Wetenschap

Geruchten over vondst van God-deeltje

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds de aanwijzingen voor het zogeheten Higgs-bosondeeltje in december vorig jaar zijn wetenschappers van de Large Hardron Collider druk bezig met het analyseren van de resultaten van experimenten.

Er is iets ontdekt wat eruitziet zoals een Higgsdeeltje eruit zou moeten zien, aldus wiskundige Peter Woit op zijn blog Not Even Wrong.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Volgens Woit doen geruchten de ronde over nieuwe data die het duidelijkste bewijs zouden zijn voor het bestaan van het deeltje waar wetenschappers al 40 jaar naar zoeken.

Ontbrekende puzzelstuk

Verschillende natuurkundigen speculeren dat wetenschappers van de Large Hadron Collider de ontdekking van het Higgsdeeltje zullen aankondigen tijdens de International Conference on High Energy Physics van 4 tot 11 juli aanstaande in Melbourne, Australië.

Het Higgsdeeltje is het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het zou ervoor zorgen dat alle minuscule deeltjes in het universum massa hebben. Als het Higgsdeeltje bestaat, heeft het een massa van tussen de 116 en 127 gigaelektronvolt (GeV). In december vonden onderzoekers een deeltje met een massa van tussen de 124 en 126 GeV, ongeveer 125 keer de massa van een proton.

Sigma-signaal

Wetenschappers hebben toen alleen een zogeheten drie sigma-signaal gemeten, wat betekent dat natuurkundigen alleen kunnen zeggen dat ze ‘bewijs’ hebben gevonden voor een deeltje. Onderzoekers willen eerst een vijf sigma-signaal zien voordat ze kunnen beweren een ‘ontdekking’ te hebben gedaan. Er is slechts 0,0000028 procent kans dat een dergelijk signaal bij toeval ontstaat.

Volgens de laatste geruchten zijn vier sigma-signalen waargenomen tijdens twee afzonderlijke experimenten met de LHC waarbij naar het deeltje wordt gezocht. Als blijkt dat tijdens beide experimenten een vier sigma-signaal is gezien, is het vrijwel zeker het deeltje waar zo lang naar is gezocht, aldus natuurkundige Philip Gibbs op zijn blog, Vixra log. Door de resultaten van de twee experimenten te combineren is een vijf sigma-signaal dichtbij.

God-deeltje

Gibbs herinnert ons eraan dat de geruchten vaag en niet geheel betrouwbaar zijn. Wetenschappers die niet bij het experiment zijn betrokken weten ook nog niet exact hoeveel data van dit experiment geanalyseerd zijn, wat betekent dat de resultaten zonder verder onderzoek zouden kunnen verdwijnen.

Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen zouden dus uiteindelijk bepalen wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Het deeltje zou één van de bouwstenen van het leven zijn. De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde dat het deeltje vele mysteries van de natuurkunde zou kunnen verklaren. Daarom noemen wetenschappers het Higgs-bosondeeltje ook wel het God-deeltje.

Publiciteit

Het Higgs-deeltje is nooit eerder waargenomen, maar moet volgens het standaardmodel van de deeltjesfysica bestaan. Uit recent onderzoek blijkt echter dat er nogal wat haken en ogen aan dat model zitten.

Staat het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) voor een grote ontdekking of is het pr-taal en bespeelt men de publiciteit net als NASA en het IPCC?

Bron: Wired.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Als dit deeltje is gevonden, is “GOD” weggestreept!!!Bovendien wordt het dan nog aannemelijker, dat wij totaal niet alleen zijn in het heelal.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

Hallo he heee halloooo joehoe he haaaaallooooooo hier ben ik, je hoeft niet verder te zoeken.

anouk
anouk
11 jaren geleden

Hopelijk hebben ze het gevonden.
Wel leuk dat het in 2012 gebeurd…(toeval?)
zo krijgt ieder zijn ding… voor de gelovigen is het juist het bewijs voor god…naja wel in vorm van een deeltje maar dar is alles en iedereen dus mij hoor je niet klagen. Voor de wetenschap is dit een dikke dikke dikke boost. en de maya krijgen gelijk omdat we met dit deeltje misschien wel hele goede dingen kunnen doen, of het omgekeerde en de tijd na 2012 totaal anders is…helaas moet ik zeggen dat elke dag anders is, maar ok ik ga even mee in de gedachte.

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

[quote name=”Sipco”]Als dit deeltje is gevonden, is “GOD” weggestreept!!!Bovendien wordt het dan nog aannemelijker, dat wij totaal niet alleen zijn in het heelal.[/quote]

Maak je maar niet ongerust, we zijn echt niet alleen de mensenfamilie is zo gigantische groot, dat kan men zich gewoonweg niet voorstellen. Laat staan als we de andere rassen ook nog leren kennen.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x