Homepagina » Gezondheid » Waarom paracetamol amper werkt en zelfs slecht voor je lichaam kan zijn

Waarom paracetamol amper werkt en zelfs slecht voor je lichaam kan zijn

Paracetamol helpt niet tegen lage rugpijn en pijn die wordt veroorzaakt door artrose. Artsen moeten beweging voorschrijven. Dat hebben Australische wetenschappers gezegd.

De pijnstiller, die door miljoenen Nederlanders wordt geslikt, werkt niet beter dan een placebo, zo blijkt uit een grote studie. Zo’n 2,4 miljoen Nederlanders hebben chronische lage rugklachten. Nog eens 1,2 miljoen hebben artrose.

Hoewel artsen in de meeste gevallen paracetamol voorschrijven om de pijn te verzachten, heeft de pijnstiller weinig effect. Het middel kan op de lange termijn zelfs leverschade veroorzaken, zo waarschuwt de Universiteit van Sydney in het British Medical Journal.

Tijdens het onderzoek werd paracetamol tegen lage rugpijn en artrosepijn geassocieerd met een hoger risico op levertoxiciteit. In 2013 werd al gewaarschuwd dat langdurig gebruik van paracetamol kan leiden tot hart-, nier- en darmproblemen en zelfs sterfte.

“Artsen moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar opwegen,” zei professor David Hunter van de Universiteit van Sydney. “Paracetamol is niet doeltreffend en kan schadelijk zijn. We kunnen het gebruik ervan voor deze aandoeningen niet rechtvaardigen.”

In de meeste internationale klinische richtlijnen staat dat lage rugpijn en artrose in eerste instantie behandeld moeten worden met paracetamol. De wetenschappers roepen op deze richtlijnen te herzien. Tot de behandelingen die wel effectief zijn voor patiënten worden onder meer fysieke therapieën en beweging gerekend.

[Eurekalert]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sola schreef:

  Zal best wel allemaal, maar tegen de zoveel wekelijkse hoofdpijnen en buikpijnen werkt het toch zeker wel hoor!

  9 likes
  • caso schreef:

   Lees de bijwerkingen is. Van paracetamol kan je ook hoofdpijn krijgen. Je kan net zo goed een pepermuntje namen en denken dat het een paracetamol is werd net zo goed..

   4 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    Onzin, het placebo-effect werkt alleen als je niet weet dat het een pepermuntje is, i.p.v. een paractamol.
    Overigens wordt volgens mij het placebo-effect behoorlijk overschat.
    Gebruik af en toe de alternatieve geneeskunde, en volgens velen zou dit ook slechts het placebo-effect zijn. Probleem is dat ik vaak toevallig er achter kom, dat een bepaald alternatief medicijn ook effectief blijkt te zijn voor, niet alleen het bedoelde maar ook voor iets anders. Dat anders kan dan geen placebo-effect meer zijn, omdat ik het medicijn niet voor datgene inneem.
    Overigens dat terzijde, paracetamol hielp bij mij niet voor een ontstoken kies/tandvlees probleem. Heb op internet gezocht naar alternatief, kwam op speoelen met zout water (zeezout). Hielp perfect, pijnstilling binnen 5 minuten, ontsteking binnen een dag weg. Echt geen placebo-effect…

    2 likes
    • peter schreef:

     Iedereen mag geloven wat ie wil! Zelf ben ik onlangs door een zeer pijnlijk ontstoken kies (uiteraard tijdens het weekend) met mijn neus op de feiten gedrukt. Paracetamol werkt niet, ibuproven wel. Dat wisten ook de in mijn geval dienstdoende zorgverleners te melden.

     Ik heb zelf altijd, want zo gewend, uit het schap onnadenkend wat paracetamol gegrist, maar dat is nu over.

     0 likes
     • Melissa schreef:

      Dat komt omdat ibuprofen een NSAID is (non-steroidal anti-inflammatory drugs), ontstekingsremmend dus. Paracetamol is dit niet. Paracetamol werkt prima bij niet onstekings gerelateerde pijnen en is een stuk gezonder voor je dan ibuprofen.

      3 likes
   • Pim schreef:

    Kun je me zeggen waar placobo-paracetamol verkrijgbaar is?

    1 likes
  • Arwijn schreef:

   Ik leef erg gezond en ben zelden ziek. Maar als ik dan ziek ben dan werken die paracetamollen toch behoorlijk goed met nouwelijks bijwerkingen (zelfs bij kiespijn bijvoorbeeld). Maar ik weet hoe zwaar het voor de lever is, en regelmatig gebruik (vanaf 1 keer per maand zou ik zeggen) zal ervoor zorgen dat de werking en de gezondheid beiden achteruit gaan.

