Homepagina » Universum » Astrofysici: Het universum is niets meer dan een groot hologram
Astrofysici: Het universum is niets meer dan een groot hologram

Astrofysici: Het universum is niets meer dan een groot hologram

Het is goed mogelijk dat het universum een reusachtig en complex hologram is en dat de driedimensionale wereld om ons heen slechts een illusie is.

Dat zeggen astrofysici die onderzoek hebben gedaan naar de kosmische achtergrondstraling, de warmtestraling die kort na de oerknal is uitgezonden.

De wetenschappers stellen bewijs te hebben gevonden dat ons universum holografisch is.

3D-film

Er is net zoveel bewijs voor deze vreemde theorie dan bewijs voor de traditionele verklaringen, aldus de astrofysici van de Universiteit van Southampton.

Wat we waarnemen in het universum kan worden vergeleken met het kijken naar een 3D-film in de bioscoop.

We nemen diepte waar, hoewel we weten dat de beelden afkomstig zijn van een plat scherm.

Plat oppervlak

Ons universum is mogelijk een overtuigendere versie van zo’n scherm. We kunnen de objecten aanraken en ze zien er echt uit.

In de jaren negentig werd voor het eerst geopperd dat ons heelal een hologram is. Volgens deze theorie is alle informatie opgeslagen langs de rand van een plat oppervlak.

“Stel je voor dat alles wat je ziet, voelt en hoort in drie dimensies in werkelijkheid voortkomt uit een plat tweedimensionaal veld,” zei professor Kostas Skenderis.

Verenigen

Op geld of creditcards staan ook hologrammen, waarbij een echt driedimensionaal beeld gecreëerd wordt via fotografische projectie. Stel je nu eens voor dat het hele universum zo’n hologram is.

Het onderzoek kan de algemene relativiteitstheorie, de beschrijving van de zwaartekracht, verenigen met de kwantummechanica.

Stap

“Wetenschappers proberen al tientallen jaren de relativiteitstheorie van Einstein en de kwantumtheorie te combineren,” aldus Skenderis.

“Sommigen menen dat een holografisch universum de twee met elkaar kan verzoenen,” vervolgde hij. “Ik hoop dat ons onderzoek ons een stap dichterbij brengt.”

Het onderzoek is verschenen in Physical Review Letters.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Johan schreef:

  Wij zijn organische multi dimensionale wezens met een ziel.

  Alles is levend en alle dimensies is zo echt als maar kan niks is een illusie dat is juist wat zij ons willen laten geloven een neppe realiteit wat immers net zo echt is alleen dan 180 graden gedraaid.

  ken jezelf en je zal het universum kennen.
  as above, so below.

  9 likes
  • Sergio schreef:

   In onze huidige evolutionaire staat ( nog steeds nogal primitief dus) valt voor elke theorie wat te zeggen. Pas wanneer we daadwerkelijk fundamentele wetenschappelijke doorbraken hebben bereikt zullen we dit vraagstuk werkelijk kunnen beantwoorden. Is mijn bescheiden mening.

   3 likes
   • Johan schreef:

    de clou zit hem hierin. Jij bent de waarheid alleen is de vraag vertrouw je jezelf? Zo ja dan kun je dus simpelweg de antwoorden vinden in jezelf. en dus heb in feite geen externe bewijs nodig dan jijzelf. jij bent het levende bewijs, jij bent het levende waarheid, jij bent het licht.

    2 likes
    • Sergio schreef:

     Ik doe echt mijn best om je te volgen, maar heb geen idee waar je het over hebt.

     6 likes
     • Johan schreef:

      Als je een eigen mening hebt is datgene je eigen waarheid van jezelf.

      Ga je vanuit iets extern uit wat buiten jezelf ligt in jouw voorbeeld ¨wetenschap¨ dan zal je simpelweg niet de waarheid zien erover maar meer een afleiding wat 180graden verdraaid is van het werkelijke verhaal.

      Dus alles wat buiten jezelf ligt vind je het antwoord niet wat je zoekt. alle antwoorden zitten binnen in jouw intern dat is de plek waar je moet zoeken in jouw.

      Maak contact met je hart kern in jezelf, hou van jezelf, vertrouw jezelf.

      Leer/ ken jezelf en je zal het universum kennen

      Alles valt dan op zijn plek en daardoor zie je tussen de bomen het bos weer.

      4 likes
 • henk schreef:

  Tegenwoordig moet het plat,
  Hoe platter hoe beter lijkt het wel.
  Ik zou haast denken dat we niet evolueren maar devalueren.

