Gezondheid

Waarom paracetamol amper werkt en zelfs slecht voor je lichaam kan zijn

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Paracetamol helpt niet tegen lage rugpijn en pijn die wordt veroorzaakt door artrose. Artsen moeten beweging voorschrijven. Dat hebben Australische wetenschappers gezegd.

De pijnstiller, die door miljoenen Nederlanders wordt geslikt, werkt niet beter dan een placebo, zo blijkt uit een grote studie. Zo’n 2,4 miljoen Nederlanders hebben chronische lage rugklachten. Nog eens 1,2 miljoen hebben artrose.

Hoewel artsen in de meeste gevallen paracetamol voorschrijven om de pijn te verzachten, heeft de pijnstiller weinig effect. Het middel kan op de lange termijn zelfs leverschade veroorzaken, zo waarschuwt de Universiteit van Sydney in het British Medical Journal.

Tijdens het onderzoek werd paracetamol tegen lage rugpijn en artrosepijn geassocieerd met een hoger risico op levertoxiciteit. In 2013 werd al gewaarschuwd dat langdurig gebruik van paracetamol kan leiden tot hart-, nier- en darmproblemen en zelfs sterfte.

“Artsen moeten de voor- en nadelen goed tegen elkaar opwegen,” zei professor David Hunter van de Universiteit van Sydney. “Paracetamol is niet doeltreffend en kan schadelijk zijn. We kunnen het gebruik ervan voor deze aandoeningen niet rechtvaardigen.”

In de meeste internationale klinische richtlijnen staat dat lage rugpijn en artrose in eerste instantie behandeld moeten worden met paracetamol. De wetenschappers roepen op deze richtlijnen te herzien. Tot de behandelingen die wel effectief zijn voor patiënten worden onder meer fysieke therapieën en beweging gerekend.

[Eurekalert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sola
Sola
7 jaren geleden

Zal best wel allemaal, maar tegen de zoveel wekelijkse hoofdpijnen en buikpijnen werkt het toch zeker wel hoor!

leon***
leon***
7 jaren geleden

als je in het ziekenhuis zegt dat ze niet werken.
zeggen ze ja maar je moet eerst een spiegel opbouwen.

Bob
Bob
7 jaren geleden

Wat is werken? Een placebo werkt volgens de wetenschappelijke benadering ook niet omdat het geen werkbare stoffen bevat, maar als er van overtuigd ben dat het nu heeft en me er beter door voel, knappe wetenschapper die dan nog kan beweren dat het niet werkt..

Aredhel
Aredhel
7 jaren geleden

En dan zal je een acute lage hernia hebben (L3/L4) met uitstraling naar de linker bil/bovenbeen/lies/binnenkant knie/kuit + neuropatische pijn, en gabapentine voorgeschreven hebben gekregen, en vooral in beweging blijven. 1 x per dag 1 capsule wat ook niet werkt, dus de hele dag alleen maar platliggen om de pijn maar een ietsiepietsie te kunnen verdragen, wa t lopen gaat echt niet. Dus ik ben nu maar met wiet olie en CBD olie bezig… dat helpt de pijnpieken tenminste beheersbaar te houden, en het is niet schadelijk voor de gezondheid. Alle synthetische meds zijn slecht voor je lichaam, en zelfs mijn bejaarde kat krijgt 2x per dag een druppel wietolie. En moet je zien hoe goed die erop gaat met haar diabetes 2 en artrose.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

31
0
We lezen graag je reactie!x