Financieel

Wanneer komt er een einde aan de bonuscultuur?

Help ons door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij het ontstaan van de kredietcrisis kwam er veel kritiek op de bonuscultuur, omdat die mede aanjager zou zijn van de bankencrisis.

Belangrijke kritiek was dat bedrijven grote bedragen bleven uitkeren, ook al leden ze verlies en moesten er banen worden geschrapt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In april 2008 bekritiseerden de directeur-generaal van de Confederation of British Industry (CBI) en de gouverneur van de Bank of England de excessieve bonussen op Wall Street en de City in Londen. Volgens Richard Lambert van CBI hebben de vorstelijke betalingen mede geleid tot het risicovolle leengedrag, waar de problemen op de woning- en hypotheekmarkt in Amerika het gevolg van waren. Mervyn King van de Bank of England vond dat de compensatiepaketten niet in het belang van de banken waren.

Verontwaardigd

In de eerste drie maanden van 2008 kregen bankiers en financiële handelaren in Londen 12,6 miljard pond aan bonussen, een toename van 500 miljoen in vergelijking met dezelfde periode in 2007. Hedgefondsmanagers bij Wall Streetbank Goldman Sachs kregen elk zo’n 5 miljoen pond. Eind oktober 2008 bleek dezelfde bank, eerder gered door de Amerikaanse overheid, in totaal zo’n 7 miljard pond klaar te hebben liggen voor eindejaarsbonussen. De bank staat ook wel bekend als Golden Sacks, vanwege de uitstekende betalingen. Ook bankiers die werkten voor Lehman Brothers en Northern Rock, beide in de problemen gekomen, wachtten aantrekkelijke bonussen.

Merrill Lynch kreeg 10 miljard dollar belastinggeld van de Amerikaanse overheid, maar volgens persbureau Bloomberg had de zakenbank in 2008 voor bonussen 6,7 miljard dollar gereserveerd. Topman van Merrill Lynch John A. Thain kreeg in 2008 in totaal 83 miljoen dollar aan bonussen en opties. Bank of America, waarmee Merrill Lynch is gefuseerd, kreeg 15 miljard uit de pot. In de Verenigde Staten zijn steeds meer mensen verontwaardigd over het gebruik van geld uit het reddingsprogramma TARP voor bonussen.

Bonusbeleid

“De firma’s op Wall Street zijn doof. Ze begrijpen niet dat het Amerikaanse volk woedend is over dit soort gedrag,” zei lid van het Huis van Afgevaardigden Jason Altmire.

In de loop van 2009 werd duidelijk dat financiële instellingen in Engeland en Amerika zich niet geroepen voelen zich te matigen in het bonusbeleid. Het OM in New York publiceerde in januari 2010 een rapport waaruit bleek dat zeven grote Amerikaanse banken in 2008 32,6 miljard dollar aan bonussen hadden betaald terwijl ze datzelfde jaar 175 miljard aan overheidssteun hadden ontvangen.

In onderstaand fragment uit de conference ‘Hoe laat begint het schieten?’ maakt cabaretier Hans Sibbel duidelijk dat de banken niet gaan hervormen als de burgers zelf niets ondernemen. Ook laat hij zien hoe banken mensen weten op te lichten, ermee wegkomen en tegelijkertijd kunnen rekenen op sympathie van het volk.

Bron: Visionair.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nemamiha z, o, g,wil
nemamiha z, o, g,wil
11 jaren geleden

t,ja ?? daar moet ik deze spreke volmondig gelijk in geven ! zo lang wij??? niets doen zal het blijven zo als het is .DIT MOET NIET LANGER MOGELIJK ZIJN !

biff
biff
11 jaren geleden

Bankiers – bonussen – kielhalen!

Pascal
Pascal
11 jaren geleden

Die zit vast aan het financieel corrupte zieke systeem. Ik denk dat de wereld oorlog al 300 gaande is en dat hij begonnen is met de beslissende slag die Rothschild sloeg met Engeland tegen Frankrijk. Dat gaf hem veel vertrouwen en daar groeide hij met veel macht wat hem vleugels gaf. Je moet altijd bij de bron beginnen maar iemand met zoveel macht heeft veel mensen om zich heen. Mijn idee is dat dit nog jaren gaat duren. Ik hoop wel dat er met de gehele vrijmetselarij koelbloedig afgerekend gaat worden. Dat is wel een wereld plicht na oorlogen en genocide van de wereldbevolking.

Jeff
Jeff
11 jaren geleden

Dat het foute boel is, is zeker. Dat er wat aan gedaan moet worden is zeker. Maar, lieve kijkbuiskinderen; afmaken en kielhalen? Nee, dan ben je fijn bezig. Ook al denk je het alleen maar en bedoel je het niet, schrijf het dan ook niet. Als we iets willen veranderen doe dat dan ook met je eigen “haatgevoelens”
Winnen doe je met en in liefde.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x