Homepagina » Mens en Dier » Bestond er miljoenen jaren geleden nog een andere intelligente beschaving op aarde? Deze professor speurt naar bewijs
Bestond er miljoenen jaren geleden nog een andere intelligente beschaving op aarde? Deze professor speurt naar bewijs

Bestond er miljoenen jaren geleden nog een andere intelligente beschaving op aarde? Deze professor speurt naar bewijs

Hoe weten we zo zeker dat wij de eerste intelligente wezens op aarde zijn? In de loop der tijd verandert al het directe bewijs van een beschaving in stof.

Hoe weten we dan zeker dat er geen andere beschavingen op aarde hebben geleefd, ver voordat de mens verscheen?

Dat vragen professor Adam Frank van de Universiteit van Rochester en Gavin Schmidt van het Goddard Institute for Space Studies van de NASA zich af in een paper in het International Journal of Astrobiology.

Geologische voetafdruk

Ze schrijven dat ze geen bewijs hebben gevonden van andere industriële beschavingen, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat ze niet hebben bestaan.

Stel dat andere beschavingen net als de mens fossiele brandstoffen hebben gebruikt. Schmidt en Frank bepaalden aan de hand van onze geologische voetafdruk wat voor sporen toekomstige wetenschappers mogelijk van ons gaan terugvinden.

Datzelfde bewijs kan zijn achtergelaten door industriële beschavingen zoals de onze die miljoenen jaren geleden op aarde leefden.

Kernoorlog

Mensen gebruiken nu ongeveer 300 jaar fossiele brandstoffen. Die hebben invloed op het gehalte aan koolstofdioxide in de atmosfeer, leiden tot erosie en zorgen voor plastic afval.

Als andere beschavingen in een ver verleden betrokken zijn geweest bij een kernoorlog, moeten we daarnaast ongewone radioactieve isotopen gaan tegenkomen.

“Wat voor voetafdruk zou deze of andere industriële activiteit van een verdwenen beschaving over tientallen miljoenen jaren achterlaten?” vraagt Frank zich af.

Mars en Venus

Aangezien Mars en Venus in het verleden beter bewoonbaar waren, kunnen ook daar beschavingen hebben bestaan, aldus de professor.

Als een beschaving echter duurzamere manieren ontdekt om energie te produceren, zonder schade toe te brengen aan de planeet, blijft er minder bewijs achter, merkt hij op.

[Rochester]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rikk schreef:

  De titel suggereert dat er nu ook een “intelligente” beschaving is op deze aarde?
  Grappig idee…

  12 likes
 • Arwijn schreef:

  Miljoenen jaren… wat een onzin! De Aarde is bij lange na niet zo oud. Maar er zijn wel degelijke oudere beschavingen geweest die naar alle waarschijnlijkheid niet uitsluitend menselijk waren. De Atlantische beschaving die alle piramides heeft achtergelaten en door de zondvloed is verzwolgen, kende vele reuzen van gigantische proporties. Na de zondvloed zijn enkel een paar reuzen overgebleven; de meest bekende hiervan is Gilgamesj. De reuzen verwijderd van hun krachtbronnen verwilderde en mengde zich in met de mensen stammen om te kunnen overleven. Verder zijn er nog steeds restanten van archaïsche uitgekerfde steden in bergen te vinden in vele locaties in de wereld. Deze uitgekerfde bouwwerken zijn duidelijk ontworpen zijn voor mensachtigen maximaal half zo groot als mensen nu, en de precisie waarmee deze gebouwen uitgekerfd zijn kunnen nog steeds niet nagebootst worden.

  6 likes
  • Azrael schreef:

   Het wordt steeds gekker, de aarde is 4,5 miljard jaar oud, dat heeft radiometrisch onderzoek allang aangetoond.

   5 likes
   • Don schreef:

    Elk jaar komen de “geleerden” er achter, dat ze er naast zaten en dat het toch anders was. Er is wat dat betreft alleen bewijs als je het als bewijs wilt zien. En omdat je een “geleerde” bent is het dus “waar”? Ik dacht het niet. Die twee en een half miljard jaar is ook een aanname. We zullen het nooit te wetenkomen, daarvoor is de hui f ige kennis onvoldoende, hoeveel phd’s je ook voor je naam hebt staan. Ook Hawking naam heel veel aan.

    1 likes
 • Jeff schreef:

  Ach, over 10 miljoen jaar weten ze niet eens meer dat onze beschaving heeft bestaan. En dat zijn dan weer de eerste intelligente ”mensen” en vraagt men zich af of er al eerder beschavingen hebben bestaan; vinden ze een versteende IJfeltoren met een wel heel hoog concentraat van geoxideerde metalen.
  Het is leuk, om te bedenken dat er zoiets was, maar alleen als je er je voordeel uit haalt. Onze beschaving verrijkt zich niet met kennis, maar bekijkt hoe je dat tegen elkaar kan gebruiken.

  5 likes
 • rocinante schreef:

  Ik heb dit al een tijdje geleden gelezen, en dit vind ik nu eens wel een keer een insteek, waar zeker eens beter naar gekeken moet worden. Niet eens op een van onze buurplaneten, maar zeker ook op onze eigenste aardkloot.

  Stop een wasmachine in de grond en graaf het het na 1 miljoen jaar weer op. Alleen de betonnen elementen zullen dan nog wel bestaan. Dat lijkt op een offerblok zoals de wilden van vroeger gebruikten om het bloed te laten wegstromen. Maar was het wel een offerblok?

  De Aarde is oud genoeg om zeker meerdere geavanceerde beschavingen te kunnen hebben gehad. Misschien zijn ze wel interstellair gegaan. Wie weet.

  5 likes
 • P. Puk schreef:

  Als, als, als. Als m’n tante een fluitje had gehad was het m’n oom geweest.

  2 likes
 • RayOfLight schreef:

  Ach Maakt allemaal niet meer zoveel uit, als het waar is stopt de media het in de doofpot. Andere werelden onderzoeken daar geloof ik niet meer in. in de jaren 70 naar de maan. En nu nog steeds een koude oorlog met een zekere nucleare dreiging. Dus lijkt me dat deze zwak intelligente beschaving zich binnen 40 jaar (maximaal) volledig opblaast.

  1 likes
 • PREDATOR schreef:

  Intressant.

  0 likes
 • x

  Check Also

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  >