Homepagina » Universum » Venus vertoont gedrag van komeet
Venus vertoont gedrag van komeet

Venus vertoont gedrag van komeet

De ionosfeer van de planeet Venus puilt aan de achterzijde net zoals de staart van een komeet als een ballon naar buiten, zo meldt de ESA.

De aarde heeft een sterk magnetisch veld en een vrij stabiele ionosfeer, maar Venus heeft geen inwendig magnetisch veld zodat de vorm van zijn ionosfeer afhangt van de interactie met de zonnewind.

De Venus Express heeft voor het eerst de invloed van een zeer lage druk van de zonnewind op de ionosfeer van een planeet zonder magnetisch veld aangetoond.

Collectieve geheugen

De sonde legde vast hoe de ionosfeer van de planeet als de staart van een komeet langs de nachtzijde van Venus naar buiten puilde. Binnen een half uur tot een uur nadat de druk van de normale zonnewind afnam begon de ionosfeer de vorm van een traan te krijgen.

De Russische publicist Immanuel Velikovsky sprak in zijn boeken Werelden in botsing (1950) en Aarde in beroering (1955) over het langs de aarde scheren van een komeet, die zich vervolgens in een permanente baan om de zon heeft gevestigd en nu bekend is als de planeet Venus. Hij voegde toe dat verschillende rampen van kosmische aard in het collectieve geheugen van de mensheid zijn gegrift en de bron vormen van diverse mythen.

Haaks

Hij beweerde verder dat de oppervlaktetemperatuur van Venus zeer hoog zou liggen, in de honderden graden Celsius boven nul. Dit stond destijds haaks op de algemeen geaccepteerde inzichten over Venus. In 1962 stelde de ruimtesonde Mariner 2 vast dat de oppervlaktetemperatuur van Venus ongeveer 400 graden Celsius bedraagt.

Velikovsky kwam op basis van allerlei geschriften, inscripties en monumenten bovendien tot de conclusie dat de Egyptische chronologie zoals die algemeen aanvaard wordt, niet correct is. De academische wereld heeft altijd ongewoon fel gereageerd op de theorieën van Velikovsky.

Bron: Esa.int

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. ze willen weer een doomsday inbrengen YAY lol

  0 likes
 2. Zie ik daar nou golven aan het eind van het filmpje? Heeft lava de juiste viscositeit voor zulke korte golven?

  0 likes
 3. Zo te zien gebruiken ze bij Nasa ook een ouwe schoen om te filmen.. 30 seconden grijs, wat moet je hier nou mee ?.

  0 likes
 4. @jules, lava? Waar heb jij het in vredesnaam over?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Venus_(planeet)

  0 likes
 5. Planeet Venus vertoont komeetgedrag
  De planeet Venus vertoont af en toe een soort ‘gasstaart’, vergelijkbaar met de staart van een komeet. Dat blijkt uit waarnemingen van de Europese planeetverkenner Venus Express in de zomer van 2010. De resultaten zijn vandaag bekendgemaakt. Venus heeft geen magnetisch veld zoals de aarde. De beweging van elektrisch geladen deeltjes in de zogeheten ionosfeer van de planeet wordt dan ook vrijwel volledig bepaald door de wisselwerking met de eveneens elektrisch geladen zonnewind – een continue stroom van geladen deeltjes van de zon. In augustus 2010 nam de Amerikaanse ruimtesonde Stereo-B een sterke afname in de zonnewind waar: gedurende 18 uur was die ongeveer vijftig maal minder krachtig dan normaal. Metingen van Venus Express hebben nu laten zien dat de ionosfeer van de planeet tijdens die periode sterk opzwelde, vooral aan de nachtzijde van de planeet. Zo ontstond een langgerekte ‘staart’ van elektrisch geladen deeltjes, enigszins vergelijkbaar met de gasstaart van een komeet. (GS)
  → When a planet behaves like a comet (origineel persbericht)Bron: http://www.astronieuws.nl

  0 likes
 6. [quote name=”Kees Chinees”]@jules, lava? Waar heb jij het in vredesnaam over?

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Venus_(planeet)%5B/quote%5D

  Ja Kees lava… (Quotes van jouw link: Venus is een vulkanisch actieve planeet, maar in tegenstelling tot de Aarde komt er geen platentektoniek voor./ Vermoedelijk heeft Venus geen tektonische platen zoals de Aarde, maar als gevolg van grootschalige vulkanische uitbarstingen is de korst continu in beweging en wordt het oppervlak regelmatig overspoeld met LAVA.

  Alleen lava is verandert door hoofdletters om het er even in te wrijven. Dus voor je reageert eerst zelf even lezen.

  En #3 JohnDoe ehhh NASA?!? Heb jij überhaupt wel gelezen?

  Jammer dat niemand mijn vraag heeft kunnen/willen beantwoorden.

