Homepagina » Buitenland » “Wij zijn er zeker van dat Noord-Korea niet achter de hackaanval op Sony zit”
"Wij zijn er zeker van dat Noord-Korea niet achter de hackaanval op Sony zit"

“Wij zijn er zeker van dat Noord-Korea niet achter de hackaanval op Sony zit”

Volgens cyberveiligheidsexperts is Noord-Korea niet verantwoordelijk voor de hack bij de filmmaatschappij van Sony. De FBI heeft een link met de Noord-Koreanen gelegd, maar Kurt Stammberger van cyberveiligheidsfirma Norse zet vraagtekens bij de bevindingen van de Amerikaanse federale recherche.

“Sony is niet gehackt, dit is een bedrijf dat van binnenuit is aangevallen,” zei Stammberger, die een eigen onderzoek heeft uitgevoerd. “We zijn er zeker van dat deze aanval niet is uitgevoerd door Noord-Korea en dat insiders verantwoordelijk zijn voor één van de meest verwoestende aanvallen in de geschiedenis.”

De gegevens die Norse heeft verzameld wijzen in de richting van een vrouw die zichzelf ‘Lena’ noemt en die onderdeel beweert te zijn van de hackersgroep ‘Guardians of Peace’. Deze vrouw werkte volgens Norse 10 jaar lang voor Sony in Los Angeles.

“Deze vrouw beschikte over uitgebreide technische kennis en wist precies waar de specifieke servers stonden die zijn gekraakt,” zei Stammberger. Ook andere experts twijfelen aan de claim van de FBI dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de Sony-hack.

Er zijn zeker digitale vingerafdrukken die naar Noord-Korea wijzen, maar dat bleken achteraf allemaal afleidingsmanoeuvres te zijn, aldus Stammberger. De malware die is gebruikt tijdens de aanval is eerder gebruikt door Noord-Korea, maar wordt ook elke dag gebruikt door hackers van over de hele wereld.

De Engelse hacker Marc Rogers geeft op zijn blog 10 redenen waarom hij niet in Noord-Koreaanse betrokkenheid gelooft. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat de teksten van de daders expres in slecht Engels zijn opgesteld. En de daders zijn enorm behendig met sociale media. Zo kennen we Noord-Korea niet, aldus Rogers.

Bovendien begonnen de hackers pas over de film The Interview nadat in de media werd gespeculeerd over een verband tussen de film en de aanval op Sony. Dit had een mooie bijkomstigheid voor de daders: als alle aandacht uitgaat naar Noord-Korea, gaan zij vrijuit.

[CBS News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Wim schreef:

  Toch wordt het internet in Noord-Korea platgelegd.
  Als je maar hard genoeg roept, dat zij het waren, dan zal iedereen deze actie toch wel rechtvaardigen? 😉

  5 likes
 • Elohim schreef:

  Daar heb je gelijk in Westbound.
  Maar tegelijkertijd moet ook het misdadige regime van Amerikkka vallen. En niet te vergeten de rest van Europa en zijn corrupte “leiders”

  8 likes
 • Westbound schreef:

  Hoe dan ook: het misdadige Noord-Koreaanse regime moet vallen.

  2 likes
  • Loki schreef:

   Weet je wel wat je zegt Westbound, schijnbaar kijk je niet verder dan je neus lang is.
   Hoezo misdadig? Heb je ook zo’n oordeel over de VS, waar ze de een na de ander gewoon doodschieten.
   Waar ze daklozen in FEMA kampen stoppen en vervolgens spoorloos verdwijnen.
   Heb je ook zo’n oordeel over Nederland waar pedofiele slachtoffers worden gemaakt en satanistische kindermoorden worden gepleegd, waar de Overheid steeds meer financiële slachtoffers maakt en mensen hun hele hebben en houden kwijtraken, zaken die in strijd zijn met de Rechten van de Mens. Hoezo dan is Nederland NIET misdadig.
   Jeminee Westbound denk eerst eens na voor je wat neerploft.

   5 likes
 • Wim schreef:

  Dan moeten wij Lena bij de kladden pakken.

  2 likes
  • S0M30N3 schreef:

   Laat deze mensen Noord Korea en de hackers gewoon met rust. Ze moeten juist de corrupte EU, US en de ergste van allemaal IsraHELL aanpakken.. Dit zijn precies de monster die ons in een oorlog willen sturen door de schuld te geven aan anderen en ze uit te lokken.. Wisten we toch al..

   4 likes
 • S0M30N3 schreef:

  Kzie net toevallig dat de film gewoon al te downloaden is jah.. lol

  1 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Leuk, en samen met de DDOS aanvallen op de Playstation en Xbox Live servers is dit de perfecte reden voor regeringen om de complete controle over internet en internetgebruik toe te eigenen.

  1 likes
 • letsopade schreef:

  Het is een publiciteits campagne van sony geweest met alles erop en eraan.
  Het is ook nog goed gelukt,kaartjes zijn uitverkocht

  0 likes
 • x

  Check Also

  documenten

  Documenten over Epstein en Maxwell openbaar: dit zijn de hoogtepunten

  Er zijn tientallen documenten openbaar gemaakt over ...

  michael flynn

  Er is iets gaande: Trumps ex-adviseur Michael Flynn betuigt steun aan QAnon

  Er is iets gaande in de Verenigde ...

  >