Homepagina » Gezondheid » Waarom paracetamol amper werkt en zelfs slecht voor je lichaam kan zijn
paracetamol pijn

Waarom paracetamol amper werkt en zelfs slecht voor je lichaam kan zijn

Paracetamol helpt niet tegen lage rugpijn en pijn die wordt veroorzaakt door artrose. Artsen moeten beweging voorschrijven. Dat hebben Australische wetenschappers gezegd.

De pijnstiller, die door miljoenen Nederlanders wordt geslikt, werkt niet beter dan een placebo, zo blijkt uit een grote studie. Zo’n 2,4 miljoen Nederlanders hebben chronische lage rugklachten. Nog eens 1,2 miljoen hebben artrose.

Hoewel artsen in de meeste gevallen paracetamol voorschrijven om de pijn te verzachten, heeft de pijnstiller weinig effect. Het middel kan op de lange termijn zelfs leverschade veroorzaken, zo waarschuwt de Universiteit van Sydney in het British Medical Journal.

Tijdens het onderzoek werd paracetamol tegen lage rugpijn en artrosepijn geassocieerd met een hoger risico op levertoxiciteit. In 2013 werd al gewaarschuwd dat langdurig gebruik van paracetamol kan leiden tot hart-, nier- en darmproblemen en zelfs sterfte.

“Artsen moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar opwegen,” zei professor David Hunter van de Universiteit van Sydney. “Paracetamol is niet doeltreffend en kan schadelijk zijn. We kunnen het gebruik ervan voor deze aandoeningen niet rechtvaardigen.”

In de meeste internationale klinische richtlijnen staat dat lage rugpijn en artrose in eerste instantie behandeld moeten worden met paracetamol. De wetenschappers roepen op deze richtlijnen te herzien. Tot de behandelingen die wel effectief zijn voor patiënten worden onder meer fysieke therapieën en beweging gerekend.

[Eurekalert]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
6 jaren geleden

Zal best wel allemaal, maar tegen de zoveel wekelijkse hoofdpijnen en buikpijnen werkt het toch zeker wel hoor!

leon***
leon***
6 jaren geleden

als je in het ziekenhuis zegt dat ze niet werken.
zeggen ze ja maar je moet eerst een spiegel opbouwen.

Bob
Bob
6 jaren geleden

Wat is werken? Een placebo werkt volgens de wetenschappelijke benadering ook niet omdat het geen werkbare stoffen bevat, maar als er van overtuigd ben dat het nu heeft en me er beter door voel, knappe wetenschapper die dan nog kan beweren dat het niet werkt..

Aredhel
Aredhel
6 jaren geleden

En dan zal je een acute lage hernia hebben (L3/L4) met uitstraling naar de linker bil/bovenbeen/lies/binnenkant knie/kuit + neuropatische pijn, en gabapentine voorgeschreven hebben gekregen, en vooral in beweging blijven. 1 x per dag 1 capsule wat ook niet werkt, dus de hele dag alleen maar platliggen om de pijn maar een ietsiepietsie te kunnen verdragen, wa t lopen gaat echt niet. Dus ik ben nu maar met wiet olie en CBD olie bezig… dat helpt de pijnpieken tenminste beheersbaar te houden, en het is niet schadelijk voor de gezondheid. Alle synthetische meds zijn slecht voor je lichaam, en zelfs mijn bejaarde kat krijgt 2x per dag een druppel wietolie. En moet je zien hoe goed die erop gaat met haar diabetes 2 en artrose.

x

Check Also

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

Een Iraans meisje heeft 162 gescoord op ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

31
0
We lezen graag je reactie!x