Homepagina » Binnenland » Vrijheidsmars Police for Freedom: in Baarn is vandaag geschiedenis geschreven
mars
Foto: Police for Freedom (Videostill Facebook/ReVrouwLutie)

Vrijheidsmars Police for Freedom: in Baarn is vandaag geschiedenis geschreven

De hele wereld is zaterdag getuige geweest van een historische gebeurtenis. In Baarn werd namelijk de vrijheidsmars van Police for Freedom Nederland gehouden.

Het was nog even spannend, maar uiteindelijk kon de mars toch doorgaan. De autoriteiten maakten het de organisatoren buitengewoon moeilijk. In eerste instantie was Hilversum aangewezen als locatie, maar daar werd de mars verboden. Vervolgens viel het oog op Apeldoorn, maar die stad werd volledig afgegrendeld.

Uiteindelijk is het toch gelukt. “De manifestatie werd op zeer veel plekken verboden, maar door creativiteit en veerkracht van de organisatie vonden we tóch onze weg. Unstoppable,” schrijft journalist Fiona Zwart.


Waarom werd de organisatie gedwarsboomd? In Baarn liepen politieagenten, militairen, artsen en gewone burgers schouder aan schouder door de straten. Een unieke gebeurtenis. Verbroedering. Eenheid. Dat willen de machthebbers niet. Die willen eilandjes, isolement, individualisme. Zij weten hoe krachtig een gelijkgestemde massa is. En dus doen zij er alles aan om verdeeldheid en tweespalt te zaaien. Zwart tegen wit, links tegen rechts, de wappies tegen de schapen, enzovoorts.

De Nederlandse media deden ook vandaag weer hun best de opkomst bij de manifestatie te bagatelliseren. De NOS schreef dat ‘honderden’ mensen demonstreerden bij Kasteel Groeneveld. Ze werden direct geframed: iemand van de Nationale Monumentenorganisatie zei het ‘enorm jammer’ te vinden dat de actie bij het kasteel plaatsvond, omdat men zich had verheugd op de tijdelijke openstelling en er van alles georganiseerd was.

Over de mars schreef de publieke omroep, waar iedere belastingbetaler aan meebetaalt, nagenoeg niets. Waarom niet? Omdat er artsen, militairen, leraren, verpleegkundigen, agenten, veteranen en marechaussees meeliepen die fel tegen het coronabeleid van de regering zijn. En als mensen die naar de NOS kijken te zien krijgen dat ook artsen, militairen en politieagenten kritiek hebben op de coronamaatregelen, dan heeft dat ongetwijfeld grote gevolgen voor het draagvlak.


Namens de artsen liepen onder andere Jan Vingerhoets, Els van Veen en Jannes Koetsier mee. Eerder lieten zij zich bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie zeer kritisch uit over de coronaregels. Ook Ard Daniëls en Madhu Kasi, initiatiefnemers van ‘In het gelid voor de vrijheid’, waren aanwezig. Zij hebben in Afghanistan gediend en waren onlangs te gast bij Café Weltschmerz. De politieagenten waren gemaskerd om herkenning te voorkomen.

Jorn Luka, de stiefzoon van arts Vingerhoets, zegt over de mars: “Wat was Police for Freedom prachtig vandaag! Ik zou zeggen 5000 man waaronder een hoop (ex-)militairen, politieagenten, zorgmedewerkers en andere heerlijke mensen die een vreedzame wandeltocht door het bos en de omliggende dorpen maken.” Luka, die onlangs zijn bedrijven van de hand deed om zich volledig te storten op het wakker schudden van de mensen, voegde toe: “Deze movement is niet te stoppen!”

Journalist Annelies Strikkers, die carpoolde met arts Van Veen, schrijft: “We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde mars.” Ze maakte onderstaande beelden van de ceremoniële exercitie van de baretten na afloop van de mars.


Dennis Spaanstra, de voorman van Police for Freedom Nederland, bedankte de baretten omdat zij alles in goede banen hadden geleid. “Wij hebben vandaag iets heel bijzonders voor elkaar gekregen. Dat mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar een fantastische mars hebben georganiseerd waarbij niets fout is gegaan,” zei Spaanstra, die lange tijd als ME’er en politieagent werkte, na afloop tegen de aanwezige menigte.

“Ook complimenten aan de politie, hoe mooi ze dit hebben begeleid. Zo heb je verbinding met elkaar en zo heb je een fatsoenlijk Nederland met elkaar,” benadrukte hij.

Dat is de grootste gemene deler in de reacties: ‘Iets bijzonders’. Er is zaterdag een veelbelovend zaadje geplant in Baarn. Deze beweging is unstoppable. Er is namelijk niets opgewassen tegen eenheid en verbroedering. Er gloort licht aan het einde van de tunnel. Voorwaarts, schouder aan schouder.


Kijk hier de livestream terug.

4.9 113 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bahrija
Bahrija
6 maanden geleden

lieve mensen we iedereen van ons is genoeg sterk allen moeten we KIZEN zonder twijfel of denken gewoon gaan en zeggen iedereen voor zichzelf ik kies vrijheid van deze systeem , dit systeem is niet goed voor ons ik kies vrijheid ik kies vrijheid in alles dat is de sleutels zo simpel is dat

R.M.M.
R.M.M.
6 maanden geleden

Zo hoort het te gaan!

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
6 maanden geleden

Deze mensen zijn HELDEN !!
BEDANKT VOOR JULLIE DURF EN INZET….

EMBÉ
EMBÉ
6 maanden geleden

Werd er geen één demonstrant in elkaar geknuppeld zoals op het museumplein? Geen rammende agenten aanwezig? Dat is toch hun motto wappies rammen?!

x

Check Also

de jonge

De Jonge verwacht dat coronatoegangsbewijzen langer nodig zijn: ‘We lijken er behoorlijk aan gewend geraakt te zijn’

Zorgminister Hugo de Jonge wil zich nog ...

protest

Massale protesten laten zien: wereld heeft buik vol van coronapas en vaccinatieplicht

In allerlei landen gaan mensen massaal de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

85
0
We lezen graag je reactie!x