Binnenland

Verspreidt u ‘desinformatie’? Dan bent u volgens de staat mogelijk een ‘gewelddadige extremist’

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!

Vandaag hebben ministers Yesilgoz, De Jonge en Van Gennip de allereerste ‘Nationale Extremismestrategie’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Die is tot stand gekomen onder coördinatie van terreurbestrijder NCTV in samenwerking met meerdere departementen.

Er zijn al langer zorgen over de toename van extremisme en de dreiging die daarvan uitgaat, staat in het rapport. Het is belangrijk dat we de democratische rechtsorde in ons land blijven beschermen tegen extremistische invloeden, schrijft de NCTV. “Hierin is een rol weggelegd voor de samenleving en de overheid.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Waar nodig moeten we onze politieke ambtsdragers en het publieke debat beschermen. Tegen strafbare uitingen, maar ook tegen content die niet strafbaar is, maar wel schadelijk is voor de samenleving. Zoals content die extremistisch gedachtegoed normaliseert of desinformatie,” stelt de NCTV.

Hoedje geschrokken

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft de Nationale Extremismestrategie eens doorgenomen en is zich een hoedje geschrokken.

In de strategie is extremisme gedefinieerd als het uit ideologische motieven bereid zijn om niet-gewelddadige en/of gewelddadige activiteiten te verrichten die de democratische rechtsorde ondermijnen.

Dit kent vele vormen, waaronder het opdringen van ‘extremistische denkbeelden’ door intimidatie of bedreigingen of door systematisch aan te zetten tot wantrouwen tegen instituties als de wetenschap, de rechtspraak of de journalistiek.

Mogelijk een ‘gewelddadige extremist’

Extremisten kunnen dit volgens de strategie doen door bijvoorbeeld het verspreiden van boodschappen die gericht zijn ‘op het delegitimeren van instituties’, door het ‘zaaien van twijfel over zaken waar binnen de wetenschap weinig onenigheid over bestaat’ of door ‘de legitimiteit van bijvoorbeeld de politiek of politie af te wijzen op basis van een bepaalde ideologie’.

Van Houwelingen: “Wantrouwt u de journalistiek? Of betwijfelt u de wetenschappelijke consensus? Dan bent u volgens de zojuist verschenen ‘Nationale Extremismestrategie’ van de rijksoverheid een extremist.”

In de strategie wordt het verspreiden van desinformatie genoemd als voorbeeld van ‘extremistische gedragingen’, onder het kopje ‘gewelddadig’.

“Verspreidt u ‘desinformatie’? Dan bent u volgens de staat mogelijk een ‘gewelddadige extremist’. Vergelijkbaar met een moordenaar of aanslagpleger,” merkt Van Houwelingen op.

Dan valt het mee

Ook het optuigen van parallelle instituties is volgens de strategie een voorbeeld van een ‘extremistische gedraging’, maar dat valt in de categorie ‘niet gewelddadig’.

“Begint u samen met andere ouders uw eigen school? Dan valt het mee. Dan bent u in potentie een ‘niet-gewelddadige’ extremist,” stelt Van Houwelingen vast.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 150 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

136 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Cok
Cok
1 maand geleden

Bent u tegen het WEF? Wel pas dan maar op!

Margie
Margie
1 maand geleden

Ooohhh. Wat zijn ze toch bang!!!! Stumpertjes🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

roro 237
roro 237
1 maand geleden

Uitgerekend Hugo de Jonge!

Jeroen
Jeroen
1 maand geleden

Kortom wie tegen ’t extremisme strijdt en de nuances opzoekt om zo tot waarheidsvinding te komen is een extremist. Iemand die zich extremistisch gedraagt is een modelburger.

Back to top button
136
0
We lezen graag je reactie!x