Propaganda

Veel verwarring over neergestorte Marssonde Phobos-Grunt

Help mee door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Toen de Russische Marsverkenner Phobos-Grunt terug naar de Aarde viel konden we in de media tegenstrijdige berichten lezen over het lot van de onfortuinlijke ruimtesonde.

De lancering van de Phobos-Grunt in november 2011 mislukte waarna het schip twee maanden lang in een lage baan rond de Aarde kwam en uiteindelijk door de zwaartekracht terug in de atmosfeer viel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Het 124 miljoen euro dure ruimteschip viel naar verluidt uit elkaar boven de Stille Oceaan, maar al snel werden tegenstrijdige berichten verspreid. De reden waarom de motoren die de Phobos-Grunt naar Mars moesten sturen weigerden is vooralsnog onbekend. Russische media spraken in eerste instantie van radarstoring of sabotage.

Radarstation

Russische ruimtevaartautoriten beweerden dat een Amerikaans radarstation op een eiland in de Stille Oceaan verantwoordelijk was voor de mislukte lancering. Deze bewering werd later verworpen door Alexander Zakharov, een wetenschapper van het Instituut voor Ruimteonderzoek van de Russische Academie van Wetenschappen. Hij zei tegenover persbureau Ria Novosti dat de theorie ‘vergezocht’ is.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos bevestigde in een officiële verklaring dat het ruimteschip in de Stille Oceaan was gestort, maar gaf toe dat de uitspraak was gebaseerd op voorspellingen en niet werd ondersteund door visuele data.

Verwijderd

Daar komt bij dat het Amerikaanse leger data over de positie van Phobos-Grunt van een publieke website heeft verwijderd. De informatie over de terugkeer van de gedoemde Russische sonde in de atmosfeer werd verwijderd van Space Track, een website die wordt gecoördineerd door het Strategic Command. Het leger publiceerde bovendien in tegenstelling tot wat gebruikelijk is geen bevestiging van de val van de Phobos-Grunt.

“Ik heb geen idee waarom ze dit soort informatie zouden achterhouden,” zei Brian Weeden van de Secure World Foundation in Washington DC. “Ze hebben alle data van drie andere objecten wel gepubliceerd en ook blijven ze nog gegevens verstrekken over Cosmos 2176, een Russische Kompass-2 satelliet die in de aankomende dagen terug in de atmosfeer zal vallen.”

Onduidelijk

Woordvoerster van het Strategic Command Julie Ziegenhorn zei dat de data niet verwijderd zijn, maar per abuis op een verkeerde locatie zijn geplaatst.

Experts hopen ondertussen dat meer duidelijk wordt over de precieze inslagzone van Phobos-Grunt, maar het is onduidelijk welke agentschappen hun rapporten publiek bekend zullen maken. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA is van plan een definitief rapport over Phobos-Grunt te publiceren, maar functionarissen wachten nog op ‘aanvullende informatie van bronnen buiten de ESA’, aldus zegsman Andreas Schepers.

De Russische sonde was ontworpen om bodemmonsters van de Marsmaan Phobos mee terug te nemen naar de Aarde. De onderdelen die naar de Aarde vielen bevatten onder meer kilo’s radioactief kobalt-57. Volgens de Russen gaat het echter om zulke kleine hoeveelheden dat de kans op stralingsbesmetting miniem is.

Bron: Msnbc.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x