Homepagina » Natuur en Milieu » Vroeger was de aarde bezaaid met gigantische paddenstoelen
Vroeger was de aarde bezaaid met gigantische paddenstoelen

Vroeger was de aarde bezaaid met gigantische paddenstoelen

Tussen 420 en 350 miljoen jaar geleden, toen bomen niet groter werden dan een paar meter, stond de aarde vol met reusachtige paddenstoelen. Deze oude organismen werden tot wel 8 meter hoog en één meter breed.

In Saoedi-Arabië hebben wetenschappers het fossiel van een gigantische schimmel blootgelegd. Deze giganten torenden vroeger hoog boven het landschap uit. Voor ons zou een wereld vol metershoge boomachtige schimmels een raar gezicht zijn.

Fossielen van de organismen, die bekend staan als Prototaxites, werden in de afgelopen anderhalve eeuw op grote schaal gevonden. Ze werden in 1859 voor het eerst ontdekt in Canada. In eerste instantie kon niemand de fossiele resten plaatsen.

Moeilijk voor te stellen

Er werd meer dan 130 jaar gediscussieerd over de Prototaxites. Sommige wetenschappers dachten dat het korstmossen waren, anderen dachten aan schimmels of een soort boom. Maar hoe kun je een 8 meter hoge korstmos verklaren?

In 2007 werd een studie gepubliceerd die concludeerde dat het schimmels waren, een soort reusachtige vroege paddenstoelen. Niet iedereen kon zich in dit idee vinden. Niemand betwijfelt dat de kolossale organismen hebben bestaan, maar mensen kunnen zich wel moeilijk voorstellen dat zo’n enorme structuur een schimmel kan zijn. De wetenschappers kwamen in een andere studie echter terug op hun eerdere beweringen.

Grootste organisme ter wereld

Andere wetenschappers kwamen tot de conclusie dat Prototaxites gigantische levermossen waren die op de één of andere manier waren opgerold. Na meer dan 100 jaar onderzoek weten we nog altijd niet zeker wat die enorme kolossen waren die vroeger het landschap domineerden.

Het grootste organisme op aarde is vandaag de dag nog steeds een schimmel. De bodem van de Amerikaanse staat Oregon bevat het grootste bekende schimmelnetwerk ter wereld, dat zich uitstrekt over een gebied van 8,9 vierkante kilometer.

[Scientific American]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

trump

Trump: ‘Je zult me een tijdje niet zien. Ik heb hele rijke vijanden’

De Amerikaanse president Trump heeft een aantal ...

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

>