Homepagina » Archeologie » Waar komt de kerstboom vandaan?
Waar komt de kerstboom vandaan?

Waar komt de kerstboom vandaan?

In onze samenleving wordt kerst uitbundig gevierd. Het feest is niet meer weg te denken, maar toch hebben christenen het eeuwenlang zonder Kerstmis moeten doen. Hoe werd de 25e december een officiële feestdag? En waar komen onze kerstboom en ballen vandaan?

De christenen die in de eerste eeuwen na Christus leefden, kenden kerst niet. Iemands verjaardag vieren deden alleen de Romeinen en die waren toen nog voor het merendeel heiden. Zo’n feest was daarom taboe.

Pas in het jaar 137 maakte paus Hyginus in Rome de geboorte van Christus tot een plechtig feest. In 221 stelde de Romeinse stafofficier Julius Africanus als eerste voor om de verjaardag van Christus op 25 december te vieren. Hij kreeg bijna iedereen over zich heen omdat de 25e december de dag was waarop de heidense Romeinen de geboorte (uit een maagd) van de uit Perzië afkomstige zonnegod Mithras vierden.

Waar komt de kerstboom vandaan?

Mithras op een reliëf in Persepolis

Mithras, die vaak werd afgebeeld met een groenblijvende boom, genas tijdens zijn leven in Perzië zieken en voor zijn opstijging naar de hemel had hij een laatste avondmaal met 12 volgelingen. Mithras kreeg in 274 onder keizer Aurelianus de status van rijksgod. Vlak voor de verjaardag van Mithras vierden de Romeinen op de zonnewende van 21 december de saturnaliën, een feest dat was ingericht ter ere van de god Saturnus.

Uiteindelijk werden beide heidense feesten omgedoopt tot één groot feest, op 25 december. Kerstmis is het ‘lichtfeest’ dat verwijst naar de geboorte van de zonnegod Mithras. In de 16e eeuw nam het aantal kerststallen in Europa fors toe, eerst in kerken en pas in de 18e eeuw binnenshuis.

Een kerstboom in huis halen is een uit de 16e eeuw daterend Duits gebruik dat zich geleidelijk over de rest van Europa verbreidde. In 1840 werd de eerste kerstboom in Nederland in huis gehaald, en wel in het Gelderse Hemmen. Men hing ballen in de boom om boze geesten te weren. De kerstboom werd ook gezien als symbool van de boom in het paradijs. Tweede kerstdag hebben we eveneens aan de Duitsers te danken.

In Engeland en de koloniën in Noord-Amerika was er veel verzet tegen de ‘heidense’ kerstviering. Het kerstfeest werd zelfs lange tijd verboden en pas tegen het einde van de 19e eeuw begon men kerst in Engeland weer te vieren. In de Verenigde Staten werd 25 december door het verzet van kerken pas in 1870 een nationale feestdag.

[Ancient Origins]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
6 jaren geleden

Inderdaad en wat vele mensen ook niet weten is dat de kerstman eerst groen was maar dankzij Coca Cola company in de kleur rood gezet is…..

densie
densie
Reactie op  Bert
6 jaren geleden

ja, The Greenman, het kerstfeest is oorspronkelijk een Keltisch Feest!!!

Padja
Padja
Reactie op  Bert
6 jaren geleden

Als je t mij vraagt heeft coca cola meer saamhorigheid gebracht dan alle geloofsboeken bij elkaar -:)

Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Ik heb een andere versie. De kerstboom staat symbool voor de levensboom. Een boom die altijd groen blijft. Een gebruik bij de heidenen(Noord-Europa) Een houvast dat leven doorgaat in de winter. De overgang van donker naar licht. De zonnewende. Het geloof Christus komt veel later. Jezus is helemaal niet geboren op 25 december, maar in de zomer. Hij is verwekt in december. Het geloof en heidenen gebruik zijn samengevoegd om iedereen op 1 lijn te trekken. Nog veel later komen de kaarsjes erbij als teken voor het licht. Het verdrijven van donker, kwade geesten enz. Men stopte spreuken/slingers enz. in de boom. Nog veel later wordt het commercieel. Lees de Scandinavische versie. Die was er eerder.

kenn
kenn
Reactie op  Elise49
6 jaren geleden

Ook Volgens de Koran is jesus in de zomer geboren!!

