Homepagina » Het Complot » Hou je vast: de Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar complottheorieën. De uitkomsten zijn héél verrassend
Hou je vast: de Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar complottheorieën. De uitkomsten zijn héél verrassend

Hou je vast: de Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar complottheorieën. De uitkomsten zijn héél verrassend

Als het gaat om complottheorieën zijn onze media en wetenschappers opeens expert op het gebied van letterlijk alles.

In de media en de wetenschap worden ‘complotdenkers’ nog steeds behandeld als kleine kindertjes die verkeerd denken en die nodig moeten worden bijgeschoold.

Op dezelfde manier wilde de Rooms-Katholieke Kerk ‘ketters’ bekeren tijdens de Inquisitie.

Iedere keer hetzelfde

Op Nederlandse universiteiten en door tv-programma’s wordt geregeld onderzoek gedaan naar complottheorieën.

De uitkomsten zijn iedere keer hetzelfde: het speelt zich af in de marge en het zijn vooral laagopgeleide mensen die samenzweringstheorieën aanhangen.

Nu is er weer een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, uitgevoerd door sociaal psycholoog Michiel van Elk.

Hij deed onderzoek naar het geloof in samenzweringen en sprak met verschillende complotdenkers, waaronder mensen die in chemtrails geloven.

Gelijk

Van Elk kwam tot de conclusie dat deze complotdenkers allerlei denkbeeldige verbanden oppikken die de basis leggen voor afwijkende ideeën en het geloof in samenzweringstheorieën.

Hij stelt verder dat intuïtieve mensen gevoeliger zijn voor complotdenken omdat zij snel reageren en niet reflecteren bij gebeurtenissen.

Van Elk denkt dat opleidingsniveau daar mogelijk een rol bij speelt. “Hoger opgeleiden zijn over het algemeen minder vatbaar voor samenzweringstheorieën dan lager opgeleiden, omdat ze vaardiger zijn in het ontleden van informatie en vinden van betrouwbare bronnen.”

Hij zegt dat complotdenkers moeilijk te overtuigen zijn omdat ze altijd weer dingen kunnen toevoegen aan hun theorie, waardoor ze toch gelijk hebben.

Zwaar in de minderheid

Uit recente peilingen blijkt dat het overgrote deel van de bevolking gelooft in complottheorieën.

Mensen die nog geloven in de gangbare theorieën zijn zwaar in de minderheid. De vraag is dan ook: is de samenleving gek of is er iets mis met het systeem?

Uit een nieuwe grote studie is bijvoorbeeld gebleken dat ruim 60 procent van de Britten en Amerikanen in tenminste één complottheorie gelooft over de manier waarop hun land gerund wordt of de betrouwbaarheid van informatie die ze tot zich krijgen.

Een recente peiling van de Universiteit van Aarhus laat zien dat slechts de helft van de Denen gelooft dat we op de maan hebben gestaan.

Vreemd

En maar liefst acht op de 10 Fransen geloven in tenminste één complottheorie, bleek vorig jaar uit onderzoek.

Het gebeurt heel vaak dat complottheorieën later feiten worden, schreef docent David Coady van de Universiteit van Tasmanië.

Coady merkte op dat complottheorieën een slechte reputatie hebben. Mensen die erin geloven worden gezien als irrationeel.

Dat is volgens hem vreemd, aangezien complottheorieën net als wetenschappelijke theorieën en vrijwel alle andere soorten theorieën soms kloppen en soms niet kloppen.

Propaganda

Coady trok een parallel met de term ketterij die in de middeleeuwen in Europa werd gebruikt.

In beide gevallen zijn het termen die gebruikt worden als propaganda, bedoeld om mensen die andere overtuigingen hebben te stigmatiseren en marginaliseren.

Mensen die in onze cultuur worden bestempeld als ‘complottheoretici’ kunnen worden vergeleken met de ‘ketters’ in middeleeuws Europa.

Blijven bestaan

Vandaag de dag vervullen psychologen en sociale wetenschappers de rol van de Inquisitie, aldus Coady.

Vrijwel alle psychologen en sociale wetenschappers zijn namelijk van mening dat complottheorieën niet kloppen, schadelijk zijn en het gevolg zijn van een irrationeel proces.

Een negatief gevolg hiervan is dat ze bijdragen aan een politiek milieu waarin het juist makkelijker is voor een complot om te blijven bestaan.

CIA

Waar komt die term complottheorie eigenlijk precies vandaan?

Professor Lance deHaven-Smith, auteur van Conspiracy Theory in America, schreef dat de CIA hoogstwaarschijnlijk achter de introductie van het woord ‘complottheorie’ zit, een term die gebruikt zou gaan worden om het publiek te beïnvloeden.

In de jaren zestig was er veel kritiek op het rapport van de Commissie-Warren, die had geconcludeerd dat Lee Harvey Oswald president Kennedy in zijn eentje had gedood.

Veel Amerikanen waren er echter van overtuigd dat hun politieke leiders betrokken waren bij de moord.

Om de schade te beperken stuurde de CIA een geheime memo rond waarin stond dat de media critici moesten bestempelen als complottheoretici. Al gauw kreeg de term een negatieve lading.

Wetenschappelijk bewijs

Inmiddels zijn er meer dan genoeg complottheorieën die worden ondersteund met wetenschappelijk bewijs.

Zo bewezen twee politicologen in 2014 op basis van wetenschappelijk onderzoek dat de Verenigde Staten geen democratie, maar een oligarchie zijn.

Een wetenschapper van de Universiteit van Ottawa publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat Oekraïense scherpschutters op demonstranten hebben geschoten met als doel president Janoekovitsj de schuld te geven en zijn positie onhoudbaar te maken.

Volgens hem waren de sluipschutters onderdeel van een valse vlag-operatie.

Onrecht aangedaan

Twee economen onderzochten 28 generaties Britten en kwamen tot de conclusie dat de rijkste 1%, de elite, al tenminste 800 jaar aan de macht is in Groot-Brittannië en dat je daar niet tussenkomt tenzij je een bepaalde achternaam hebt.

Wetenschappers hebben ook bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie. Landen mengen zich meestal in een conflict om toegang te krijgen tot olievoorraden, aldus hun studie in het Journal of Conflict Resolution.

En wetenschappers van de Yale School of Medicine en het Penn State College of Medicine hebben een zorgwekkende relatie ontdekt tussen vaccinaties en hersenaandoeningen bij kinderen.

Om af te sluiten met de woorden van Coady: “De mensen die worden bestempeld als complottheoretici wordt op deze manier onrecht aangedaan. Het zijn juist de professionele psychologen die een irrationele en autoritaire visie hebben.”

[AD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • vladi schreef:

  de uva,daar heeft Jordan Peterson laatst goed huisgehouden.
  wat een omhoog gevallen pyscho’s zijn het.in het gesprek met Jordan zie je het belachelijke niveau wat boven het burgerlijk niveau stelt door te beweren dat ze beleerd zijn…….waarin dan?

  gebrainwashed zijn ze,sociopaten zijn het.

  fff

 • Erik schreef:

  “De uitkomsten zijn héél verrassend”

  Niet dus, artikel over niets…

 • Louise schreef:

  Slap onderzoek en weer zo lekker denken in hokjes geest…
  Typisch voor de opleiding psychologie….niet verder denken dan wat er in de boekjes staat een vrije geest komt daar niet voor..Er staan verschillende van die onderzoeken de laatste tijd in de media, ook over anti vaccinatie , die mensen zijn een gevaar voor de samenleving … Het is allemaal met oogkleppen bekeken, kritisch denken en een onderzoekende geest wordt niet op prijs gesteld…..
  Maar hee onderzoek eens waarom sommige mensen zo publiciteitsgeil zijn en voor veel geld steeds maar op die TV willen… ( te weinig aandacht gehad als kind en een zwak milieu )..
  En zoek gelijk eens uit waarom er zoveel fake News is ( aandacht weer en graag belangrijk willen zijn)..
  Ohh ja, waarom zitten we in zo’n materialistische periode ( gevoelens weg gedrukt,ledigheid )
  Onderzoek gelijk even waarom men zo egoïstisch is….( dat is zeker gebrek aan aaandacht/ niet willen delen)…
  En onderzoek gelijk even waarom politici zo vervreemd is van de samenleving ( gevalletje machts verhouding )
  Waar ik ook zo nieuwsgierig naar ben, waarom leven we in een hysterische angst cultuur ( nog nooit wat meegemaakt ,, weinig realiteitszin )….Kan natuurlijk nog even doorgaan, ik wil maar zeggen neem dit soort onderzoeken maar niet zo serieus, hee ik vergeet wat, onderzoek gelijk even waar al die agressie vandaan komt, en waarom het zo langzamerhand normaal wordt dat we elkaar nog net niet doodschoppen ….
  En nee ik ben niet boos, heb voldoende opleiding, eet lekker en genoeg, heb een keurige opvoeding genoten, en oh ja ik ben wel blank……

  Oh

 • Filmpje schreef:

  Fake News en complottheorieën gaan hand in hand.

  • Harrie schreef:

   Dat klopt inderdaad voor mensen welke al hun informatie uit de msm halen en trollen op sites als deze.

  • weg met ons schreef:

   @Filmpje

   De grootste verspreiders van nepnieuws en complottheorieën zijn uiteraard de gevestigde media, die hun geldschieters om de muil slijmen om te voorkomen dat ze anders brodeloos aan de balie staan te bedelen van instanties.

