Homepagina » Gezondheid » Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt
VIDEO: Zo worden Franse frietjes van McDonald's gemaakt

Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt

Michael Pollan is schrijver, journalist en hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Californië – Berkeley. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de industriële voedselketen. Pollan heeft een eenvoudige oplossing voor ons kapotte voedselsysteem: we moeten onze afhankelijkheid van corporaties verminderen.

In de Verenigde Staten gebruikt fastfoodketen McDonald’s voor zijn Franse frietjes voornamelijk het aardappelras Russet Burbank, een aardappel die zeer langzaam groeit. De aardappelen mogen geen plekjes bevatten, wat lastig is omdat dit aardappelras erg vatbaar is voor bladrolziekte. McDonald’s wil geen aardappelen met plekken en strepen.

De enige manier om de Russet Burbank te beschermen tegen bladrolziekte is het sproeien van een pesticide die methamidofos (Monitor) wordt genoemd. Dit middeltje is zo giftig dat de boeren die deze aardappelen in de staat Idaho verbouwen na het sproeien vijf dagen lang niet in hun weilanden komen.

Als de aardappelen zijn geoogst, worden ze onder een gecontroleerde atmosfeer in enorme schuren ter grootte van voetbalstadions opgeslagen, omdat ze de eerste zes weken na de oogst nog niet eetbaar zijn. Eerst moeten alle chemicaliën eruit worden gehaald.

In 2002 schonk McDonald’s in de VS 10 miljoen dollar aan verschillende hindoegroeperingen nadat was gebleken dat Franse frietjes en andere gefrituurde aardappelproducten ten onrechte waren aangemerkt als vegetarisch. Het voedsel bleek sporen te bevatten van rundvlees, toegevoegd als smaakversterker.

Het aantal kankergevallen neemt toe en er verschijnen steeds weer nieuwe studies waaruit blijkt dat pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen schadelijk zijn voor de gezondheid.

[CE]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • redice schreef:

  en dat vinden ze normaal, dat we zo vergiftigd worden?
  er bestaat dus geen WHO die echt toekijkt op de wereldgezondheid,integendeel…
  ze proberen ons gewoon ziek te maken en niemand die iets doet…triestige planeet aant worden

  37 likes
  • Jippiiiiiiiii!!! schreef:

   De planeet aarde is niet triest, met zijn mooie flora en fauna, maar de mensheid is echt een walgelijk triest soort geworden!! Kan er echt boos om worden!

   89 likes
   • octavium schreef:

    De mens is al tijden een walgelijke trieste soort t, maar om meer terug te gaan naar de natuur, zal er toch een bepaalde hoeveelheid preventief geruimd moeten worden.

    We willen het hier allemaal zogenaamd goed doen, maar de enige manier om het goed te doen, is bovenstaande, maar dat willen we dan niet accepteren.

    Stoppen met voortplanten, stoppen met consumeren, stoppen met ook nog maar iets in een winkel kopen stoppen met belasting betalen, wereldwijd met 7 miljard mensen, tegelijkertijd… leven wat de natuur ons bied, geen medische hulp meer etc, etc, Dan ziet de wereld er over honderd jaar vast beter uit, nou ja beter… in ieder geval stukken minder mensen… en dieren… en natuur….
    Al komen die uiteindelijk wel weer terug.

    23 likes
    • enkidoe schreef:

     Ik als mens vind mijzelf niet triest hoor

     11 likes
     • Tasj schreef:

      Ik ook niet ; ) er zijn genoeg prachtige, slimme, bewuste en welwillende mensen op aarde. Deze meneer bijvoorbeeld, Michael Pollan..
      Ik vind zijn studie en zijn bevindingen fantastisch. Fijn te zien dat steeds meer mensen de fouten in het ontspoorde systeem zien. We zouden er goed aan doen hier lering uit te trekken en onze voedselproductie om te turnen naar een zuiverder, natuurlijkere productie. Bewijzen stapelen zich op. Maarja, het is een hardnekkige tegenstander; gemakszucht en winst, winst, winst.

