Homepagina » Gezondheid » VIDEO: Nog meer microplastics in nog meer cosmeticaproducten
VIDEO: Nog meer microplastics in nog meer cosmeticaproducten

VIDEO: Nog meer microplastics in nog meer cosmeticaproducten

Er zitten nog meer microplastics in nog meer cosmeticaproducten dan we dachten. Dat blijkt uit onderzoek van Heather Leslie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Er zitten niet alleen minuscule plastic bolletjes in scrubcrème en tandpasta, maar ook in oogschaduw, mascara, eyeliner, gezichtscrèmes, foundations en scheerschuim.

Deze plastic bolletjes zijn zo klein dat ze alleen onder een microscoop zichtbaar zijn. Waarom gebruikt de cosmetica-industrie zoveel plastic? “Als consument kun je niet zien of er plastic zit in de producten die je gebruikt, terwijl dat wel moet,” zei directeur van de Plastic Soup Foundation Maria Westerbos. “De consument ziet door de bomen het bos niet meer. Daar komt bij dat veel meer stoffen plastic blijken te zijn.”

We hebben allemaal wel gehoord van de plastic soep: stukken plastic afval die in rivieren en uiteindelijk in de zee terechtkomen. Het plastic afval wordt kleiner en kleiner, zo klein dat vissen en andere zeedieren het zien als voedsel. Het komt zodoende in de magen van vissen, zeedieren en vogels. Door de visserij kan dit plastic weer op ons bord terechtkomen en dan is de cirkel rond.

Westerbos en Leslie maken zich zorgen over de gevolgen hiervan voor de gezondheid. “Dat kan gewoon niet goed voor je zijn,” zei Westerbos. Er zijn natuurlijk betere alternatieven, maar de cosmetica-industrie wil daar niet aan. Westerbos merkt op dat de huismerken van Albert Heijn, Kruidvat en HEMA wel vrij zijn van microplastics.

Als we ervan uitgaan dat iedereen in Europa twee keer per dag zijn tanden poetst en vijf procent van alle tandpasta’s microplastics bevatten, dan zouden we alleen al in Europa elke dag 74.000 kilo aan microplastics in de gootsteen spugen. Die deeltjes zijn zo klein dat ze er lang niet altijd uitgefilterd kunnen worden door waterzuiveringsinstallaties.

De Tweede Kamerleden Agnes Mulder (CDA) en Yasemin Cegerek (PvdA) hebben een tweetal moties ingediend over het terugdringen van microplastics in cosmetica naar nul. Beide moties zijn aangenomen.

[VARA]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Oprutte met al dat plastic!

  9 likes
 2. Mijn vrouw smeert ook al die troep niet op dr gezicht.

  Die accepteert gewoon dat ze oud wordt. En ik hou van dr.
  Met al die verflagen waar je sommige mensen mee ziet lopen ziet er sowieso niet uit.

  8 likes
 3. Ik las laatst ook ergens dat er plastic zit in die scrubzouten, en bijvoorbeeld honing. (was in een aflevering van de keuringsdienst van waarde). Stel je krijgt dat plastic binnen via de honing, hoopt dat dan op in het lichaam? Of p**p je dat gewoon weer uit? Weet iemand dat?

  2 likes
  • De plastic in honing, meel, groenten enz. zijn er in gewaait. hier gaat het al om nano stukjes. altijd slecht omdat hier pvc en andere weekmakers inzitten. maar in de hoeveeheid hoeven we er NOG geen zorgen om te maken.
   Die zorgen maken kunnen we beter doen om alle brandvertragers die we aanraken.

   1 likes
   • Niet helemaal mee eens naturela boy.
    In de goed gekeure merken van Alberthein zaten Nanodeeltjes en in de huisgemakte honig,dus het waait er niet via de natuur in 🙂 anders zat het ook wel in de huis gemaakt toch 🙂
    En wat ik hier schrijf kun je terug lezen hier op deze site,maar moet je wel eventjes terug bladeren,weet begod niet meer waar dat stond en wanneer het was 🙂
    Grtjesssss

    0 likes
 4. Dankzij onze hebzucht en onwetendheid zitten we figuurlijk gezien al verstrikt in plastic.
  We komen er bijna niet meer onderuit.
  Bij elke supermarkt krijg je plastic mee, hetzij tasjes, verpakking, fruitnetjes.

  Ook op de markt.
  Waar vroeger kaas en vis in krantenpapier gewikkeld werd en mensen altijd zelf tassen of kratjes meenamen. Alles wordt nu verpakt in plastic, vaak nog dubbel of zelfs driedubbel!
  Dat wordt allemaal nanoplastic, aangezien plastic NOOIT verrot. Maar wel verkruimeld.

  Buiten de plastic nanodeeltjes die ons állemaal gaan treffen, hebben we ook nog te maken met genetische degeneratie dankzij het geliefde plastic. Chemische stoffen uit plastic die onze hormonale huishouding ontregelen.

  En die geliefde overheid zit het allemaal wel gesneden.
  Die zitten er niet om het volk te dienen en te beschermen, maar alleen om de zakken te vullen en weer stuivertje te wisselen.

  Het is slecht een kwestie van tijd dat de mens zichzelf ten gronde richt.
  De technologie heeft ons te snel ingehaald waardoor we niet meer bewuste keuzes kunnen maken.

  Let er eens op hoeveel plastic er zich thuis en in je omgeving bevind en hoeveel er weggegooid wordt, echt absurd!
  En stel jezelf niet gerust met de plastic recycling, want de europese verzamelaars sturen álles weer door naar Azië waar alles lekker goedkoop is en de zee in waait.

  Er moeten nu bewuste maatregelen genomen worden! Niet door de overheid, maar door wakkere mensen. Wordt wakker, leef bewust en handel daarnaar!!!

  Kijk de documantaire “BAG IT” maar eens…

  3 likes
 5. En wat te denken van het voedsel dat we dagelijks binnenkrijgen?
  http://labs.naturalnews.com/

  0 likes
 6. Hier word vernoemd dat Alberthein wel produkten zonder plastic verkoopt.
  Hoe kan het dan dat we vorige x hier leezde dat er in de gekeurde merken honig bij de Alberthein plastic bevaten,snap ik nu even niet?
  Dus Alberthein verkoopt wel produkten met plastic!!!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

thunberg

Time verkiest boze klimaatactrice Greta Thunberg boven echte wereldverbeteraar als persoon van het jaar. Maak kennis met Morgan Vague

Het prestigieuze weekblad Time heeft de spijbelende ...

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig ...