Gezondheid

Kinderarts: “Suiker is vergif”

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Robert Lustig stelt dat suiker net zo schadelijk is als cocaïne of tabak en dat de voedselindustrie er al veel te lang te veel van in onze voeding stopt. Al 16 jaar lang behandelt dr. Lustig kinderobesitas.

“We hoeven alcohol, sigaretten of cocaïne niet te verbieden. We hoeven suiker niet te verbieden,” zegt Lustig. “Maar de voedselindustrie mag geen carte blanche hebben. Ze mag geld verdienen, maar ze mag geen geld verdienen door mensen ziek te maken.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Door suiker te eten krijg je volgens Lustig alleen maar meer zin in suiker. Dit is deels te wijten aan het stresshormoon cortisol. “Als cortisol in de bloedstroom wordt gevonden, gaat de bloeddruk omhoog, gaat de bloedsuikerspiegel omhoog en kan diabetes zich ontwikkelen,” aldus Lustig. “Uit onderzoek blijkt dat cortisol met name de calorieopname van ‘troostvoedsel’ stimuleert.” Een hoog cortisolgehalte gedurende de nacht zorgt overdag voor meer aanmaak van het hongerhormoon ghreline.

Obesitas heeft volgens hem niet te maken met overgewicht, maar met het feit dat het brein dat overgewicht niet kan zien. Te veel insuline in je systeem blokkeert het leptine-signaal (het hormoon dat je lichaamsvet reguleert).

Mensen vertellen dat ze moeten afvallen is ‘psychologisch gezien onmogelijk en zelfs gevaarlijk’, zegt Lustig. “Het is een onhaalbaar doel.” In zijn boek Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar, Obesity and Disease legt hij uit dat suiker de veroorzaker is van ziektes. Dit wordt ontkend door mensen uit de voedselindustrie omdat ze er voor hun inkomen afhankelijk van zijn. De obesitasepidemie begon in 1980, toen niemand nog wist wat leptine of insulineresistentie was.

“Toen ze vet verruilden voor suiker, begonnen mensen meer te kopen. En toen ze meer suiker toevoegden, kocht mensen nog meer. Dat bleef zo doorgaan, tot het huidige consumptieniveau,” legt Lustig uit. Circa 80 procent van de 600.000 levensmiddelen die je in de Verenigde Staten kunt kopen bevat toegevoegde zoetstoffen (waaronder brood, hamburgers, dingen waar je zelf nooit suiker aan toe zou voegen).

De dagelijkse consumptie van fructose is in de afgelopen 30 jaar in de VS, Canada, Maleisië en India meer dan verdubbeld. De wereldconsumptie van suiker is de afgelopen 50 jaar verdriedubbeld, terwijl de bevolking slechts is verdubbeld.

De Obama’s hebben een hekel aan Lustig omdat ze volgens hem huiverig zijn om de strijd met de industrie aan te gaan. Hij heeft gezien hoe het is gegaan met tabak. Het kostte een hele lange tijd voordat werd erkend dat roken schadelijk is. “Industrieën kunnen mensen niet eeuwig massaal blijven vergiftigen.”

[The Guardian]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
days of our lives
days of our lives
9 jaren geleden

“(waaronder brood, hamburgers, dingen waar je zelf nooit suiker aan toe zou voegen).”

Ik bak mijn brood al jaren zelf en kan zeggen dat suiker essentieel is om deeg mooi te laten rijzen. Probeer het zonder, en brood lukt minder goed. Op een 900 grams brood gaat het om hooguit een halve eetlepel, dus wat daar alarmerend aan is…

Niks mis mee om je eigen suikerconsumptie te beperken tot het noodzakelijke (we hebben het nl. wel in kleine hoeveelheden nodig), maar dit is wel weer een storm in glas water bericht.

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Ik kan mij zo boos maken, steeds het zelfde riedeltje te moeten lezen.
Bah, zowiezo zijn de voedsel industrieën hieraan debet.
Het is de consument nl. niet vergund om zelf te kunnen/mogen kiezen.
En ja, ook ik bak mijn eigen brood, ook met maar 1 theelepeltje suiker. Hetgeen niet direct inhoudt dat dat het enige is wat je moet/kunt eten. Probeer maar eens uit ( voor het sfeertje) om 10 producten te bemachtigen ZONDER suiker; in een supermarkt, uitgezonderd dan groenten en fruit.
Gaat je echt problemen geven.
En de kinderen; die zien alleen mooie kleurtjes, mooie verpakkingen en mooie reclame. En het MOET HEBBEN SYNDROOM, anders hoor je er niet bij. Ouders zouden het voorbeeld moeten geven, helaas zijn de meeste ouders van nu te belazerd dat ze ook maar een 1 gezonde maaltijd klaarmaken, dat kost tijd, dat hoeft toch niet , kant en klaar is veel gemakkelijker. Dus wat krijgen die koters mee, je hoeft geen moeite te doen, die is al voor jou gedaan, je hoeft t alleen maar te KOPEN !!
En dan gaat zo’n droefsnoet verkondigen dat suiker gif is , yeah right. go on dreaming…….

tedvanbeers
tedvanbeers
9 jaren geleden

“De giftigheid van een stof wordt niet bepaald door de stof zelf maar door de hoeveelheid ervan” (Paracelsus) Dus kunnen zelfs vitaminen giftig worden als het teveel niet wordt afgevoerd door je lichaam. Doe dus “normaal” en eet er niet te veel van.

koekje
koekje
9 jaren geleden

Pesticiden en te weinig slaap maken ook dik.
Alleen mauwen over suiker is echt kortzichtig.
Minder suiker zonder je suikerhuishouding te reguleren/ondersteunen is zelfs levensgevaarlijk.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x