Natuur en Milieu

Rond de plek van de grootste kernramp ooit wemelt het van de wilde dieren

Help ons door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bijna 30 jaar na de ramp met de kerncentrale in het Oekraïense Tsjernobyl is het wild in de regio weer rijk vertegenwoordigd. Het wemelt er van leven: het aantal herten, wilde zwijnen en wolven ligt ‘veel hoger dan voor het ongeluk’.

De conclusie is afkomstig van een onderzoeksteam onder leiding van professor Jim Smith van de Universiteit van Portsmouth en staat in het tijdschrift Current Biology. “Wellicht leven er vandaag meer wilde dieren rond Tsjernobyl dan voor de ramp,” zei Smith. “Dat wil niet zeggen dat straling goed is voor wilde dieren, enkel dat het effect van menselijke activiteit veel erger is.”

Gebied kan zich meten met echte natuurreservaten

Een gebied van 4000 vierkante kilometer rond de kerncentrale werd na de ramp in 1986 afgesloten: 116.000 bewoners werden geëvacueerd en de onmiddellijke omgeving rond de centrale is nog altijd verboden gebied. Volgens de onderzoekers kan het gebied zich qua dierenpopulatie inmiddels meten met echte natuurreservaten. Ondanks de radioactieve besmetting zit het vol met wapiti’s, herten, wilde zwijnen en wolven.

Elanden, reeën, edelherten en wilde zwijnen doen het in de ontruimde zone even goed als in natuurreservaten in de buurt. Het aantal wolven rond de rampplek ligt zelfs zeven keer hoger. Al in de eerste jaren na het ongeval nam het aantal elanden, herten en wilde zwijnen toe.

Veerkracht van de natuur

Op basis van de gegevens kan er geen bewijs worden gevonden voor een negatief effect van de radioactieve neerslag op de dierenpopulatie. Hoewel de aantallen wapiti’s en wilde zwijnen in Rusland sinds de jaren negentig in rap tempo afnemen, doet de populatie rond de kerncentrale het uitstekend.

De onderzoekers zien in de resultaten een bewijs voor de veerkracht van de natuur. “Deze unieke gegevens laten zien dat een breed scala aan gezonde diersoorten gedijt binnen slechts enkele kilometers van een grote kernramp. Dit illustreert de veerkracht van populaties wilde dieren als ze bevrijd worden van de druk van een menselijke leefomgeving.”

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x