   1 likes
  • Maria schreef:

   Beter kijken naar de oorzaken, dan heb je het minder of niet nodig. Bepaalde voedingstekorten en bepaalde stoffen in de voeding zoals biogen aminen en biogene aminenliberators kunnen hoofdpijn uitlokken. Dit zijn stoffen als histamine en tyramine die eens stressreactie teweegbrengen en allerlei klachten geven. Krijg zelf bijvoorbeeld hoofdpijn van chocolade en zuurdesem. Magnesiumtekort kan ook klachten geven. En ontstressen kan schelen.

   0 likes
 • Aredhel schreef:

  En dan zal je een acute lage hernia hebben (L3/L4) met uitstraling naar de linker bil/bovenbeen/lies/binnenkant knie/kuit + neuropatische pijn, en gabapentine voorgeschreven hebben gekregen, en vooral in beweging blijven. 1 x per dag 1 capsule wat ook niet werkt, dus de hele dag alleen maar platliggen om de pijn maar een ietsiepietsie te kunnen verdragen, wa t lopen gaat echt niet. Dus ik ben nu maar met wiet olie en CBD olie bezig… dat helpt de pijnpieken tenminste beheersbaar te houden, en het is niet schadelijk voor de gezondheid. Alle synthetische meds zijn slecht voor je lichaam, en zelfs mijn bejaarde kat krijgt 2x per dag een druppel wietolie. En moet je zien hoe goed die erop gaat met haar diabetes 2 en artrose.

  11 likes
  • karel schreef:

   Beste hernia patient.

   Ga naar een rugcentrum (bijv utrecht fransiscusdreef). Deze mensen doen echt wonderen.
   Ik had een stevige hernia met uitstraling naar linkerbeen. Ik kon niet meer staan of lopen zonder pijn
   zelfs slapen ging niet meer en na pijnstillers en reguliere fysio werd het alleen maar erger.
   Ik ben gaan zwemmen en het verbeterde enigzins. Na een tip van iemand naar het rugcentrum geweest
   en binnen een paar weken weer een leven zonder pijnstillers en nog wat later weinig tot geen klachten meer. De oplossing is inderdaad beweging maar dan wel op de juiste manier. Gedosseerde zware training voor de juiste spieren afgewisseld met rust.
   Nu twee jaar later nog steeds geen klachten meer terwijl zelfs neuroloog een operatie aanbeveelde
   en niet geloofde in deze therapie.

   Succes

   3 likes
 • Venus Project schreef:

  Bij ontzettende hoofdpijn helpen 2 paracetamol heel goed. Bij rugpijn geen idee. Maar paracetamol is echt geen placebo. Ik hoop dat iemand mij een x probeert te verrassen. Want dat geloof ik niet. Want dat bonken gaat zeer snel weg en zonder paracetamol niet.

  Dat het slecht voor je lever is. Ja…. Dat kan. Maar dat neem ik voor lief want zomaar gebruik ik het toch niet.

  5 likes
 • Bob schreef:

  Wat is werken? Een placebo werkt volgens de wetenschappelijke benadering ook niet omdat het geen werkbare stoffen bevat, maar als er van overtuigd ben dat het nu heeft en me er beter door voel, knappe wetenschapper die dan nog kan beweren dat het niet werkt..

  5 likes
 • harry schreef:

  Wat een flauwe kul !! Heb zelf af en toe flink last van lage rugpijn en heb een echte hekel aan plillen.
  Maar reken er maar op dat een of anderhalve paracetamol mij echt helpt, en daar zit geen spatje placebo effect bij…. hoe verzinnen ze het.

  4 likes
 • garriet60 schreef:

  mijn vrouw doet al tien jaar paracetamol nuttigen en niet 1 per dag nee wel 8 of 10 per dag vanwege lage rugpijn .en dan hebben ze het er ook nog over dat het zeer schadelijk is . en heeft ze ook nog eens pleisters tegen de rugpijn erbij zoveel 75mic gr per uur pleister om de drie dage een nieuwe opdoen .en ze leeft nog .hoe bedoel je schadelijk of de dood op visite te krijgen!!