Luca in 't Veld
Luca in 't Veld
Reactie op  Elise49
2 jaren geleden

Bij ons blijft de kerstboom zoiezo groen, wij hebben een kunstboom!

Lyra
Lyra
6 jaren geleden

De kerstboom komt uit de Romeinse tijd waar mid-winter feesten werden gehouden. Ze vierden het eeuwige licht en het eeuwige leven. Dit ging gepaard met veel festiviteit. En werden er traditioneel al kadootjes gegeven zoals poppen voor kinderen en kaarsen voor de volwassenen en werden er bomen gebruikt om ze te verlichten.. Dit festijn duurde tot de winter solstice. Welke op 25 december viel op de Romeinse kalender. Ook in Scandinavië werden er winterfeesten gehouden genaamd Yule en werden er traditioneel naaldbomen verbrand.
Kerst heeft dus niks met de geboorte van Jezus te maken, dat is verzonnen, zoals wel meer wat er in de Bijbel staat. Jezus is in de zomer geboren!

Squenzy
Squenzy
Reactie op  Lyra
6 jaren geleden

Er staat nergens in de bijbel dat Jezus in de winter en/of op 25 december geboren is. Dat jij gelooft dat de bijbel verzonnen verhaaltjes bevat is jouw conclusie.

Nomel
Nomel
Reactie op  Lyra
6 jaren geleden

Waar staat er in de bijbel iets over kerst dan, of over het vieren! van Jezus zijn geboorte. De mens verzint leugens, de bijbel niet.

Elise49
Elise49
6 jaren geleden

Kwade geesten verdrijven is een verzinsel van mensen, omdat ze bang waren in het donker. Je ziet immers vrijwel niks, maar hoort daardoor sterker. Natuurlijke geluiden dus. De duivel enz. bestaat niet. Is gewoon voortgekomen uit angst. 666 is de dna code van de mens. Geloven en codering zijn controle/sturingsmiddelen. Mensen worden al eeuwenlang opgeofferd om de mensheid niet te laten uitsterven. De kerstboom is een houvast om het leven hier te eren.

Bert
Bert
6 jaren geleden

Van religies wordt wel gezegd dat ze allen aan één gemeenschappelijke oerbron zijn ontsprongen. Jezus zou je dan kunnen zien als een soort reïncarnatie van Boeddha, die na zelf tot verlichting te zijn gekomen, 2000 jaar geleden opnieuw werd geboren als het ‘Licht der Wereld’ om als Bodhisattva anderen te helpen om tot verlichting te komen.

Padja
Padja
Reactie op  Bert
6 jaren geleden

Hahaha, elke religie onderdrukt vrouwen. Ook het boeddhisme.
Wie dit als lichtend voorbeeld wilt zien is m.i. in de verkeerde eeuw geboren.

Rogier
Rogier
6 jaren geleden

De huidige kerstvorm met haar boom en lichtjes is gestoeld op oude wijsheden

Kerst is een feest van het licht. We maken extra licht voor de donkere dagen en vieren de komst van de nieuwe christussolaar. Hetgeen eigenlijk al de 21e is gebeurt, want vanaf daar worden de dagen weer langer.

Jose
Jose
6 jaren geleden

Elise49

24 december 2014 14:01 at 14:01
Kwade geesten verdrijven is een verzinsel van mensen, omdat ze bang waren in het donker. Je ziet immers vrijwel niks, maar hoort daardoor sterker. Natuurlijke geluiden dus. De duivel enz. bestaat niet. Is gewoon voortgekomen uit angst.

Denk dat dit je eigen visie is , ik denk daar anders over .

Waarom zouden kwade geesten niet bestaan , de oude beschavingen leefde dichter bij de Natuur en bij zichzelf dan wij nu .
Als er goed is is er slecht het is het tegenovergestelde , je hebt engelen , de goede elementals en kwade elementals .

Wat je niet ziet wil niet zeggen dat het niet bestaat , wind en bacterien zie je niet .

Al de oude culturen geloofde in en nog steeds , niets vreemds aan .

