Natuur en Milieu

Supermaan, zware geomagnetische storm, uitlijning hemellichamen

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een zeer krachtige geomagnetische storm (Kp=7-8) begon op maandag nadat een coronale massa-ejectie in aanraking kwam met het aardmagnetisch veld.

Vandaag rijst tevens de ‘donkere’ supermaan, waarbij de nieuwe Maan de Aarde tot op het dichtste punt nadert. Ook staan Mercurius en de Zon op één lijn met de Aarde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Poollicht was gedurende de geomagnetische storm te zien tot in de Amerikaanse staten Michigan, New York, Zuid-Dakota, Maine en Minnesota. Als gevolg van de storm werd de magnetosfeer sterk ineengedrukt waardoor satellieten in een geosynchrone baan werden blootgesteld aan zonnewindplasma en magnetische velden. De bron van de geomagnetische activiteit is zonnevlek AR1302. Deze actieve regio op de Zon heeft een doorsnee van 150.000 kilometer.

Na twee X-klasse zonnevlammen op 22 en 24 september jongstleden werd het engszins rustig rond AR1302. Er is de komende dagen echter nog steeds kans op X-klasse vlammen.

Supermaan

Vandaag vindt de tweede supermaan van dit jaar plaats, maar zal deze keer onzichtbaar zijn. In de astronomie en astrologie is de perigeum volle Maan of supermaan een volle of nieuwe Maan waarbij de afstand tot de Aarde het kleinst is.

Omdat de baan van de Maan eivormig is varieert de afstand van de Maan tot de Aarde tussen ongeveer 405.000 kilometer en 363.345 kilometer. In dit geval zal de supermaan de Aarde tot op 357.557 kilometer naderen.

In maart was de grootste volle supermaan in 18 jaar te zien. De supermaan van dinsdag doet zich voor bij het perigeum en nieuwe Maan, zodat we de gebeurtenis niet kunnen waarnemen omdat de Maan en Zon zich in dezelfde regio aan de hemel bevinden.

Invloed

Sommige mensen speculeren dat de supermaan ongewone effecten kan hebben op de zwaartekracht op Aarde waardoor bijvoorbeeld aardbevingen plaats kunnen vinden.

In feite is er slechts een zeer kleine correlatie tussen volle of nieuwe manen en seismische activiteit, aldus directeur van het planetarium van het Museum van Wetenschap en Industrie in Oregen Jim Todd.

“Sterke getijdekrachten die veroorzaakt worden door een uitlijning van de Zon en de Maan zorgen mogelijk voor druk op tektonische platen,” legde hij uit. “Alhoewel gedacht wordt dat de supermaan verantwoordelijk is voor diverse natuurrampen op Aarde is er simpelweg geen wetenschappelijk bewijs voor dergelijke beweringen.”

Bronnen: Nationalgeographic.com en Spaceweather.com

Gerelateerd: Volle ‘Supermaan’ verlicht avondhemel

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x