Buitenland

VS gooit ‘moeder van alle bommen’ op tunnels in Afghanistan die door nota bene de CIA zijn gebouwd

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse leger heeft donderdag in Afghanistan voor het eerst de zwaarste niet-nucleaire bom gegooid die bekend staat als MOAB of ‘moeder van alle bommen’.

De Amerikanen lieten de bom vallen in een gebied waar zich een kamp en tunnels bevinden van terreurgroep Islamitische Staat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“We hebben het gemunt op een tunnel- en grottencomplex dat de strijders van IS gebruikten om zich ongezien te verplaatsen,” zei woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer.

CIA

Klokkenluidersite WikiLeaks merkt op dat de tunnels die de VS in Afghanistan heeft gebombardeerd, door nota bene de CIA zijn gebouwd.

De site linkt naar een artikel in de New York Times uit 2005 waarin valt te lezen dat de kilometerslange tunnels, bunkers en kampen in Tora Bora onderdeel zijn van een complex dat door de CIA is gefinancierd.

In de jaren tachtig financierde de CIA de jihad tegen de Sovjet-Unie, aldus de krant.

Osama bin Laden

De spionagedienst liet het complex bouwen door de Saudi Binladin Group, het bouwimperium van de vader van Osama bin Laden.

Het grottencomplex was erg geavanceerd en beschikte onder meer over een ventilatiesysteem en stroomvoorziening.

‘Vijandige inlichtingendienst’

De MOAB werd ontwikkeld in 2003, tijdens de Tweede Golfoorlog in Irak en was vooral bedoeld om de toenmalige president Saddam Hoessein af te schrikken.

De VS testte de MOAB wel in 2003, maar gebruikte deze nog nooit in een oorlog. Volgens Amerikaanse media is de VS het enige land dat deze bommen heeft.

CIA-chef Mike Pompeo heeft WikiLeaks omschreven als een ‘vijandige inlichtingendienst’.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Ik ben zo schijtziek van de US die overal denkt bommen te kunnen droppen, regeringen omver gooit als de zittende regering niet in hun pas wil lopen en de zelfbenoemde politie van de wereld uithangt.
Had zo gehoopt dat Trumps ‘America’ first zou betekenen dat hij deze rol van de US van zich af zou werpen, maar pffff…. ik ben m’n hoop aan het verliezen. Lijkt er steeds meer op dat alles op de oude voet verder gaat 🙁

exegese
exegese
7 jaren geleden

Als het allemaal klopt is het dus verwarring zaaien door mensen te bombarderen die eerst door hen zelf zijn ingehuurd. Ze offeren dus hun hun eigen huurlingen en bouwwerken om alles en iedereen op het verkeerde been te zetten en Trump doet daar plotseling ijverig aan mee ? Wanneer schuift de mensheid dat hele zootje van machthebbers ergens in één of andere vulkaan of zoiets en zorgen we zelf wel voor vrede op aarde.

bery
bery
7 jaren geleden

Als ze niet oppassen hebben ze binnenkort blanker terroristen. Om maar de benaming terrorist te gebruiken. Ik gebruik liever onafhankelijkheidsstrijders. ..

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Tja, wat je ook van Trump denkt… hij is iig niet de Libertaire Bevrijder die hij pretendeerde te zijn tijdens zijn Campagne. Heel jammer. I hoop dat de Libertaire beweging deze tegenslag te boven kan komen en niet gaat verzinken in zinloos negatief Anti-Trump trollen (laat dat maar aan de bots over).

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x