
Er zitten nog meer microplastics in nog meer cosmeticaproducten dan we dachten. Dat blijkt uit onderzoek van Heather Leslie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Er zitten niet alleen minuscule plastic bolletjes in scrubcrème en tandpasta, maar ook in oogschaduw, mascara, eyeliner, gezichtscrèmes, foundations en scheerschuim.
Deze plastic bolletjes zijn zo klein dat ze alleen onder een microscoop zichtbaar zijn. Waarom gebruikt de cosmetica-industrie zoveel plastic? “Als consument kun je niet zien of er plastic zit in de producten die je gebruikt, terwijl dat wel moet,” zei directeur van de Plastic Soup Foundation Maria Westerbos. “De consument ziet door de bomen het bos niet meer. Daar komt bij dat veel meer stoffen plastic blijken te zijn.”
We hebben allemaal wel gehoord van de plastic soep: stukken plastic afval die in rivieren en uiteindelijk in de zee terechtkomen. Het plastic afval wordt kleiner en kleiner, zo klein dat vissen en andere zeedieren het zien als voedsel. Het komt zodoende in de magen van vissen, zeedieren en vogels. Door de visserij kan dit plastic weer op ons bord terechtkomen en dan is de cirkel rond.
Westerbos en Leslie maken zich zorgen over de gevolgen hiervan voor de gezondheid. “Dat kan gewoon niet goed voor je zijn,” zei Westerbos. Er zijn natuurlijk betere alternatieven, maar de cosmetica-industrie wil daar niet aan. Westerbos merkt op dat de huismerken van Albert Heijn, Kruidvat en HEMA wel vrij zijn van microplastics.
Als we ervan uitgaan dat iedereen in Europa twee keer per dag zijn tanden poetst en vijf procent van alle tandpasta’s microplastics bevatten, dan zouden we alleen al in Europa elke dag 74.000 kilo aan microplastics in de gootsteen spugen. Die deeltjes zijn zo klein dat ze er lang niet altijd uitgefilterd kunnen worden door waterzuiveringsinstallaties.
De Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Yasemin Cegerek (PvdA) hebben een tweetal moties ingediend over het terugdringen van microplastics in cosmetica naar nul. Beide moties zijn aangenomen.
[VARA]
Ik las laatst ook ergens dat er plastic zit in die scrubzouten, en bijvoorbeeld honing. (was in een aflevering van de keuringsdienst van waarde). Stel je krijgt dat plastic binnen via de honing, hoopt dat dan op in het lichaam? Of p**p je dat gewoon weer uit? Weet iemand dat?
Oprutte met al dat plastic!
Mijn vrouw smeert ook al die troep niet op dr gezicht.
Die accepteert gewoon dat ze oud wordt. En ik hou van dr.
Met al die verflagen waar je sommige mensen mee ziet lopen ziet er sowieso niet uit.
En wat te denken van het voedsel dat we dagelijks binnenkrijgen?
http://labs.naturalnews.com/