
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geoordeeld dat palmolie, die onder andere in Nutella wordt gebruikt, het risico op kanker vergroot.
De voedselwaakhond liet weten dat palmolie meer potentieel kankerverwekkende stoffen bevat dan andere plantaardige oliën wanneer die boven de 200 graden Celsius verwarmd worden om te worden geraffineerd.
De Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN waarschuwen consumenten ook voor palmolie.
Tumorvorming
Nutella beweert dat de palmolie, die wordt verhit om van haar traditioneel rode kleur af te komen en haar geur neutraal te maken, wordt verhit tot net onder de 200 graden Celsius om het ontstaan van kankerverwekkende stoffen te minimaliseren.
Bij de verhitting van palmolie ontstaan zogeheten glycidylvetzuuresters. Als die in het menselijk lichaam worden verteerd, komt er glycidol vrij, een stof die is gelinkt aan tumorvorming.
Palmolie houdt de chocopasta van Nutella zacht en zorgt ervoor dat het populaire goedje langer houdbaar is.
Campagne
Hoewel Ferrero, de Italiaanse voedselreus achter Nutella, claimt dat de chocopasta veilig is, zetten Europese functionarissen de palmolie-industrie onder druk om te erkennen dat de olie kankerverwekkend is.
“Nutella zonder palmolie maken zou een minderwaardig product opleveren, het zou een stap achteruit zijn,” zei inkoopmanager Vinenzo Tapella tegen Reuters.
Het bedrijf is een campagne begonnen om mensen ervan te overtuigen dat Nutella veilig is.
Voorzorg
Palmolie is een stuk goedkoper dan mogelijke alternatieven, zoals zonnebloemolie en raapzaadolie.
Verder onderzoek moet gaan uitwijzen of consumenten moeten stoppen met het eten van Nutella.
De grootste supermarktketen van Italië, Coop, zal uit voorzorg geen palmolie meer toevoegen aan huismerkproducten.
Barilla, de grootste Italiaanse bakker, gaat vanaf nu aangeven of producten palmolie-vrij zijn.
Geef mij maar een stevige, volle en biologische Nutella. Zonder witte kristalsuiker en zonder palmvet. Ik zou wel 500 gram per dag lusten.
Horden allochtonen kopen palmvet in plastic emmers van 2 liter tot 10 liter en gebruiken het voor het bakken en braden. Wat voor risico’s lopen zij?
Der is een nieuw onderzoek die aan toont dat ook stress kans op kanker EN beroertes veroorzaken.
Ook heel intresant om te lezen.
http://www.nujouwnieuws.nl/?content=newsItem&item=1894
Mij dus stress en suikers en andere stoffen die niet goed zijn voor je lichaam.
Echt… verzin nieuws en publiceer het?
Palmolie kan kankerverwekkende stoffen opleveren, als verhit boven de 200 graden Celcius. Nergens in het hele rapport wordt de naam Nutella of Ferrero genoemd of gezien.
Sterker, Ferrero laat zelfs (desgevraagd) weten dat in hun productieproces de temperatuur daar niet komt, waardoor juist Ferrero en Nutella in het bijzonder geen verhoogd risico met zich mee brengen op basis van wat er in het verhaal zelf wordt aangegeven.
Dus de associatie die hier wordt getrokken is compleet uit de lucht gegrepen en gewoon clickbait om een “grote naam” te kunnen noemen.
focus je op wat er echt staat, wat er echt onderzocht is en ga geen conclusies trekken, die je vervolgens zelf ontkracht.