Archeologie

Waar komt de kerstboom vandaan?

Help anderen door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In onze samenleving wordt kerst uitbundig gevierd. Het feest is niet meer weg te denken, maar toch hebben christenen het eeuwenlang zonder Kerstmis moeten doen. Hoe werd de 25e december een officiële feestdag? En waar komen onze kerstboom en ballen vandaan?

De christenen die in de eerste eeuwen na Christus leefden, kenden kerst niet. Iemands verjaardag vieren deden alleen de Romeinen en die waren toen nog voor het merendeel heiden. Zo’n feest was daarom taboe.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Pas in het jaar 137 maakte paus Hyginus in Rome de geboorte van Christus tot een plechtig feest. In 221 stelde de Romeinse stafofficier Julius Africanus als eerste voor om de verjaardag van Christus op 25 december te vieren. Hij kreeg bijna iedereen over zich heen omdat de 25e december de dag was waarop de heidense Romeinen de geboorte (uit een maagd) van de uit Perzië afkomstige zonnegod Mithras vierden.

Waar komt de kerstboom vandaan?
Mithras op een reliëf in Persepolis

Mithras, die vaak werd afgebeeld met een groenblijvende boom, genas tijdens zijn leven in Perzië zieken en voor zijn opstijging naar de hemel had hij een laatste avondmaal met 12 volgelingen. Mithras kreeg in 274 onder keizer Aurelianus de status van rijksgod. Vlak voor de verjaardag van Mithras vierden de Romeinen op de zonnewende van 21 december de saturnaliën, een feest dat was ingericht ter ere van de god Saturnus.

Uiteindelijk werden beide heidense feesten omgedoopt tot één groot feest, op 25 december. Kerstmis is het ‘lichtfeest’ dat verwijst naar de geboorte van de zonnegod Mithras. In de 16e eeuw nam het aantal kerststallen in Europa fors toe, eerst in kerken en pas in de 18e eeuw binnenshuis.

Een kerstboom in huis halen is een uit de 16e eeuw daterend Duits gebruik dat zich geleidelijk over de rest van Europa verbreidde. In 1840 werd de eerste kerstboom in Nederland in huis gehaald, en wel in het Gelderse Hemmen. Men hing ballen in de boom om boze geesten te weren. De kerstboom werd ook gezien als symbool van de boom in het paradijs. Tweede kerstdag hebben we eveneens aan de Duitsers te danken.

In Engeland en de koloniën in Noord-Amerika was er veel verzet tegen de ‘heidense’ kerstviering. Het kerstfeest werd zelfs lange tijd verboden en pas tegen het einde van de 19e eeuw begon men kerst in Engeland weer te vieren. In de Verenigde Staten werd 25 december door het verzet van kerken pas in 1870 een nationale feestdag.

[Ancient Origins]

3 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
9 jaren geleden

Inderdaad en wat vele mensen ook niet weten is dat de kerstman eerst groen was maar dankzij Coca Cola company in de kleur rood gezet is…..

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Ik heb een andere versie. De kerstboom staat symbool voor de levensboom. Een boom die altijd groen blijft. Een gebruik bij de heidenen(Noord-Europa) Een houvast dat leven doorgaat in de winter. De overgang van donker naar licht. De zonnewende. Het geloof Christus komt veel later. Jezus is helemaal niet geboren op 25 december, maar in de zomer. Hij is verwekt in december. Het geloof en heidenen gebruik zijn samengevoegd om iedereen op 1 lijn te trekken. Nog veel later komen de kaarsjes erbij als teken voor het licht. Het verdrijven van donker, kwade geesten enz. Men stopte spreuken/slingers enz. in de boom. Nog veel later wordt het commercieel. Lees de Scandinavische versie. Die was er eerder.

Lyra
Lyra
9 jaren geleden

De kerstboom komt uit de Romeinse tijd waar mid-winter feesten werden gehouden. Ze vierden het eeuwige licht en het eeuwige leven. Dit ging gepaard met veel festiviteit. En werden er traditioneel al kadootjes gegeven zoals poppen voor kinderen en kaarsen voor de volwassenen en werden er bomen gebruikt om ze te verlichten.. Dit festijn duurde tot de winter solstice. Welke op 25 december viel op de Romeinse kalender. Ook in Scandinavië werden er winterfeesten gehouden genaamd Yule en werden er traditioneel naaldbomen verbrand.
Kerst heeft dus niks met de geboorte van Jezus te maken, dat is verzonnen, zoals wel meer wat er in de Bijbel staat. Jezus is in de zomer geboren!

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Kwade geesten verdrijven is een verzinsel van mensen, omdat ze bang waren in het donker. Je ziet immers vrijwel niks, maar hoort daardoor sterker. Natuurlijke geluiden dus. De duivel enz. bestaat niet. Is gewoon voortgekomen uit angst. 666 is de dna code van de mens. Geloven en codering zijn controle/sturingsmiddelen. Mensen worden al eeuwenlang opgeofferd om de mensheid niet te laten uitsterven. De kerstboom is een houvast om het leven hier te eren.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x