Mens en Dier

‘Associeer Maya-volkeren met boodschap van vrede en vernieuwing’

Help ons door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens de Guatemalteekse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú moeten Maya-volkeren niet worden geassocieerd met hun kalender, maar met hun eeuwenoude boodschap van vrede en vernieuwing.

In 1992 kreeg Menchú, zelf tot de Maya-volkeren behorend, de Nobelprijs voor de Vrede omdat ze de mensenrechten in Guatemala moedig verdedigde.

Menchú ergert zich aan de wijdverbreide geruchten dat een Mayakalender het einde van de wereld voorspelt op 21 december. Ze spreekt van ‘onzin die wordt geproduceerd door kooplui’.

Winterzonnewende

“Er is een sensatielust in ons getogen,” zei ze. “De goede kant van deze zaak is wel dat de verwachtingen niet uitkomen en we het 22 december eindelijk over de Maya’s kunnen hebben.”

Volgens onderzoekers loopt de oude Mayakalender op 21 december af en begint er weer een nieuwe. Op de dag van de winterzonnewende komt er een eind aan een tijdperk van 5000 jaar.

Onwetendheid

In tal van landen, maar vooral in de Verenigde Staten is de Mayakalender een grap geworden, deed Menchú haar beklag. Volgens de Nobelprijswinnares leidt de totale onwetendheid over het gebruik van de kalender tot miskenning van het diepe, grootse en astronomische van de aarde.

De 53-jarige Menchú woonde in Mérida in de Mexicaanse deelstaat Yucatán een groot festival van de Mayacultuur bij, waar ze de misvattingen over de Mayakalender uitvoerig aan de orde stelde.

Bron: ANP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sacha
Sacha
9 jaren geleden

Ben het helemaal met haar eens, echt zeer vervelend zoals het nu wordt gezien.

henk
henk
9 jaren geleden

Als er nou niks gebeurd op 21 december? Wat dan Niburu? Gaan we dan een andere datum prikken?

Sacha
Sacha
9 jaren geleden

[quote name=”henk”]Als er nou niks gebeurd op 21 december? Wat dan Niburu? Gaan we dan een andere datum prikken?[/quote]

Het is geen datum prikken en dat is het nooit geweest, dus dit slaat nergens op. Of probeer je grappig te zijn?

Peter
Peter
9 jaren geleden

Dat heb ik altijd al gedaan maar helaas focust de mainstream media zich liever op de Hollywood versie over de Maya’s. Ik mag mezelf een Maya kenner noemen omdat ik uitvoerig onderzoek heb gedaan naar de geschiedenis en voorspellingen over o.a. het einde van de wereld maar die is nergens te vinden. Er wordt wel over een einde gesproken maar niet zoals Hollywood dat heeft verwoord. Dus op naar de toekomst en weg met alle ellende van het kapitalisme en het neoliberalisme. Namastè ♥

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

17
0
We lezen graag je reactie!x