      11 likes
    • camilla schreef:

     Beste Octavium
     Ik vind het heel jammer dat je gaat voor de gemakkelijke oplossing van preventief ruimen van de mensheid, wat je daarmee bedoeld is mij niet duidelijk want als je een goed preventief beleid hebt hoef je iets niet te ruimen wat er niet is of ga je voor het agenda 21 verhaal uitroeien via de lucht ,voedsel, bestraling en toe maar alsof dat niet genoeg is ook nog een 3e wereldoorlog. IK ben het met je eens dat er problemen zijn maar besef ook dat middels de politiek en religie we eeuwen lang gemanipuleerd zijn. Ik vind dat wij als soort een z.g. grote ontstoring nodig hebben, weg met alle beinvloeding en manipulaties en kijk dan wat er gebeurd ,middels scholen mensen leren in harmonie met de natuur te leven.Eens deden we dit maar we hebben de volkeren die dit perfect beheersten systematisch uitgemoord we zien nu wat hier het effect van is ,een volledig op hol geslagen technocratische hebzuchtige maatschappij met aan gadgets verslaafde junkies die de hele dag in een hypnotische trance doorbrengen, gelinked aan hun cellphone.Je ziet het korte termijn oplossingen van opruiming helpen niet toen niet en nu niet….. integendeel het komt terug en boemerang bijt je .

     6 likes
    • joepiedepoepie schreef:

     B.S.

     Zelfs met 7 miljard mensen is het mogelijk er een vruchtbare aarde op na te houden. Wijlen Viktor Schauberger zei 100 jaar geleden al: Je moet de natuur begrijpen en kopiëren. Deze “Watermeester” heeft tal van pragmatische implosietechnologieën uitgevonden. Van een koperen ploeg die het graafgedrag van mollen en regenwormen imiteerde tot een huisgenerator die elk huishouden van gratis stroom kan voorzien.

     Al zijn aantekeningen en plannen zijn in 1958 geconfisqueerd door de Amerikaanse overheid, die hem onder valse voorwendselen (samen met zijn zoon Walter) naar de V.S. lokte. Tot op de dag van vandaag probeert men deze technieken te herontdekken, wat helaas nog maar mondjesmaat gebeurt.

     4 likes
    • U ziet spoken schreef:

     Jij bent er zeker een van de Bilderberg-groep?

     0 likes
   • garriet60 schreef:

    tja?? het is toch echt de mens hoor die onze mooie aarde naar de kloten helpt.
    en dit soort mens hoeven we niet he laten die zich maar onder de grond laten leggen of in een oven naar het hierna maals gebrand worden !want zij?? vinden het zo leuk om ons daar te laten belanden .

    2 likes
   • Sé Paratist schreef:

    @Jipiiiii!!!!!
    Lijkt me lastig boos worden met jou naam….
    Zal ik maar boos worden voor twee??

    1 likes
  • Sandra schreef:

   Het zal me niets verbazen als de “ziek makende” voedingsmiddelenindustrie samen werkt met de “beter makende” farmacie 🙁

   23 likes
  • Anneke schreef:

   Ben ooit één keer bij MC Donalds geweest en daarna nooit meer….

   1 likes
 • kengai schreef:

  Kijk eens naar de landbouw hier in Nederland met hun mono-cultuur.
  Mono-cultuur staat gerand voor grote hoeveelheden vergif, de aardappels hier gaan met vergif de grond in, daarna word er bijna weekelijks gesproeid, voor het oogsten worden het loof nog eens dood gespoten en dan durven deze gifmengers ook nog eens beweren dat hun aardappelen een eerlijk natuurlijk product is.
  De landbouwer hier is ook meer bezig met vergif strooien dan met zich bezig houden met echte landbouw en planten.

  15 likes
  • Boer Theunissen schreef:

   Nou moet je ´n ev´n luustr´n mien jong, wij boer´n werk´n voor ons geld en staan dagen lang op ons laand te zwoeg´n, en dit is dan onze daank? U zou zich moet´n schaam´n!

   Bahh

   16 likes
   • Jaap schreef:

    Een boer die zwoegt op Ijn land??? Je bedoelt het loonbedrijf met die enorme trekkers en machines die veel te snel van het ene stuk land naar het andere racen?
    Daar word je als boer niet meer moe van. En de koeien hoef je ook al niet meer met de hand te melken, zoals mijn vader vroeger. En hooien doen we ook al -bijna- niet meer, het loonbedrijf zorgt wel dat de kuil in de bult komt……. Maaien ze eerst ook nog het gras voor je met die enorme maaimachines. Kortom, vroeger moest je werken, tegenwoordig moet je vooral managen. Kun je trouwens ook moe van worden als je dat niet goed beheerst……..

    15 likes
   • kengai schreef:

    Ja, want jullie produceren voor het buitenland en niet voor ons, daar zit nog het voordeel aan dat we jullie vergif dan ook niet hoeven opeten, maar het vergif uit het buitenland.
    Trouwens de vee-houderij is helemaal triest en onrendabel en totaal overbodig, daarvoor in de plek zouden we een mooi stuk natuur voor terug krijgen.

