Homepagina » Mens en Dier » VN zette in 1992 ook al een Greta Thunberg in. Zoek de overeenkomsten: dit klimaatmeisje sloeg als 12-jarige alarm
vn
Foto: ulricaloeb CC BY 2.0 Wikimedia Commons

VN zette in 1992 ook al een Greta Thunberg in. Zoek de overeenkomsten: dit klimaatmeisje sloeg als 12-jarige alarm

“Ik sta hier voor jullie zonder verborgen agenda: ik vecht voor mijn toekomst en spreek hier namens alle toekomstige generaties, voor de stervende kinderen over de hele wereld die niet worden gehoord en de ontelbare diersoorten die uitsterven. Ik ben bang om te ademen, omdat ik niet weet wat ik inadem,” zei activiste Severn Suzuki op een VN-top in 1992.

Streng en met trillende stem sprak de 12-jarige de bijeengekomen wereldleiders in Rio de Janeiro toe.

Klinkt bekend? 27 jaar later verschijnt opeens Greta Thunberg ten tonele, met nagenoeg dezelfde boodschap.

‘The girl who silenced the world for five minutes’

Zij gaf in september vorig jaar een soortgelijke emotionele speech op de VN-klimaattop in New York.

In 1992 noemde men Suzuki ‘the girl who silenced the world for five minutes’. Ook toen was er nauwelijks kritiek op haar analyse.

“Wij hebben al ons geld bij elkaar gelegd en 8000 kilometer gereisd om jullie volwassenen te kunnen vertellen dat jullie het anders moeten doen,” zei Suzuki.

Apocalyptisch

Ze zette denktanks op, was panellid voor de VN, schreef boeken en presenteerde kinderprogramma’s over klimaatverandering.

Haar speech was al bijna net zo apocalyptisch als veel mediaberichten over het klimaat.

“Ouders zouden hun kinderen moeten troosten door te zeggen: ‘Het komt allemaal goed; dit is niet het einde van de wereld, en we doen wat we kunnen’. Maar ik denk niet dat jullie dat nog tegen ons kunnen zeggen,” zei ze in 1992.

Lucratieve bezigheid

Mensen bang maken voor klimaatverandering is overigens een lucratieve bezigheid.

Haar vader, David Suzuki, heeft een vermogen van zo’n 25 miljoen dollar.

Hij is vooral bekend vanwege zijn series, boeken en documentaires over natuur en milieu.

Bekijk het filmpje hieronder en zoek de overeenkomsten:

[United Nations]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • KingPacal schreef:

  Greta Thunberg moet zich diep schamen met haar “toespraak” bij de VN. Als rijkekluiskindje daar een beetje staan te bléren over “jullie hebben mijn toekomst afgepakt”? Schandalig. Kinderen in landen als Irak, Syrië en Jemen, die zijn hun toekomst afgepakt, laat haar daar maar eens over nadenken!

  40 likes
 • Willem schreef:

  Dit filmpje is het laatste jaar al 2000 keer voorbij gekomen o.a bij Geenstijl in september met dezelfde titel en zij was niet de enige, deze flauwekul is al jaren aan de gang.

  12 likes
 • Tommy schreef:

  In 1992 hadden we ook nog 10 jaar mbt het klimaat.
  In de 80 er jaren hadden we de fake zure regen en gat in ozonlaag en Doe Maar wist zeker dat de Bom zou vallen.
  Gewoon tactiek om ons bang te maken en een rede te verzinnen om ons geld en vrijheid af te pakken en om bewust stress te creëren .

  9 likes
 • Matt schreef:

  Jullie snappen het niet. Die kinderen hebben wel een punt, als is de achterliggende gedache niet juist. De mens is wel degelijk bezich de NATUUR om zeep te helpen met zijn vergif uitstoten via chemische en andere industrieen, vervuilende diesels, die niets aan het klimaat veranderen maar wel voor zwarte gevels in de steden zorgen en de mensen aan het hoesten brengt, en als je dan kijkt naar de gigantische berg afval weet je dat er iets grondig fout aan het lopen is. De mens is de grootste nestbevuiler die er bestaat.
  Vaak tonen die natuurdocumentares dit ook aan.
  Maar er is een groot verschil tussen klimaat, waar wij , op misischien de chemtrails na, geen invloed op hebben, dus de beweegredenen zijn vals en dat is jammer want als ze eerlijk zouden zijn en diezelfde energie die ze nu in luchkastelen die blijkbaar veel geld opbrengen in het reinigen van onze natuur zouden steken worden we er allenmaal beter van in plaats van her land vol met windmolens te plaatsen die juist vergif (landschap vervuiling, kostprijs enz. ) zijn voor de natuur.
  Die Nederlandse jongen met zijn instalatie om het plastic uit zee te vissen is goed bezig. Zo iemand moet onze steun krijgen.

  8 likes
 • Joop schreef:

  God stuurde eerst zijn zoon ,en nu dus zijn dochter Greta eindelijk iemand die de wereld wakker schud

  2 likes
 • Tijn schreef:

  Jonge meisjes zijn nu eenmaal een goed middel om propaganda te verspreiden.

  1 likes
 • Roel schreef:

  En nu geeft Greta dus de schuld van alle klimaatproblematiek aan dezelfde generatie als deze Suzuki en waarschijnlijk over 20 jaar krijgt Greta zelf de schuld van alles door de volgende tut hola klimaat prinses. Één brok hypocrisie.

  1 likes
 • x

  Check Also

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  bill gates

  Bill Gates: ‘Corona-ellende komt terug als we klimaatverandering niet stoppen’

  Miljardair Bill Gates wil dat de Verenigde ...

  >