Elise49
Elise49
Reactie op  Jose
6 jaren geleden

Je hebt gelijk. Maar ik bedoel het ook zo. Natuurlijke elementen. Zoals ziektes. Maar ook die hebben een functie. Het ruimt op en iets anders leeft ervan. Maar ik heb het puur over een beeld creëren. Hoe het eruit ziet. Dat is menselijk invulling voor het onverklaarbare. Nu weten we vaak wel hoe en waarom iets dood gaat of ziek wordt. Dat langdurige angst je geen goed doet en dat daar veel slechts uit voort kan komen. Als je het slechte niet accepteert, dan gebeurt dat ook niet bij jezelf. Tenzij je er onbewust van bent. Een kind bv. of bij manipulatie bv. door het systeem waarin wij leven. En volgens mij betekent wakker worden, dat je zelf bewust bent van je eigen angst en opgelegde angst. Kennis over je eigen ik dus. Een mooi voorbeeld: Je kijkt een griezelfilm en s’nachts droom je erover(enge) en je neemt het mee naar de volgende dag en de dagen erna. Dan heb je het meegenomen. Je hebt het enge/slechte zelf een beeld gegeven. En zo is het met alles. Het beeld is dus niet echt. Jij hebt het levend gemaakt. En wat jij ziet , zie ik dan niet. Tenzij ik het zelf weer binnenlaat. Het blijft fictie. Het blijft een fantasie. Anders zagen we allemaal het beeld bv. een duivel wel echt in letterlijke vorm. Oorlog is slecht en door de mens voortgekomen, mede door manipulatie en een toekomstbeeld. Maar men vergeet dat je dit samen moet oplossen(natuurwetten) om vrede te bereiken. Iemand die in een oorlog zit, zegt dat ie in een hel leeft. Welke kant hij of zij staat. Dat is wel weer realistisch, maar voortgekomen vanuit de mens zelf. Maar goed. Waar ik me wel zorgen over maak is dat men via de ether allerlei dingen kan laten zien/projecteren. Die techniek is ver gevorderd. Mensen zullen er van alles achter gaan zoeken en naar elkaar vingertje gaan wijzen. En zo worden we elkaars vijand, maar we doen het zelf. Als je hier bewust van wordt, dan gebeurt het dus niet. Een rein hoofd en vooral meerdere hoofden zullen geen slechtheid/kwade geesten voortbrengen.

Ronny
Ronny
6 jaren geleden

volgens mij komt mijn boom bij het tuincentrum vandaan. stonden er wel meer trouwens…..

Roy
Roy
Reactie op  Ronny
6 jaren geleden

Mijne komt van de IKEA 😉
Ennnnnnn ondanks dat we het allemaal niet altijd met elkaar eens zijn voor iedereen fijne dagen ennnnnn vooral niet te veel eten!

Jack
Jack
6 jaren geleden

Er word aan dat heidense gebruik vastgehouden om mensen te laten consumeren.

rop
rop
6 jaren geleden

ja het is nu eenmaal een heidense feest,, een reclame feest die zeker goed verkoopt, heeft zijn wortels
in oude gebruiken , allerlei beelden geeft men er aan ,een verzonnen feest uit de angsten van de mens die de naam draagt het licht ..een licht met een leugen die zo donker is dat het lijkt als een lichtfeest, geloof daar in is er een met leugens verdraaiingen kortzichtigheid en die doen het goed bij zo,n lichtfeest ,,met de Kerstman als een soort sprookje waarin kleine kinderen in gaat geloven.. ook een leugen van grote mensen ja we hebben nu eenmaal de leugen lief.. vooral de kerken hebben deze hoog in het vaandel .. het is een verraad aan het echte licht..

x

Check Also

arts

Arts klaagt RIVM-baas Jaap van Dissel aan: ‘De cijfers liegen niet’

Koert van Rijn, arts bij het UWV ...

Een sektarische club is Nederlandse gemeenten, ministeries en de politie binnengedrongen. Hoe gevaarlijk is dit?

Een sektarische club is Nederlandse gemeenten, ministeries en de politie binnengedrongen. Hoe gevaarlijk is dit?

De sektarische club Avatar is in Nederland ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x