Universum

Vreemd planetenduo stelt astronomen voor raadsel

Help anderen door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nooit eerder zagen astronomen twee planeten, in dit geval een rotsachtige superaarde en een gasreus als Neptunus, zo dicht bij elkaar staan, aldus Amerikaanse wetenschappers donderdag.

Het tweetal verre werelden staat op zo’n 1200 lichtjaar van de aarde en is ontdekt met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De telescoop is in 2009 gelanceerd om te zoeken naar aardachtige planeten die rond zonachtige sterren draaien. De twee nieuw ontdekte planeten draaien vermoedelijk rond een ster die enkele miljarden jaren ouder is dan onze zon en staan er veel dichter bij in de buurt, zo bleek uit de studie in Science Express, de online editie van het tijdschrift Science.

Hete Neptunus

De rotsachtige planeet, Kepler-36b, is ongeveer 1,5 keer zo groot als de aarde en draait iedere twee weken op een gemiddelde afstand van 18 miljoen kilometer rond zijn ster. Ter vergelijking bedraagt de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon circa 150 miljoen kilometer.

De grotere, buitenste planeet die Kepler-36c is gedoopt, is bijna vier keer zo groot als de aarde en staat bekend als een ‘hete Neptunus’ omdat de atmosfeer van de planeet voornamelijk bestaat uit waterstof en helium. Kepler-36c draait eens in de 16 dagen op zo’n 19 miljoen kilometer rond zijn ster.

Lavavlakte

De planeten delen hetzelfde baanvlak, maar botsen nooit met elkaar. Ze naderen elkaar tot 1,9 miljoen kilometer, ofwel vijf keer de afstand tussen de maan en de aarde.

“We hebben nog nooit eerder planeten ontdekt die zo dicht bij elkaar staan,” zei hoogleraar astronomie van de Universiteit van Washington Eric Agol.

Mensen zouden waarschijnlijk niet kunnen staan op de rotsachtige planeet, vanwege de korte afstand tot zijn ster zou het oppervlak eruitzien als een lavavlakte. Vanaf de superaarde zou iedere 97 dagen een gasreus aan de hemel verschijnen die drie keer zo groot is als de volle maan.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Aanvullende informatie kunt u vinden op http://www.astronieuws.nl of http://www.allesoversterrenkunde.nl Echter het raadsel blijft!!!

c r
c r
11 jaren geleden

Sipco ik ga eens kijken thx voor je tip .

Jack Carter
Jack Carter
11 jaren geleden

ik ZEG nog steeds Nibiru… komt gewoon..

arnold leeflang
arnold leeflang
11 jaren geleden

De twee nieuw ontdekte planeten draaien vermoedelijk rond een ster die enkele miljarden jaren ouder is dan onze zon en staan er veel dichter bij in de buurt,

en dat kunnen ze zien aan 2 stippen zo groot als speldenknoppen

en dan dat zo ook kunen bepalen wat de opervlakte is nog sterker

ik voeg me bij de vorige mail niburu komt

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x