Homepagina » Gezondheid » Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt
VIDEO: Zo worden Franse frietjes van McDonald's gemaakt

Journalist onthult: Zó worden Franse frietjes van McDonald’s gemaakt

Michael Pollan is schrijver, journalist en hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Californië – Berkeley. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de industriële voedselketen. Pollan heeft een eenvoudige oplossing voor ons kapotte voedselsysteem: we moeten onze afhankelijkheid van corporaties verminderen.

In de Verenigde Staten gebruikt fastfoodketen McDonald’s voor zijn Franse frietjes voornamelijk het aardappelras Russet Burbank, een aardappel die zeer langzaam groeit. De aardappelen mogen geen plekjes bevatten, wat lastig is omdat dit aardappelras erg vatbaar is voor bladrolziekte. McDonald’s wil geen aardappelen met plekken en strepen.

De enige manier om de Russet Burbank te beschermen tegen bladrolziekte is het sproeien van een pesticide die methamidofos (Monitor) wordt genoemd. Dit middeltje is zo giftig dat de boeren die deze aardappelen in de staat Idaho verbouwen na het sproeien vijf dagen lang niet in hun weilanden komen.

Als de aardappelen zijn geoogst, worden ze onder een gecontroleerde atmosfeer in enorme schuren ter grootte van voetbalstadions opgeslagen, omdat ze de eerste zes weken na de oogst nog niet eetbaar zijn. Eerst moeten alle chemicaliën eruit worden gehaald.

In 2002 schonk McDonald’s in de VS 10 miljoen dollar aan verschillende hindoegroeperingen nadat was gebleken dat Franse frietjes en andere gefrituurde aardappelproducten ten onrechte waren aangemerkt als vegetarisch. Het voedsel bleek sporen te bevatten van rundvlees, toegevoegd als smaakversterker.

Het aantal kankergevallen neemt toe en er verschijnen steeds weer nieuwe studies waaruit blijkt dat pesticiden en genetisch gemodificeerde organismen schadelijk zijn voor de gezondheid.

[CE]
5 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Fastfoodfan
Fastfoodfan
7 jaren geleden

En is dit ook van toepassing buiten USA ? Is het bekend hoe het bijvoorbeeld hier zit met de frietjes?
En wat van de burgers hier te lande? Ook van “pink slime” ?
Lijkt me stug als de FDA het goedgekeurd heeft dat dat dan automatisch worldwide geldt.

Kalki
Kalki
Reactie op  Fastfoodfan
7 jaren geleden

Is het ieder geval op Frankrijk van toepassing; ‘Franse frietjes’!

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Het beste is vasten, dan raak je in ieder geval niet vergiftigd.

bessie
bessie
Reactie op  Kalki
6 jaren geleden

Vasten? en niet meer eten?

bart
bart
Reactie op  Kalki
6 jaren geleden

Ja vrees van wel ja. Alles is tegenwoordig slecht en kankerverwekkend lijkt wel.. Laatst nog zou melk kankerverwekkend zijn. Maar je hebt weinig keus he. Niks eten, dan hou je het ook niet lang vol.

redice
redice
7 jaren geleden

en dat vinden ze normaal, dat we zo vergiftigd worden?
er bestaat dus geen WHO die echt toekijkt op de wereldgezondheid,integendeel…
ze proberen ons gewoon ziek te maken en niemand die iets doet…triestige planeet aant worden

Jippiiiiiiiii!!!
Jippiiiiiiiii!!!
Reactie op  redice
7 jaren geleden

De planeet aarde is niet triest, met zijn mooie flora en fauna, maar de mensheid is echt een walgelijk triest soort geworden!! Kan er echt boos om worden!

octavium
octavium
Reactie op  Jippiiiiiiiii!!!
7 jaren geleden

De mens is al tijden een walgelijke trieste soort t, maar om meer terug te gaan naar de natuur, zal er toch een bepaalde hoeveelheid preventief geruimd moeten worden.

We willen het hier allemaal zogenaamd goed doen, maar de enige manier om het goed te doen, is bovenstaande, maar dat willen we dan niet accepteren.

