Homepagina » Natuur en Milieu » Vulkaan op Kamtsjatka spuwt recordhoeveelheid lava
Vulkaan op Kamtsjatka spuwt recordhoeveelheid lava

Vulkaan op Kamtsjatka spuwt recordhoeveelheid lava

De Ploski Tolbatsjik op het Russische schiereiland Kamtsjatka spuwt iedere seconde een ontzagwekkende 1200 ton lava, zo hebben seismologen gezegd.

De 3085 meter hoge Ploski Tolbatsjik, die onderdeel vormt van een complexe vulkaan, kwam op 27 november jongstleden voor het eerst in 36 jaar weer tot uitbarsting.

“De uitbarsting van dit jaar is zeer krachtig. Tijdens de eruptie in 1975 kwam er per seconde gemiddeld 40 kubieke meter magma naar boven, terwijl de ‘productiviteit’ op dit moment 400 kubieke meter of 1200 ton per seconde bedraagt,” zei adjunct-directeur van het Instituut voor Vulkanologie en Seismologie van de Russische Academie van Wetenschappen Gennady Karpov.

Code rood

Langs de zuidelijke helling zijn twee grote scheuren ontstaan waar lava uit stroomt. Er stroomt bijna geen lava meer uit de bovenste scheur, maar de stroom kan ieder moment weer op gang komen omdat de vulkaan nog steeds magma blijft voortbrengen, aldus Karpov tijdens een bijeenkomst met lokale functionarissen.

De autoriteiten hebben een code rood afgekondigd, de hoogste alarmfase bij vulkanische activiteit. Eerdere lavastromen hebben inmiddels gebouwen van twee onderzoekstations op 10 kilometer van de berg verwoest. Als gevolg van vulkanisch as moesten inwoners van nabijgelegen dorpen noodgedwongen binnenblijven.

Voorspellen

De Ploski Tolbatsjik is sinds 1740 in totaal 10 keer uitgebarsten. De meest opzienbarende uitbarsting vond plaats in 1975, de Grote fissuuruitbarsting van de Tolbatsjik, die werd voorafgegaan door een aardbevingenzwerm, waarmee Russische wetenschappers van het instituut succesvol konden voorspellen dat er een uitbarsting zou plaatsvinden.

Op het schiereiland Kamtsjatka in het Russische Verre Oosten bevinden zich meer dan 150 vulkanen, waarvan 30 actief zijn.

Bron: Ria.ru

Gerelateerd:

 



Vind je dit goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. hmm, zou dit de vulkaan zijn waar ik het laatst over had in *contact* die ‘doorkwam’?Of krijgen we nu een periode dat vulkanen gaan rommelen?

  0 likes
 2. Moedertje Natuur laat zich weer even van zich horen! Spectaculair!

  0 likes
 3. [quote name=”cc”]hmm, zou dit de vulkaan zijn waar ik het laatst over had in *contact* die ‘doorkwam’?Of krijgen we nu een periode dat vulkanen gaan rommelen?[/quote]
  Nee. En nee.

  Als het zo was, zou je het weten en het hier niet vragen, maar stellen.
  Dus, nee. En er rommelen altijd ergens vulkanen, dus ook op die vraag, nee.

  0 likes
 4. [quote name=”theo”][quote name=”cc”]hmm, zou dit de vulkaan zijn waar ik het laatst over had in *contact* die ‘doorkwam’?Of krijgen we nu een periode dat vulkanen gaan rommelen?[/quote]
  Nee. En nee.

  Als het zo was, zou je het weten en het hier niet vragen, maar stellen.
  Dus, nee. En er rommelen altijd ergens vulkanen, dus ook op die vraag, nee.[/quote]

  Even door de duidelijkheid, al krijg je iets door hoef je nog niet te weten wat het betekent, ik heb dat al vele malen meegemaakt en pas later de betekenis begrepen want soms is het ook symbolisch, en ja er rommelen altijd wel vulkanen , vertel mij wat maar ik bedoelde natuurlijk een kettigreactie bv the ring of fire of andere smeulende rommelende vulkanen.

  0 likes
 5. hoop nu eens echt dat de wereld,zoals wij die kennen, vergaat binnen twee weken

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Het hebben van ongewenste gedachten is iets ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

protesten

Hoe zit het nou met de George Floyd-protesten? De onbeantwoorde vragen

Veel Amerikanen zijn in de afgelopen weken ...

zweden

Zweden (geen lockdown) verrast iedereen met groei economie

Terwijl de economie in de meeste Europese ...