Homepagina » Buitenland » Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed
Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed

Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed

Eind 2012 richtte orkaan Sandy grote schade aan in Cuba, Haïti, Jamaica, Canada en de Verenigde Staten. Er vielen zeker 110 doden, van wie 40 in de stad New York. Tienduizenden huizen werden verwoest en voorzieningen voor schoon drinkwater en elektriciteit raakten beschadigd. Het Rode Kruis zamelde geld in voor de slachtoffers van de orkaan.

Het blijkt nu dat het Rode Kruis koste wat kost geheim wil houden hoe het geld, meer dan 300 miljoen dollar (219 miljoen euro), precies is besteed. De Amerikaanse non-profitorganisatie ProPublica diende een Wob-verzoek in om inzage te krijgen in de uitgaven van het Rode Kruis, waarna de hulporganisatie een duur advocatenkantoor inschakelde om tegengas te geven.

Volgens het Rode Kruis is informatie over de activiteiten rond orkaan Sandy ‘handelsgeheim’. Zoals eerder is gebleken geeft de hulporganisatie zeer weinig informatie over het uitgavenpatroon na grote rampen. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen hoe het geld van donateurs wordt besteed.

Het advocatenkantoor stelt dat openbaring van de gegevens schadelijk zou zijn voor de concurrentiepositie van het Rode Kruis. Concurrenten zouden het bedrijfsmodel van het Rode Kruis kunnen kopiëren en daarmee hun voordeel kunnen doen. Het is niet duidelijk wie deze ‘concurrenten’ precies zijn.

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie die samen met overheden reageert op rampen. Doug White van de Columbia-universiteit in New York is gespecialiseerd in non-profitorganisaties. Voor hem is het niet duidelijk wat een ‘handelsgeheim’ in het geval van het Rode Kruis inhoudt. Hij zei dat hier duidelijk sprake is van een vertragingstactiek.

Dit soort dingen verwacht je niet van een organisatie die transparant zegt te zijn, aldus Ben Smilowitz van de waakhondorganisatie Disaster Accountability Project. Een woordvoerster van het Rode Kruis wilde niet zeggen hoeveel het goede doel aan het advocatenkantoor betaalt. Maar de advocaatkosten worden niet betaald uit het potje voor superstorm Sandy, stelde ze gerust.

[ProPublica]


Vind je dit leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Daarom geef ik nooit meer iets aan al die colectanten die aan de deur komen. Zolang de direkteuren van deze “goede doelen” met tonnen per jaar naar huis gaan, krijgen ze van mij geen cent meer. Er komt nog geen 10% van het gedoneerde geld daadwerkelijk op de plaats waar het voor bedoeld is. Direkteur zijn van een goed doel moet net zo beloond worden als b.v. een gemeenteraadslid van een kleine plaats, alleen maar om de onkosten te dekken, niet om er vet beter van te worden.

  28 likes
 2. Het Rode Kruis saboteert ook het onderzoek naar een goedkoop alternatief medicijn tegen Malaria dus dit bericht verbaast me niets ! Gewoon een boevenclub in dienst van de NWO. Niet te vertrouwen dus !

  24 likes
 3. Vaak wordt maar de helft van alle donaties daadwerkelijk in de praktijk besteed; de rest gaat op aan “administratieve handelingen” (lees: topsalarissen). Dus is dat hier wellicht ook het geval?

  17 likes
 4. Daarom heb ik zo’n mooie sticker boven de bel geplakt.

  12 likes
 5. Rode kruis, Artsen zonder, Grenzen, Deurwaardes en Greenpeace zijn allemaal organisaties van de Vrijmetselarij en dan kan je dus zeggen dat het AMBTENAREN zijn. Ze worden gewoon betaald van uw en mijn belastinggeld.

  Hoop dat we snel van het GELD systeem af zijn zodat al die fraude en criminaliteit van de wereld is.

  10 likes
 6. Concurrentie positie van het Rode Kruis…?????? Huh??? Moet je als hulp-organisatie nu al concurreren om mensen in nood te helpen?? Daarom geef ik nooit wat aan goede doelen. Ik vind het toch een soort afkopen van schuldgevoel. Als je iets goeds voor de wereld wilt doen doe het zelf. Geeft ook een veel beter gevoel!

  9 likes
 7. Als je weigert hierover uitspraken te doen maak je je al snel verdacht, vooral in deze roerige tijden..

  7 likes
 8. waar rook is is vuur… waar geld is is corruptie

  7 likes
 9. Het wordt steeds duidelijker dat het geven van geld en dat aan de regering/lokale organisatie geven niet werkt. Er blijft enorm veel aan de strijkstok hangen. Voorbeeld is Haiti, ik heb gul gegeven en er werd toen veel opgehaald. Groot was de desillusie toen bleek dat 2 jaar naar de ramp de situatie niet verbeterd was. Via corruptie en fraude is veel geld erdoor verdampt. Ik voel er meer voor om daar lokaal een project op te zetten die onder onafhankelijk internationaal toezicht de dingen inkopen / bouwen / produceren / repareren wat echt daadwerkelijk tot resultaten oplevert. Dat het rode kruis niet kan aantonen wat er met het geld is gebeurt een totaal schandaal. Zo schrik je toekomstige donaties af, omdat men er geen vertrouwen in heeft wat er met het geld gebeurt. De rode kruis off all people moet dit toch ook beseffen!

  7 likes
  • Dit is idd ook voor mij de boosdoener. Want zoals het er op Haïti op dit moment voorstaat na alle miljoenen die zijn opgehaald is ronduit schandalig. Maar het klapstuk voor mij was Alpe de Huzes !
   Nu geef ik helemaal niets meer, maar probeer met vrijwilligerswerk nog wat te betekenen voor mensen in mijn omgeving. Je moet toch ergens beginnen. Klusje hier, kleinigheidje daar, wat gratis boodschapjes.
   Dat gaat veel beter dan dat inzamelen. Daar moeten zoveel graaiers beter van worden. Ik doe het liever zo.

   0 likes
 10. ‘ Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed ‘

  Dat geeft toch wel aan dat het stinkt als een ouwe drol. Weigert te zeggen… dus heel simpel… weigeren te doneren?

  6 likes
 11. Een criminele graaiersclub is het! Hoort bij de club met de geheime agenda! Weg ermeez!

  6 likes
 12. Concurrentie?? Sinds wanneer!?
  Jullie kruis is idd rood. Duiveltjes

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ground zero

Ik voelde dat er iets niet in de haak was. Lid van traumateam dat naar ground zero werd gestuurd gooit alles eruit

De Amerikaanse oud-onderminister Paul Craig Roberts heeft ...

australische

Koudste start van Australische zomer ooit & Hongaarse ‘experts’ komen van koude kermis thuis. En wist u dit over de Groenlandse ijskap?

Moeder natuur heeft een duivels gevoel voor ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.