Homepagina » Gezondheid » Kinderarts: “Suiker is vergif”
Kinderarts: "Suiker is vergif"

Kinderarts: “Suiker is vergif”

Robert Lustig stelt dat suiker net zo schadelijk is als cocaïne of tabak en dat de voedselindustrie er al veel te lang te veel van in onze voeding stopt. Al 16 jaar lang behandelt dr. Lustig kinderobesitas.

“We hoeven alcohol, sigaretten of cocaïne niet te verbieden. We hoeven suiker niet te verbieden,” zegt Lustig. “Maar de voedselindustrie mag geen carte blanche hebben. Ze mag geld verdienen, maar ze mag geen geld verdienen door mensen ziek te maken.”

Door suiker te eten krijg je volgens Lustig alleen maar meer zin in suiker. Dit is deels te wijten aan het stresshormoon cortisol. “Als cortisol in de bloedstroom wordt gevonden, gaat de bloeddruk omhoog, gaat de bloedsuikerspiegel omhoog en kan diabetes zich ontwikkelen,” aldus Lustig. “Uit onderzoek blijkt dat cortisol met name de calorieopname van ‘troostvoedsel’ stimuleert.” Een hoog cortisolgehalte gedurende de nacht zorgt overdag voor meer aanmaak van het hongerhormoon ghreline.

Obesitas heeft volgens hem niet te maken met overgewicht, maar met het feit dat het brein dat overgewicht niet kan zien. Te veel insuline in je systeem blokkeert het leptine-signaal (het hormoon dat je lichaamsvet reguleert).

Mensen vertellen dat ze moeten afvallen is ‘psychologisch gezien onmogelijk en zelfs gevaarlijk’, zegt Lustig. “Het is een onhaalbaar doel.” In zijn boek Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar, Obesity and Disease legt hij uit dat suiker de veroorzaker is van ziektes. Dit wordt ontkend door mensen uit de voedselindustrie omdat ze er voor hun inkomen afhankelijk van zijn. De obesitasepidemie begon in 1980, toen niemand nog wist wat leptine of insulineresistentie was.

“Toen ze vet verruilden voor suiker, begonnen mensen meer te kopen. En toen ze meer suiker toevoegden, kocht mensen nog meer. Dat bleef zo doorgaan, tot het huidige consumptieniveau,” legt Lustig uit. Circa 80 procent van de 600.000 levensmiddelen die je in de Verenigde Staten kunt kopen bevat toegevoegde zoetstoffen (waaronder brood, hamburgers, dingen waar je zelf nooit suiker aan toe zou voegen).

De dagelijkse consumptie van fructose is in de afgelopen 30 jaar in de VS, Canada, Maleisië en India meer dan verdubbeld. De wereldconsumptie van suiker is de afgelopen 50 jaar verdriedubbeld, terwijl de bevolking slechts is verdubbeld.

De Obama’s hebben een hekel aan Lustig omdat ze volgens hem huiverig zijn om de strijd met de industrie aan te gaan. Hij heeft gezien hoe het is gegaan met tabak. Het kostte een hele lange tijd voordat werd erkend dat roken schadelijk is. “Industrieën kunnen mensen niet eeuwig massaal blijven vergiftigen.”

[The Guardian]


Vond je dit waardevol? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. “(waaronder brood, hamburgers, dingen waar je zelf nooit suiker aan toe zou voegen).”

  Ik bak mijn brood al jaren zelf en kan zeggen dat suiker essentieel is om deeg mooi te laten rijzen. Probeer het zonder, en brood lukt minder goed. Op een 900 grams brood gaat het om hooguit een halve eetlepel, dus wat daar alarmerend aan is…

  Niks mis mee om je eigen suikerconsumptie te beperken tot het noodzakelijke (we hebben het nl. wel in kleine hoeveelheden nodig), maar dit is wel weer een storm in glas water bericht.

  2 likes
  • Storm in een glas water?? Kijk je wel eens om je heen, en valt het je dan niet op dat tegenwoordig heel veel kinderen (ook volwassenen) te dik zijn? Begrijp je dat dat voornamelijk komt door teveel suiker! Kijk je wel eens naar tv-beelden uit Amerika? Valt het je ook daarbij niet op dat je wel heel veel echt dikke mensen ziet rondlopen, nog veel meer en veel dikker dan hier in Europa?

   Natuurlijk zijn natuurlijke suikers nodig, maar dat is heel wat minder dan wat je tegenwoordig ongemerkt binnenkrijgt via levensmiddelen waarvan je niet weet dat er suiker in zit en er zijn ook heel wat middelen waarvan je wel degelijk weet dat het een suikerbom is, wat dacht je van Cola dat de jeugd met liters per dag naar binnen klokt? Storm in een glas water? Denk eerst eens na voordat je zoiets gaat beweren!

   22 likes
   • Ik heb ook de indruk dat sommige mensen/kinderen moeite hebben met hun suikerconsumptie. Voor mij geldt dat niet, voor mijn familie en naasten ook zeker niet. Het consumeren is nog altijd een eigen keuze. Ik heb als kind voornamelijk “gezond” voedsel en fruit gegeten. Als ik kon kiezen tussen chocola en een appel, ging ik voor het laatste. Snoep werd me overigens ook zeker niet verboden, ik taalde er gewoon niet naar.

