Het Complot

Vaticaan financierde VS tijdens Tweede Wereldoorlog

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens Amerikaanse onderzoekers heeft het Vaticaan tijdens de Tweede Wereldoorlog veel geld geïnvesteerd in de Verenigde Staten, het land waar veel nazi-geleerden na de oorlog onderdak vonden.

Paus Pius XII sluisde kort voor het begin van de oorlog vele miljoenen door naar de VS om te investeren in staatsobligaties en corporaties.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Daarbij moet gedacht worden aan bedrijven als Rolls Royce, Dow Chemical, United Steel Corporation, Westinghouse Electric en General Electric. Het Vaticaan investeerde ook een deel van zijn reserves en goudvoorraad in Groot-Brittannië.

Verblijfspapieren

Tijdens de oorlog waren de Verenigde Staten het financiële hoofdkwartier van het Vaticaan. De kerk heeft meer dan 10 miljoen euro in het land geïnvesteerd.

Na de oorlog werden zo veel mogelijk technologische vernieuwingen die in nazi-Duitsland waren ontwikkeld onder Operatie Paperclip overgebracht naar de VS.

Uit een geheim rapport dat in 2010 in handen kwam van The New York Times bleek dat Amerika na de oorlog een groot aantal nazi’s onderdak heeft geboden, waaronder de raketwetenschapper Arthur Rudolph. De CIA regelde voor hen verblijfspapieren en een baan.

Onverkend terrein

De onderzoekers noemen de stortvloed aan Vaticaans geld richting het Amerikaanse leger opvallend. Er worden dan wel geen bedragen genoemd, maar ze vermoeden dat het leger dankzij de kerk een stuk steviger in de schoenen stond.

De Vaticaanse krant l’Osservatore Romano merkt op dat de financiële geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog nog veelal onverkend terrein is. De meeste verslagen liggen opgeslagen in het Britse Nationaal Archief.

Afgelopen week werd onthuld hoe het Vaticaan een geheim vastgoedimperium opbouwde met de miljoenen van de Italiaanse dictator Mussolini. Het beheerde vermogen van de speciale eenheid die de lucratieve investeringen overziet bedraagt inmiddels meer dan 680 miljoen euro.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Killuminati
Killuminati
11 jaren geleden

Ik denk eerder dat ze Mussolini en Hitler financierden.

Of allemaal natuurlijk.

rhiannon
rhiannon
11 jaren geleden

sorry, ik word er een beetje mismoedig van. vaticaan, banken, big pharma, corrupte oranjes, vervuilde en vernietigde natuur, uitstervende flora en fauna… en nog niet één van die psycho-knakkers achter tralies. hoe is het mogelijk… we kunnen er nog jaren over lezen maar zolang we te laf zijn om ertegen in opstand te komen verdienen we gewoon niet beter. deze prachtige planeet huilt al jaren bittere tranen van wanhoop en we laten haar met z’n allen ijskoud stikken. dat is pas waardeloos!

Belvedere
Belvedere
11 jaren geleden

Ik heb eens een boek gelezen met verhalen van Nederlandse dwangarbeiders in Duitsland.
Op een dag tegen het einde van de oorlog werd de fabriek gebombardeerd waar een van hen werkte.
De volgende dag stonden er tot zijn verbazing splinternieuwe machines ‘met made in England’ erop.

Oorlog is big business, en de investeerders maakt het blijkbaar niet altijd uit aan welke zijde ze geld verdienen.

ro44bin
ro44bin
11 jaren geleden

Een geestelijke die een van de meest goddeloze landen steunt? De geloofwaardigheid van de religie/religieuze leiders neemt ook steeds maar af.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x