Homepagina » Universum » Het universum is een hologram. Dit is de allerlaatste theorie van Stephen Hawking
Het universum is een hologram. Dit is de allerlaatste theorie van Stephen Hawking

Het universum is een hologram. Dit is de allerlaatste theorie van Stephen Hawking

Vlak voor zijn dood heeft Stephen Hawking zijn laatste theorie gepresenteerd: dat het universum een hologram is.

De kosmoloog, die op 14 maart kwam te overlijden, schrijft over zijn theorie in een nieuw artikel dat is gepubliceerd in het Journal of High Energy Physics.

Samen met zijn Belgische collega professor Thomas Hertog werkte professor Hawking zijn ideeën over een holografische realiteit uit.

Verbijsterend

De nieuwe theorie stelt dat het universum een gigantisch en complex hologram is. Met andere woorden: de realiteit is een illusie en de fysieke wereld om ons heen wordt geprojecteerd door middel van informatie die is opgeslagen op een plat tweedimensionaal oppervlak.

Professor Hertog, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, lichtte toe dat het begrip holografie de afgelopen jaren is voortgekomen uit de snaartheorie, die nog niet volledig begrepen wordt en die verbijsterend is.

Holografische wijze

De nieuwe theorie suggereert dat tijd en ‘het begin’ van het universum op holografische wijze zijn ontstaan vanuit een onbekende staat buiten de oerknal.

Hawking en Hertog stellen dat het universum redelijk gelijkmatig en ook eindig is. Dat betekent niet dat er één enkel, uniek heelal is, maar zij suggereren wel dat het aantal mogelijke universa beperkt is.

Wat er buiten het eindige heelal te vinden is, laten ze in het midden.

Foto: Animalparty Wikimedia Commons

[Telegraph]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Toch wel weer lastig om voor te stellen, alles om ons heen is een hologram maar wij zijn echt …

  Als dit waar is zijn alle ruimtereizen en -onderzoeken een leugen geweest

  P.s. projectie vanaf een plat vlak, op een dome? = flat earth ?!

  7 likes
  • @KlaasDenHelder,

   Misschien heeft u wel gelijk, echter op 1 ding na…………waar haalt u namelijk de wijsheid vandaan dat wij “echt” zijn en wat is dat, ik bedoel dus “echt” zijn!!!

   Feit is in elk geval zeer zeker dat ruimtereizen alsmede -onderzoeken op geen enkele uitzondering na, en ik herhaal, op geen enkele uitzondering na EEN GROTE LEUGEN zijn!!

   Gladiator

   8 likes
   • //Feit is in elk geval zeer zeker dat ruimtereizen alsmede -onderzoeken op geen enkele uitzondering na, en ik herhaal, op geen enkele uitzondering na EEN GROTE LEUGEN zijn!!//

    Het enige wat ik kan bedenken is dat de aarde+atmosfeer zouden kunnen bestaan als een luchtbel in vloeistof.

    Het heelal kan namelijk geen vacuum zijn omdat het onze gasvormige atmosfeer in miliseconden zou opzuigen. Als het heelal uit een soort vloeistof “aether?” bestaat kan een atmosfeer theoretisch gevormd worden en blijven bestaan. De atmosfeer zou dan langzaam aan steeds groter moeten worden vanuit het idee dat het ontstaan van een atmosfeer suggereert dat de productie van gassen geen gesloten systeem is.

    Zwaartekreacht zou daarmee een combinatie zijn van aantrekkingskracht en druk van buitenaf.

    Ik wacht echter nog steeds op een ruimtefoto met voldoende zoom om te laten zien dat mensen aan de onderkant inderdaad ondersteboven staan ))

    3 likes
   • Dat wij echt zijn is een aanname vanuit het idee dat we ons bewust zijn van ons bestaan.

    Dan kan het nog steeds zo zijn dat het een matrix-achtig bestaan is .. lees alleen ons fysieke lichaam is echt en de rest is een illusie.

    Dat we de wereld om ons heen niet kunnen bevatten/begrijpen is heel simpel.

    We kunnen ons vanuit ons 3 dimensionale denken niet voorstellen dat het universum oneindig is, maar ook niet dat het eindig is. (dan zit het namelijk in iets wat nog groter is)

    Dat levert dan weer motivatie om vanalles te gaan bedenken om een verklaring te vinden.

    Geeft wel weer voer voor allerlei leuke overwegingen … als er ander intelligent leven bestaat dat zich in een hogere dimensie voortbeweegt, kan het zomaar zijn dat wij hen niet, en zij ons wel, kunnen waarnemen.

    1 likes
   • Ik weet wel dat alles wat er uit de VS komt is nep, maar ook de vrouwen en de mannen zijn allemaal nep, allemaal!

    0 likes
 2. De bol der hemel lichamen is een holografische projectie. Hij draait om een ieder heen op de grens van ons zicht.

  4 likes
  • @Arwijn,

   Eventjes off-topic,

   Heb uw YT-kanaal bezocht…..ziet er goed uit.
   En…..kent u Crrow777……denk dat u zijn bijdragen ook wel interessant zult vinden.

   Laat u niet van de wijs brengen, denk dat u het helder ziet!!

   Avé,

   Gladiator

   3 likes
 3. stephen hawking ( stefke mirakel ) leefde zelf in een hologram/illusie.

  fff

  5 likes
 4. Hawkins heeft heel veel niet gezegd!
  Omdat de huidige heersers op onze fysieke planeet, absoluut misbruik zouden maken van deze kennis en tegen de mens gebruiken.
  Het moet een teleurstelling voor hem zijn geweest om deze inschatting te maken over het huidig wereldbeeld.
  Denkend aan Tesla die vermoord is. Tesla die energiebronnen had gevonden die nu enkel door de duistere regeerders nu tegen ons wordt ingezet in moderne oorlogvoering, straling, haarp etc.
  dus nu terwijl de luchthavens te klein zijn geworden de vervuiling toeneemt en tegelijkertijd de zwaartekrachtopheffing en puls voortstuwing en vrije energie aandrijving voor auto’s en treinen etc wordt achtergehouden.
  dit kan niet echt lang meer duren. Het wordt vrijgegeven.
  Dan zal blijken dat Schiphol veel te groot is!! landingsbanen onnodig, lawaai verleden tijd. vervuiling verleden tijd. Vervoeren van 5000 mensen tegelijk een kinderspel, etc. tijdsduur verwaarloosbaar.
  Help het hopen mensen! Je snapt soms niet dat bazen van luchthavens niet hun scheur open trekken
  en roepen ; hier met die nwe technologie. Maar ja , dan zullen ze wel gedood worden! Kan ik mij voorstellen. daarom moeten wij opstaan! en dit roepen. En eisen!
  De vervuiling in 1 klap voorbij!

  5 likes
 5. Wel knap als iemand die een mensenleven heeft van ongeveer 80 jaar net zoals jij en ik bijna alles denkt te weten over hoe alles is ontstaan etc etc, ik ga er bijna in geloven hahaha. Een stel gestoorde gekken noem ik dat.

  4 likes
 6. “Het universum is een hologram. Dit is de allerlaatste theorie van Stephen Hawking”

  Mja…. NEXT!!!!

  3 likes
 7. ‘The Holographic Universe’ dat is al een heel oud boek jaren 80 of zo . Eigenlijk verteld Steven Hawking niets nieuws. Nieuw zou wel zijn als dat allemaal mathematisch te berekenen is.

  Eigenlijk komt het erop neer dat wij in een soort sub-reality leven.De een noemt het een matrix de ander een simulatie of hologram. Guru’s noemen het een droom. Het lijkt steeds meer een feit te worden dat deze realiteit slechts illusie is en dat een paradigma verandering hard nodig is.

  Misschien leuk filmpje mbt dit onderwerp

  https://www.youtube.com/watch?v=w0ztlIAYTCU

  1 likes
  • Ik ken die hologram en virtual reality theorieen wel, maar vind die nogal op gespannen voet staan met “bewustzijn”. Iets wat ook in dat filmpje over realiteit een belangrijke rol speelt.

   Een pasgeboren mensenbaby die zichzelf in de spiegel ziet weet dat hij/zij zichzelf ziet. De meeste dieren(baby’s) niet.

   Wat zegt dat over ons? en de wereld om ons heen?

   Wat zegt dat over de basiskennis-set die een pasgeboren baby (ook dieren) uit het schijnbaar niets mee krijgt?

   1 likes
   • Goede opmerkning ,

    zelfbewustzijn is nog steeds niet te verklaren. Volgens mij is ieder mens individueel met een groter geheel verbonden. Bij dieren lijkt dit alsof dit niet het geval is , en zijn alle dieren als groep (niet als inidividu) verbonden.

    ‘virtual reality’ zie ik meer als de game ons bewustzijn speelt. Het bestaat alleen binnen het bewustzijn.

    0 likes
 8. Het universum zal op een of andere wijze begrensd zijn maar er zijn verschillende ontsnappingswegen mn naar een parallel-universum(‘hemel’ofwel ‘paradijs’?) en dit wordt vertaald in tijd en ruimte?

  1 likes
 9. Dit weten de Indiers al duizenden jaren. Zie Maya en Advaita. Geen nieuwe ontdekking.

  1 likes
 10. Alles plat als in een 3d spel op een tv scherm

  1 likes
 11. Heb het even opgezocht. Uni betekent zo goed als 1 ding voor alles en versum betekent in Latijns zoiets als werveling of ook wel keer of omkeer.

  1 likes
 12. Tja. Als je atomen en de fotonen en de theoretische “snaren” van de (wiskundige) materiële wereld beschouwd als de (wiskundige) nulletjes en eentjes uit de digitale wereld… Ik hoop alvast dat de gamer die mij bestuurd goede bedoelingen heeft met mij. Tot nu toe valt het gelukkig nog mee en zit ik niet in een shooting-game.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...