    Daar zit hem de oplossing in. We kunnen wel roepen dat de overheid niks doet, maar verbieden is onmogelijk en de wereld verbeteren begint toch echt bij jezelf.

    Suiker vergif noemen vind ik behoorlijk getuigen van een storm in een glas water, je kunt het ook overdrijven. Een mensenlichaam wat in het geheel geen suiker binnenkrijgt zal het ook niet lang volhouden. I.t.t. de dikkerdjes die met hun overgewicht gewoon bejaard kunnen worden.

    2 likes
    • Heb je het filmpje bekeken? Of andere van hem? Daar komt toch in aan bod dat de lange termijn effecten van suiker heel erg vergelijkbaar zijn met de lange termijn effecten van veel alcohol consumptie. En aangezien alcohol toch wel als vergif kan worden aangemerkt en al helemaal als je er zoveel van zou nemen als met suiker het geval is. Mag je toch best beweren dat suiker vergif is.

     (alles is giftig / niks is giftig, kwestie van hoeveelheid zelfs water kan op een gegeven moment giftig worden (moet je wel meer dan 10l achter elkaar drinken d8 ik) dus kijk naar de hoeveelheid en dan of het giftig is, vandaag de dag is suiker wel degelijk een gif)

     2 likes
     • @eNdEmiOn schreef :
      En aangezien alcohol toch wel als vergif kan worden aangemerkt en al helemaal als je er zoveel van zou nemen als met suiker het geval is. Mag je toch best beweren dat suiker vergif is.

      Alcohol is niets anders dan omgezette suiker en heeft zo mogelijk een nog verwoestendere en verslavendere uitwerking dan gewone suiker maar is zeker ook niet verboden. Nee het is de bedoeling dat het plebs zich zelf ziek eet en drinkt en dat de farmacie de zakken kan vullen. Maar als de hennepplant ter sprake komt moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, dat moet onmiddelijk in de verdomhoek want ooh ooh ooh wat is dat toch gevaarlijk. Terwijl het een weldaad voor de mens zou zijn op talloze gebieden en de farmaceutische industrie en nog veel meer industrieën, een zeer gevoelige dreun toe zou kunnen brengen. Maar ja op een simpel plantje kun je geen patent krijgen, daar is geen droog brood aan te verdienen door het graaiende tuig. Jammer voor ons maar dat gaat ‘m dus niet worden.

      3 likes
   • (Natuurlijk zijn natuurlijke suikers nodig, maar dat is heel wat minder dan wat je tegenwoordig ongemerkt binnenkrijgt via levensmiddelen… )

    Ha ha, wat jij noemt (coca cola etc) zijn geen levensmiddelen, ik voedt me vrijwel alleen met levensmiddelen en daar zitten alleen van nature suikers in zoals in groenten en fruit.
    Verder probeer ik alle toegevoegde suiker te vermijden ! en sindsdien voel ik me veel energieker en ben ik zelden ziek.

    Men moet stoppen met vullen maar gaan voeden, en dan het liefst zo onbewerkt mogelijk en biologisch uiteraard.

    2 likes
  • “Ik bak mijn brood al jaren zelf en kan zeggen dat suiker essentieel is om deeg mooi te laten rijzen.”
   Ik bak mijn brood ook zelf en kan zeggen dat suiker niet essentieel is om deeg mooi te laten rijzen.

   “(we hebben het nl. wel in kleine hoeveelheden nodig),…”
   Niet de toegevoegde suikers.

   7 likes
   • Zou je je recept willen plaatsen, want ik zou het ook liever zonder dan met doen.
    Ik bak wel uitsluitend 100% volkorenbrood, met meel van de molen. Als het klopt wat je zegt, neem ik van harte mijn woorden terug.

    3 likes
 2. Ik kan mij zo boos maken, steeds het zelfde riedeltje te moeten lezen.
  Bah, zowiezo zijn de voedsel industrieën hieraan debet.
  Het is de consument nl. niet vergund om zelf te kunnen/mogen kiezen.
  En ja, ook ik bak mijn eigen brood, ook met maar 1 theelepeltje suiker. Hetgeen niet direct inhoudt dat dat het enige is wat je moet/kunt eten. Probeer maar eens uit ( voor het sfeertje) om 10 producten te bemachtigen ZONDER suiker; in een supermarkt, uitgezonderd dan groenten en fruit.
  Gaat je echt problemen geven.
  En de kinderen; die zien alleen mooie kleurtjes, mooie verpakkingen en mooie reclame. En het MOET HEBBEN SYNDROOM, anders hoor je er niet bij. Ouders zouden het voorbeeld moeten geven, helaas zijn de meeste ouders van nu te belazerd dat ze ook maar een 1 gezonde maaltijd klaarmaken, dat kost tijd, dat hoeft toch niet , kant en klaar is veel gemakkelijker. Dus wat krijgen die koters mee, je hoeft geen moeite te doen, die is al voor jou gedaan, je hoeft t alleen maar te KOPEN !!
  En dan gaat zo’n droefsnoet verkondigen dat suiker gif is , yeah right. go on dreaming…….