  0 likes
  • Aredhel schreef:

   Hmmmm… die pleisters, dan heb je het zeer waarschijnlijk over fentanyl (morfine). Maar daar moet je tegen kunnen. Ik heb 5 jaar geleden 5 maanden die pleisters van 12 mcg voorgeschreven gekregen, en ik ben nog nooit zo ziek geweest en zo vaak en lang boven de pot gehangen. Op een avond heb ik van 22:00 uur t/m 04:00 uur boven de pot gehangen. En dan denk je op een gegeven moment dat je leeg bent, maar mooi niet. Man man man, wat ben ik ziek geweest van die zooi, en wat is dat slecht voor je lever. Jouw vrouw heeft tot nog grote mazzel gehad, en dan mag je hopen dat dat zo blijft. Sterkte trouwens met je vrouw, want chronisch pijnpatiënt te zijn valt niet mee. And i know… been there done that!

   3 likes
 • Bud schreef:

  Ben je Dol of Hol? Neem dan Paracetamol
  Van Geelwortelpoeder wordt je geen pharmakeutelarijloeder.
  https://www.youtube.com/results?search_query=curcuma+painkiller

  2 likes
 • leon*** schreef:

  als je in het ziekenhuis zegt dat ze niet werken.
  zeggen ze ja maar je moet eerst een spiegel opbouwen.

  1 likes
 • Alex schreef:

  Slechte kop die algemeniseert, terwijl het om specifieke klachten gaat. Ik slik het bijna nooit, maar als het nodig is, ben ik blij dat het bestaat en werkt!

  1 likes
 • Nancy schreef:

  Ik neem zelden paracetamol. Dit omdat te veel mensen het te vaak slikken en ik niet van pilletjes hou. Afgelopen nacht kon ik niet slapen door de vreselijke pijn in mijn onderrug. 2u Wakker gelegen en nog gehuild van de pijn. Toen nam ik voor het eerst in 5 jaar een paracetamol en in een half uur was mijn rugpijn volledig verdwenen. Ik wil niet zeggen dat het goed voor je is, maar het helpt wel.

  1 likes
 • Henk schreef:

  Duivelsklauw werkt goed voor oa. rugpijnen.
  Ik kan ook verklappen dat (zeer) beheerste rugoefeningen aan een rekstok ook helpt, MAAR,
  dan moet je HEEL goed luisteren naar je lichaam, voordat je toevallig een te zware oefening doet.

  Oh ja, ik kan het weten want mijn rug is afgeschreven en moet nog zoveel jaren trouwe dienst doen…..
  We zijn vrienden voor het leven!

  0 likes
 • Jack schreef:

  Ik heb zo’n 18 jaar geleden een zwaar ongeluk gehad waar ik zogenaamd chronische pijn aan over zou houden. Ik heb nooit pijnstillers geslikt. Tegenwoordig ben ik er zo aan gewent dat ik het niet eens meer voel. Je moet gewoon door de pijn heen. Dan heb je er op de lange termijn veel minder last van. Je leert pijn een plaats te geven. Daarnaast beschadig je jezelf niet vanbinnen met die chemo zooi.

  0 likes
  • Maria schreef:

   heb je trouwens je rug/bekken recht laten zetten? Zelf onder behandeling na een ongeluk en beetje bij beetje zit de rug minder vast en scheef en minder pijn.

   0 likes
 • Roeland Vancutsem schreef:

  Paracetamol werkt inderdaad niet of onvoldoende tegen lage rugpijn. Infecties aan zenuwen in de buurt kan te maken hebben met bacteriën die ook in puistjes teruggevonden worden.

  0 likes
 • Maria schreef:

  Kaas trouwens ook slecht voor je rug vanwege de aanwezige biogene aminen, vooral tyramine die een lichte verschuiving van de rugwervels teweeg kan brengen, wat weer pijnklachten kan geven.

  0 likes
 • maria schreef:

  Ik heb maanden paracetamol geslikt. .ben nu een half jaar verder en ik word nu ziek van paracetamol. kan het niet meer verdragen. maar ben wel zwaar reuma patiënt. . en geen ander ander alternatief. .wat pijn stilling betreft ..

  0 likes
 • x

  Check Also

  Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

  Hoeveel versies van jezelf bestaan er? Deze natuurkundige stelt dat er ontelbaar veel parallelle universa zijn

  De veel-werelden-interpretatie, ook wel de theorie van ...

  11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

  11-jarig meisje uit Iran blijkt slimmer te zijn dan Einstein en Hawking. Zo hoog scoorde ze op de IQ-test van Mensa

  Een Iraans meisje heeft 162 gescoord op ...

  >