Natuur en Milieu

Zonnevlam stuurt plasmawolk naar de Aarde

Help mee door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op maandagmorgen rond 05.00 uur Nederlandse tijd barstte zonnevlek 1402 uit met een langdurige M9-klasse zonnevlam als gevolg. Dat schrijven diverse media maandag.

Een coronale massa-ejectie (CME) is volgens analisten van het Goddard Space Weather Lab met een snelheid van 2.200 kilometer per uur op weg naar de Aarde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Rond 24 of 25 januari kan een deel van de plasmawolk ons bereiken. Op zondagochtend om 07.17 uur bereikte een andere CME iets later dan gepland het aardmagnetisch veld.

Als gevolg hiervan werd het magnetisch veld van de Aarde sterkt ineengedrukt waardoor satellieten in een lage baan rond de Aarde kortstondig werden blootgesteld aan plasma van de zonnewind.

De CME van 22 januari verstoorde ook de ionosfeer van de Aarde. Volgens Poollicht België veroorzaakte de deeltjesgolf een zware S3-klasse protonenstorm. Dit gebeurt ongeveer slechts tienmaal per zonnecyclus. De laatste S3-klasse zonnestorm dateert van december 2006.

Ondanks dat de toenemende zonneactiviteit kan leiden tot het uitvallen van radioverbindingen en elektriciteitscentrales blijft het vooralsnog relatief rustig op Aarde.

Zijn deze krachtige zonnevlammen gerelateerd aan de Mayakalender? Aan het begin van de Negende golf op 9 maart 2011 was er een grote X1,5-klasse zonnevlam. Op het moment dat de vijfde (M9,3) en zesde (X2,1) dagen begonnen bracht de Zon ook krachtige zonnevlammen voort. Tot besluit begon de zesde nacht met een X1,4-klasse zonnevlam. Hypothetisch gezien zou er dus een verband kunnen bestaan tussen deze vlammen en de Mayakalender.

Bron: Spaceweather.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x