Homepagina » Gezondheid » Actie tegen producten met omstreden E-nummers: “Onbegrijpelijk dat ze niet verboden zijn”
'Kleurstoftroep': Actie tegen producten met omstreden E-nummers

Actie tegen producten met omstreden E-nummers: “Onbegrijpelijk dat ze niet verboden zijn”

In de supermarkt worden zes omstreden kleurstoffen nog steeds verkocht. Fabrikanten gebruiken ze om snoep, taart en frisdrank aantrekkelijk te maken, maar ze zitten ook in vitaminepillen. De meest controversiële kleurstoffen zijn: E102 (tartrazine), E110 (zonnegeel), E122 (azorubine), E124 (ponceau), E129 (allurarood) en E104 (chinolinegeel).

In 2007 publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Southampton een studie die veel stof deed opwaaien. Deze zes kunstmatige kleurstoffen bleken in combinatie met het conserveermiddel benzoëzuur kinderen hyperactief te kunnen maken. In eerdere studies werden ook al vraagtekens gezet bij de additieven.

De Britse overheid nam het onderzoek heel serieus en adviseerde consumenten producten met deze E-nummers links te laten liggen. De Europese voedselwaakhond EFSA, waar meer dan de helft van de experts banden heeft met de industrie, concludeerde na een studie dat er onvoldoende bewijs was.

Europarlementariërs eisten een verbod op de zes kleurstoffen, maar dat ging niet door. Fabrikanten moeten nu wel op het etiket zetten dat de kleurstoffen de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kunnen beïnvloeden. Dat mag ook in piepkleine lettertjes op de achterkant van de verpakking staan.

Kom in actie

Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo verkopen nog steeds snoep en frisdranken met de zes omstreden kleurstoffen. In Groot-Brittannië hebben veel fabrikanten de stoffen inmiddels uit hun producten gehaald. In Nederland lijken supermarkten zich minder druk te maken om de gezondheid van hun klanten.

Voedselwaakhond foodwatch vindt het onbegrijpelijk dat de omstreden kleurstoffen niet verboden zijn. Zij roept de Nederlandse supermarkten op te stoppen met de verkoop van deze E-nummers.

Je kunt hier een e-mail versturen aan Albert Heijn en Jumbo.

[Foodwatch]


Vind je deze info waardevol? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Wij kopen die snoep en frisdranken gewoon niet… 😉

  Wordt het niet eens tijd dat mensen -ouders- zelf eens verantwoording afleggen voor wat ze kopen ipv de supermarkt er op aan te kijken? De supermarkt doet wettelijk niets fout met het verkopen van die zooi. Evenals er een knop op je tv zit, hoeft niet het hele schap met snoep en fris mee naar huis.

  22 likes
  • omstreden kleurstoffen

   Ik eet zoveel mogelijk bio.
   At, omwille van bloedonderzoek, vijf dagen lang, enkel water, gekookte groenten, rauw fruit en wat sneetjes bruin bio brood (zonder smeersel).
   Wat gebeurde er, toen ik de vijfde dag ging slapen?
   Ik sloot mijn ogen en na 2 seconden, hoorde ik een knal in mijn achterhoofd, vervolgens schoot mijn geesteshoofd (astrale hoofd) uit mijn fysieke lichaam (45°). Dit gedurende een ruime seconde. Dan terug in mijn fysieke lichaam. Het volheidsgevoel zit in het astrale lichaam.

   9 likes
  • Als ik je meerdere thumbs up had kunnen geven had ik gedaan.
   Je hebt zo gelijk, het is hoog tijd dat mensen zelf verantwoording nemen voor hun gezondheid want er is maar 1 persoon die goed voor jou kan zorgen.

   Stemmen met je portemonee is het beste middel. Dat verstaan fabrikanten tenminste.

   Wat wel bij wet verboden moet worden is het geven van …tig namen aan dezelfde giftige stof zoals bijv. bij E621 het geval is. Daar worden met opzet heel veel verschillende namen voor gebruikt zodat de consument niet weet of het wel of niet in een produkt zit.

   8 likes
   • Beste Peter,

    ik ben het helemaal met je eens. Kook gewoon vers liefst met biologische producten, met goeie recepten hoeft dat niet lang te duren en smaakt tien keer lekkerder.

    Eerlijk gezegd snap ik ook niet dat mensen zoveel tijd en energie in negativiteit stoppen. Neem wat goed voor je is en laat de rest liggen. Er is porno op internet, veel stompzinnigs op TV maar niemand dwingt mij om daar naar te kijken. Waarom al die eisen dat ZE er iets aan moeten doen, neem je eigen verantwoordelijkheid!

    1 likes
 2. ‘Kom in actie’

  Hahaha!

  Een ding is wel waar: nu kan het nog. Als je dit soort zaken over tien jaar aan de orde stelt, krijg je een claim van de producent aan je broek. Word je gedagvaard voor een paar honderdduizend euro.

  Maar goed, dat is wat een meerderheid van de nederlanders wil. Das het mooie van deze wereld en de huidige ontwikkelingen: ze zijn allemaal democratisch gewild.

  3 likes
 3. maar dit spul wordt wel gemaakt in deze fabrieken dus hierin moeten zij niet?? mee willen doen .je kan er zelf wat aan doen onze regering doet het niet want die heeft veel liever dat wij allemaal een kanker krijgen dus bij wie gaan we dan langs ?

  1 likes
 4. “Ook leuk”: Natriumbenzoaat kan door een natuurlijke reactie met vitamine C het schadelijke en kankerverwekkende benzeen vormen. Deze troep zit ook in sausjes die je bij de natuurwinkel kan kopen.

  bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumbenzoaat

  En als je dat verbind met het feit dat deze stoffen door de EU zijn goedgekeurd voor gebruik in voedingsstoffen, kun je opnieuw concluderen dat de EU niet onze belangen dient. Maar ja, hoe vaak moeten we dat nog vaststellen voordat er een revolutie uitbreekt?!

  1 likes
 5. We weten het allemaal zo goed, het probleem is echter dat we als individuen alleen staan te mopperen. Een multinational maakt zijn netwerk zo groot mogelijk met de mensen waar zij het grootste voordeel mee kan behalen, daarnaast kennen zij exact de psyche van de mens. Dit is het verschil, zij handelen en weten dat wij alleen praten en tegenpruttelen en uiteindelijk keurig doen wat zij willen. Alleen door samen te werken, de koppen bij elkaar te steken en leuke initiatieven te bedenken en uit te voeren kunnen we een andere kant op.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen ...

Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

Vraagtekens bij veiligheid populairste kunstmatige zoetstof ter wereld. Wat je moet weten

Het is onvoldoende bewezen dat aspartaam, de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.