 • Henk Azie schreef:

  Als psychiatrie en psychologie een nuttige wetenschap zou zijn, dan zou die hele kliek in Den Haag al in een inrichting zijn opgesloten.
  Sociaal Psycholoog: hoe bedenken ze het.

  • frans schreef:

   Psychiatrie en psychologie bieden geen uitkomst meer aan de in nood verkerende jonge mensen die in klinieken zijn opgenomen en daar zelfmoord plegen.
   Er is een groot gebrek aan liefdesaspecten bij de werkers. Er is wel meelevendheid en invoelendheid maar hoe zet je dat nou om vanuit je hart in geneeskrachtig handelen.
   Tijdens het concilie in het jaar 826 wist de RK kerk geen raad meer met de trinitiet. Vader-Zoon- Heilige Geest.
   Men kwam toen overeen om de Geest dan maar uit te bannen als niet bestaande. We hadden toen enkel nog een lichaam en een ziel die iets van trekken had die op geest leken.??!!
   Dit werd wereldwijd in Europa gedoceerd op alle scholen en universiteiten. Het deed later ook zijn intrede in de gezondheidszorg met grote gevolgen ondanks dat na verloop van een betrekkelijk korte tijd de Geest in ere werd hersteld.
   De geestloosheid is in alle boeken blijven bestaan en gedoceerd. De opkomst nu in deze tijd van de spiritualiteit heeft het in zich om bij het helpen van zieke mensen de geestelijke wereld weer er bij te betrekken. De reguliere gezondheidszorg blijft nog erg in gebreke.

 • Harrie schreef:

  Zodra een gegeven feit of stuk informatie niet binnen de gewenste visie past wordt zelfs de geliefde wetenschappelijke methode maar al te graag omzeilt of afgedaan.
  Een theorie is een theorie ongeacht welk woord ervoor geplaatst wordt of met welke maten er gemeten wordt.
  Zodra een “ongewenste” theorie echter de wetenschappelijke methode hanteert en deze overleeft is er abrupt “stront aan de knikker”.
  Overigens leuk om te weten dat Google (YouTube) nu ook officieel nog harder z’n best gaat doen om “complottheorieën” de kop in te drukken…te laat overigens, want de “zak met knikkers” is niet langer terug te vinden in de oneindige beerput, dus voor Google betekent dat verder spelen met hele vieze vingers.

 • eksegese schreef:

  Quote : “De mensen die worden bestempeld als complottheoretici wordt op deze manier onrecht aangedaan. Het zijn juist de professionele psychologen die een irrationele en autoritaire visie hebben.”

  Zoals altijd blijkt de waarheid weer precies het tegenovergestelde te zijn van wat men ons wil doen geloven. Het meeste kun je 180 graden draaien en je zit het dichtst bij de waarheid. Natuurlijk worden daar weer tal van uitzonderingen in gecreëerd, anders wordt het al te doorzichtig en vallen ze al te hard door de mand. Verwarring scheppen is hun ultieme doel om hun smerige kunstjes te kunnen continueren. Hoe lang trappen we daar nog in is de vraag, en wat gebeurt er als ze hun leugens niet meer in de lucht kunnen houden ?

 • Defixiones schreef:

  Zo zie je maar., hoe langer je blijft studeren, hoe meer je gebrainwasht bent tot eenheidsworst om vooral zelf niet kritisch te denken en politici en de msm te geloven. Hoe dom moet je zijn om te denken dat er geen complotten worden gesmeed. De hele geschiedenis bestaat uit complotten en worden telkens weer bewezen toch waar te zijn.
  Als zij nou complotten zouden onderzoeken ipv complotdenkers.

  • Defixiones schreef:

   Lekker alles en iedereen over één kam scheren. ‘Als je weet dat het officiële van 9/11 niet kan kloppen, dan ben je een complotdenker .. dusss.. dan geloof je ook in shapeshiftende hagedissen.
   En als je weet dat het officiële verhaal van de maanlandingen niet kan kloppen…, dan geloof je ook dat de aarde plat is’
   Wat een kortzichtige manier van denken, al denk ik eerder dat die zogenaamde onderzoekers eerder gatekeepers zijn. De rest zijn domme schapen die liever bij de kudde blijven blaten. Beeehh!

 • Lumi schreef:

  Heeft hij ook al onderzoek gedaan naar het wensdenken zoals dat tegenwoordig het beleid is op de UvA ?

 • Bas van Stapelbergde schreef:

  Het leuke van mensen die objectief naar feiten kijken en onafhankelijk denken, de mainstream noemt ze complotdenkers, is dat zij na verloop van tijd altijd gelijk krijgen.

