Homepagina » Natuur en Milieu » Russische wetenschapper: “De nieuwe Kleine IJstijd is al begonnen”
Russische wetenschapper: "De nieuwe Kleine IJstijd is al begonnen"

Russische wetenschapper: “De nieuwe Kleine IJstijd is al begonnen”

Een Russische wetenschapper claimt dat eind vorig jaar een nieuwe Kleine IJstijd is begonnen. De komende decennia zal het flink afkoelen, zo zegt hij.

De nieuwe Kleine IJstijd begon eind 2015, na de piek van zonnecyclus 24, schrijft dr. Habibullo Abdussamatov van de Russische Academie van Wetenschappen in zijn nieuwe studie.

Hij verwacht dat het vanaf 2060 sterk gaat afkoelen op aarde. Zijn werk, dat tegenwicht moet bieden aan het beeld dat CO2 de belangrijkste oorzaak is van global warming, is vertaald in het Engels door geoloog Don Easterbrook.

Stuk kouder

Als gevolg van afnemende zonneactiviteit zal de temperatuur boven Noord-Amerika en Europa dalen.

De afzwakking van de Golfstroom maakt West-Europa en oostelijke delen van de Verenigde Staten en Canada een stuk kouder, aldus Abdussamatov.

Hij voorspelde eerder al dat afnemende zonneactiviteit de komende 30 jaar zou leiden tot een nieuwe Kleine IJstijd.

Lagere temperaturen

Britse oceanografen schreven enkele jaren geleden in vakblad Nature dat Europa vier tot acht graden kouder zal worden door het afzwakken van de Golfstroom.

Al enige tijd waarschuwen wetenschappers dat de afnemende zonneactiviteit de komende jaren zorgt voor lagere temperaturen.

Dat beeld wordt tegengesproken door veel wetenschappers die broeikasgassen zoals CO2 zien als de oorzaak van de opwarming.

[Daily Caller]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
4 jaren geleden

Hij verwacht dat het vanaf 2060 sterk gaat afkoelen op aarde.

Grote kans dat ik dat niet ga halen, ben toch benieuwd wie het hier bij het rechte eind heeft. Ik hoop dat er daar voor die tijd nog duidelijk zicht op komt.

frans
frans
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

He, He, kunnen we weer lopend naar Engeland! (Brexin) En nadat Nederland weer onder water staat hebben we een stevige ijsbodem.

En Exegese. Karma zorgt er voor dat we allen dan eskimo zijn, of met de Samen weer samen zijn.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  frans
4 jaren geleden

Zelf al zou Habibullo Abdussamatov gelijk hebben, wat hij niet heeft, dan gaat het hier om een zogeheten Kleine IJstijd, geen echte IJstijd.

“Met de Kleine IJstijd wordt de relatief koude periode bedoeld die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur tijdens de Kleine IJstijd in West-Europa zo’n 1 à 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig” (bron: Wikipedia)

Bij een Kleine IJstijd is het niet zo koud dat de zeepiegelstijging stopt, er komt geen/nauwelijks een daling. Bij een echte IJstijd zou het zo koud worden dat Nederland en een groot deel van West-Europa weer een toendralandschap krijgen, met stuivende zandwoestijnen.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

@exegese, ik zou er niet op wachten. Habibullo Abdussamatov heeft waarschijnlijk geen gelijk. De zonnevlekcyclus wordt door de meeste wetenschappers niet als oorzaak van de Kleine IJstijd gezien. Ten eerste is er geen het oorzakelijk verband tussen zonnevlekken en sterke temperatuurverandering op aarde aangetoond (of zelfs maar waarschijnlijk), en ten tweede was de Kleine IJstijd (15e tot 19e eeuw) allang begonnen voordat er een zonnevlek-minimum (Maunder Minimum, 1645-1715) was. De meest waarschijnlijke verklaring voor de Kleine IJstijd is langdurige en/of grotere vulkanische activiteit.
(bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Maunder_Minimum)

Habibullo Abdussamatov is overigens een ontkenner van de theorie dat CO2 de aarde opwarmt, maar omdat hij ook wel moest erkennen dat de opwarming een feit is, heeft hij een alternatieve theorie omarmt, de zonnevlekkentheorie. Dat doet hij al meer dan tien jaar. Zijn verhaal over een nieuwe Kleine IJstijd dateert overigens al uit begin 2012, en heeft hij onlangs weer (aangepast) herhaald. Hij beweerde in 2012 dat de Kleine IJstijd in 2014 zou beginnen, en zijn hoogtepunt zou bereiken in 2055. Nu dat niet blijkt te kloppen heeft hij zijn theorie bijgesteld.

Andere claims van hem zijn in 2005 (klimaatverandering door de zon ook op Mars te zien) en 2008 (zonnevlekkentheorie) al onderuitgehaald.

Bronnen:
http://www.desmogblog.com/skeptical-russian-scientist-blinded-by-sunspots
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2005/10/global-warming-on-mars/

Peter
Peter
4 jaren geleden

Het is jammer dat je als gewone burger niet meer weet naar wie je moet luisteren en op wie je moet vertrouwen!