  6 likes
  • Earthaxis schreef:

   Onze alledaagse ‘klassieke mechanica’ omgeving is daadwerkelijk een 3dimensionale realiteit, vanuit deze realiteit gezien dan. Echter deze 3dimensionale realiteit komt voort uit een onderliggende 2dimensionale realiteit. De kleinste deeltjes uit de kwantum mechanica bevinden zich met 1 been in onze 3d realiteit en met 1 been in de onderliggende 2d realiteit. Omdat ze zich precies op de grens met het onderliggende 2d fundament bevinden, kunnen ze zowel de eigenschappen van onze 3d ‘klassieke mechanica’ realiteit vertonen – in de vorm van deeltjes – als eigenschappen van de 2d ‘nonlocale’ realiteit vertonen – in de vorm van ‘nonlocale’ waarschijnlijkheidsgolven en superposities, oftewel ‘op 2 plaatsen tegelijkertijd’ zijn en instantane communicatie (en ook sneller dan licht). Dit kan omdat er in de 2d realiteit minder afstand ligt tussen 2 plekken in de ruimte en 2 plekken in onze 3d ruimte in 2d zelfs 1 en dezelfde plek kan zijn. Vandaar de analogie met het hologram, 1 pixel uit het virtuele 3d beeld van een hologram ligt vastgelegd in alle pixels van het fysieke 2d hologram, oftewel is nonlocaal. Of “outtatime” als je van tijdreizen houdt, want de 2d ruimte is niet alleen nonlocaal, maar daardoor ook tijdloos. Alles is overal tegelijkertijd in 2d (vanuit onze 3d ogen gezien dan). Overigens is tijdreizen iets dat men vooral mentaal kan gaan ontdekken. Zo is een voorgevoel die mensen bij een grote ramp kunnen hebben, zeg maar een precognitie, eigenlijk een informatieuitwisseling op 2d niveau. Je mind is dan merkbaar ” outtatime” geweest. Letterlijk heb je dan een tijdreis gemaakt. Op dit gebied kan de mensheid nog veel ontdekken. Alles is 1, voor altijd, Peace !

   8 likes
 • bert s schreef:

  Onze zon(ster) straalt warmte het universum in, is dus niet een hologram. Voorbeeld van de creditcard is niet goed gekozen, is namelijk een optische illusie, dus geen hologram. Alle zichtbare sterren, gezien door de mens zonder hulpmiddelen, zijn sterren van ons eigen melkwegstelsel. Deze sterren draaien om een zwart gat in het midden van ons sterrenstelsel, dit is al keihard bewezen en dus gaat hier het hologram verhaal totaal niet op.
  Als we stellen dat de derde dimensie is “gemaakt” van uit de vijfde dimensie dan wordt het wel interessant. Het heelal is een creatie, alle ingrediënten zorgvuldig toe gevoegd.

  9 likes
  • Johan schreef:

   Juistem, jij begrijpt het!

   1 likes
   • Johan schreef:

    Onze universum is organisch levend met ziel!

    Waar zij over praten is een synthetische universum die ze gekopieerd hebben van onze organische universum alleen kwa dimensies komen zij niet verder dan de 4de dimensie om hoger de dimensies in te gaan kan dus alleen organisch door naar je hart kern te gaan contact maken ermee. Geen technologie die dat ff doet haha en dat is maar goed ook!

    1 likes
    • Earthaxis schreef:

     Onjuist, alles in dit universum is authentiek en niet synthetisch. Synthetisch of organisch zijn slechts subjectieve concepten, als bezien van binnenuit het universum, maar niet bekeken met de universele blik.

     2 likes
     • Johan schreef:

      Het leeft en heeft een ziel.

      Ik heb ermee contact mee organisch.

      Iedereen trouwens niet alleen ik.
      We zijn levende unieke multi dimensionale zielen wezens.
      Dat het authentiek is zeker weten.

      0 likes
 • Kris schreef:

  De kop van het artikel klopt niet. De eerste zin daarna begint namelijk met ” Het is goed mogelijk dat”. Bovendien heeft men het niet over het huidige heelal, maar dat het van 2D naar 3D zou zijn uitgegroeid en dat men geen idee heeft hoe dat zou moeten zijn gegaan. Een iets ander verhaal dus. Desalniettemin niet oninteressant!

  4 likes
  • Loki schreef:

   Goed gezien Kris, wat zij uitkramen is namelijk hun beleving. De realiteit is anders en zeker geen hologram. Nu zullen anderen zeggen dat is weer jouw beleving, maar net als de platte Aarde psy-op van de CIA kun je je afvragen of dit soort astrofysici in opdracht van werken, willens en wetens dit soort onzin uitkramen om mensen gevangen te houden in dit 3D universum. Voor mij is het in ieder geval niets meer dan verwarring zaaien.

   2 likes
 • Nea schreef:

  Tsja.. de Aarde is plat. Ik was al bekend met deze hypothese, en ongeacht of het nou waar is of niet, de grootste vragen blijven: Waarom, Wie, Hoe?
  Als je aanhangers van de “Matrix”-theorie om een simpele verklaring vraagt: Wij zijn met de huidige stand van techniek bijna in staat om een menselijk brein te simuleren. Zullen wij dit doen? Ja. Dus als wij in staat zouden zijn om een volledige aarde te simuleren, met mensheid daar op? Ja.
  We zouden in staat zijn om concepten als “geloof” te bestuderen, simpelweg door parameters en omgevingsvariabelen te veranderen.
  Het beantwoordt jammer genoeg niet de existentiële vragen. En die zouden de bewoners van de door ons gedraaide simulatie ook hebben… Waarom? Wie? Hoe?

