
Nooit eerder zagen astronomen twee planeten, in dit geval een rotsachtige superaarde en een gasreus als Neptunus, zo dicht bij elkaar staan, aldus Amerikaanse wetenschappers donderdag.
Het tweetal verre werelden staat op zo’n 1200 lichtjaar van de aarde en is ontdekt met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop.
De telescoop is in 2009 gelanceerd om te zoeken naar aardachtige planeten die rond zonachtige sterren draaien. De twee nieuw ontdekte planeten draaien vermoedelijk rond een ster die enkele miljarden jaren ouder is dan onze zon en staan er veel dichter bij in de buurt, zo bleek uit de studie in Science Express, de online editie van het tijdschrift Science.
Hete Neptunus
De rotsachtige planeet, Kepler-36b, is ongeveer 1,5 keer zo groot als de aarde en draait iedere twee weken op een gemiddelde afstand van 18 miljoen kilometer rond zijn ster. Ter vergelijking bedraagt de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon circa 150 miljoen kilometer.
De grotere, buitenste planeet die Kepler-36c is gedoopt, is bijna vier keer zo groot als de aarde en staat bekend als een ‘hete Neptunus’ omdat de atmosfeer van de planeet voornamelijk bestaat uit waterstof en helium. Kepler-36c draait eens in de 16 dagen op zo’n 19 miljoen kilometer rond zijn ster.
Lavavlakte
De planeten delen hetzelfde baanvlak, maar botsen nooit met elkaar. Ze naderen elkaar tot 1,9 miljoen kilometer, ofwel vijf keer de afstand tussen de maan en de aarde.
“We hebben nog nooit eerder planeten ontdekt die zo dicht bij elkaar staan,” zei hoogleraar astronomie van de Universiteit van Washington Eric Agol.
Mensen zouden waarschijnlijk niet kunnen staan op de rotsachtige planeet, vanwege de korte afstand tot zijn ster zou het oppervlak eruitzien als een lavavlakte. Vanaf de superaarde zou iedere 97 dagen een gasreus aan de hemel verschijnen die drie keer zo groot is als de volle maan.
Bron: AFP
Gerelateerd:
- Stem voor buitenaards leven
- Eerste exoplaneet kleiner dan de Aarde ontdekt
- Aarde-achtige bewoonbare planeet ontdekt
- Onze Melkweg heeft kosmische halo van 11,4 miljard jaar oud
- Miljarden leefbare superaardes in Melkweg
Jaimy kreeg de diagnose corona, maar werd NIET getest: ‘Nu begrijp ik waar alle cijfers vandaan komen’
Europarlementariër legt vinger op zere plek: zo ‘knokt’ D66 voor de natuur
Geven van antibiotica aan baby’s kan leiden tot obesitas
Kolonel over Russische terugtrekking uit Cherson: ‘Het is niet wat het lijkt’
‘Lijkwade van Turijn is onmogelijk te vervalsen’
Ben je hooggevoelig? Zes tips om daar meer uit te halen
Bolsonaro weigert WHO-pandemieverdrag te tekenen: ‘Brazilië is autonoom’
Duizenden botten gevonden in Vaticaan. Is dit het werk van seksnetwerken of de CIA?
Nederlandse journalist stuit in Oekraïne tot haar grote verbazing op ‘ongekend NAVO-arsenaal’