Derek
Derek
4 jaren geleden

Schaf maar vast een dikke jas aan!…;)

rob de groot
rob de groot
4 jaren geleden

Ach wetenschappers en meteorologen, ik heb daar niets mee voor wat betreft het weer. De weersverwachting een dag vooruit bepalen is al moeilijk genoeg.

Michaël
Michaël
4 jaren geleden

Ook de Oud-Indische palmbladeren bevestigden dit volgens hun uiterst accurate voorspellingen :

” De jaarlijkse gem temp zullen stijgen , waardoor de enorme hoeveelheid zoet water de golfstroom aan kracht doet verliezen , deze zijn richting doet veranderen en plotseling ineen zakt . Hierdoor zullen tussen 2029 en 2034 verwoestende droogten in het Z van de USA en overstromingen in China plaatsvinden ,Scandinavië zal in een ijslandschap veranderen ,dichtbevolkte kustgebieden zoals die van NEDERLAND en Bangladesh zullen overstromen en door stormen verwoest worden. Het gevolg is dat de brandstof schaars wordt , vrede verzekerende bondgenootschappen aan kracht zullen verliezen , bloedige conflicten zullen uitbreken ,oorlogen om grondstoffen en voedsel continenten zullen verwoesten en versterkt optredende ziekten veel mensenlevens zullen eisen. De wereld komt een anarchie dicht nabij .
Vanaf 2035 zal ze een intense afkoeling van de atmosfeer plaatsvinden door het tot ijs worden van de noordelijke delen van N Amerika en Scandinavië ,waardoor de cyclus van de golfstroom weer begint en het klimaat stabiliseert met betere oogsten tot gevolg en een tot rust komen van de samenleving .

Een hoogtepunt van de natuurrampen speelt zich af in de herfst van 2046 . Een planetoïde van ver uit het heelal zal op de aarde afkomen . Zijn baan zal tussen de maan en de aarde lopen . Doordat deze zo dicht bij de aarde komt zullen grote aard en zeebevingen , overstromingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden . Delen van Californië ,de oostkust van N Amerika, Japan, China ,England ?N EN Oostzee kustgebieden . Middellandse Zeegebieden zullen deels overstromen en of door aardbevingen getroffen worden .

Elise49
Elise49
Reactie op  Michaël
4 jaren geleden

Heb je het over Apophis die op ons af komt? Datum was eerst 13 april 2029, maar men kan het niet met zekerheid uitrekenen ivm veranderingen van allerlei standen.

Voor basiskennis over onze kosmos/astronomie zijn de You tube filmpjes van Stijn en het heelal heel interessant en makkelijk te volgen.

Solaris
Solaris
Reactie op  Michaël
4 jaren geleden

Allemaal bevestigd door Oud-Indische palmbladeren!

Hans
Hans
4 jaren geleden

It giet aon…….

Ger
Ger
4 jaren geleden

Die kleine ijstijd geloof ik wel, de opwarming van de aarde door broeikasgassen zoals CO2, niet. In het kort: iedere keer dat wij adem halen, ademen we zuurstof = O2 in en koolstofdioxine = CO2 uit. Er is geen oneindige hoeveelheid zuurstof, maar daar heeft de natuur wat op gevonden: bomen, planten en algen ademen overdag stikstof in en zuurstof uit.

Het proces waarbij bomen koolstofdioxide omzetten in zuurstof heet fotosynthese. Groene bladeren hebben hele kleine mondjes waarmee ze koolstofdioxide opnemen uit de lucht. Als de zon op de bladeren schijnt wordt in het blad koolstofdioxide en water omgezet in suiker en zuurstof. De suiker slaat de plant op om te groeien, maar de zuurstof heeft ‘ie niet nodig. Die gaat het blad ook weer uit via de bladmondjes.

’s Nachts draait het hele proces zich om: dan neemt de plant zuurstof op en ademt íe koolstofdioxide uit. Planten ademen zuurstof in om de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie te kunnen groeien.

Maurice
Maurice
Reactie op  Ger
4 jaren geleden

En waar wil je met dit stukje biologie naar toe?

Tim
Tim
Reactie op  Ger
4 jaren geleden

Sorry, maar je hebt nu alleen een uitleg over normale biologische processen geleverd. Dus omdat wij CO2 uitademen kan het niet zijn dat het de oorzaak van de opwarming is?

Richard
Richard
Reactie op  Tim
4 jaren geleden

Meer CO2 betekend meer groen, meer groen betekend verkoeling..

Rene DH
Rene DH
Reactie op  Ger
4 jaren geleden

@Ger, zoals Tim al zegt heb je (op zich prima) uitgelegd hoe de CO2-kringloop werkt.

