Universum

Waarom wil de supernova niet exploderen? (video)

Help anderen door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen proberen een antwoord te krijgen op een vraag: waarom wil de supernova niet exploderen?

Alhoewel bepaalde sterren in het echt tegen het einde van hun leven op spectaculaire wijze exploderen, resulteren zelfs de beste computermodellen van stervende sterren niet in een explosie.

Aan het einde van de levenscyclus valt een zware ster onder haar eigen gewicht in elkaar nadat de nucleaire brandstof is opgebruikt. De supercomputers vertellen astrofysici al decennia dat supernova-uitbarstingen simpelweg niet plaatsvinden en dat de zwaartekracht het uiteindelijk altijd wint.

Natuurkundigen missen dus iets, maar wat? “We begrijpen nog niet volledig hoe supernova’s van zware sterren werken,” zei astrofysicus Fiona Harrison van het California Institute of Technology (Caltech).

Om te ontdekken wat er precies gebeurt zouden Harrison en haar collega’s het liefst op het moment van de explosie het binnenste van een supernova willen onderzoeken, maar dat is voor nu niet mogelijk.

Hoogenergetische röntgenstraling

Met de telescoop NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) gaan ze de overblijfselen van supernova’s juist na de explosie analyseren. De telescoop is vorige week woensdag gelanceerd. Het is de eerste ruimtetelescoop die hoogenergetische röntgenstraling kan waarnemen.

Met behulp van NuSTAR proberen wetenschappers een antwoord te krijgen op de vraag waarom de supernova niet wil exploderen. De ruimtetelescoop gaat ook ingezet worden om zwarte gaten, blazars, pulsars en andere exotische objecten te bestuderen.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeffrey
Jeffrey
10 jaren geleden

Persoonlijke gedachte, Het verdwijnt terug naar de Bron zonder poespas.
Waar die bron is, ja dat is een andere vraag.

Carnivore
Carnivore
10 jaren geleden

Fascinerend!

Marcel
Marcel
10 jaren geleden

Welke supernova explodeert niet ? Wemelt het niet van supernova’s in het heelal ??

Mark
Mark
10 jaren geleden

Weer eens iets wat niet volgens het boekjes van de wetenschap gaat. Het boekje waar alles in inkt geschreven staat en men niet zomaar vanaf wijkt.

Zoals de reeds ontdekte “exoplaneten die niet kunnen bestaan” (volgens de wetenschap).

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x