Homepagina » Buitenland » Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed
Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed

Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed

Eind 2012 richtte orkaan Sandy grote schade aan in Cuba, Haïti, Jamaica, Canada en de Verenigde Staten. Er vielen zeker 110 doden, van wie 40 in de stad New York. Tienduizenden huizen werden verwoest en voorzieningen voor schoon drinkwater en elektriciteit raakten beschadigd. Het Rode Kruis zamelde geld in voor de slachtoffers van de orkaan.

Het blijkt nu dat het Rode Kruis koste wat kost geheim wil houden hoe het geld, meer dan 300 miljoen dollar (219 miljoen euro), precies is besteed. De Amerikaanse non-profitorganisatie ProPublica diende een Wob-verzoek in om inzage te krijgen in de uitgaven van het Rode Kruis, waarna de hulporganisatie een duur advocatenkantoor inschakelde om tegengas te geven.

Volgens het Rode Kruis is informatie over de activiteiten rond orkaan Sandy ‘handelsgeheim’. Zoals eerder is gebleken geeft de hulporganisatie zeer weinig informatie over het uitgavenpatroon na grote rampen. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen hoe het geld van donateurs wordt besteed.

Het advocatenkantoor stelt dat openbaring van de gegevens schadelijk zou zijn voor de concurrentiepositie van het Rode Kruis. Concurrenten zouden het bedrijfsmodel van het Rode Kruis kunnen kopiëren en daarmee hun voordeel kunnen doen. Het is niet duidelijk wie deze ‘concurrenten’ precies zijn.

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie die samen met overheden reageert op rampen. Doug White van de Columbia-universiteit in New York is gespecialiseerd in non-profitorganisaties. Voor hem is het niet duidelijk wat een ‘handelsgeheim’ in het geval van het Rode Kruis inhoudt. Hij zei dat hier duidelijk sprake is van een vertragingstactiek.

Dit soort dingen verwacht je niet van een organisatie die transparant zegt te zijn, aldus Ben Smilowitz van de waakhondorganisatie Disaster Accountability Project. Een woordvoerster van het Rode Kruis wilde niet zeggen hoeveel het goede doel aan het advocatenkantoor betaalt. Maar de advocaatkosten worden niet betaald uit het potje voor superstorm Sandy, stelde ze gerust.

[ProPublica]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Nobel schreef:

  Daarom geef ik nooit meer iets aan al die colectanten die aan de deur komen. Zolang de direkteuren van deze “goede doelen” met tonnen per jaar naar huis gaan, krijgen ze van mij geen cent meer. Er komt nog geen 10% van het gedoneerde geld daadwerkelijk op de plaats waar het voor bedoeld is. Direkteur zijn van een goed doel moet net zo beloond worden als b.v. een gemeenteraadslid van een kleine plaats, alleen maar om de onkosten te dekken, niet om er vet beter van te worden.

  28 likes
 • Nicolai schreef:

  Het Rode Kruis saboteert ook het onderzoek naar een goedkoop alternatief medicijn tegen Malaria dus dit bericht verbaast me niets ! Gewoon een boevenclub in dienst van de NWO. Niet te vertrouwen dus !

  24 likes
 • Sola schreef:

  Vaak wordt maar de helft van alle donaties daadwerkelijk in de praktijk besteed; de rest gaat op aan “administratieve handelingen” (lees: topsalarissen). Dus is dat hier wellicht ook het geval?

  17 likes
 • Yankey schreef:

  Daarom heb ik zo’n mooie sticker boven de bel geplakt.

  12 likes
 • Pascal schreef:

  Rode kruis, Artsen zonder, Grenzen, Deurwaardes en Greenpeace zijn allemaal organisaties van de Vrijmetselarij en dan kan je dus zeggen dat het AMBTENAREN zijn. Ze worden gewoon betaald van uw en mijn belastinggeld.

  Hoop dat we snel van het GELD systeem af zijn zodat al die fraude en criminaliteit van de wereld is.

  10 likes
 • Harry Viring schreef:

  Concurrentie positie van het Rode Kruis…?????? Huh??? Moet je als hulp-organisatie nu al concurreren om mensen in nood te helpen?? Daarom geef ik nooit wat aan goede doelen. Ik vind het toch een soort afkopen van schuldgevoel. Als je iets goeds voor de wereld wilt doen doe het zelf. Geeft ook een veel beter gevoel!

  9 likes
 • Buddy schreef:

  Als je weigert hierover uitspraken te doen maak je je al snel verdacht, vooral in deze roerige tijden..

  7 likes
 • redice schreef:

  waar rook is is vuur… waar geld is is corruptie

  7 likes
 • hader schreef:

  Het wordt steeds duidelijker dat het geven van geld en dat aan de regering/lokale organisatie geven niet werkt. Er blijft enorm veel aan de strijkstok hangen. Voorbeeld is Haiti, ik heb gul gegeven en er werd toen veel opgehaald. Groot was de desillusie toen bleek dat 2 jaar naar de ramp de situatie niet verbeterd was. Via corruptie en fraude is veel geld erdoor verdampt. Ik voel er meer voor om daar lokaal een project op te zetten die onder onafhankelijk internationaal toezicht de dingen inkopen / bouwen / produceren / repareren wat echt daadwerkelijk tot resultaten oplevert. Dat het rode kruis niet kan aantonen wat er met het geld is gebeurt een totaal schandaal. Zo schrik je toekomstige donaties af, omdat men er geen vertrouwen in heeft wat er met het geld gebeurt. De rode kruis off all people moet dit toch ook beseffen!

  7 likes
  • Huisheks schreef:

   Dit is idd ook voor mij de boosdoener. Want zoals het er op Haïti op dit moment voorstaat na alle miljoenen die zijn opgehaald is ronduit schandalig. Maar het klapstuk voor mij was Alpe de Huzes !
   Nu geef ik helemaal niets meer, maar probeer met vrijwilligerswerk nog wat te betekenen voor mensen in mijn omgeving. Je moet toch ergens beginnen. Klusje hier, kleinigheidje daar, wat gratis boodschapjes.
   Dat gaat veel beter dan dat inzamelen. Daar moeten zoveel graaiers beter van worden. Ik doe het liever zo.

   0 likes
 • Woppaaa schreef:

  ‘ Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed ‘

  Dat geeft toch wel aan dat het stinkt als een ouwe drol. Weigert te zeggen… dus heel simpel… weigeren te doneren?

  6 likes
 • Ben Bilderberg schreef:

  Een criminele graaiersclub is het! Hoort bij de club met de geheime agenda! Weg ermeez!

  6 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Concurrentie?? Sinds wanneer!?
  Jullie kruis is idd rood. Duiveltjes

  2 likes
 • x

  Check Also

  verpleegster

  Verpleegster uit New York: ‘Coronapatiënten hadden niet hoeven sterven’

  Verpleegster en klokkenluider Erin Marie Olszewski hielp ...

  undercoververpleegster

  Undercoververpleegster onthult wat er echt gebeurt in ziekenhuizen: ‘Dit is moord’

  Erin Marie Olszewski is een ‘undercoververpleegster’ en ...

  >