Het Complot

Iraakse parlementsleden: “Terreurgroep IS opgezet door de CIA”

Help anderen door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Verenigde Staten voeren al een maand bombardementen uit op doelstellingen van de terreurgroep IS (Islamitische Staat). In de hoogste overheidskringen in Irak circuleert de theorie dat de rebellengroep is opgezet door de CIA. Dat meldt The New York Times.

“We weten wie IS heeft gemaakt,” zei plaatsvervangend premier Bahaa al-Araji tijdens een demonstratie die was georganiseerd door de leider van het sjiitische verzet Muqtada al-Sadr om te waarschuwen tegen de mogelijke inzet van Amerikaanse grondtroepen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tijdens een toespraak beschuldigde al-Sadr de CIA openlijk van het opzetten van de Islamitische Staat. Uit interviews bleek dat de duizenden betogers, waaronder tientallen leden van het Iraakse parlement, er hetzelfde over dachten.

“Ik weet het niet. Ik ben één van de arme mensen,” aldus de vloeiend Engels sprekende al-Araji toen een Amerikaanse journalist hem vroeg waarom hij de CIA de schuld gaf. Terwijl hij zich naar zijn gechauffeurde SUV begaf, voegde hij toe. “Maar we zijn erg bang. Dank je!”

Er is onder de Irakezen meer dan 10 jaar na de inval in Irak veel argwaan tegenover de terugkeer van het Amerikaanse leger. De Islamitische Staat, ook bekend als ISIS, heeft veel provincies in het noordoosten van Irak veroverd, waar overwegend soennitische moslims wonen. De regering van Nouri Kamal al-Maliki bestond voornamelijk uit sjiiten.

De demonstratie was een duidelijk signaal van sjiitische leiders aan het adres van de VS. Ze waarschuwen Obama geen grondtroepen in te zetten tegen IS. De Amerikaanse president beloofde geen gevechtstroepen te sturen, maar hij heeft slechts weinig Irakezen kunnen overtuigen. “We vertrouwen hem niet,” zei de 40-jarige Raad Hatem.

Haidar al-Assadi was het met hem eens. “De Islamitische Staat is overduidelijk gecreëerd door de VS, en de VS probeert opnieuw in te grijpen door de Islamitische Staat te gebruiken als excuus,” zei hij.

Omar al-Jabouri (31), een soennitische moslim uit Bagdad, zei dat oud-premier al-Maliki vervreemd was geraakt van zijn volk. “Hij negeerde zowel sjiiten als soennieten,” zei hij. “Hij hielp vooral zijn familie, zijn vrienden, mensen die dicht bij hem stonden. Hij hielp de sjiiten niet zozeer.”

Over de Islamitische Staat zei Jabouri: “Het is voor iedereen duidelijk dat IS is opgezet door de VS en Israël.”

[New York Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

De terreurgroep IS wil in Nederland ook al aanslagen plegen en zoals een zegsman van hun aankondigden.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden
days of our lives
days of our lives
9 jaren geleden

Aha..Grappig om te lezen dat ze in Irak ook hun Geert Wilders hebben.

Klakkeloos
Klakkeloos
9 jaren geleden

Wat een onzin weer, ieder weldenkend mens weet toch dat Poetin hier achter zit?

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x