Stoppen met voortplanten, stoppen met consumeren, stoppen met ook nog maar iets in een winkel kopen stoppen met belasting betalen, wereldwijd met 7 miljard mensen, tegelijkertijd… leven wat de natuur ons bied, geen medische hulp meer etc, etc, Dan ziet de wereld er over honderd jaar vast beter uit, nou ja beter… in ieder geval stukken minder mensen… en dieren… en natuur….
Al komen die uiteindelijk wel weer terug.

enkidoe
enkidoe
Reactie op  octavium
7 jaren geleden

Ik als mens vind mijzelf niet triest hoor

Tasj
Tasj
Reactie op  enkidoe
7 jaren geleden

Ik ook niet ; ) er zijn genoeg prachtige, slimme, bewuste en welwillende mensen op aarde. Deze meneer bijvoorbeeld, Michael Pollan..
Ik vind zijn studie en zijn bevindingen fantastisch. Fijn te zien dat steeds meer mensen de fouten in het ontspoorde systeem zien. We zouden er goed aan doen hier lering uit te trekken en onze voedselproductie om te turnen naar een zuiverder, natuurlijkere productie. Bewijzen stapelen zich op. Maarja, het is een hardnekkige tegenstander; gemakszucht en winst, winst, winst.

camilla
camilla
Reactie op  octavium
5 jaren geleden

Beste Octavium
Ik vind het heel jammer dat je gaat voor de gemakkelijke oplossing van preventief ruimen van de mensheid, wat je daarmee bedoeld is mij niet duidelijk want als je een goed preventief beleid hebt hoef je iets niet te ruimen wat er niet is of ga je voor het agenda 21 verhaal uitroeien via de lucht ,voedsel, bestraling en toe maar alsof dat niet genoeg is ook nog een 3e wereldoorlog. IK ben het met je eens dat er problemen zijn maar besef ook dat middels de politiek en religie we eeuwen lang gemanipuleerd zijn. Ik vind dat wij als soort een z.g. grote ontstoring nodig hebben, weg met alle beinvloeding en manipulaties en kijk dan wat er gebeurd ,middels scholen mensen leren in harmonie met de natuur te leven.Eens deden we dit maar we hebben de volkeren die dit perfect beheersten systematisch uitgemoord we zien nu wat hier het effect van is ,een volledig op hol geslagen technocratische hebzuchtige maatschappij met aan gadgets verslaafde junkies die de hele dag in een hypnotische trance doorbrengen, gelinked aan hun cellphone.Je ziet het korte termijn oplossingen van opruiming helpen niet toen niet en nu niet….. integendeel het komt terug en boemerang bijt je .

joepiedepoepie
joepiedepoepie
Reactie op  octavium
5 jaren geleden

B.S.

Zelfs met 7 miljard mensen is het mogelijk er een vruchtbare aarde op na te houden. Wijlen Viktor Schauberger zei 100 jaar geleden al: Je moet de natuur begrijpen en kopiëren. Deze “Watermeester” heeft tal van pragmatische implosietechnologieën uitgevonden. Van een koperen ploeg die het graafgedrag van mollen en regenwormen imiteerde tot een huisgenerator die elk huishouden van gratis stroom kan voorzien.

Al zijn aantekeningen en plannen zijn in 1958 geconfisqueerd door de Amerikaanse overheid, die hem onder valse voorwendselen (samen met zijn zoon Walter) naar de V.S. lokte. Tot op de dag van vandaag probeert men deze technieken te herontdekken, wat helaas nog maar mondjesmaat gebeurt.

U ziet spoken
U ziet spoken
Reactie op  octavium
5 jaren geleden

Jij bent er zeker een van de Bilderberg-groep?

garriet60
garriet60
Reactie op  Jippiiiiiiiii!!!
6 jaren geleden

tja?? het is toch echt de mens hoor die onze mooie aarde naar de kloten helpt.
en dit soort mens hoeven we niet he laten die zich maar onder de grond laten leggen of in een oven naar het hierna maals gebrand worden !want zij?? vinden het zo leuk om ons daar te laten belanden .

Sé Paratist
Sé Paratist
Reactie op  Jippiiiiiiiii!!!
6 jaren geleden

@Jipiiiii!!!!!
Lijkt me lastig boos worden met jou naam….
Zal ik maar boos worden voor twee??

