Homepagina » Natuur en Milieu » Overal in de Verenigde Staten worden kourecords verpulverd. In deze 6 Amerikaanse staten is het kouder dan op de Zuidpool
Overal in de Verenigde Staten worden kourecords verpulverd. In deze 6 Amerikaanse staten is het kouder dan op de Zuidpool

Overal in de Verenigde Staten worden kourecords verpulverd. In deze 6 Amerikaanse staten is het kouder dan op de Zuidpool

In de laatste dagen van januari gingen de Verenigde Staten gebukt onder de ergste kou sinds mensenheugenis. Op allerlei plaatsen werden records verbroken.

Terwijl de veelbesproken poolwervel zich zuidwaarts verplaatste, daalde het kwik in de Amerikaanse staten North Dakota en Illinois op woensdag en donderdag naar -30 graden Celsius.

In Mt. Carroll in Illinois werd het donderdagochtend -38,9 graden. Een speciale commissie onderzoekt nu of daarmee het record in de staat Illinois is verbroken.

Gevoelstemperaturen

Het huidige record bedraagt -37,7 graden en werd op 5 januari 1999 neergezet in de buurt van Congerville.

Een bijtende wind zorgde bovendien voor gevoelstemperaturen van beneden de -45 graden.

De laagste temperatuur werd gemeten in Cotton in Minnesota. Daar werd het donderdagochtend -48,9 graden.

Op woensdagochtend daalde het kwik in Chicago tot een recordlaagte. Het werd er -30.

Meerdere records

Sinds de metingen in de jaren 1870 zijn begonnen, is het in Chicago slechts 15 keer kouder geweest dan -29 graden.

Op donderdagochtend werden meerdere records verbroken. In Moline in Illinois werd -36 graden genoteerd (het oude record, -32,7, dateert van 16 januari 2009).

In Cedar Rapids in Iowa daalde het kwik tot -34,4 graden. Daarmee is het record van 15 januari 2009, -33,9, verbroken.

Nog nooit

En in Rockford in Illinois werd het ook -34,4 graden. Het oude record stamt uit 1982 en bedraagt -32,7 graden.

Ook in International Falls (Minnesota, 1996), Grand Forks (North Dakota, 1996), Madison (Wisconsin, 1985), Chicago (1985), Milwaukee (Wisconsin, 1899), South Bend (Indiana, 1936) en Detroit (1920) gingen de dagrecords op donderdag aan diggelen.

“De huidige generatie heeft nog nooit zulke extreme kou heeft meegemaakt in de omgeving van Chicago,” zei meteoroloog Mike Doll tegen AccuWeather.


[AccuWeather, AOL]

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Roep het nou niet te hard, straks gaan ze roepen dat er sprake is van global colding … krijgen we daar de rekening weer van. Pfff!

  22 likes
 2. Deze week op het NOS journaal over de kou in Chicago – USA; een dergelijke extreme kou, door een polar vortex die zuidwaarts keert, doet zich maar 1x in de 100 jaar voor. Volgens mij heb ik iets gemist, maar in 2014 was er ook al sprake van extreme kou door een polar vortex, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Koudegolf_van_2013-2014_in_Noord-Amerika

  Alles wat het weerbericht betreft is op dit moment met een korrel zout te nemen.

  12 likes
 3. Er wordt in de gevestigde media al weer volop beweerd dat ook dit fenomeen of deze ‘shift’ van poollucht te maken heeft met de opwarming van de aarde. Hardnekkig blijven volhouden dat de planeet opwarmt is natuurlijk de beste manier van het gelijk halen. It’s all about the money!

  12 likes
 4. karma is a b*tch! hoe hard kan je op je bek vallen met klimaat verandering zoals de ameri can not door Koch industrisch geïnspireerd deden.Door dat het te warm word op de pool is de pool-vortex onstabiele trajecten gaan afleggen omdat het normaal door grote temperatuur verschillen op zijn vaste route blijft.Door de grotere toevloed van zoet smeltwater wat nog steeds aan het toenemen is, is de golfstroom aan het vertragen met inmiddels zo’n 30% waardoor er een hele grote koud water zich aan het stabiliseren is in de noord oostelijke kant van America in de oceaan voor ons noord westelijk Atlantisch.Een gevolg van langzaam veranderende zeestromingen onder invloed van temperatuur verschillen.
  Klaar ben je als arme bevolking van zo’n intelligente vast beraden betrouwbare alles in de gaten hebbende op eigen kracht verantwoordelijk kapitaal opbouwende voorbeeld gevende natuurlijk leiderschap vertonende charismatische goede gene verspreidende eerlijk gekozen president.
  mvrg,Marcel

  9 likes
 5. Maar waarom willen (of moeten) de mensen hyperactief zijn in de bijtende kou ipv lekker thuis te blijven en alleen de noodzakelijkste activiteiten te verrichten?
  De natuur zal ons met harde hand leren haar te gehoorzamen. Geen enkele technologie wint het voor alsnog van de natuur.

  5 likes
  • Alles heeft te maken met het magnetisch veld dat aan het omkeren is . Het magnetische noordpool verplaatst richting Siberië waardoor overal een ander klimaat ontstaat. Bij de omkering zal er veel straling zijn en extreem weer

   1 likes
 6. Moeten ze maar niet zo kloten met het weer door middel van geoengineering.
  Hopelijk richt Putin zijn haarpje op Amerika dat zal ze leren hahaha

  2 likes
 7. Leuke info, maar op de zuidpool is het momenteel zomer.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

brazilië

Recordbrekende en ‘extreem zeldzame’ zomerkou in Brazilië. Bibberen geblazen op zuidelijk halfrond

In de stad Sao Joaquim in het ...

zuid-korea

Recordkou in Zuid-Korea. Deze steden noteerden laagste temperatuur ooit

Verschillende steden in Zuid-Korea hebben te maken ...