Maar daarmee weerleg je niet dat CO2 voor klimaatverandering op aarde zorgt. CO2 is een broeikasgas, en houdt de warmte die door de aarde wordt uitgestraald voor een deel vast. Zonder CO2 zou het gemiddeld -18 graden zijn op de wereld, nu is dat +15 graden. Als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer gelijk zou blijven, zou de temperatuur op de aarde ook grofweg hetzelfde blijven. Alleen, de mens is in hoog tempo allerlei fossiele brandstoffen (wat met name dode planten zijn) aan het verbranden, en brengt daarmee veel extra CO2 in de atmosfeer. Deze extra CO2 gaat extra warmte vasthouden, wat binnen enkele tientallen jaren de gemiddelde temperatuur vermoedelijk met 1 tot 2 graden, of misschien nog veel meer zal doen stijgen. Dat zorgt ervoor dat ijskappen en gletsjers smelten, de zeespiegel stijgt, het klimaat op veel plaatsen zal veranderen, waardoor planten en dieren uitsterven, landbouw soms meer opbrengt, maar meestal veel minder, en massamigraties op gang zullen komen.
De oplossing is kostbaar maar simpel: (veel) minder CO2 uitstoten. Dat kan, maar organisaties die veel aan olie/gas/kolen verdienen (zoals bedrijven en overheden, denk aan Arabië en Rusland) zijn hier een groot tegenstander van, en spannen allerlei (vaak oprechte) klimaatsceptici voor hun karretje om ons anders te doen geloven.

niki
niki
Reactie op  Rene DH
3 jaren geleden

Dan toch maar bomen planten, als we voor elke boom die verdwijnt er 2 terugzetten …….doen wij al jaren op de bioboerderij. Praten over wie de meeste C)2 uitstoot heeft geen enkele zin, je moet gewoon gaan planten!

MArk
MArk
4 jaren geleden

eindelijk een nieuwe Elfstedentocht in 2016 of heft het “broeikas effect” de kleine ijstijd weer op

Elise49
Elise49
4 jaren geleden

Dat zonneactiviteit afneemt zegt niet dat het kouder wordt. De zon is een ster, buitenkant dooft en van binnen wordt dan juist heter. Uiteindelijk zal de zon verworden tot een superreus(super heet). Het zal Mercurius en Venus gaan opslokken. Leven op aarde is dan niet meer mogelijk. Vandaar dat men op mars wil gaan leven. Maar dit proces komt pas over miljarden jaren tot uiting. Ik vraag me dus af: heeft het zin om daarom de aarde ervoor te offeren? De aarde gaat zo sneller naar de mallemoer, dan het natuurlijk proces.
De zon schijnt op de helft te zijn van zijn/haar leven, maar is niet het enige wat effect op aarde kan geven. Oort wolken/melkwegen/gasbellen/kosmos winden/meteorieten/asteroïden enz. kunnen ook effecten geven op aarde. Zoals de maan dat ook doet, maar die is stabieler, omdat het een vaste loopbaan heeft.
Met andere woorden: meerdere factoren en toevallige samenkomsten kunnen de boel hier verstoren.
En idd een kleine ijstijd komt door activiteit/uitbarstingen van de vulkanen/binnen in de aarde. Het zonlicht kan dan door het as de aarde niet bereiken en verstoort dan weer het leven. Ook het leegtrekken van olie en andere stoffen kunnen de energieën binnen en buiten aarde verstoren. Wifi/kernenergie rampen zorgen ook voor verstoring van energieën. Er ontstaat convectie(gebeurt ook in de kosmos). Warm en koud botsen. Hieruit kunnen weer wervelwinden/stormen/water kolken/vloeden ontstaan. Geo engineering/Haarp doet aan convectie. Men schuift het weer op en men ioniseert(oplost) het weer. Een machtig wapen. Het kan als onderdrukkingsmiddel/overname middel worden gebruikt. Ondertussen kun je je gaan afvragen wat nu gevaarlijker is. De natuur/kosmos of het gepruts/toevoegingen van de mens zelf. En zoals wetenschappers zelf ook zeggen: de natuur wint altijd. Die geeft en neemt. Een balans die wij zelf niet meer onder controle hebben. De natuur maakt daar een einde aan. Ik vind dat niet erg.

Luc
Luc
4 jaren geleden

Het is al begonnen! De maand oktober was gemiddeld kouder dan andere jaren.
Of is dit te kort door de bocht? 🙂

Roy
Roy
Reactie op  Luc
4 jaren geleden

De maand september was dan weer de warmste september ooit sinds het begin van temperatuurmetingen.. Het ziet er ook naar uit dat 2016 het warmste jaar ooit gaat worden, net zoals dat 2015 hiervoor het warmste jaar ooit was en daarvoor 2014..

Tot op heden wordt het dus gemiddeld alleen maar warmer en niet kouder 🙂

x

Check Also

schip

Vastgelopen containerschip Suezkanaal: ‘Dit was een geheime operatie tegen de globalisten’

Afgelopen maand blokkeerde een 400 meter lang ...

gates

Door Bill Gates gefinancierd project om zonlicht te dimmen in de ijskast

Een experiment waarmee zonlicht gedimd kan worden, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x