  0 likes
 7. [quote name=”jules”]Zie ik daar nou golven aan het eind van het filmpje? Heeft lava de juiste viscositeit voor zulke korte golven?[/quote]
  Als het warm weer is en je ziet het asfalt sinderen, zo ook met venus met een temperatuur van 480 graden celsius.Heb jij je antwoord.En steen is bij 480 graden nog lang geen lava.

  0 likes
 8. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”jules”]Zie ik daar nou golven aan het eind van het filmpje? Heeft lava de juiste viscositeit voor zulke korte golven?[/quote]
  Als het warm weer is en je ziet het asfalt sinderen, zo ook met venus met een temperatuur van 480 graden celsius.Heb jij je antwoord.En steen is bij 480 graden nog lang geen lava.[/quote]

  Goh wat interessant steen is nog geen lava bij 480graden. Dus de oppervlakte temperatuur van een planeet volgens jou of er lava is of niet? Ik heb een antwoord.. Maar als je wilt weten of ik daar tevreden mee ben.. nee. volgens mij is dat principe waar jij het over hebt vooral als je over asfalt of andere warme oppervlakte heen kijkt en niet zo zeer als je er op kijkt van boven…dus.. en daarbij waarom zijn ze dan alleen aan het eind te zien?

  0 likes
 9. Dat is geen lava, maar golven in de atmosfeer van Venus. Wolken op grotere hoogte, op lagere hoogte is de atmosfeer van Venus zo dicht (90 keer luchtdruk op aarde) dat het zich gaat gedragen als een vloeistof.

  0 likes
 10. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”jules”]Zie ik daar nou golven aan het eind van het filmpje? Heeft lava de juiste viscositeit voor zulke korte golven?[/quote]
  Als het warm weer is en je ziet het asfalt sinderen, zo ook met venus met een temperatuur van 480 graden celsius.Heb jij je antwoord.En steen is bij 480 graden nog lang geen lava.[/quote]

  Heb je dan rekening gehouden met de luchtdruk (atmosfeer) van de Aarde of die van Venus (x90). Steen smelt veel sneller onder hoge druk.

  0 likes
 11. [quote name=”jules”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”jules”]Zie ik daar nou golven aan het eind van het filmpje? Heeft lava de juiste viscositeit voor zulke korte golven?[/quote]
  Als het warm weer is en je ziet het asfalt sinderen, zo ook met venus met een temperatuur van 480 graden celsius.Heb jij je antwoord.En steen is bij 480 graden nog lang geen lava.[/quote]

  Goh wat interessant steen is nog geen lava bij 480graden. Dus de oppervlakte temperatuur van een planeet volgens jou of er lava is of niet? Ik heb een antwoord.. Maar als je wilt weten of ik daar tevreden mee ben.. nee. volgens mij is dat principe waar jij het over hebt vooral als je over asfalt of andere warme oppervlakte heen kijkt en niet zo zeer als je er op kijkt van boven…dus.. en daarbij waarom zijn ze dan alleen aan het eind te zien?[/quote]
  Reactie nummer 5 De beweging van elektrisch geladen deeltjes in de zogeheten ionosfeer van de planeet wordt dan ook vrijwel volledig bepaald door de wisselwerking met de eveneens elektrisch geladen zonnewind – een continue stroom van geladen deeltjes van de zon.Is het sinderen nu verklaard??

  0 likes
 12. [quote name=”Olaf van Kooten”]Dat is geen lava, maar golven in de atmosfeer van Venus. Wolken op grotere hoogte, op lagere hoogte is de atmosfeer van Venus zo dicht (90 keer luchtdruk op aarde) dat het zich gaat gedragen als een vloeistof.[/quote]

  Kijk dat soort antwoorden daar kan ik meer mee dan praten we iets meer op niveau.. interessant dank je wel.. Dat zou kunnen betekenen dat de bodem van venus best actief is op dit moment.

  @#10 LOL Mijn vertrouwen in de gemiddelde lezer is weer wat hersteld!

  En dan…
  Reactie nummer 5 De beweging van elektrisch geladen deeltjes in de zogeheten ionosfeer van de planeet wordt dan ook vrijwel volledig bepaald door de wisselwerking met de eveneens elektrisch geladen zonnewind – een continue stroom van geladen deeltjes van de zon.Is het sinderen nu verklaard??[/quote]

  Ten eerste is dat geen sinderen maar ja.. sinderen wat is dat nou wel… http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=sinderen&lang=nn

  Maar goed, mijn inlevingsvermogen is groot dus.. okay ik begrijp je. sinderen.. het stijgen van warme lucht van hete oppervlakken..bel van Dale. Ten tweede…dat is weer een ander antwoord dan je eerst gaf, twijfel je soms? Eerst praat je over de warmte en asfalt op aarde en hoe je warmte kan zien stijgen en nu heb je het over elektrisch geladen deeltjes in de ionosfeer?!? Je mag best je antwoord bijstellen maar verkoop het dan niet als hetzelfde!