 • Bas van Shie schreef:

  Psychologie betekent letterlijk kennis van de ziel, maar die term is behoorlijk aan inflatie onderhevig geweest
  Nu betekent het de kennis over kennen, voelen en streven (wipekedia). En dat heeft heel erg weinig met de ziel te maken.

  De basis waar de Psychologie op gebaseerd is komt van de leer van verlichte mensen. Immers zij hebben zich bevrijd van het ego en zijn daardoor experts in het oplossen van lijden, ontevredenheid en illusies.

  Het voordeel dat een hoog opgeleide psycholoog heeft ten opzichte van andere mensen is dat zij kennis hebben genomen van deze leren.
  En zien hopelijk, dat wat wij als normaal beschouwen tussen onze oren, in feite een geestesziekte is.
  Het nadeel is alleen dat onze psychologen ook rond lopen met deze ziekte en het meestal niet in zichzelf herken.

  En nu komt het…
  Pas als er afwijkingen zijn in denkwijze,s dan gaat men daar naar kijken en ziet men hoe die nieuwe denkwijzes tot stand komen. En dat dat een heel on logies proces is. De nieuwe denkwijze word dan bestempelt als onrealistisch.

  Maar het probleem is dat elke denkwijze onrealistisch tot stand komt, en nooit realistische afspiegeling is van de realitijd.

 • Winger schreef:

  Universitaire studie die niet ziet dat er meerdere soorten van intelligentie zijn, die niet ziet dat de puntjes aan elkaar verbinden een gave is van het combineren van het linker, rechter en vooral het hart brein en een resultaat is een onderwerp bekijken vanuit alle percepties. Die niet ziet dat de waarheid gewoon feitelijk bekend is in veel opzichten (zoals bijv. dat de centrale banken in bezit zijn door 1 kliek of de grote berg van feitelijk bewijs van 9/11). Die niet ziet dat complotdenkers die veel onderzoek hebben gedaan zoals David Icke, Max Igan en Neil Kramer in veel opzichten zeer intelligent zijn. Die niet kan bewijzen dat complotdenkers geen gelijk hebben. Die niet ziet dat het Systeem ook in alle lagen van de huidige scholing zit.

  Ze hanteren zelf een lineaire en dogmatische denkwijze door maar 1 perceptie te hanteren. En ze zijn hypocriet ook nog want dit onderzoek is gedaan met aannames en ze beweren dat complotdenkers alleen maar aannames werken.

 • johan schreef:

  al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel.

  hou dat maar in je hoofd. dan blijf je neutraal en zie je zelf wel wat waar is en niet waar is. zo blijf jezelf uit conflicten bij jezelf en tussen anderen. zo leven we in vrede.

 • Hoop schreef:

  Probleem is dat de hypnose waar je vanaf je 4e levensjaar word ingeperst dat er per klas ongeveer 2 a 3 zullen ontwaken. De rest gaat braaf aan het werk, gaat trouwen koopt een huisje etc etc. Als je met zulke mensen over complotten, vaccineren, 5G oid een discussie wilt voeren, dan wordt het allemaal ongemakkelijk en beginnen ze zich zorgen over je te makem. Ze zeggen het niet maar je leest het van het gezicht af. Ik denk dat mensen die verder kijken en niet alles klakkeloos voor waar aannemen een soort van “virus” op hun harde schijf hebben waardoor de brainwash mislukt.

 • Sceptic schreef:

  Why People Are Attracted To Conspiracy Theories Like Flat Earth — And Why They’re Dangerous
  https://www.youtube.com/watch?v=r1gbQvbimNE

  Jan Willem van prooien is totaal gehersenspoeld net als vele anderen in de Matrix .

  Why Does YouTube Censor Flat Earth?| SImple Workaround
  https://www.youtube.com/watch?v=szRVILopwvs

  Als Flat earth en 911 zo belachelijk zijn, waarom heeft men hulp nodig om het te reduceren op internet van Big Brother ..

  Yep al is ……..

 • Kalki schreef:

  Complottheorieën halen het stinkende van het duistere en gevestigde systeem onderuit.

 • Aad Boudewijn schreef:

  Juridisch Directeur Netflix tekent ook als Cyberofficier Criminele Inlichtingendienst de juridische stukken die voortkomen uit de valse aangiften van een voormalig directeur Reclassering met dezelfde achternaam…
  GVD Burg persoonlijk probeert dit men man en vooral macht uit het nieuws te houden… en laat mij met regelmaat opsluiten. Echter op het moment dat ik achter de naam van die officier kwam is het stil bij het Openbaar Ministerie…

 • x

  Check Also

  who

  WHO-directeur voor Europa wil dat overheden stoppen met lockdowns

  Overheden moeten stoppen met het afkondigen van ...

  cia-klokkenluider

  CIA-klokkenluider: ‘Biden en Obama hebben Navy Seals vermoord’

  President Donald Trump heeft een artikel geretweet ...

  >