jou?

Twijfel jij weleens aan je eigenwaarde? Of ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

Wetenschappers verbaasd: cannabis gaat veroudering tegen. Zo werkt het

Bij oudere muizen die THC, het werkzame ...

Onderzoek in opdracht van minister Ollongren: Populaire 'pulpnieuwssite' NineForNews vormt bedreiging. Wie o wie heeft het gefinancierd? (U raadt het al)

Onderzoek in opdracht van minister Ollongren: Populaire ‘junknieuwssites’ als NineForNews vormen bedreiging. Wie o wie heeft het gefinancierd? (U raadt het al)

Mensen hebben geen vertrouwen meer in de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.