Gezondheid

Actie tegen producten met omstreden E-nummers: “Onbegrijpelijk dat ze niet verboden zijn”

Help door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de supermarkt worden zes omstreden kleurstoffen nog steeds verkocht. Fabrikanten gebruiken ze om snoep, taart en frisdrank aantrekkelijk te maken, maar ze zitten ook in vitaminepillen. De meest controversiële kleurstoffen zijn: E102 (tartrazine), E110 (zonnegeel), E122 (azorubine), E124 (ponceau), E129 (allurarood) en E104 (chinolinegeel).

In 2007 publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Southampton een studie die veel stof deed opwaaien. Deze zes kunstmatige kleurstoffen bleken in combinatie met het conserveermiddel benzoëzuur kinderen hyperactief te kunnen maken. In eerdere studies werden ook al vraagtekens gezet bij de additieven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Britse overheid nam het onderzoek heel serieus en adviseerde consumenten producten met deze E-nummers links te laten liggen. De Europese voedselwaakhond EFSA, waar meer dan de helft van de experts banden heeft met de industrie, concludeerde na een studie dat er onvoldoende bewijs was.

Europarlementariërs eisten een verbod op de zes kleurstoffen, maar dat ging niet door. Fabrikanten moeten nu wel op het etiket zetten dat de kleurstoffen de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kunnen beïnvloeden. Dat mag ook in piepkleine lettertjes op de achterkant van de verpakking staan.

Kom in actie

Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo verkopen nog steeds snoep en frisdranken met de zes omstreden kleurstoffen. In Groot-Brittannië hebben veel fabrikanten de stoffen inmiddels uit hun producten gehaald. In Nederland lijken supermarkten zich minder druk te maken om de gezondheid van hun klanten.

Voedselwaakhond foodwatch vindt het onbegrijpelijk dat de omstreden kleurstoffen niet verboden zijn. Zij roept de Nederlandse supermarkten op te stoppen met de verkoop van deze E-nummers.

Je kunt hier een e-mail versturen aan Albert Heijn en Jumbo.

[Foodwatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
peter
peter
8 jaren geleden

Wij kopen die snoep en frisdranken gewoon niet… 😉

Wordt het niet eens tijd dat mensen -ouders- zelf eens verantwoording afleggen voor wat ze kopen ipv de supermarkt er op aan te kijken? De supermarkt doet wettelijk niets fout met het verkopen van die zooi. Evenals er een knop op je tv zit, hoeft niet het hele schap met snoep en fris mee naar huis.

Daan
Daan
8 jaren geleden

‘Kom in actie’

Hahaha!

Een ding is wel waar: nu kan het nog. Als je dit soort zaken over tien jaar aan de orde stelt, krijg je een claim van de producent aan je broek. Word je gedagvaard voor een paar honderdduizend euro.

Maar goed, dat is wat een meerderheid van de nederlanders wil. Das het mooie van deze wereld en de huidige ontwikkelingen: ze zijn allemaal democratisch gewild.

garriet60
garriet60
8 jaren geleden

maar dit spul wordt wel gemaakt in deze fabrieken dus hierin moeten zij niet?? mee willen doen .je kan er zelf wat aan doen onze regering doet het niet want die heeft veel liever dat wij allemaal een kanker krijgen dus bij wie gaan we dan langs ?

trackback
Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door Arie Goedhart | Boinnk!!!
8 jaren geleden
Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x