Buitenland

Rode Kruis weigert te zeggen hoe donatiegeld wordt besteed

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eind 2012 richtte orkaan Sandy grote schade aan in Cuba, Haïti, Jamaica, Canada en de Verenigde Staten. Er vielen zeker 110 doden, van wie 40 in de stad New York. Tienduizenden huizen werden verwoest en voorzieningen voor schoon drinkwater en elektriciteit raakten beschadigd. Het Rode Kruis zamelde geld in voor de slachtoffers van de orkaan.

Het blijkt nu dat het Rode Kruis koste wat kost geheim wil houden hoe het geld, meer dan 300 miljoen dollar (219 miljoen euro), precies is besteed. De Amerikaanse non-profitorganisatie ProPublica diende een Wob-verzoek in om inzage te krijgen in de uitgaven van het Rode Kruis, waarna de hulporganisatie een duur advocatenkantoor inschakelde om tegengas te geven.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens het Rode Kruis is informatie over de activiteiten rond orkaan Sandy ‘handelsgeheim’. Zoals eerder is gebleken geeft de hulporganisatie zeer weinig informatie over het uitgavenpatroon na grote rampen. Hierdoor is het moeilijk te achterhalen hoe het geld van donateurs wordt besteed.

Het advocatenkantoor stelt dat openbaring van de gegevens schadelijk zou zijn voor de concurrentiepositie van het Rode Kruis. Concurrenten zouden het bedrijfsmodel van het Rode Kruis kunnen kopiëren en daarmee hun voordeel kunnen doen. Het is niet duidelijk wie deze ‘concurrenten’ precies zijn.

Het Rode Kruis is een wereldwijde hulpverleningsorganisatie die samen met overheden reageert op rampen. Doug White van de Columbia-universiteit in New York is gespecialiseerd in non-profitorganisaties. Voor hem is het niet duidelijk wat een ‘handelsgeheim’ in het geval van het Rode Kruis inhoudt. Hij zei dat hier duidelijk sprake is van een vertragingstactiek.

Dit soort dingen verwacht je niet van een organisatie die transparant zegt te zijn, aldus Ben Smilowitz van de waakhondorganisatie Disaster Accountability Project. Een woordvoerster van het Rode Kruis wilde niet zeggen hoeveel het goede doel aan het advocatenkantoor betaalt. Maar de advocaatkosten worden niet betaald uit het potje voor superstorm Sandy, stelde ze gerust.

[ProPublica]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
9 jaren geleden

Vaak wordt maar de helft van alle donaties daadwerkelijk in de praktijk besteed; de rest gaat op aan “administratieve handelingen” (lees: topsalarissen). Dus is dat hier wellicht ook het geval?

Nicolai
Nicolai
9 jaren geleden

Het Rode Kruis saboteert ook het onderzoek naar een goedkoop alternatief medicijn tegen Malaria dus dit bericht verbaast me niets ! Gewoon een boevenclub in dienst van de NWO. Niet te vertrouwen dus !

Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Daarom geef ik nooit meer iets aan al die colectanten die aan de deur komen. Zolang de direkteuren van deze “goede doelen” met tonnen per jaar naar huis gaan, krijgen ze van mij geen cent meer. Er komt nog geen 10% van het gedoneerde geld daadwerkelijk op de plaats waar het voor bedoeld is. Direkteur zijn van een goed doel moet net zo beloond worden als b.v. een gemeenteraadslid van een kleine plaats, alleen maar om de onkosten te dekken, niet om er vet beter van te worden.

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Rode kruis, Artsen zonder, Grenzen, Deurwaardes en Greenpeace zijn allemaal organisaties van de Vrijmetselarij en dan kan je dus zeggen dat het AMBTENAREN zijn. Ze worden gewoon betaald van uw en mijn belastinggeld.

Hoop dat we snel van het GELD systeem af zijn zodat al die fraude en criminaliteit van de wereld is.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x