Gezondheid

Europese voedselwaakhond waarschuwt: Nutella verhoogt kankerrisico

Help ons door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geoordeeld dat palmolie, die onder andere in Nutella wordt gebruikt, het risico op kanker vergroot.

De voedselwaakhond liet weten dat palmolie meer potentieel kankerverwekkende stoffen bevat dan andere plantaardige oliën wanneer die boven de 200 graden Celsius verwarmd worden om te worden geraffineerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN waarschuwen consumenten ook voor palmolie.

Tumorvorming

Nutella beweert dat de palmolie, die wordt verhit om van haar traditioneel rode kleur af te komen en haar geur neutraal te maken, wordt verhit tot net onder de 200 graden Celsius om het ontstaan van kankerverwekkende stoffen te minimaliseren.

Bij de verhitting van palmolie ontstaan zogeheten glycidylvetzuuresters. Als die in het menselijk lichaam worden verteerd, komt er glycidol vrij, een stof die is gelinkt aan tumorvorming.

Palmolie houdt de chocopasta van Nutella zacht en zorgt ervoor dat het populaire goedje langer houdbaar is.

Campagne

Hoewel Ferrero, de Italiaanse voedselreus achter Nutella, claimt dat de chocopasta veilig is, zetten Europese functionarissen de palmolie-industrie onder druk om te erkennen dat de olie kankerverwekkend is.

“Nutella zonder palmolie maken zou een minderwaardig product opleveren, het zou een stap achteruit zijn,” zei inkoopmanager Vinenzo Tapella tegen Reuters.

Het bedrijf is een campagne begonnen om mensen ervan te overtuigen dat Nutella veilig is.

Voorzorg

Palmolie is een stuk goedkoper dan mogelijke alternatieven, zoals zonnebloemolie en raapzaadolie.

Verder onderzoek moet gaan uitwijzen of consumenten moeten stoppen met het eten van Nutella.

De grootste supermarktketen van Italië, Coop, zal uit voorzorg geen palmolie meer toevoegen aan huismerkproducten.

Barilla, de grootste Italiaanse bakker, gaat vanaf nu aangeven of producten palmolie-vrij zijn.

[MailOnline, IBTimes]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
onbekend
onbekend
5 jaren geleden

Geef mij maar een stevige, volle en biologische Nutella. Zonder witte kristalsuiker en zonder palmvet. Ik zou wel 500 gram per dag lusten.

Pepijn
Pepijn
5 jaren geleden

Horden allochtonen kopen palmvet in plastic emmers van 2 liter tot 10 liter en gebruiken het voor het bakken en braden. Wat voor risico’s lopen zij?

Joke Jansen
Joke Jansen
5 jaren geleden

Der is een nieuw onderzoek die aan toont dat ook stress kans op kanker EN beroertes veroorzaken.
Ook heel intresant om te lezen.
http://www.nujouwnieuws.nl/?content=newsItem&item=1894

Mij dus stress en suikers en andere stoffen die niet goed zijn voor je lichaam.

Sebastiaan
Sebastiaan
5 jaren geleden

Echt… verzin nieuws en publiceer het?
Palmolie kan kankerverwekkende stoffen opleveren, als verhit boven de 200 graden Celcius. Nergens in het hele rapport wordt de naam Nutella of Ferrero genoemd of gezien.

Sterker, Ferrero laat zelfs (desgevraagd) weten dat in hun productieproces de temperatuur daar niet komt, waardoor juist Ferrero en Nutella in het bijzonder geen verhoogd risico met zich mee brengen op basis van wat er in het verhaal zelf wordt aangegeven.

Dus de associatie die hier wordt getrokken is compleet uit de lucht gegrepen en gewoon clickbait om een “grote naam” te kunnen noemen.

focus je op wat er echt staat, wat er echt onderzocht is en ga geen conclusies trekken, die je vervolgens zelf ontkracht.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

11
0
We lezen graag je reactie!x