    4 likes
    • gewoon ik schreef:

     jullie eten juist rotzooi uit andere landen waar de wet nog veel meer pesticiden enz.. toe staat. hier in nederland zijn ze juist veel strenger met regels.
     En wat het domst is van de mensheid?!?!?! Jullie willen ALLES PERFECT hebben, zelfs je bordje groente moet er perfect mooi uit zien, maar de mens is zelf toch ook niet perfect? wij hebben ook rotte plekken en dan worden wij toch ook niet weg gegooid? waarom dan wel de misvormde groenten en fruit met hier en daar een plekje???

     8 likes
  • barsoomx schreef:

   Het voordeel voor ons is in dat het gros ervan wordt geexporteerd..

   0 likes
  • Dimmer schreef:

   Jonge jonge wat dramatiseerd je het toch weer lekker.
   Als het echt allemaal zo erg was waarom eet de boer zn eigen aardappelen dan ook gewoon??
   Omdat ze gewoon goed en gezond zijn.
   En dat gif spuiten iedere dag dan is een boer zo failliet denk zou t niet???!!!

   0 likes
 • Frans Frietje schreef:

  Mc Donalds betrekt zijn friet in Europa van de Franse Frietgigant McCain. De aardappels hiervoor komen uit Frankrijk en België. Deze moeten aan een hoge kwaliteit voldoen volgens de voedselveiligheids wet in Europa. Hier is dus niks aan de hand. 🙂

  14 likes
  • steez schreef:

   Veiligheids wet ..europa..? Net zo veilig als epaalde schadelijke e nummers zekers. Werk jy bij de Mac ofzo, dat je hier met die naam post..

   12 likes
  • kengai schreef:

   Nee he frans niks aan de hand, wij hebben voedselveiligheid en zo,n hoge kwaliteit, waar bijna niet op gecontrolleerd word, ja geloof maar in de sprookjes van Mc Donalds, die willen het beste voor hun onnozele klanten en geld verdienen is bijzaak.
   Gelukkig voor jou staat Nederland fier bovenaan wat vergif strooien betreft, dus dan valt het vast in Belgie en Frankrijk erg mee.

   5 likes
 • Kalki schreef:

  Het beste is vasten, dan raak je in ieder geval niet vergiftigd.

  22 likes
 • Dave schreef:

  Als je een artikel vertaald, gelieve dit dan ook correct te doen! French fries zijn namelijk geen Franse frietjes!
  Het heeft niets met Frankrijk te maken, maar to french is een snijvorm zoals julienne er een is.

  20 likes
  • Robert schreef:

   Hm, “franse” frieten heeft wel degelijk met de Franse taal te maken en waarschijnlijk minder met de snijvorm zoals je suggereert. Volgens de wiki in ieder geval niet…

   It is unlikely that “French fried” refers to frenching in the sense of julienning, which is not attested until after French fried potatoes.
   Some people believe that the term “French” was introduced when British and American soldiers arrived in Belgium during World War I and consequently tasted Belgian fries.[16] They supposedly called them “French”, as it was the local language and official language of the Belgian Army at that time, believing themselves to be in France.[13] At this time, the term “French fries” was growing popular; however, in the south of Netherlands, bordering Belgium, they were, and still are, called Vlaamse frieten (“Flemish fries”)

   3 likes
 • riek schreef:

  franse frieten?, franse frieten??, gdvrdmm !
  vlaamse frieten, ja,
  of heel misschien belgische frieten,
  maar frans: NOOIT VAN ZE LEVEN
  die fransen kunnen helemaal niet koken,
  alleen met room gooien, daar zijn ze sterk in

  en welke hindoe gaat nu bij macdonalds eten,
  komaan zeg, je moet gewoon gek zijn om daar een voet binnen te zetten…

  16 likes
 • martim schreef:

  Ooit heb ik een flinke tijd bij mc cain gewerkt In zeeland. Daar werden frites gemaakt voor mcdonalds. Ik ben behoorlijk anti mcdonalds. Echter met de frites gebeuren zeker geen gekke dingen. Dit in tegenstelling van veel andere voedsel bedrijfen waar ik voor heb gewerkt, melk drink ik niet meer bijvoorbeeld.

  14 likes
 • Annedien schreef:

  Ik wil wel graag even de links volgen naar de onderzoeken/studies die genoemd worden. “Het aantal kankergevallen neemt toe en er verschijnen steeds weer nieuwe studies waaruit blijkt dat pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen schadelijk zijn voor de gezondheid.”
  Niet omdat ik het niet geloof maar omdat ik het graag verneem.

  12 likes
 • Trudi schreef:

  Tja, weet wat je eet, slow food dus, liefst van eigen teelt, en lekker zelf thuis klaar maken.

