Natuur en Milieu

Vulkaan op Kamtsjatka spuwt recordhoeveelheid lava

Help mee door dit artikel met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Ploski Tolbatsjik op het Russische schiereiland Kamtsjatka spuwt iedere seconde een ontzagwekkende 1200 ton lava, zo hebben seismologen gezegd.

De 3085 meter hoge Ploski Tolbatsjik, die onderdeel vormt van een complexe vulkaan, kwam op 27 november jongstleden voor het eerst in 36 jaar weer tot uitbarsting.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

“De uitbarsting van dit jaar is zeer krachtig. Tijdens de eruptie in 1975 kwam er per seconde gemiddeld 40 kubieke meter magma naar boven, terwijl de ‘productiviteit’ op dit moment 400 kubieke meter of 1200 ton per seconde bedraagt,” zei adjunct-directeur van het Instituut voor Vulkanologie en Seismologie van de Russische Academie van Wetenschappen Gennady Karpov.

Code rood

Langs de zuidelijke helling zijn twee grote scheuren ontstaan waar lava uit stroomt. Er stroomt bijna geen lava meer uit de bovenste scheur, maar de stroom kan ieder moment weer op gang komen omdat de vulkaan nog steeds magma blijft voortbrengen, aldus Karpov tijdens een bijeenkomst met lokale functionarissen.

De autoriteiten hebben een code rood afgekondigd, de hoogste alarmfase bij vulkanische activiteit. Eerdere lavastromen hebben inmiddels gebouwen van twee onderzoekstations op 10 kilometer van de berg verwoest. Als gevolg van vulkanisch as moesten inwoners van nabijgelegen dorpen noodgedwongen binnenblijven.

Voorspellen

De Ploski Tolbatsjik is sinds 1740 in totaal 10 keer uitgebarsten. De meest opzienbarende uitbarsting vond plaats in 1975, de Grote fissuuruitbarsting van de Tolbatsjik, die werd voorafgegaan door een aardbevingenzwerm, waarmee Russische wetenschappers van het instituut succesvol konden voorspellen dat er een uitbarsting zou plaatsvinden.

Op het schiereiland Kamtsjatka in het Russische Verre Oosten bevinden zich meer dan 150 vulkanen, waarvan 30 actief zijn.

Bron: Ria.ru

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cc
cc
11 jaren geleden

hmm, zou dit de vulkaan zijn waar ik het laatst over had in *contact* die ‘doorkwam’?Of krijgen we nu een periode dat vulkanen gaan rommelen?

Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

Moedertje Natuur laat zich weer even van zich horen! Spectaculair!

theo
theo
11 jaren geleden

[quote name=”cc”]hmm, zou dit de vulkaan zijn waar ik het laatst over had in *contact* die ‘doorkwam’?Of krijgen we nu een periode dat vulkanen gaan rommelen?[/quote]
Nee. En nee.

Als het zo was, zou je het weten en het hier niet vragen, maar stellen.
Dus, nee. En er rommelen altijd ergens vulkanen, dus ook op die vraag, nee.

cc
cc
11 jaren geleden

[quote name=”theo”][quote name=”cc”]hmm, zou dit de vulkaan zijn waar ik het laatst over had in *contact* die ‘doorkwam’?Of krijgen we nu een periode dat vulkanen gaan rommelen?[/quote]
Nee. En nee.

Als het zo was, zou je het weten en het hier niet vragen, maar stellen.
Dus, nee. En er rommelen altijd ergens vulkanen, dus ook op die vraag, nee.[/quote]

Even door de duidelijkheid, al krijg je iets door hoef je nog niet te weten wat het betekent, ik heb dat al vele malen meegemaakt en pas later de betekenis begrepen want soms is het ook symbolisch, en ja er rommelen altijd wel vulkanen , vertel mij wat maar ik bedoelde natuurlijk een kettigreactie bv the ring of fire of andere smeulende rommelende vulkanen.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x