Wetenschap

Verborgen schatten in het junk-DNA

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een internationaal team van honderden wetenschappers heeft zich gestort op het ontrafelen van de geheimen van het zogeheten junk-DNA.

Stukken DNA in het genoom die voorheen junk-DNA werden genoemd omdat men dacht dat ze geen functie hadden, blijken in feite een complex ‘controlepaneel’ voor onze genen te vormen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De studie leidt naar verwachting tot nieuwe medische behandelingen omdat gebieden in het genoom kunnen worden aangewezen die ziektes zoals kanker veroorzaken.

Encode

Bepaalde ‘schakelaars’ zijn al geassocieerd met 100 ziektes waaronder de ziekte van Crohn, kinderdiabetes en schizofrenie. Slechts één tot twee procent van ons genoom bevat genen, stukken van ons DNA die instructies dragen voor de vorming van eiwitten waar cellen uit bestaan.

Van het resterende deel van het genoom, met name gebieden die ver van de genen verwijderd zijn, werd altijd gedacht dat het geen doel had. Het werd junk-DNA genoemd.

Tijdens het nieuwe project, Encode genaamd, ontdekten wetenschappers dat 80 procent van de ‘junk’ helpt bepalen hoe en waar eiwitten worden aangemaakt.

Verbaasd

Ze vonden vier miljoen gebieden die dienen als ‘schemerschakelaar’ voor individuele genen. Die bepalen hoe actief of inactief de genen zijn.

Experts van 32 instituten hebben hun bevindingen in 30 academische publicaties verspreid over drie wetenschappelijke tijdschriften. Ze hebben een gedetailleerde kaart gemaakt van de vier miljoen stukken van het DNA die onze genen reguleren.

De afgelopen 20 jaar begonnen wetenschappers zich te beseffen dat junk-DNA een bepaalde functie moest hebben omdat het onze vatbaarheid voor ziektes leek te beïnvloeden. De onderzoekers zeiden verbaasd te zijn hoeveel delen van het genoom een actieve rol spelen.

Oerwoud

“We wisten altijd al dat het junk-DNA meer moest zijn, maar ik verwachtte nooit zo veel schakelaars te ontdekken,” zei Dr. Ewan Birney van de Cambridge-universiteit. “Het lijkt daar op een oerwoud. Het barst van het leven.”

Door vast te stellen hoe de ‘schakelaars’ werken kunnen wetenschappers kijken hoe mutaties van het genoom kunnen leiden tot ziektes en nieuwe behandelingen ontwikkelen.

De aankomende vijf jaar worden de data, die gepubliceerd zijn in Nature, Genome Biology en Genome Research, gebruikt om ziektes opnieuw te categoriseren.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Eigenlijk hier zat ik op te wachten.Junk DNA heeft dus wel een functie, waardoor mijn theorie weer klopt, dat er niets voor niets in je genen loopt, ongebruikt.Zo zal de mens ook geprogrameerd zijn,met genen te spelen.Iets wat waarschijnlijk in een ver verleden “De eerste Mens”op aarde zette.De verloren kennis wordt weer opgehaald.En wordt dan dus de herboren kennis genoemd.

Anoniem
Anoniem
11 jaren geleden

Junk-DNA of slapende genen zijn oude genen die er soms voor zorgen dat er een mens met een staartje of een vacht word geboren. Dat word ook wel Atavisme genoemd.

http://tombonte.blogspot.nl/2008/09/een-verhaal-met-een-staartje_11.html

DroneT1
DroneT1
11 jaren geleden

En zo is de arrogante mens weer even met de beide benen op de grond gezet. Misschien toch wel handig om een gentech verbod uit te vaardigen? Het omwisselen van junk DNA door kunstmatig ingebracht DNA is blijkbaar niet zo onschuldig als het is gebracht. Het verbaasd me overigens dat nu pas onderzoek daarnaar is gedaan. De evolutie laat al het overbodige verdwijnen (kijk naar haargroei). De genen is de plaats waar dat gebeurd.Het enige junk-DNA zijn dan ook de genen die door de mens kunstmatig zijn ingebracht.

Cain
Cain
11 jaren geleden

Typische manier hoe het Junk dna mij beinvloed heeft. Het lijkt voor mij nu actief te zijn. En het geeft een gevoel dat alles wat ik op een dag of jaar doe alleen maar een cyclus is die ik steeds ga herhalen. Nu 2012 bezig is is dat een jaar met beginnende en eindigende cyclussen. Er komen geen jaren bij, maar we gaan van de ene cyclus van dagen in de andere. Het schijnt dat het een illusie was dat we steeds nieuwe dingen meemaakten. Dit is gebaseerd op mijn eigen ervaring hiermee.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x