Wetenschap

Voorwerp ‘perfect’ onzichtbaar gemaakt

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een voorwerp volledig onzichtbaar te maken. Een kleine cilinder werd onzichtbaar gemaakt voor microgolven.

Er zijn al vele pogingen gedaan om objecten onzichtbaar te maken, maar in alle gevallen werd een klein deel van het invallende licht gereflecteerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De microgolven behoren net als zichtbaar licht tot het elektromagnetische spectrum, zij het dat hun golflengtes groter zijn.

Metamaterialen

In 2006 schreven John Pendry van het Imperial College London en zijn twee Amerikaanse collega’s David Smith en David Schurig van de Duke University in vakblad Science hoe zogeheten metamaterialen kunnen worden gebruikt om licht om een hoekje te leiden. Op die manier kunnen voorwerpen in theorie onzichtbaar worden gemaakt. In een andere publicatie demonstreerden ze de techniek met behulp van microgolven.

Er werd na de studies geëxperimenteerd met verschillende golflengtes, met name die we kunnen waarnemen. Professor Smith en zijn collega van de Duke University Nathan Landy kunnen voorwerpen nu onzichtbaar maken zonder dat licht wordt gereflecteerd.

Transformatie

Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Nature Materials. Volgens Smith is het de eerste keer dat de transformatie precies goed is om perfecte onzichtbaarheid te bereiken. De truc werkt echter maar in één richting en gaat niet op voor zichtbaar licht.

“Het is net als de soldaten uit Alice in Wonderland die eruitzien als speelkaarten,” zei Smith. “Als ze op hun zij gaan liggen kun je ze niet zien, maar van bovenaf zie je ze maar al te goed.”

Smith maakte gebruik van een ruitvormige onzichtbaarheidsmantel om licht op een perfecte manier langs een cilinder van 7,5 centimeter in doorsnee en 1 centimeter hoog te leiden.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jasper1311
jasper1311
11 jaren geleden

Cloak

cc
cc
11 jaren geleden

Wie weet wat er allemaal al onzichtbaar om ons heen wandeld…

Statiefje
Statiefje
11 jaren geleden

Hebben ze al het missend geld in de wereld ook een cloak omgedaan?

gerard
gerard
11 jaren geleden

[quote name=”cc”]Wie weet wat er allemaal al onzichtbaar om ons heen wandeld…[/quote]

wandeld? of wandelt.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x