Sandra
Sandra
Reactie op  redice
6 jaren geleden

Het zal me niets verbazen als de “ziek makende” voedingsmiddelenindustrie samen werkt met de “beter makende” farmacie 🙁

Dranreb
Dranreb
Reactie op  Sandra
4 jaren geleden

Wees gerust, voedingsindustrie en pharmacie is hetzelfde (en al zeker achter de schermen).

Anneke
Anneke
Reactie op  redice
5 jaren geleden

Ben ooit één keer bij MC Donalds geweest en daarna nooit meer….

Dave
Dave
7 jaren geleden

Als je een artikel vertaald, gelieve dit dan ook correct te doen! French fries zijn namelijk geen Franse frietjes!
Het heeft niets met Frankrijk te maken, maar to french is een snijvorm zoals julienne er een is.

Robert
Robert
Reactie op  Dave
7 jaren geleden

Hm, “franse” frieten heeft wel degelijk met de Franse taal te maken en waarschijnlijk minder met de snijvorm zoals je suggereert. Volgens de wiki in ieder geval niet…

It is unlikely that “French fried” refers to frenching in the sense of julienning, which is not attested until after French fried potatoes.
Some people believe that the term “French” was introduced when British and American soldiers arrived in Belgium during World War I and consequently tasted Belgian fries.[16] They supposedly called them “French”, as it was the local language and official language of the Belgian Army at that time, believing themselves to be in France.[13] At this time, the term “French fries” was growing popular; however, in the south of Netherlands, bordering Belgium, they were, and still are, called Vlaamse frieten (“Flemish fries”)

enkidoe
enkidoe
Reactie op  Robert
4 jaren geleden

Vlaamse frieten zijn dikker dan de ‘french fries’ . De gewone friet zit daar weer tussenin.

Haagse Harry
Haagse Harry
7 jaren geleden

Fatburger en In-n-Out zijn mijn favorieten…!

Cdude
Cdude
7 jaren geleden

Hoe denk je dat de rijst gekweekt wordt voor die +miljard Aziaten?
“Methamidophos is used in great quantities in ricefields in China.[4] Rice–fish culture is common in the southern parts of China as well as in many other rice-producing countries (e.g., Thailand, Malaysia, and the Philippines). Brown rice (unpolished) in this study contained double the concentration of polished rice.”

barsoomx
barsoomx
Reactie op  Cdude
7 jaren geleden

Oei, dan hoop ik dat de rijst in de Wagenstraat niet van Azie komt..
Mogelijke oplossing voor Chinese restaurants in Nederland/Den Haag:
zelf onze rijst kweken in hydroponische culturen in leegstaande
panden?

kengai
kengai
7 jaren geleden

Kijk eens naar de landbouw hier in Nederland met hun mono-cultuur.
Mono-cultuur staat gerand voor grote hoeveelheden vergif, de aardappels hier gaan met vergif de grond in, daarna word er bijna weekelijks gesproeid, voor het oogsten worden het loof nog eens dood gespoten en dan durven deze gifmengers ook nog eens beweren dat hun aardappelen een eerlijk natuurlijk product is.
De landbouwer hier is ook meer bezig met vergif strooien dan met zich bezig houden met echte landbouw en planten.

Boer Theunissen
Boer Theunissen
Reactie op  kengai
7 jaren geleden

Nou moet je ´n ev´n luustr´n mien jong, wij boer´n werk´n voor ons geld en staan dagen lang op ons laand te zwoeg´n, en dit is dan onze daank? U zou zich moet´n schaam´n!

Bahh

Jaap
Jaap
Reactie op  Boer Theunissen
7 jaren geleden

Een boer die zwoegt op Ijn land??? Je bedoelt het loonbedrijf met die enorme trekkers en machines die veel te snel van het ene stuk land naar het andere racen?
Daar word je als boer niet meer moe van. En de koeien hoef je ook al niet meer met de hand te melken, zoals mijn vader vroeger. En hooien doen we ook al -bijna- niet meer, het loonbedrijf zorgt wel dat de kuil in de bult komt……. Maaien ze eerst ook nog het gras voor je met die enorme maaimachines. Kortom, vroeger moest je werken, tegenwoordig moet je vooral managen. Kun je trouwens ook moe van worden als je dat niet goed beheerst……..

