
De Europese Centrale Bank (ECB) pompt deze week liefst 60 miljard euro in de financiële markten – elke maand opnieuw. Met dat geld koopt de ECB staatsobligaties en ander schuldpapier op.
De Amerikaanse Federal Reserve en de Britse en Japanse centrale banken deden eerder hetzelfde. Er is veel discussie geweest over deze vorm van kwantitatieve versoepeling (QE), in de volksmond omgedoopt tot ‘de geldpers aanzetten’. Is het effectief of creëer je op deze manier alleen maar nieuwe financiële zeepbellen?
Wat in Europa wordt verzwegen is dat kwantitatieve versoepeling neerkomt op een gigantische herverdelingsoperatie. Van onder naar boven. Er zijn bij kwantitatieve versoepeling namelijk geen werknemers nodig om het geld op te graven, de ECB deelt gewoon uit. Niet aan iedereen, maar aan een selecte groep banken en beleggers. Die zien de waarde van hun aandelen, vastgoed, goud en andere investeringen razendsnel stijgen.
Kwantitatieve versoepeling is daarmee een zegen voor beheerders van grote vermogens. De rest van de bevolking ziet de rente dalen en ook lopen pensioenen gevaar. De Bank of England toonde in 2012 aan dat deze vorm van ‘helikoptergeld’ de sociaal-economische ongelijkheid vergroot.
Er zijn alternatieven. Politiek econoom Mark Blyth en hedgefondsmanager Eric Lonergan stelden in Foreign Affairs voor dat de ECB eenmalig een bedrag aan alle burgers overmaakt. Dat is realistischer dan het klinkt, schrijft de Groene. De ongelijkheid wordt niet groter, maar kleiner. Bovendien vindt het geld direct zijn weg naar winkels, bouwbedrijven en andere sectoren van de economie.
De Groene vergelijkt kwantitatieve versoepeling met een stiekeme miljonairssubsidie. “Ons economische debat barst van de mythes,” aldus het blad. “Maar nog erger dan de hardnekkige fabels zijn de onderwerpen waarover überhaupt geen discussie plaatsvindt. Omdat we niet beseffen dat het ook anders kan.”
[Groene]
Voor zover ik het heb begrepen brengen de gangsters het geld naar het buitenland en waar het dan blijft of hoe de risico’s liggen blijft een vraag. Gangsters en maffia regeren en dicteren de EU, het is te zot voor woorden, zouden er niet zoveel slachtoffers worden gemaakt met al wat de ECB doet en heeft gedaan dan zou je denken dat we zitten te kijken naar een heel slechte B-film.
‘ Dat gebrek aan liquiditeit kan een probleem worden, vermoedt hij. ‘Pensioenfondsen en verzekeraars verkopen niet, dus straks is de ECB aangewezen op de Zwitserse centrale bank en de staatsfondsen uit het Midden-Oosten en het Verre Oosten.
Ik ben het daar volledig mee eens en moeten we dat arm, armer en rijk, rijker wordt opheffen.
Als ik het zo poog te analyseren naar een mij aannemelijke logica, lijkt het wel witwassen van niet werkelijk bestaande vermogens dan alleen digitaal traceerbaar welke op de kosten van de burgers een echtheid certificaat ontvangen en vervolgens terugstromen naar de financiële instellingen als legaal vermogen, vermoedelijk dezelfde instellingen welke zich verrijkt hebben met crimineel verkregen rijkdom zoals woekerpolissen etc.
Zal het wel verkeerd zien maar mijn inziens verdienen de financiële markten geen enkel credit of vertrouwen, een mechanisme gebaseerd op goochelen met grote sommen geld en de giga verdiensten daaraan gekoppeld zonder werkelijk iets te produceren dan alleen steeds meer aandeelhouders welke de productenmarkten opkopen en vervolgens leegzuigen kan niet tot beterschap van de geldmarkten leiden.
Zolang het klootjesvolk niet snapt dat de Elite de geldpers bedient en zij de systeemslaafjes zijn de voor de grijpstuivers krom liggen, zal er helemaal niets aan dit systeem veranderen.
De massa levert werk voor monopoly papier waar zie “denken” dat waarde aan zit?
Ja, als je het zo leest en zegt is het eigenlijk gewoon: knettergek!!
Maar ja…