Buitenland

“Wij zijn er zeker van dat Noord-Korea niet achter de hackaanval op Sony zit”

Help door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens cyberveiligheidsexperts is Noord-Korea niet verantwoordelijk voor de hack bij de filmmaatschappij van Sony. De FBI heeft een link met de Noord-Koreanen gelegd, maar Kurt Stammberger van cyberveiligheidsfirma Norse zet vraagtekens bij de bevindingen van de Amerikaanse federale recherche.

“Sony is niet gehackt, dit is een bedrijf dat van binnenuit is aangevallen,” zei Stammberger, die een eigen onderzoek heeft uitgevoerd. “We zijn er zeker van dat deze aanval niet is uitgevoerd door Noord-Korea en dat insiders verantwoordelijk zijn voor één van de meest verwoestende aanvallen in de geschiedenis.”

De gegevens die Norse heeft verzameld wijzen in de richting van een vrouw die zichzelf ‘Lena’ noemt en die onderdeel beweert te zijn van de hackersgroep ‘Guardians of Peace’. Deze vrouw werkte volgens Norse 10 jaar lang voor Sony in Los Angeles.

“Deze vrouw beschikte over uitgebreide technische kennis en wist precies waar de specifieke servers stonden die zijn gekraakt,” zei Stammberger. Ook andere experts twijfelen aan de claim van de FBI dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de Sony-hack.

Er zijn zeker digitale vingerafdrukken die naar Noord-Korea wijzen, maar dat bleken achteraf allemaal afleidingsmanoeuvres te zijn, aldus Stammberger. De malware die is gebruikt tijdens de aanval is eerder gebruikt door Noord-Korea, maar wordt ook elke dag gebruikt door hackers van over de hele wereld.

De Engelse hacker Marc Rogers geeft op zijn blog 10 redenen waarom hij niet in Noord-Koreaanse betrokkenheid gelooft. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat de teksten van de daders expres in slecht Engels zijn opgesteld. En de daders zijn enorm behendig met sociale media. Zo kennen we Noord-Korea niet, aldus Rogers.

Bovendien begonnen de hackers pas over de film The Interview nadat in de media werd gespeculeerd over een verband tussen de film en de aanval op Sony. Dit had een mooie bijkomstigheid voor de daders: als alle aandacht uitgaat naar Noord-Korea, gaan zij vrijuit.

[CBS News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
7 jaren geleden

Dan moeten wij Lena bij de kladden pakken.

Wim
Wim
7 jaren geleden

Toch wordt het internet in Noord-Korea platgelegd.
Als je maar hard genoeg roept, dat zij het waren, dan zal iedereen deze actie toch wel rechtvaardigen? 😉

Westbound
Westbound
7 jaren geleden

Hoe dan ook: het misdadige Noord-Koreaanse regime moet vallen.

Elohim
Elohim
7 jaren geleden

Daar heb je gelijk in Westbound.
Maar tegelijkertijd moet ook het misdadige regime van Amerikkka vallen. En niet te vergeten de rest van Europa en zijn corrupte “leiders”

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x