  5 likes
 3. Ik ben hier zo klaar mee, tegenwoordig wordt je overal ziek van als ik het moet geloven. Natuurlijk is een hoog afname in suiker niet goed, maar veroorzaakt suiker de obesitas? Nee hoor dat denk ik niet. Mensen koken tegenwoordig steeds minder, vaak wordt er gekozen voor kant en klare massa maaltijden. Zoals het zogenaamde 1 t/m 4 koken van de AH, ondefinieerbare stukjes vlees, vis of vleesvervangers samen met een zakje koolhydraten, een zakje zogenaamde verse groente en een kant en klaar sausje wat bol staat van de conserveringsmiddelen. Alle andere magnetron maaltijden, Ping binnen een minuut je eten op tafel, maar wat stoppen ze er allemaal in om het te laten smaken, haar en veren in zoutzuur opgelost om brood langer vers te houden. En daarnaast wordt er steeds minder bewogen. Voor alles wat beweging en energie kost wordt wel een gadget uitgevonden. Boodschappen kan je tegenwoordig online bestellen, hoppa voor een hele week magnetronmaaltijden in huis zonder dat je daar je huis voor uit moet. De auto brengt ons overal heen, als we die niet hebben dan hebben we de electrische fiets als vervanger, want stel je voor dat je energie zou verbruiken bij het fietsen( voor onze oudere doelgroep snap ik die fiets hoor, begrijp me niet verkeerd) we doen gewoon niks meer, wij en vooral de kinderen van tegenwoordig zijn vaak lui, liever achter de ipad, Wii , PlayStation dan buiten echt spelen. Niet allemaal, maar wel een heleboel.

  5 likes
 4. “De giftigheid van een stof wordt niet bepaald door de stof zelf maar door de hoeveelheid ervan” (Paracelsus) Dus kunnen zelfs vitaminen giftig worden als het teveel niet wordt afgevoerd door je lichaam. Doe dus “normaal” en eet er niet te veel van.

  4 likes
 5. Zoetstoffen en fructose (HFS, High Fructose Syrup) zijn een verhaal apart.

  3 likes
 6. Pesticiden en te weinig slaap maken ook dik.
  Alleen mauwen over suiker is echt kortzichtig.
  Minder suiker zonder je suikerhuishouding te reguleren/ondersteunen is zelfs levensgevaarlijk.

  1 likes
 7. Lees voor de aardigheid eens het boek “zout suiker vet” (Michael moss)
  Te zot voor woorden hoe de voedings industrie werkt! Alles “smaakt” Door toevoegen van zout en suiker!! Beide zijn gevaarlijk, schadelijk en ongezond! Suiker is brandstof voor ziekten die wij echt niet willen, met de ergste gevolgen. Wij zouden als we puur eten max 5 suikerklontjes aan suiker mogen nemen per dag. Maar lees een aantal verpakkingen en je zult zien dat werkelijk overal suiker aan toegevoegd wordt tegenwoordig! We ziin verslaafd gemaakt, we worden ziek gemaakt! Suiker is als drugs, nog erger. Het is vergif waar je dik van wordt en langzaam dood Door gaat..

  0 likes
 8. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de consument. Ik zou ook liever zien dat fabrikanten geen troep op de markt brengen maar ja…. Gewoon niets uit pakjes eten, en geen tarweproducten meer eten want dat is uiteindelijk ook gewoon suiker. Als je dan ook nog alle plantaardige vetten met uitzondering van olijfo en kokosolie in de ban doet kom je al een heel eind.

  0 likes
 9. Verantwoordelijkheid bij de consument?
  Hoe bedoel je? Verantwoordelijkheid (consument=kind) ligt dus ook bij de kinderen, volgens mij besef je niet dat veel mensen, helaas zijn ze het niet gegund om in te zien dat door alle maatschappelijke problemen hun zelf niet goed in hun vel zitten en daardoor hun kinderen ook niet weten wat te geven moeten.
  WW2, ook schuld vd consument zeker??
  Want de bigpharma en voedselindustrie voeren oorlog tegen onze vrijheid, waardoor wij niet weten dat we verkeerd bezig zijn, de meeste vermoeden niet dat het op lang termijn hun huishouding kan kapot maken.
  Let wel, ik zeg kan, want ik geloof dat sterke mensen sterk blijven.
  Maar vertel me een tiental mensen die niet vanaf hun 60ste klachten heeft aan hun lichaam.
  Moet je eens in het arme Tibet kijken, daar zie je 70 jarige goeroes 30km. per dag lopen.
  Gasten die al 60 jaar niet ziek zijn geweest vind je daar ook.
  Hier ook alleen met een factor 10 kleiner.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

Deze twee onderzoeken maken in één oogopslag duidelijk waarom de overgrote meerderheid van de bevolking ziek is

Deze twee nieuwe onderzoeken maken in één oogopslag duidelijk waarom de overgrote meerderheid van de bevolking ziek is

Uit een Duitse overheidsstudie is gebleken dat ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.