  5 likes
 • Phoenix Amsterdam schreef:

  Dit artikel suggereert dat er werkelijk hele aardappel in die frietjes zou zitten; dat is niet zo. Het is aangestampt aardappelmeel.

  10 likes
 • Jeroen schreef:

  Denk dat pieter bergsma die de aardappelen voor mc donalds teelt in Heerenveen toch wel een beetje moet lachen om dit onzin bericht.

  9 likes
 • Cdude schreef:

  Hoe denk je dat de rijst gekweekt wordt voor die +miljard Aziaten?
  “Methamidophos is used in great quantities in ricefields in China.[4] Rice–fish culture is common in the southern parts of China as well as in many other rice-producing countries (e.g., Thailand, Malaysia, and the Philippines). Brown rice (unpolished) in this study contained double the concentration of polished rice.”

  3 likes
  • barsoomx schreef:

   Oei, dan hoop ik dat de rijst in de Wagenstraat niet van Azie komt..
   Mogelijke oplossing voor Chinese restaurants in Nederland/Den Haag:
   zelf onze rijst kweken in hydroponische culturen in leegstaande
   panden?

   5 likes
 • barsoomx schreef:

  Het brood bij de Albert Heijn was toch ook al niet goed?
  Biologisch ook al niet helemaal juist?
  enzovoort?

  7 likes
 • Fastfoodfan schreef:

  En is dit ook van toepassing buiten USA ? Is het bekend hoe het bijvoorbeeld hier zit met de frietjes?
  En wat van de burgers hier te lande? Ook van “pink slime” ?
  Lijkt me stug als de FDA het goedgekeurd heeft dat dat dan automatisch worldwide geldt.

  3 likes
 • henryk schreef:

  Toch een heleboel vreemde reacties op dit artikel en een paar juiste. Juist is dat de aardappelen van het merk Russel Burbank door Europese tailers aan McCain worden verkocht die ze verwerkt voor de frietjes van McDonald. Echter….de ziekte bladrol wordt veroorzaakt door luizen (ik heb me georienteerd bij een Nederlandse teler) en die luizen worden bestreden met een middel maar niet met methamidifos. Dat middel is in Nl niet bekend. Wel het middels methacistox maar dat is al 10 jaar geleden verboden hier. De ziekte komt niet voor of ontstaan tijdens de groei maar in de ontwikkeling van de aardappel als pootgoed. De aardappelboer krijgt dus ziektevrij pootgoed aangeleverd! Dat hele verhaal over grote opslagruimtes om 6 weken lang te detoxificeren kwam de teler over als ‘broodje-aap’. Wellicht dat de methodes in de USA radicaal anders zijn maar wat heeft dit artikel dan voor een zin! Onnodige en niet volledige berichtgeving is weinig zinvol en geeft slechts aanleiding tot onnodige reacties. Wel is het nuttig om te weten wat er is gebeurd met producten die we importeren uit landen waar de regels over pesticiden niet zo streng, b.v. China.

  6 likes
 • Oane schreef:

  Bewijs???? word er ook maar ergens op deze site een bron genoemd? Op deze manier komen ze op mij over als fantasy schrijvers die mogelijk soms gelijk hebben maar hoofdzakelijk andere politieke anti alles onzin schrijvers kopiëren en de rest maar uit hun duim zuigen.

  5 likes
 • amni schreef:

  Heb je wel eens gekeken op het etiket van onze voedsel producten ? Dan kan je zien hoeveel gemodificeerd zetmeel en gemodificeerd maiszetmeel daar al in zit. Zelfs in drop, mayonaise, sauzen, het is niet normaal meer ! Om over de schadelijke E-nummers nog maar te zwijgen.

  1 likes
  • Jos. schreef:

   Klopt Amni, al het geïndustrialiseerde ‘eten’is vergiftigd.
   En da’s precies de bedoeling.
   Eerst mensen ziek maken en er dan vetter op verdienen dan wanneer je ze gezond voedsel aanbied.
   Mensen onzin aanpraten zoals psychische stoornissen waar de medicijnen al voor op de plank lagen.
   Mindkillers.
   Waarom denk je zelf dat het zo’n zooitje om je heen is?
   Van hgezond voedsel wordt een mens, liefdevoller, evenwichtiger, bewustvoller, kortom; meer mens.
   En daar zit de wereldveehouderij niet op te wachten,
   Want dan stopt de molen.
   Schrale troost; die molen is al gestopt, ze hebben het alleen zelf nog niet door.

   Stay Human,
   Jos.