  En leg eens uit hoe je van dat verhaal bij #5 naar golvende bewegingen van elektrisch geladen deeltjes in de ionosfeer komt, die je kan waarnemen zonder speciale camera?..

  0 likes
 13. [quote name=”jules”][quote name=”Olaf van Kooten”]Dat is geen lava, maar golven in de atmosfeer van Venus. Wolken op grotere hoogte, op lagere hoogte is de atmosfeer van Venus zo dicht (90 keer luchtdruk op aarde) dat het zich gaat gedragen als een vloeistof.[/quote]

  Kijk dat soort antwoorden daar kan ik meer mee dan praten we iets meer op niveau.. interessant dank je wel.. Dat zou kunnen betekenen dat de bodem van venus best actief is op dit moment.

  @#10 LOL Mijn vertrouwen in de gemiddelde lezer is weer wat hersteld!

  En dan…
  Reactie nummer 5 De beweging van elektrisch geladen deeltjes in de zogeheten ionosfeer van de planeet wordt dan ook vrijwel volledig bepaald door de wisselwerking met de eveneens elektrisch geladen zonnewind – een continue stroom van geladen deeltjes van de zon.Is het sinderen nu verklaard??[/quote]

  Ten eerste is dat geen sinderen maar ja.. sinderen wat is dat nou wel… http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=sinderen&lang=nn

  Maar goed, mijn inlevingsvermogen is groot dus.. okay ik begrijp je. sinderen.. het stijgen van warme lucht van hete oppervlakken..bel van Dale. Ten tweede…dat is weer een ander antwoord dan je eerst gaf, twijfel je soms? Eerst praat je over de warmte en asfalt op aarde en hoe je warmte kan zien stijgen en nu heb je het over elektrisch geladen deeltjes in de ionosfeer?!? Je mag best je antwoord bijstellen maar verkoop het dan niet als hetzelfde!

  En leg eens uit hoe je van dat verhaal bij #5 naar golvende bewegingen van elektrisch geladen deeltjes in de ionosfeer komt, die je kan waarnemen zonder speciale camera?..[/quote]
  Jij zag iets bewegen alsof het sinderen was.Ik niet helaas.

  0 likes
 14. [quote name=”jules”]

  Alleen lava is verandert door hoofdletters om het er even in te wrijven. Dus voor je reageert eerst zelf even lezen.[/quote]

  Venus heeft de dichtste atmosfeer van alle lichamen in het zonnestelsel. Die atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide. Een dikke laag wolken van zwavelzuur omringt de planeet, zodat het oppervlak vanuit de ruimte niet te zien is.

  Als jij nou eens begint met goed lezen, voordat je je ongelijk bij andere mensen gaat inwrijven.

  0 likes
 15. Venus heeft de dichtste atmosfeer van alle lichamen in het zonnestelsel. Die atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide. Een dikke laag wolken van zwavelzuur omringt de planeet, zodat het oppervlak vanuit de ruimte niet te zien is.

  Als jij nou eens begint met goed lezen, voordat je je ongelijk bij andere mensen gaat inwrijven.[/quote]

  Zoals je hebt kunnen lezen was het een VRAAG die ik stelde over de lava, Kees. Ik ben nog nooit op Venus geweest, weet je! Dus ik weet niet hoe het er daar uit ziet. En als ik een vraag stel op een forum zorg ik dat ik eerst onderzoek doe. Dit keer begon ik mijn zoektocht wél met een aanname: Er zal daar geen ijs zijn!

  Dus ging ik naar wiki, link Venus en zie daar lava, vulkanisch, warm, bewegelijke planeet, zelfs plaatjes(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Venus_dome_3D_view.gif/220px-Venus_dome_3D_view.gif)

  Dus ja…domme leek die ik ben, denk dat daar lava is!

  En ik dacht als je, zoals ESA hier deed, met een camera door de atmosfeer heen vliegt of er in ieder geval langs scheert …Zou je misschien wat van de planeet kunnen zien.

  Niet dus! Foutje.

  Maar daar wijst Kees me wel even op in één van de eerste reacties. Waar haal ik het vandaan dat daar lava is! Met de link die mij dat net verteld heeft.

  Niet, wat die golven dan wel zijn. Nee dat kan hij niet beantwoorden.

  Kees, hoe moet ik ruiken dat je het stukje waar je nu mee komt bedoelde en niet bijvoorbeeld de +/- 100 keer lava die daar ook staat?

  De meeste van de mensen die hier reageren, lezen niet goed en zorgvuldig. dat kun je zelf ook lezen. Ik dacht dat jij ook zo was! sorry

  En in dit geval:
  Ik heb goed gelezen maar jij hebt niet goed uitgelegd! Beantwoord mijn vraag dan niet als je geen zin hebt om duidelijk te zijn!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Meer dan HELFT proefpersonen krijgt last van bijwerkingen na coronavaccin

Tijdens een klinisch onderzoek naar een veelbelovend ...