  4 likes
  • Arwijn schreef:

   Helemaal!
   De zon, maan, sterren en planeten zijn allemaal deel van een 5 dimensionale holografisch systeem dat zich met de beschouwer mee beweegt, en de aarde zelf is ipc ook holografisch gecreëerd. Alles wat erbuiten bevind zijn de verschillende hemelen en verder enkel de oneindige duisternis van het niks (voor geesten) en de wateren voor de materiële wereld.

   0 likes
 • koloth schreef:

  In 6 dagen schiep God de wereld met alles er op en er aan,.
  Ja idd. vanachter z’n computertje deed ie dat. Alles klopt.

  3 likes
 • mario schreef:

  Astrofysici: Het universum is niets meer dan een groot hologram.
  dus het is zo?
  staat geen vraagteken achter dus moet het bewezen en waar zijn.
  wie zeg mij dat er een oerknal is geweest?
  zulke artikel hoeven van mij niet geplaatst te worden of kom met bewijs dat voor 100% vaststaat.

  3 likes
 • maarten vananderoye schreef:

  Zijn dan de neutronen, fotonen en atomen de bits en bytes van het universum? Leuk. En nou maar gauw mij updaten met een lesje kungfu (#thematrix). Tja. Zo simpel is het jammerlijk dan ook weer niet…

  1 likes
 • wolfje schreef:

  dat het heelal echt zou zijn is eigenlijk ook een een vreemd statement toch. als je erover nadenkt

  0 likes
  • Johan schreef:

   Jazeker, ken jezelf en je zal het universum kennen

   As above So below

   Wat dit betekent kan ik heel kort en krachtig vertellen.
   JIJ ben het heelal. sterker nog ieder van ons is een unieke multi dimensionaal wezen met een ziel. In de 5de dimensie zijn wij allemaal 3D gezien een uniek universum of je het nou gelooft of niet dit is wat ik ervaar en dit is mijn waarheid. Dit is gelijk ook de reden dat men ons wil doen geloven dat alles een illusie is of een hologram is!

   Ze zijn als de dood bang voor ons als we dit feitje weer herinneren niks houdt ons dan meer tegen.

   Wij zijn dus in feite de krachtigste wezen hier in dit universum zo powerfull zijn we mensen remember!

   2 likes
 • Vincent schreef:

  Grappig dat veel mensen hier je ‘even’ een andere waarheid kunnen vertellen en dan MET bijbehorende termonolgie. Als enigskind met vaak ruziende ouders heb ik alle tijd tijd gehad om na te denken en dook ik graag in sci-fi boeken (waar niks mis mee is)…menig hier te lezen theorie heb ik me ook al eens voorgesteld. Alles kan in je hoofd.. totdat je hoofd stoot en het pijn doet, dan hebben we het toch over iets echts. Je lijf, zenuwen en de proteinen in je hersenen zijn uit dit universum voortgekomen en de omgeving waarin je je beweegt is het ‘echt’. Er is geen enkel nut voor een hologram van het universum, zo belangrijk zijn we niet. Maar, hoewel ik graag mijn kennis op waarheid baseer, ik heb ook respect voor de mensen die hun bestaan mooier en spannender en belangrijker maken dan het feitelijk is. Een van de reden waarom ik de film ‘Life of PI’ zo kan waarderen, daar zit een hele mooie boodschap in. Als het jou leven mooier maakt en je verhaal makkelijker te vertellen valt mag je alles bij elkaar fantaseren.. (zolang het niet ten koste gaat van een ander)

  2 likes
 • Vincent schreef:

  Nou, ik hen al 2x een confrontatie gehad met zo’n holografische auto en hier zowat een jaar 3D pijn in mijn 3D been gehad door de holografische pen door mijn heup naar mijn knie.. gelukkig was het allemaal niet echt.. net al die hologrammen van dode aanspoelende kleuters uit oorlogsgebieden.. het valt allemaal best mee dus.. toch?

  0 likes
 • jippiieeeee!!!!!! schreef:

  op live stream iss , site van de nasa is de aarde plat hoor, ga maar kijken, dus wie zit er nu te foppen dan? heh heh ……

  0 likes
 • jippiieeeee!!!!!! schreef:

  foutje! ik bedoel aarde is rond en niet plat aldaar, hah hah! 😀

  0 likes
 • frans schreef:

  Alleen hier op aarde is alles driedimensionaal!
  Je kunt niet met lineair bewustzijn de ruimte schouwen!!!!
  dus is het 4, 5, 6, 7, 8, dimensionaal. en vooral dus geen hologram.
  moeten we nog meer op leugens en dwaalspoor worden gebracht??

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Stem af universum

  Afstemmen op het universum

  Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

  >