   2 likes
 • Patrick schreef:

  Hello,

  Tja Franse friet beter dan de vlaamse frieten. Zodra ik ze in mond zet
  , smaakt het naar métal.

  2 likes
 • Quantumtroll schreef:

  ik hoor meer rare verhalen over die fastfood-ketens, en de waarheid is dat wij niet weten wat er allemaal door ons eten heengaat. we vertrouwen bedrijven erop dat ze eerlijk zijn. ik kwam dit ook tegen

  http://olympiczion.nl/index.php/morgellons-in-mcdonalds-voer/

  2 likes
 • Pieter schreef:

  Ik vind ze prima te eten haha.. Niet zo moeilijk doen en gewoon eten wat je lekker vindt.

  2 likes
 • Sandra schreef:

  Het gaat de voedingsleveranciers maar om één ding – GELD. Mocht dit ten kosten gaan van onze gezondheid – so be it ;-(

  2 likes
 • Barry schreef:

  Luister mensen. De franse frietjes van de mc donalds zijn extreem lekker. Eten jullie maar fijn spruitjes en zuurkool en worden 90 jaar. Dan eet ik wel wat lekkers en ga een paar jaar eerder dood. Ieder zijn ding. Maar val mij er niet lastig mee. Iedereen die niet weet dat fast food knetter ongezond is , is toch al rijp voor het gesticht. Pesticides. Who cares.

  2 likes
 • Henk Verdienen schreef:

  Bij MC Donalds moet je echt niet meer gaan eten. Hoeveel schandalen je daar wel niet over leest, het is bijna belachelijk

  2 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  In Amerika verdwijnen duizenden veteranen spoorloos. In de hamburgers van Mac Donalds is menselijk DNA gevonden ??? Lust u nog frietjes ???

  2 likes
 • Haagse Harry schreef:

  Fatburger en In-n-Out zijn mijn favorieten…!

  1 likes
 • sharky schreef:

  In ons land wordt graan reeds meer dan 50 jaar gesproeid met een groeiremmend hormoon. Verder bevatten de sproeiproducten voor de fruitsector geen giftige stoffen meer maar veel meer kankerverwekkende middelen dan vroeger. De kleinere bedrijven houden zich tamelijk aan de regels maar de grote vissen kennen de weg die voor hen het meest rendabel is. In Zweden moet men in de fruitteelt veiligheidstermijnen in acht nemen waarop men niet mag in pantages werken bij sproeien van sommige producten, hier is dat totaal onbestaande!

  1 likes
 • klop schreef:

  niet eten

  1 likes
 • […] bleek al eerder dan MacDonalds zijn aardappelen bespoot met een zeer giftige pesticide(methamidofos) omdat men geen plekjes op de aardappel wilt hebben. Ook in Nederland worden aardappels behoorlijk […]

 • Aardebewoner schreef:

  Nou en dan kun je toch kiezen deze frietjes niet te eten. Wat je eet schijnt tegenwoordig toch al haast “politiek””te zijn en dan zijn de veganisten vaak de grootste zeikerds want die willen vaak iedereen in een voedseldictatuur persen van verplicht veganisme (om moeder aarde te redden of zo) Kriegel wordt ik van dat opgeheven vingertje. Ik heb de pest aan veganisten bah bah

  0 likes
 • Ludovic schreef:

  ‘Franse frietjes'(French fries) is een ergerlijke verwoording voor ‘frieten’ die nog altijd door vele naïeve (lees domme of onwetende) Hollanders, Engelsen en Amerikanen gebruikt wordt. In dit geval is het hen vergeven omdat het over de walgelijke fastfood namaaksels gaat. Indien men echter zo cultuurloos en boers zou zijn deze terminologie te gebruiken voor de énige échte Belgische friet, ongeëvenaard in kwaliteit, dan zou ik zeker en vast steigeren!

  0 likes
  • enkidoe schreef:

   Ook mensen in Nederland gebruiken de term French Fries, niet alleen Hollanders. Maar, het merendeel van de mensen die ik ken, noemt het gewoon friet.

   Tenzij je in Holland bent, dan heet het patat.

   0 likes
 • lm van der linden schreef:

  voor mij dus geen ,,,,franse frietekes,,,,,,

  0 likes
 • x

  Check Also

  De laatste IJslandse McDonald's-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

  De laatste IJslandse McDonald’s-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

  De laatste McDonald’s op IJsland ging in 2009 ...

  Poep aangetroffen op elk getest touchscreen van McDonald's. Dit bleek er nog meer op te zitten

  Poep aangetroffen op elk getest touchscreen van McDonald’s. Dit bleek er nog meer op te zitten

  Op de bestelzuilen in vestigingen van McDonald’s ...

  >