kengai
kengai
Reactie op  Boer Theunissen
7 jaren geleden

Ja, want jullie produceren voor het buitenland en niet voor ons, daar zit nog het voordeel aan dat we jullie vergif dan ook niet hoeven opeten, maar het vergif uit het buitenland.
Trouwens de vee-houderij is helemaal triest en onrendabel en totaal overbodig, daarvoor in de plek zouden we een mooi stuk natuur voor terug krijgen.

gewoon ik
gewoon ik
Reactie op  kengai
6 jaren geleden

jullie eten juist rotzooi uit andere landen waar de wet nog veel meer pesticiden enz.. toe staat. hier in nederland zijn ze juist veel strenger met regels.
En wat het domst is van de mensheid?!?!?! Jullie willen ALLES PERFECT hebben, zelfs je bordje groente moet er perfect mooi uit zien, maar de mens is zelf toch ook niet perfect? wij hebben ook rotte plekken en dan worden wij toch ook niet weg gegooid? waarom dan wel de misvormde groenten en fruit met hier en daar een plekje???

barsoomx
barsoomx
Reactie op  kengai
7 jaren geleden

Het voordeel voor ons is in dat het gros ervan wordt geexporteerd..

Dimmer
Dimmer
Reactie op  kengai
6 jaren geleden

Jonge jonge wat dramatiseerd je het toch weer lekker.
Als het echt allemaal zo erg was waarom eet de boer zn eigen aardappelen dan ook gewoon??
Omdat ze gewoon goed en gezond zijn.
En dat gif spuiten iedere dag dan is een boer zo failliet denk zou t niet???!!!

barsoomx
barsoomx
7 jaren geleden

Het brood bij de Albert Heijn was toch ook al niet goed?
Biologisch ook al niet helemaal juist?
enzovoort?

Frans Frietje
Frans Frietje
7 jaren geleden

Mc Donalds betrekt zijn friet in Europa van de Franse Frietgigant McCain. De aardappels hiervoor komen uit Frankrijk en België. Deze moeten aan een hoge kwaliteit voldoen volgens de voedselveiligheids wet in Europa. Hier is dus niks aan de hand. 🙂

steez
steez
Reactie op  Frans Frietje
7 jaren geleden

Veiligheids wet ..europa..? Net zo veilig als epaalde schadelijke e nummers zekers. Werk jy bij de Mac ofzo, dat je hier met die naam post..

kengai
kengai
Reactie op  Frans Frietje
7 jaren geleden

Nee he frans niks aan de hand, wij hebben voedselveiligheid en zo,n hoge kwaliteit, waar bijna niet op gecontrolleerd word, ja geloof maar in de sprookjes van Mc Donalds, die willen het beste voor hun onnozele klanten en geld verdienen is bijzaak.
Gelukkig voor jou staat Nederland fier bovenaan wat vergif strooien betreft, dus dan valt het vast in Belgie en Frankrijk erg mee.

riek
riek
7 jaren geleden

franse frieten?, franse frieten??, gdvrdmm !
vlaamse frieten, ja,
of heel misschien belgische frieten,
maar frans: NOOIT VAN ZE LEVEN
die fransen kunnen helemaal niet koken,
alleen met room gooien, daar zijn ze sterk in

en welke hindoe gaat nu bij macdonalds eten,
komaan zeg, je moet gewoon gek zijn om daar een voet binnen te zetten…

bessie
bessie
Reactie op  riek
6 jaren geleden

Oh we hebben een kenner! Fransen kunnen niet koken? Leg eens uit…

riek
riek
Reactie op  bessie
5 jaren geleden

lles ipv om uitleg te vragen: ze gooien met room

x

Check Also

De laatste IJslandse McDonald's-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

De laatste IJslandse McDonald’s-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

De laatste McDonald’s op IJsland ging in 2009 ...

Poep aangetroffen op elk getest touchscreen van McDonald's. Dit bleek er nog meer op te zitten

Poep aangetroffen op elk getest touchscreen van McDonald’s. Dit bleek er nog meer op te zitten

Op de bestelzuilen in vestigingen van McDonald’s ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

70
0
We lezen graag je reactie!x